Téma: Psycho

10/10
Hannibal Lecter 2010 szept. 04. - 22:15:42 10/10 Előzmény feketevipera
(124/244)
Ez így van és teljesen felesleges is azokat gyõzködni akik belezõs darabolós baromságokat várnak ettõl a filmtõl. Mondjuk csak a készítés dátumát kellene megnézniük és máris érthetnék, hogy ez egy más korszak volt. Ezek a filmesek még azért voltak zsenik, mert nem a végeredménnyel (vér folyik, tök mindegy miért) hanem az elõzménnyel (vér "fog" folyni) fílingel elérték a kívánt hatást. A mai emberek ingerküszöbe tényleg magas és sajnálatos a filmszakmára nézve, hogy a nézõk nagy része a ráhangolódásra már teljesen képtelen. Mi a tragikusabb, ha a fílinget nem érzik át, vagy ha folyamatosan a saját fajtájának belezését akarja nézni? A Psycho, már maga a cím is utal rá, túl mutat a következményen, egyenesen az emberben lévõ iszonyatot, a félresiklást ábrázolja. Mindenkinek azt tudom ajánlani, hogy elõítéletek nélkül üljön le a filmtörténelem egyik legeredetibb alkotása elé és érezze át. Dobjuk le a híradók közben magunkba kondícionált 30 gyerek felrobbant de nem hat meg féle mentalitást és próbáljunk belekerülni az ábrázolt szituációba. Kultuszfilm lett a Psychoból, de be kell ismerni, hogy ez a horrornak, esetleg a thrillernek egy olyan változata, amire tényleg a közönségnek csak egy része nyitott és nem azért mert felfoghatatlanul nehéz téma, hanem mert az átérzésére képesek száma egyre csökken. Már egy ideje nem találkoztam a pszichothriller szóval, de ez pont az. Én a folytatásokat se bántanám, de azok már inkább annak a generációnak készültek, akiknek a gyerekeik ma a porton nem értik a pszicho mûvér,mûbél hiányát.
9/10
PivarnyikKrisz 2010 aug. 29. - 16:00:09 9/10
(123/244)
Úgy ültem le megnézni ezt a filmet, hogy egy nagyon régi filmet fogok látni, de olyat ami a világ egyik legjobb thrillere. Legalábbis az egyik leghiresebb.
Csak jót hallottam róla, pl mondjuk a szüleim akik annak idején látták, azt mondták nagyon jó. És igazuk volt!
Nagyon jó film volt.
Tetszett.
Nem számíottam nagyon véres,kaszabolós,ijesztõ jelenetekre,olyanokra amilyenek fõképp a mai filmekben vannak. (Mondjuk én nagyon szeretem az olyanokat!)
Nem is voltak a Psychoban ilyenfajta jelenetek,de nagyon-nagyon tetszett... Szerintem az eleje elég lassan indult,de a híres "zuhanyzós" jelenettõl kezdve rendesen beindultak az események.
A film engem teljesen lekötött, és mégegyszer mondom hogy nagyon tetszett.
10/9!!! nekem.
sk98 2010 júl. 27. - 11:48:21
(122/244)
Tudom, ezt már mindenki ismeri, de annyira jó: http://www.youtube.com/watch?v=uQyd1wN-qew
offtopic
Anditos 2010 júl. 27. - 09:54:55
(121/244)
Maximálisn egyetértek veled, szívembõl szóltál. :-)
feketevipera 2010 júl. 27. - 09:42:04 Előzmény Schanyee
(120/244)
Nyilvánvalóan mindig is lesznek olyanok, akiknek a Psycho csalódást fog okozni. Naná, hogy akik kaszabolós izére számítanak, azok számára rossz lesz ez a film. Amúgy is túlságosan magas lett az emberek ingerküszöbe, már a híradóban is csak vért és beleket látunk, nem is beszélve a nap mint nap látható horrorokról és erõszakot árasztó filmekrõl. Ha innen nézzük, akkor nem fogjuk megkapni azt a fajta rettegést, mint egy darabolós horrortól. Nem, Hitchcock kifinomultabb. Nem kell hozzá ezer liter vér, finoman adagolja a rettegést. Hátborzongató maga a szálló is, a kitömött állatok, a leskelõdõ szem, Norman és az anyja párbeszédei stb. stb. Ez persze "unalmas" lehet, aki viszont szereti a kifinomult borzongást, az élvezni fogja a Psychót, ami amúgy is filmtörténeti csemege.
99x 2010 júl. 27. - 09:13:21 Előzmény K. L.
(119/244)
Én mondjuk elõbb láttam a Báránysültek Hallgatnak-ot, szóval így amikor néztem a Psycho-t nagyjából sejtettem, hogy mire lehet számítani a film terén. Nekem nagyon tetszett, úgy mint eddig az összes Hitchcock film amiket láttam.
10/10
K. L. 2010 márc. 27. - 06:32:14 10/10
(118/244)
nagyon jó film tegnap néztem, és sokkal jobb mint A bárányok hallgatnak!!!!

