Téma: Napfény

DRusza 2007 jún. 21. - 01:54:59 Előzmény Bigpapa
(62/302)
Valóban az a legobb a filmben, hogy nincsen túlélõ és nem lesz folytatása....A film valóban minden logikai igényességet nélkülöz. Addig még egészen elmegy, amíg meg nem találják nagy hirtelen az Icarus I-et (Mellékesen jegyzem meg, hogy mitológiai alulmûveltség egy világmegmentõ expedíciónak az Ikarusz nevet adni. kivéve ha öngyilkos hajlamú a stáb...nagyon meglepõdhet gondolom mindenki ezek után, hogy nem fog jól végzõdni a sztori. Ez majdnem olyan, mintha a magyar konvergencia-programnak a Sziszifusz-program nevet adta volna a magyar kormány:-) Innentõl a film átvált egy B kategóriás 80-as évekbeli horrorba, a sok szoláriumtól félig leégett husú zombie elkezdi gyilkolászni az embereket....Azt már csak a sûrû logikai bukfencek miatt kérdezem, hogy vajon hogyan tervezeték a nap berobbantása után a visszautat az ûrutasok? Mi a fenének utazik annyi ember, amikor kiderül, hogy 1 ember is bõven elég a mission végrehajtására? Mi a csudát nappajzsoztak összevissza, amikor a sziget nagyságú robbanóanyagot védõ burok még a nap belsejében is elég jól elvolt? Kérdéseim költõiek, nem kell rá feltétlenül válaszolni....
Bigpapa 2007 jún. 12. - 11:09:11 Előzmény brenx24
(61/302)
Edd a húsom drágám...de ezt nem lehet csak egyszer megfogalmazni. :)))))) Fõleg akkor nem, ha páran be akarják bizonyítani,hogy amit láttam,az amúgy egy oltári nagy ász film, csak én nem értek hozzá. Tudi?
Deee,ha ettõl így el voltatok ájulva, ajánlom nektek a halálbiztos címû filmet. Eddig Q.T volt az isten,de most jól kicseszett a világgal :))))
Amúgy annak én is örültem,hogy mindenki meghal a napfényben! Legalább nem lesz második része...hehe,mert már plutónimu sincs a földben...ezt majdnem elfelejtettem:DDDD
De itt egy kérdés.
Egy ürhajón vagy.Tudod, hogy annyi neked,mert tudod.Valaki kinyírta a haverokat a gépen,te bemész a nap szobába és ott a csóka.Mit teszel? Meghalllgatod a csóka monológját,majd ,mint egy sírós kislány menekülni próbálsz, vagy egybõl benyögöd a vindóznak,hogy szûrõ kikapcs? És elkormolod a pacákot. Igaz, ha ilyen ésszerûen cselekedett volna, nem lett volna miért rángatni azt a qrva kamerát, hogy epilepsziás legyen a nézõ :))))Világ Béke? Alku? :)))
Solten 2007 jún. 10. - 16:04:51 Előzmény noé11
(60/302)
Szinészekkel kapcsolatban ne szégyenkezz, nem vagy vele egyedül :) Kiválóan alakítottak, háliwúdi agyonsztárolt bohócok nélkül, is lehet jó filmet készíteni!
zszoltan 2007 máj. 11. - 15:22:15 Előzmény zerge
(59/302)
Szerintem az általad említett apróságok nem jelentenek igazi párhuzamot, bár én nem láttam a két ûrodüsszeiát filmen. De ahogy a spoileres hsz-okat olvasgattam, bennem is egyre inkább felidézték az általam olvasott 2010 és elõzményei történetet. (De abban például a hírvivõ nagyon is szimpi volt.)

