Téma: Otthonunk

shdise 2010 jan. 17. - 15:11:19
(111/151)
"Június 5-én, a Környezetvédelmi Világnapon egy, a bolygónkat érintõ és az egész bolygót bevonó nagyszabású eseményt támogat a TV2."
Ez volt az Otthonunk a premier utáni napon való TV premierje.
Nem kevertem össze, nyilván emlékszem rá, hogy mit láttam...
lrdr 2010 jan. 17. - 01:40:42 Előzmény sylas
(110/151)
Megnéztem a filmet, de valódi érvet nemigen találtam benne, ráadásul vajmi kevéssé szól a problémák komplex egészérõl (biodiverzitás csökkenése, víz-, talaj- és légszennyezés, génmanipuláció, rákhegyek, a 3. világ kizsákmányolása - a teljesség igénye nélkül).

Csodás, hogy a múltban is változott a klíma mindenfelé, csak valahogy messze nem ilyen rohamosan, és sztem az idõjárási szélsõségek is meghaladnak minden eddig ismertet. Eleve tökmind1, mi okozza, amit mi meg tudunk tenni ellene, azt meg kellene, mert az már elég világosan látszik, hogy semmi jóval nem jár, nemde? (A többségi álláspont szerint a naptevékenység _is_ beleszól, de biztosan nem 100%-os mértékben (inkább 16-36%).)

Megakadályozni Afrika fejlõdését? Ezt meg ki mondta? Jelenleg épp az akadályozza, hogy már az õ erõforrásaikból is mi élünk jól. Épp arról lenne szó (és errõl szól a "kampány" is), hogy _mi_ ne éljünk akkora pocsékolásban, hogy +1-3 földre legyen szükség (ha mindenki ezt tenné), és akkor talán nekik is jutna a jóból.

Meg ilyen "finom" csúsztatások, hogy a vh utáni gazdasági fellendülés során csökkent az átlaghõmérséklet, és hûû - ja, mert a rendszer tehetetlensége olyankor lehet 0, mikor neked úgy kényelmesebb. ugye (önellentmondás ftw - ld. az óceánoknál)?

És nyilván a politika áll az egész mögött - már Koppenhágában is látszott, hogy mekkora az egyetértés. :P (És ha nem baj, én is tudományos leszek, és hamarabb hiszek Occam borotvájának, mint 1 összeesküvés-elméletnek.)

Meg milyen sokan élnek jól azokból a _dollármilliárdokból_...WTF? Az forint százmilliárdoknak felel meg - hol van az az USA éves költségvetéséhez képest, mikor Magyarországé is évi sok1000milliárd?!? Állások 10000-eit említi világszerte- csak emlékeztetõül és összehasonlításul közlöm, hogy csak az usa 300milliós, és ebbõl állások 10millióit egy egész másik iparág pénzeli...

Meg hogy a felsõ légrétegekben erõsebbnek kéne lennie a felmelegedésnek? És mitõl? Milyen közeg tartsa meg a hõt?
Meg hogy az emberiség CO2 kibocsátása elenyészõ? Az, csak kár, hogy szinte 100%-ban olyan, ami évmilliókkal ezelõtt ki lett vonva a rendszerbõl. Eleve: miféle tized ppm-ek? Most vagy ez nem igaz, vagy az, mikor 2-300 ppm-rõl beszélnek.

Az sem teljesen világos, hogy az elektromosság hogyan oldaná meg a kémény hiányát, az pedig végképp ijesztõ, hogy a természettel való harmóniától való elszakadás jelentse a fejlõdést...nem lehet sötétben beszélgetni? Hát itt már tényleg nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek. Eleve ez az úgy tevés, mintha az elektromos energia elõállítása vinné el fosszilis energiaforrások zömét...4 alapmûveletet kéne ismerni, és gondolkodni kicsit, könyörgöm!(Már ha nem egy határozott céllal készült volna ez az elég gyengécske filmecske.)

És még hosszasan sorolhatnám (amúgy érdemes megfigyelni, hogy Dr.-ék hányszor néznek a kamerába, és milyen zavart az arcuk, mikor nem - illetve Váncsa Istvánnál egyszer konkrétan látszik, hogy felolvas. Az afrikai arc mögött meg DOHÁNYOZZ! az a celluxxal felragasztott DOHÁNYOZZ! A4 "térkép" vajon mit szeretne? NA,DOHÁNYZOL MÁR? Jobban elhitetni, h most aztán tényleg ott vagyunk?) - szóval ne haragudj, de szvsz. elég demagóg és úgyszintén tudománytalan (kedvencem a megoldhatatlan napelemprobléma a kórházon)...dolgot sikerült linkelned.

