5/10
zszoltan 2007 okt. 24. - 16:00:50 5/10
(116/296)
OFFTOPIC
Kicsit tényleg rosszul fogalmaztam. Én csak annyit akartam mondani az elsõ mondatommal, hogy engem 'sohasem' zavar, ha egy film amerikai, mert nekem igen gyakran egy amerikai remake jobban tetszik az eredetinél.
És persze - bár ezt már írtam - én ezt a filmet nem úgy néztem, hogy '56-os film. Ezért nem is zavart, hogy illik-e a történelmi eseményhez a hangulat. Elég jó kis (romantikus) dráma volt, és többet nem is kívánnék tõle.

Ettõl még téged zavarhatott. Meg jobban is szereted a magyar filmeket, mint én. :)
csalány 2007 okt. 24. - 15:45:06
(115/296)
Nekem kissé úgy tûnik, h. nem eljátssza a szerepet, hanem felmondja a szöveget, amit be kellett biflázni.., iskolai prózamondó versenyeken látott hangsúlyozással...

Ez valahogy mindíg kizökkentett a történetbõl.. na ekkor vártam a sminkest..
zinaida 2007 okt. 24. - 15:35:22
(114/296)
Én fel nem foghatom mi bajod volt ebben a filmben Dobó Katával. Mi az, hogy a sminkest vártad, aki maszatol az arcán? Rak még rá valami koromcsíkot? Hõsiesebben kellett volan viselkednie? Szerinted akik akkor ott voltak, azok mindig tudták mit csinálnak? Ezek a forradalmárok nem kiképzett katonák voltak. Na mindegy.

Annyira lehúztátok a filmet, hogy én fel voltam készülve a legrosszabbakra. Szóval köszönöm szépen! Ezek után már csak pozitívan lehetett benne csalódni. Persze, lehetett volna jobbat csinálni, de láttatok ti már ennél rosszabb filmet? Én már láttam százszor milliószor rosszabbakat. De ahogy gondoljátok.
csalány 2007 okt. 24. - 14:51:05
(113/296)
Dobó Kata monnnyon le...

Egészen elképesztõ, hogy senkinek nem tûnik fel az, hogy ez a szép nõ akkora antitálentum színészileg, mint egy ház..
Minden jelenetében azt vártam, h. mikor rohan be a sminkes, és maszatol valamit az arcán... Teljesen hiteltelen amit csinál.
Egy amatõr színjátszókörben hitelesebb színészeket lehet taláni..
Sajnos ez az egész filmet magával rántja...
5/10
zszoltan 2007 okt. 24. - 14:21:26 5/10
(112/296)
"hogy az amerikai közönségnek tetszik vagy nem tetszik a kutyát nem érdekli, mivel nem róluk és nem nekik szól a film"
Akikrõl szól, azok nyilván más szemmel nézik a filmet, mint az idegenek. Viszont én pozitív - és egyáltalán nem mellékes - dolognak tartom, ha az amerikaiaknak tetszett a film. Bár tényleg nem róluk szólt, viszont talán nekik is. Az USA a XX. században több helyen fellépett - katonai erõvel is - a kommunista terjeszkedés ellen. 1956.-ban viszont a filmben is említett szuezi válság miatt nem tette meg ezt. És ez a hivatkozott jelenetben - szerintem elég jól ábrázolt - magukra maradt, reményveszett utolsó ellenállóknak nyilván rosszul esett (finoman fogalmazva).
Távol álljon tõlem, hogy Amerika ezen külpolitikai törekvését támogassam vagy elítéljem. Csak megpróbálok belegondolni azok helyzetébe, akik minden egyes percért vérrel és emberélettel fizettek, annak reményében, hogy hátha mégis megérkezik a segítség, és a küzdelmük nem bizonyul hiábavalónak.
moyirto 2007 okt. 24. - 13:06:01
(111/296)
Nekem moziban és tv-n is abszolút teszett, és kár, hogy az utóbbi hozzászólásokban lenyomjátok a filmet; nektek való a nap utcai fiúk, így tovább ...
5/10
zszoltan 2007 okt. 24. - 12:10:04 5/10
(110/296)
Én mondjuk szeretem az amcsi filmeket. De azért ezt tényleg nem sorolnám a legjobb magyar filmek közé én sem. Történetileg jól sikerült kis dráma, bár a színészi játék nem volt éppen átütõ erejû (egy drámánál azért jó lett volna). A történelmi eseményekkel én nagyon nem foglalkoztam, mert számomra kb. 20 perc után kiderült, hogy ezúttal tényleg elég jól koncentrálnak a címben megfogalmazott témára (tehát elsõsorban a két fiatalon a szemünk). A végét szerintem jól eltalálták. (Hogy mennyire sikerült maradandóra, azt most még nem tudnám megmondani.)
Egyszer kellemesen szórakoztam rajta. Azt azért nem állítanám, hogy minden évben szívesen újranézem.