A véleményeket elolvasva azt állapítottam meg, hogy ez a film nem számomra emészthetõ stílusban készült, úgyhogy kihagyom. Hátha lesz még ebben a témában igazi drámai hangvételû sci-fi. Ha meg nem, akkor marad a 2010 könyv emléke.
brenx24 2007 máj. 07. - 18:13:05
(58/302)
Yes.yes yeeeees! Danny gratulálok!Nagyon de nagyon ott van a film,végre egy kis komolyság és nincs túlélõ,igy egy kicsit hitelesebb nem a magot is igy kellet volna valahogy befejezni! Aki megnézi és nem kultiválja az nem szereti a sci-fit,bigpapa egyem a husod ha ennyire szarnak gondolod elég lenne egyszer megfogalmaznod és leirnod nem gondolod? What? Én most néztem meg másodjára és ugyanúgy izgulta minden egyes jelenetnél hogy,Capa a pajzs mögé érjen,hogy,Mase ne faggyon meg az ürben...stb van még egy oka annak hogy igy bejön ez a film,az ok: CILLIAN MURPHY!!!!!!!!!!!!! My favorite:-))) ja más,láttam az elözetesekbe hogy jönn a 28 nappal késöbb folytatása,28 héttel késöbb cimen,hát emberek kegyetlenebb,véresebb és hátborzongatobb lesz,atommal vegyitve! szegény angolok elöször jönnek a zombik aztán aki túlélte kap egy kis atomot rázva és nem keverve!
zerge 2007 máj. 04. - 14:42:31
(57/302)
Nekem az a véleményem, hogy a film kifejezetten erõlteti a párhuzamokat a 2001 ûrodüsszeiával, az utolsó jelenet pedig azért van, hogy mejelenhessen a híres Monolith, ha megfigyelitek, ott áll szépen a jégen anyuci és a gyerekek mellett. A kifényesedõ nap pedig számomra a 2010 végére utal, amikor hasonló képsorokon lobban be a Jupiter.
Sorolhatnám még a párhuzamokat, az ûrhajó alakja, a lágy hangon búgó számítógép, ahogy belövik magukat ûrruha nélkül a zsilipbe etc. A témafelvetés is hasonló, a küldetés és küldetéstudat.
Azt hiszem számos erényét és hibáját lehetne felsorolni ennek a filmnek, de az biztos, hogy megpróbál annyira sci-fi lenni, amennyire csak a mai producerek engedik. Nehéz ma bármilyen témában is elmélyülni, mert annyira felülírják a forgalmazói elvárások a mûvészieket, hogy csak jobb vagy rosszabb kompromisszumok születhetnek. Szerintem ez most jobb.
Tudomásul kell venni, hogy nagyjából egészébõl csak hollywoody filmek vannak, bárhol is készítsék õket, mert a hollywoody filmnyelv, az amerikai értékrend mélyen beleivódott minden filmkészítõbe, ha akarjuk ha nem. Ahogy egy elõzõ hozzászólásban olvastam, Tarkovszkij sci-fijei ma már nézhetetlennek a legtöbb mozibubus számára, pedig a Solaris arról szól, amit Tarkovszkij mondott róla, a Stalkert pedig nem is nagyon meri megcsinálni senki más, úgy tûnik.
Nem bírunk már lenyelni semmit, ami nem kólaízû legalább egy kicsit. Hiába látott valaki több ezer filmet, fejemet rá, hogy 90 százalékban ugyanannak a gyárnak a termékei, ez olyan, mintha valaki avval bizonygatná mûveltségét, hogy elolvasta az összes 19.századi romantikus francia regényt, ezért õ bizony jogosult véleményt formálni bármely irodalmi kérdésben.
Én örülök, hogy a Függetlenség napja-szerû fájdalmak után megint csináltak egy ilyen (szándékában legalábbis) lélektani sci-fit. Én még a beleerõltetett thriller-horror elemekben is érzek némi elemelkedettséget, "hát prsze beletettem, mert a producer akarta, de azért látjátok, hogy nem errõl szól a filmem, ugye?"
Redfield 2007 máj. 04. - 09:59:40
(56/302)
És ennek õszintén örülök. :)
Redfield 2007 máj. 04. - 01:13:23
(55/302)
Hol írtam én dollármilliókról? :)) akár jobb, akár igényesebb, kb: egy szinten vannak ismerettségben. Saját részrõl annyit tettem hozzá, hogy nálam egy fokkal ismertebb / elismertebb Murphy. Ennyi.
Redfield 2007 máj. 04. - 00:40:10
(54/302)
Cillian Murphy azért nem egy senki szerintem. Az õ neve sztem egy fokkal többet ér, mint az említett: Evans-é. De ez csak egyéni vélemény.
TaurusHUN 2007 máj. 04. - 00:18:18
(53/302)
VÉGRE: megmnekül a világ, de nem Bruce Willis - Armagedon módjára!