Ettõl függetlenül 1x érdemes mindenkinek megnéznie, de nem árt utánajárni az állításoknak.
Vágyvillamosa 2010 jan. 16. - 20:39:01 Előzmény astragcc
(109/151)
Hogy kiábrándítsalak, ez az eltaposnivaló féreg novák nem tud az én nyomomba lépni. Pedig próbálkozik, de sosem sikerül neki. Hihihi. :))) Nekem meg sajna nem szokásom mások nyomaiba lépkedni, mint esetleg neked. Szegénységi bizonyítványt állítasz ki magadról, ha számodra ennek a tehetségtelen ripacsnak az alacsony szintje az etalon. Ez aztán az értékrend: np. Éppen az ilyen velejéig romlott és silány üzletemberek és seggnyalóik miatt pusztul ki a Föld. Olvasd vissza az összes kommentet, és meggyõzõdhetsz arról, hogy az értelmes többség ki nem állhatja np-t, ugyanis sokak véleménye szerint éppen az õ oda nem illõ, ellenszenves hangja ront sokat a film szinkronos változatán. Le vele!

UI:
Véleményem szerint kiváló mûvészünk, Végvári Tamás lett volna a legprofibb narrátora ennek a dokumentumfilmnek. Olyan egyedi és kellemes csengésû orgánuma nem sok embernek van. Neki aztán tényleg a nyomába sem léphet az a pojáca lúzer np.
10/10
Steve1 2010 jan. 16. - 18:35:00 10/10 Előzmény atti1974
(108/151)
Nem tudom, talán valamelyik dvd kölcsönzõben. Nekem valahol meg van aviban.
gerhajdu 2010 jan. 16. - 17:05:50
(107/151)
Ahol a mikroorganizmusok látszódnak azt láttam már máshol is, de nem tudom a nevét. Azt hiszem valahol Ázsia száraz hegységeiben van. A nagy vízesés az az Iguazu-vízesés volt. Gondolom helikopterrõl vették föl. Én azt szeretném, tudni milyen technikával vették föl, mert tudom, hogy eleve gyönyörû helyek, de én tényleg rég láttam már ilyen bámulatos felvételeket (még dokumentumfilmben is). Gyönyörûek voltak a színek.
10/10
ildiko90 2010 jan. 16. - 13:40:46 10/10
(106/151)
Ja, és kíváncsi lennék hogyan készítették a felvételeket, pl.az elejét, mikor mutatják, hogyan keletkezett a Föld?!
10/10
ildiko90 2010 jan. 16. - 13:39:08 10/10
(105/151)
Szerintem jó ötlet volt egy ilyen filmet készíteni. Tényleg elkeserítõ, hogy amit a természet adott, azt az emberek tönkreteszik. Volt egy olyan rész a vége felé, amikor mutattak egy elefántot, aki ment a vízben és a szél lebegtette a fülét, az olyan aranyos volt. :( Meg a kék bálna, amikor játszott a vízben. :(
Olyan aranyos állatok, kár lenne, ha kipusztulnánk , pláne az emberiség pazarlása miatt!!

Szerintem a szinkron is jó lett, a hangja alapján szimpatikus volt a férfi, majd a film végén mikor mondták, hogy Novák Péter beszélt, akkor ugrott be, hogy ez az õ hangja. :)