azért írom ezt mert a két filmbõl készült a Báránysültek hallgatnak, ami még ennél is jobb, nézzétek meg.
1/10
Schanyee 2010 febr. 13. - 23:00:33 1/10
(117/244)
Ilyen pont alapján sokkal többet vártam volna a filmtõl, mivel így ültem le megnézni ez nagyon unalmas volt. Sztem az 5-6 pontos filmekben több izgalom van manapság mint ebben. 1-esre szavaztam de csak azért hogy ne legyen ennyire túlértékelve. Semmi félelmetes nem volt benne. Lehet amikor megjelent még az volt, ma már nem.
10/10
filmfan122 2010 febr. 10. - 20:00:18 10/10
(116/244)
Én imádom. A filmtörténet egyik legkiemelkedõbb alkotása szerintem. :) Nagyon sokszor láttam, de mindig szívesen nézem. A 2. és 3. részt is láttam, de az már nem olyan, mint az 1. rész.
10/10
lacika92 2010 jan. 16. - 20:02:51 10/10
(115/244)
Zseniális. krimibõl, kicsit horroros, majd thriller... fantasztikus...:D
Temudzsin 2009 nov. 22. - 22:25:18 Előzmény Heathcliff
(114/244)
Te is ismered xy-t? :)
kovacstibor 2009 nov. 10. - 17:40:42
(113/244)
Elaludtam rajta kb. 40-50 percet nézhettem belõle de nekem nem tetszett.
offtopic
umma 2009 nov. 09. - 20:17:49
(112/244)
Jellemzõ, hogy ez is már egy kész irodalmi alapanyagból készült. Szerintem kevés kivétellel az adoptált forgatókönyvek jobban sikerülnek. Mert az író már eleve kiérlelt valami mondanivalót; akkor, amikor még nem kellett kamerabeállításokkal stb. törõdnie.

Amúgy szerintem a valaha elkészített egyik legtökéletesebb film.
kovacstibor 2009 nov. 09. - 12:19:55
(111/244)
Még nem láttam ma biztos, hogy nem tudom megnézni talán majd vasárnap.
10/10
rokakoma90 2009 aug. 03. - 13:36:08 10/10
(110/244)
Fantasztikus film tökéletes zenével.És Anthony Perkins...Hmmm.:)
rockpanorama 2009 ápr. 26. - 18:20:28
(109/244)
6/10
Betonkeverõ Ödön 2009 febr. 16. - 15:37:57 6/10
(108/244)
Azért annyit még hozzáfûznék, hogy nem kis mértékben megmosolyogtató 1 magányos vélemény kapcsán divatot emlegetni, sõt még azt is számon kérni, hogy az illetõ az õt ért támadásokra miért reagál?! A személyeskedés persze már tipikusnak nevezhetõ, de attól még nagyon is sajnálatos…
6/10
Betonkeverõ Ödön 2009 febr. 16. - 15:27:26 6/10
(107/244)
Filmtörténeti alapvetés? Meglehet! A feszültségkeltés a kor technikai fejlettségéhez mérten mesteri? Egyetértek! …Csak eltelt majd fél évszázad és én nem tudom komolyan venni ezt az alkotást! Nem tudok alatta feszült lenni, és a zuhanyzós jelentre is „csak” azt tudom mondani, hogy zseniális, de hogy emiatt féljek a tusfürdõmhöz nyúlni?!? Nem tudom komolyan venni a végén a 2 férfi dulakodását, kifejezetten színvonaltalannak tartok 1-2 színészi reakciót, vége pedig számomra zavaróan szájbarágós.

Véleményem szerint igenis eljárt a kor a Psycho felett; klasszikus, de nem idõtálló darab! Hatása megkérdõjelezhetetlen, hisz rengeteg film meg sem született volna nélküle, de akárhogy is, azért ha összehasonlítjuk pl. egy Azonosság-gal 2009-es szemmel, nagyon sok tekintetben a közelébe sem ér!
Brambilla 2009 febr. 11. - 21:54:17
(106/244)
Igen, a Rendõrakadémia X. részében is volt egy hasonló jelenet :P
Heathcliff 2009 febr. 07. - 22:03:11
(105/244)
Ez a film szerintem pont azért valódi remekmû, mert a borzongatáson túl mást is tud: olyan mélyen száll le az emberi lélek bugyraiba, ahol már rémítõ démonok tanyáznak. Számomra ez a film nem pusztán egy elmebeteg deviáns ember története - hanem szörnyû méretûvé való felnagyítása egy olyan kérdésnek, ami hétköznapi, megszokott probléma: ez pedig a felnõtté válás, a szülõkrõl való leválás. Ennek felemás, sikertelen volta döbbenetesen gyakori. És ha nem sikerül, mindenképpen pusztító következményei lesznek a felnõtt élet megélésében. Nevezhetjük ezt akár Oidipusz-komplexusnak is, vagy Hamlet-effektnek – Hamlet pl, felnõtt ember létére, a szüleitõl függött: apuci mit parancsolt, anyuci kivel dug…és ennek aztán az lett a következménye, hogy a felnõtt partneri viszonyt nem tudta megélni – tulajdonképpen õmiatta pusztult el Ophélia.
De hogy mondjak egy hétköznapi példát: vegyük xy-t, aki 38 éves diplomás létére nem mer az apja elõtt cigizni és állandóan kamuzik, ha nem csinált meg valamit, amire a papa kérte. („Természetesen” együtt dolgoznak és a fickó a szülõi ház kertjében építkezik). A saját párkapcsolata ehhez képest: évek óta elvált, de még mindig közös lakásban lakik az exfeleségével és annak anyjával(!) Nem tud elszakadni tõle, noha sose volt jó a kapcsolatuk, idõnként meg is veri; de gyakorlatilag nem képes önálló felnõttként dönteni. Õ is személyiségromboló kötelékben vergõdik, természetesen kicsiben, még „túlélhetõen”. Olyan megszokott ez, hogy senkinek sem tûnik fel, csak az ennél durvább, kirívóbb esetek.