Napfény: Egy bajom volt a filmel, hogy a Westendben néztem meg, túl nagy a vászon és recsegtek a hanszórók. Hallhatóan sz*r volt 30-40 percig a 9-es terem.

A film tökéletesen sikerült. Olvastam, itt sokan belekötöttek a film fizikai részébe, nekik üzenem, nem ez volt afilm lényege.
A színészek közül egy híres színész van, méghozzá Chriss Evans (Mace, aki megfagy) filmjei: Dilis amcsi film, Fantasztikus 4-es. A színészeket forgatásokon kívül egy lakásban szállásolták el, pont azért, hogy összeszokjanak. Igazi BigBrádör volt, csak az ûrben. A film látványa, zenéje nagyon jó, a sztori a Nap begyújtása lenne, de lássuk be a film második felénél már az a fontosabb hogy ki dögöljön meg hogy én éljek, és nem a világ megmentése. Mûfajilag hatalmas keverés van, de nagyon jól adagolva. Engem letarolt a film thriller része, izgalmas és feszült volt egyszerre. Fizikailag meg oké volt, üzenem annak, aki azt írta....erre a válaszom: a pajzs mögött és elõtt is -273 fok volt, ami (0 Kelvinfok), ugyanis az ûr egy k**va nagy vákum, ahol nincs levegõ, nincs minek felmelegednie... és aki tanult fizikát, az tudja. Amit meg lehet kérdõjelezni, az az átugrás egyik hajóból a másikba ûrruha nélkül (De a film hatásának jót tett!)

Összeségében: ez a film túl jó lett ahhoz, hogy lehúzzák, mert végre nem az amerikai sci-fi, megmentjük a világot, felrobbantom azt elhúzok, majd hõs leszek sztorit adagolják. Hanem az Európai valóságosabb és emberibb verziót.

JÓ FILM ÉS KÉSZ!!!!!!!!
Redfield 2007 ápr. 28. - 16:38:01
(52/302)
kicsit bõvebben, az okokra is kiterjedõen... ? :) csak mert érdekel, hogy szerinted miért volt ilyen, amilyennek minõsítetted. Én láttam már sokkal rosszabbat is, nemegyet.
netdevil666 2007 ápr. 28. - 16:32:10
(51/302)
Még egy ekkora retardált filmet mint ez volt. Sajnálom, hogy kidobtam rá a pénzt. Amúgy szeretem a sci-fit de ez nagyon ótvar, fostalicska volt!
mokuskodo 2007 ápr. 28. - 10:53:36
(50/302)
SPOILER!!!

A hülye szkafanderre én olyan választ tudtam magamban találni, hogy bár igen ellenálló a magas hõvel szemben, ilyen közelségben - ahol a nézõ láthatta a használatát - már nem ér semmit (az viszont biztos, hogy ez sem ad választ a lõrésszerû kukucskálóra). Ez persze belemagyarázás, ugyanolyan erõltetett, mint amilyenek ezek a "fizikai" kötözködések. Ez a film nem scifi, csak egy scifibe burkolt lélekdráma. Nem érdemes leragadni apróságokon... tudom, mindenkinél más ez a határ, illetve mindenki más hangulatban ült le a moziban, de engem ezek akkor és ott egyáltalán nem zavartak.
noé11 2007 ápr. 26. - 13:35:40 Előzmény Solten
(49/302)
Szerintem jó film volt, és kész.
Azt a hülye szkafandert nem értettem én sem, de még a hibák sem tudták elnyomni a film hangulatát és üzenetét.
Azt viszont szégyellem, hogy MIchelle Yeoh-n kívül egyik színész sem volt ismert számomra korábbról..
A zenét imádtam!