Jó lenne, ha minden ember látná ezt a filmet és együtt összefogna az emberiség. Hátha vissza lehetne még fordítani ezt a folyamatot. :(
gerhajdu 2010 jan. 16. - 12:50:01
(104/151)
Ebben a filmben az az érdekes, hogy a témájával lassan 30 éve foglalkoznak, de még mindig aktuális. Szerencse, hogy azért sok vezetõ tényleg figyel ezekre a problémákra és az is valami, hogy néhány ország aláírta azt a kiotói egyezményt. Csak az a baj, hogy ez a probléma ennél összetettebb. Eleve problémás, hogy ha nagy bevétel, nagy tõke van, akkor annak a még nagyobb, még magasabb épületek meg felhõkarcolók az eredménye (és persze Dubai a legjobb példa). Tehát hogy az emberiség felépíti a maga világát, de kordában tartani azt már sokkal nehezebb. Az csak egy dolog, hogy a nagyvállalatokban, iparmágnásokban alig van felelõsségtudat, mert a saját civilizációnk végzi ezt a rombolást. Már ha értitek, hogy értem.
A legjobb volt, hogy azt is megmutatta mit tehetünk: szegényeket segítõ bankok, hullám-erõmû, fakitermelést szabályozó törvények és még sorolhatnám.
Borella 2010 jan. 16. - 01:37:26 Előzmény balat86
(103/151)
Többfelé is szeretnék reagálni, a film mellbevágó volt.
Mielõtt a lelkifurdalástól totál rosszul lennék a személyes felelõsségemet illetõen drága Földünk romlásában, megköszönöm sylas-nak a linket (http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=60787461)
, ugyanis ez a film némileg feloldja azt a végletes rossz érzést, amit a Home ültet el az emberben, természetesen a vészes helyzet és az abban felelõs túlszaporodott és telhetetlen emberiség felelõsségének bemutatásával.
E témában valóban nagyon sokmindent lehetett olvasni-látni-hallani. Nemrég láttam a jutyubén egy videót, kár hogy nem tudom már hol a link, ahol egy nemrég meghalt híres amerikai humorista vérfagyasztó és fergeteges elõadást tartott arról, miként húz hasznot bizonyos érdekkör a világon a mesterségesen felturbózott vészjóslásokból és az emberekben való lelkifurdalásébresztésbõl, hiszen a mi nejlonzacskóink meg sem kottyannak a Földnek, nézve a Föld hatalmas múltját és a természet erejét, valami ilyesmirõl szólt, tényleg fergeteges volt.
Ugyanakkor tényleg érzékeli a mindennapi ember is, micsoda pusztulás folyik körülötte, amerre csak néz.
Az sylas által csatolt filmben meg arról beszélnek, hogy a Föld efféle katasztrofálisnak mondott jelenségei, mint a globális felmelegedés vagy lehûlés, a Földtörténet során miként ismétlõdnek és fordultak már elõ ennél is szélsõségesebb formában, az emberi tevékenységtõl függetlenül.
Tehát a személyes felelõsség tudat egyrészt felelõsen gondolkodó ember esetében túlságosan is nagy terhet ró az egyénre, míg felelõtlenül élõ és gondolkodó emberek mérhetõen nagy károkat tudnak valóban okozni környezetüknek, de legtöbb esetben az igazi károkozók mindig a nagy kibocsájtók, a nagy beruházók, gyárosok, ipari hatalmak, multik. (Nem kell messzire menni, tegnap kaptam egy linket a dunakeszi természetvédett lápról, amit az Auchan szeretne garázsnak beépíteni és a drága polgármester máris megvett egy szakvéleményt, ami homokos szikké nyilvánította a kuruttytól és csobogástól zúgó lápot több védett növényével együtt, így már el is adható, mert szart se ér.)
Én nem tudok többel hozzájárulni a globális katasztrófa elkerüléséhez, mint hogy nincs autóm és egyáltalán alig van valamim, de még szaporulattal sem terheltem a Földet. Persze használom a flakonokat, eresztem a vizet, égetem a villanyt, fûtök, tehát nem vagyok bûn nélkül való.
De azt okvetlenül meg kell említenem Balat86 beírásával kapcsolatban, hogy számtalan vérlázító dolgot lehetett az elmúlt években-évtizedekben látni-hallani, olvasni (többek közt Égely Györgynek volt ez visszatérõ témája)arról, hogy a természetes, olcsó, nem káros energiaforrások használatának kutatóit hogy vágták el sorra, hogy ütötték el például azt a magyar feltalálót ("véletlen" autóbaleset), aki már a II. vh. után kidolgozta a vízenergiával haladó autó tervét, és egy prototípust is elkészített, amit sürgõsen megvásárolt valami arab mágnás, el is tüntette, mert micsoda hatalmas érdekeket sért, ha ingyen közlekedhetünk, mi lesz akkor az olajmágnásokkal, a Földet kivájó hatalmi érdekekkel és így tovább. Oxigén-, víz-, bioenergia, napenergia, szélenergia, mindent lehetne, mindent kitaláltak már, csak akarni kéne. Akarat meg nincs, mert akiken múlik, azoknak nem drága se mások, se a Föld élete, csak a saját iszonyú hatalmuk és gazdagságuk számít. Így ezt a valóban lenyûgözõ filmet én elsõsorban nekik vetíteném, de folyamatosan és a székhez kötözném õket, azokkal együtt, akik nem írták alá a kiotói egyezményt.
10/10
kgyuri0 2010 jan. 16. - 01:17:21 10/10
(102/151)
Gyönyörû és nagyon fontos, informatív és nagyon pontos. Egyetlen hibát fedeztem föl: kb a 10. percben úgy szólt a szöveg: "a korállok a kagylók és a zöldalgák(vagy valamilyen algák!) házasságából jöttek létre", ez nem igaz, a korállok külön állatok. De annyi baj legyen! Az adatok mellbevágóak.
Bár az is tetszett, hogy a végére néhány bíztató adatot csoportosítottak
ilali 2010 jan. 16. - 00:48:31
(101/151)
„ „A régi gondolkodású fejekkel” még valami újat elkezdeni – úgy hiszem ez lehetetlen.”