SPOILER! (AKI MÉG NEM LÁTTA, NE OLVASSA EL)
A legjobban az zavart, amikor a végén Viki puskával a vállán kisétált az utcára, mintha csak egy liter tejért indult volna a sarki boltba. Lehet, hogy a hülyeségen kívül volt rá logikusabb magyarázat is, de azt azért szerettem volna látni az arcán vagy hallani a szájából. No, mindegy. Valahogy csak le kellett zárni azt a szálat is - és lehetõleg az alkotó szándéka szerint. Ez végülis sikerült.
1/10
mdani 2007 okt. 24. - 11:47:24 1/10
(109/296)
Felvettem a filmet, aztán letöröltem...
Szegény Dobó Kata, pedig annyi jó színésznõ van...
Meadow 2007 okt. 24. - 00:39:21
(108/296)
ma megnéztem a filmet és mindenképpen örülök hogy láttam.egyedül a dobó katával nem vagyok kibékülve.hiányzott belõle a tûz,olyan volt mintha egy könyvbõl olvasna fel.igazán nem akarom Õt megbántani,mert kedvelem,de szerintem ezért nem futott be amerikában sem,mert nincs meg benne az a plusz,pedig nagyon szurkoltam neki.
a szerelemes jelenetre írta valaki elõttem,hogy érzéketlen volt,semmi szenvedély nem volt érezhetõ.
gondolkoztam ki lett volna meggyõzõbb erre a szerepre.talán a huszárik kata,de semmiképp sem a csapból is folyó oroszlán szonja.
hangyás 2007 okt. 23. - 23:11:00
(107/296)
Teljesen egyetértek az elõttem szólóval. Ez a film példaértékû, nem hiába vetítik le sok iskolában az október 23.-i megemlékezések alkalmából. Köztük az én iskolámban is. 17 éves vagyok és semmi szabadkozás nélkül elmondhatom hogy a film elsõ megnézésekor zokogva mentem ki a moziból. Eza legjobb magyar film ami mostanában készült. Magát az akkori történések ábrázolását nem tudom megítélni hogy hogyan sikerültek, hiszen nem voltam ott, nekem tetszett, véleményem szerint találóan megrázóan mutatja be a terrort. Különösen megrázó az a jelenet amikor Karcsi lelövi azt a katonát. Elõször éreztem egy film megnézése alatt hogy konkrétan azt ábrázolják hogy meghal egy ember valaki keze által. Mert ez manapság az amerikai filmekben olyan átlagos. Minden 5. percében benne van. És ez szomorú. Végezetül csak annyit a mai fiataloknak igazán el kéne gondolkodni a hazaszeretet fogalmán hogy vajon mit is jelent az. Mert nem azt ami ma az utcákon folyik.
És a film befejezése maga a tökéletesség a magyar himnusz szárazon semmi túlcsöpögõ érzelmekkel. Ahogy azt kell...
10/10
lilyrosejack 2007 okt. 23. - 23:09:58 10/10
(106/296)
Hát én meg azt mondanám hogy még csak véletlenül sem romantikus maszlag. én úgy hiszem hogy kellenek ilyen emberi kapcsolatok,kellenek emberek akik a szivünkhöz nõnek a film alatt, akik a végén elvesztik egymást és mi rájövöünk hogy ez mien komoly is, hogy ebben a harcban nagyoon sok ember veszítette el a szeretteit. mert nem tudom ti hogy vagytok vele de például az iskolai száraz mûsorok engem sohasem fogtak meg igazán, nem hatott meg ez az egész.persze volt hogy mondtak bizonyos dolgokat amik elindítottak bennem valamit de vége lett a músornak és nemsokáá már el is múlt ez az érzés. ez a film viszont nagyon, nagyon a lelkemig hatolt, úgy érzem most igazán át tudom érezni hogy mien lehetett azoknak az embereknek. és gyûlölet is támadt bennem a ruszkik és a kommunista rohadékok iránt(bocs hogy így fejeztem ki magam, de ezt érdemlik). és ami nekem még nagyon tetszett az a végén a márai sándor vers, ez a vers amúgyis gyönyörûû, fõleg ez a versszaka amit õk is mutattak,nagyon jó lett a film végére...hát én csak azt tudom mondani hogy köszönöm,köszönöm az alkotóknak a szinészeknek, mindenkinek akinek a keze benne van ebben a filmben, mert most éreztem elõször úgy igazán hogy magyar vagyok,és tartozom ezknek az embereknek-akik a szabadságért haltak meg-annyival hogy meghajtom a fejem elõttük, és tobább viszem az emléküket
Akos7 2007 okt. 23. - 23:01:37
(105/296)
Szabadság- szerelem