Jah, és a jó ízlés nem kor kérdése, kedves Bigpapa...
Solten 2007 ápr. 24. - 00:43:21
(48/302)
Qrvajó! Megéri a pénzét. Danny Boyle 4 ever!
Aikidoka 2007 ápr. 23. - 22:44:39
(47/302)
A végére már teljesen olyan volt, mint a Halálhajó.
Yman 2007 ápr. 22. - 19:06:16
(46/302)
Most néztem meg, kevés ilyen sekélyes, unalmas és kiszámítható sci-fit néztem meg eddig. Az egész egy panel halmaz, a sztoriban semmilyen jó lehetõséget nem fogtak meg, totál irreális dolgok voltak benne (a zsilipben még nincs gravitáció, a hajóban már simán van, még a kikapcsolt berendezésü hajóban is) a színészi teljesítmény tök átlagos. Több olyan film is tetszett amirõl tudtam hogy látványos lesz ugyan, de sztori annyira nem lesz erõs, de ezt csak a mezõny végére sorolom. Hárman mentünk el, három tök más ízlésü ember és mind a hárman azt mondtuk hogy ez rohadt gyenge volt.

Kár a jegy áráért. Nálam az ilyen filmek besorolása az hogy "az ilyet még le se tölteném" mert kidobott idõ megnézni :) Ami tuti jó azt megnézem moziba, ami kérdéses azt netrõl leszedem vagy kölcsönzöm dvd-n...
kakosz 2007 ápr. 22. - 08:38:03
(45/302)
Jókat írtak sokan errõl a filmrõl itt a fórumon, meg is néztem tegnap, mert régen láttam már jó scifit. Kíváncsi voltam, mert az angolok egyébként is jó scifiket szoktak készíteni.

Nagy csalódás volt a film. Én inkább thrillernek írtam volna ki mint scifinek. Azokért az elemekért amiért szeretem a scifit, ebben a filmben semmi nem volt. Helyette viszont lehetett rettegni és izgulni... :-/
csincsilla72 2007 ápr. 21. - 17:12:52
(44/302)
Igen, igazad van Redfield, nekem is ez volt az érzésem.
Bocsánat, én is SPOILERKEDEK...

Összességében nem volt rossz film, az elsõ kétharmad hihetetlen jó volt látványilag is, hangulatilag is. Különösen a legénység "elmeállapotának" bemutatása. Végülis évek óta úton voltak, és még ezeket az extrém stressztûrõ embereket is megbuggyantotta a rájuk váró feladat. A verekedések, a dilidoki napimádata, a kertész hisztije, amit normál körülmények között sokkal jobban bírtak volna. Szóval ez nagyon jó volt. Imádtam a sok közelképet, ott álltunk mellettük, része voltunk az eseményeknek.
Az utolsó harmad viszont szar volt. Nem önmagában, csak egyrészt láttunk már ilyet, másrészt EBBE a filmbe kár volt. Tönkreverte az eleje hangulatát.
Az uccsó jelenetsornak inkább örültem, hiányérzetem lett volna, ha a megmentett Föld teljesen kimarad. Nagyon jó volt a sötét havas táj az után, hogy két órán át melegünk volt a hajóban:-)
Redfield 2007 ápr. 21. - 13:33:12
(43/302)
SPOILER szerûség:

szerintem nem a sikert kifogásolják az emberek, hanem a lassú "deazértismegkellcsinálnom" küzdelmet, ami egysíkúvá válik erre az idõre, mert a többi szereplõ megfogyatkozott.