„A technika, a széles körben elterjedt ellentétes vélemények ellenére, mindenképpen az ember „természetes” megvalósulása. Nincsenek saját törvényei, azoknak a törvényei uralkodnak, akik ezt a technikát kifejlesztették és kezükben tartják. Nem valami autonóm technika lett úrrá az embereken – ez azoknak az alibije csupán, akik a XX. századot nem tudják összeegyeztetni a bibliai idõkbõl származó erkölcsi elvekkel –, hanem arról van szó, hogy az ember nem bír zöldágra vergõdni a saját mûvével.”
…
Várható, hogy a tudósok belátható idõn belül az emberiség rendelkezésére bocsátják azokat az eszközöket, amelyekkel megszüntethetik a környezetszennyezés problémáját. Csak az a kérdés, hogy az emberiség még idõben kész lesz-e arra hogy ezeket az eszközöket használja is.
Biztosan így lesz, ha idejében tudatosodik bennünk, hogy mi történik akkor, ha nem ezt tesszük és amennyiben belátjuk, hogy érdemes rövid távra áldozatokat vállalni, a hosszú távú elõnyök érdekében.”
A kémia napjainkban Mûszaki Könyvkiadó, Budapest, 1981 (!)
10/10
giuditta 2010 jan. 15. - 23:43:37 10/10
(100/151)
10/10
real_madrid 2010 jan. 15. - 23:34:05 10/10
(99/151)
nagyszerû film és szerintem a szinkron is baba lett.
aalfa 2010 jan. 15. - 22:50:26
(98/151)
Igen felirattal sokkal jobb lenne, és kevesebb "jaj és sirám" lenne, hogy a magyarok nem beszélnek idegen nyelveket. Nagyon jó képeket vágtak össze, két órára lecsüccs fotelbe, és bámul ...
Néhol túloznak ugyan, de a mondani való az világos, iskolákban is jó lenne levetíteni
10/10
atti1974 2010 jan. 15. - 22:43:59 10/10
(97/151)
És hol lehet megszerezni?
ada1 2010 jan. 15. - 22:31:53
(96/151)
en pl. emiatt nem nezem a filmet, mert valami szornyu a narrator :( inkabb majd feirattal megnezem valamikor.

a fold-et tudom ajanlani meg (earth), de persze azt is feliratosan. gyonyoru kepek vannak benne. ebben nekem az elejen tul sok volt a mu kep, ezert is ment el egy kicsit a kedvem attol, hogy nezzem.
10/10
Steve1 2010 jan. 15. - 22:22:14 10/10
(95/151)
Megkerestem a másik filmnek a linkjét itt a port.hu-n:

http://port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=79159

Ha valahol ki lehet venni tékából, érdemes.
10/10
Steve1 2010 jan. 15. - 22:14:55 10/10
(94/151)
Igen, ennek rossz a narrátora. De nagyon jó film. Ajánlom, aki még nem látta a Kellemetlen igazság címû filmet is. Al Gore volt amerikai elnökjelölt, miután az emlékezetes párszáz szavazattal elbukta a választást G.W. Bush ellen arra tette fel az életét, hogy bemutassa, hogy pusztítjuk el bolygónkat. Az a film arról szól, hogy az üvegházhatás miatt mi volt, mi van és mi lesz a Földön. Nem sok jó. Aki nem látta ne hagyja ki azt se, de szerintem nem fogják leadni a tévében én is DVD-n láttam.
McLaca 2010 jan. 15. - 22:13:12
(93/151)
A narrátor tényleg csalódás. Már önmagában az, hogy az eredeti nõi hangot férfire cserélték. Pedig több kellemes hangú nõi narrátor is fellelhetõ (lásd dokumentumfilm csatornák).
orgyen 2010 jan. 15. - 22:07:15 Előzmény Vágyvillamosa
(92/151)
Végvári kellene narrátornak, mint az Attenborough filmek esetében.