Szerintem szinte tökéletes film lett. Ha látok is benne 1-2 dolgot, amibe bele lehetne kötni... Nem érdemes. Szinte tökéletesen sikerült. Professzionális kivitelezés, jó történet, magas érzelmi telítettség. Szinte költõi. Úgy mutatja be ’56-ot tényszerûen helyszínrõl helyszínre, ahogy talán mindannyian látni szeretnénk. Ráadásul vízilabda olimpiai csapat ’56-os sikerével összeötvözni egyszerûen zseniális és ráadásul hiteles. És még nemzeti érzelmû is. Nagyon is méltó megemlékezés ez a film. Ráadásul közpénzbõl csak a sorstalanságra futotta, emiatt külön le a kalappal Vajna elõtt.

(érdekes, hogy a „bizonyos” sajtó nem túl bátran, de kissé fanyalog – biztosan sokallja a magyar zászlókat, meg a himnuszt... )
imre29 2007 okt. 23. - 22:51:37
(104/296)
Elolvastam a hozzászólásodat, de messze többet vártam egy Vajna rendezte filmtõl amit '56 emlékére készített. Ha ez a film nem '56-ról szólna akkor a színvonala megeggyezik egy alsó-közép kategóriás egyéb film szintjével.
Valahol a neten olvastam a rendezõvel készült interjút amiben, arról nyilatkozott, hogy eddig nem talált jobb történtet amin keresztül be lehet mutatni mi történt ezekben az idõkben. Hát ilyen gagyi dumát rég nem hallottam. NEM ÉRTEK EGY SZÓT SEM A FILMKÉSZÍTÉSHEZ. Nem hiszem el azt, hogy egy ilyen kaliberû rendezõ ennyire silány módon mutasson be egy olyan történelmi eseményt amiben õt is érintett.Azt, hogy az amerikai közönségnek tetszik vagy nem tetszik a kutyát nem érdekli, mivel nem róluk és nem nekik szól a film.
Elég elszomorítónak tartom, hogy '56 õszén történt eseményekrõl egy ilyen film készült.
A színészek teljesítményét nem értékelem, mert nem vagyok szakmabeli, de nekem megfelelt.
10/10
karthauz 2007 okt. 23. - 22:51:02 10/10
(103/296)
"Ilyen nagy dolog a Szabadság?"
A magyar származású producer tisztelgése ez a haza elõtt. Ahogy õ mondta: tartozik ennyivel Magyarországnak. Az érzelmekre hat inkább, s talán ez teszi a filmet nagyon jóvá. Egyéni és közérdekek ütközése van itt, dönteni kell: s mond, te mit választanál? Nem most, karosszékbõl, monitor elõl, hanem akkor és ott. Persze, nevezheted ezt szipogós érzelgõsségnek. De szerintem még egyikünknek sem kellett úgy belegondolni: menni vagy maradni? Ez a kérdés a film egy hangsúlyos részén el is hangzik Karcsi és legjobb barátja, Vámos Tibi (Csányi Sándor) között. Milos Forman híressé vált filmjében, a Hairben láttam talán utoljára ilyen nagyfokú érzelmeket, nagy "döbb"-et haza és szabadság kérdése kapcsán, mint abban a jelenetben, amikor Falk Vikit utolsó útjára kísérik. Hiszen õ egy volt az ismert és ismeretlen hõsök közül. Akik nem alkudtak, nem hittek másban, csak benned, szent szabadság
1/10
van120 2007 okt. 23. - 22:39:58 1/10
(102/296)
Olvasgatva az eddigi hozzászólásokat, igencsak kilógok majd véleményemmel.
Tömören, velõsen: Ez a film egy töménytelen giccstõl csöpögõ és botrányos színészi alakításokat felsorakoztató valami. Dobó Kata (anti)talentumát eddig is ismertem, Fenyõ Ivánról meg nem hallottam mostanáig, ezt látva nem is csodálkozom rajta, mert rém erõtlen a manus. Haumann Péter és az általam nem igazán kedvelt Gesztesi Károly, mellékszereplõként is lejátszották a két fõszereplõt.
Andy Vajnától nem is vártam mást, de azt kimondottan botrányosnak tartom, hogy ötvenhatunkról egy romantikus maszlagba bújtatott filmet csinál.
Rocco 2007 okt. 23. - 22:38:16
(101/296)
Sziasztok!
Nekem tetszett a film, de azért szeretném megjegyezni, hogy a hatás kedvéért ferdítettek a tényeken. Ugyanis Melbourne – ben Olaszországgal játszottunk elõdöntõt, Szovjetunió Jugoszláviával játszott. A döntõt 2:1 –re nyertük a Jugoszlávok ellen, a Szovjetek 3:2 –re verték az Olaszokat így lettek harmadikak.
Sugovica 2007 okt. 23. - 22:06:46 Előzmény indijoe
(100/296)
Ahogy igértem megnéztem a filmet. Szerintem igencsak korhû a történet. Szóval nekem tetszett a film. Igaz, hogy nem horror történet. Ez csupa történelem, és úgy kell tekinteni , ami meg is megtörtént. Méghozzá Velünk Magyarokkal!!!!!!!!
Dalma1990.06.15. 2007 okt. 23. - 18:18:36
(99/296)
Itt én különbséget tennék a szép film meg a jó film között. Sokan mondják, hogy a filmben nincsenek jól megoldva a technikai dolgok, hibás egy két dolog, vagy éppen egy-egy párbeszéd nem éppen illik bele az akkori életbe. Nos, lehet, hogy igazuk van... ezt elismerem. Lehet, hogy nem JÓ film, ilyen értelemben véve...
De mindenképpen szép. Szépek a szereplõk, a történet, a tragédia a végén. Gyönyörû az egész.
És megjegyezném, csak úgy mellékesen, hogy egy ilyen filmnél nem az akciójelenetek tökéletességét kell figyelni mindenáron... hogy jól robbant-e ott az a tûz vagy nem???
Szerintem súrolja a stílustalanság és ízléstelenség határát, amikor valaki ezekrõl fröcsög össze-vissza...
10/10
marylou 2007 okt. 23. - 18:11:38 10/10
(98/296)
Én sem rajongtam az ötletért elõször, hogy megnézzem (márpedig én rá voltam kényszerítve), mégis kellemesen csalódtam. Csak csatlakozni tudok az elõttem hozzászólókhoz: nem csak ahhoz képest, hogy magyar, amúgy is nagyon megrázó film. Persze kell hozzá hangulat, és átérzés, hogy komolyan tetsszen a film. :)
mizi 2007 okt. 23. - 17:51:09
(97/296)
Sztem ez a film nagyon jó!!!Nem értem mit fujjonganak egyesek,ha annyira jobbat vártak akkor csinálják meg maguk!!!És ahhoz képest,hogy magyar,büszkék lehetnénk rá,hiszen az amerikaiaknak is tetszett és az azért már valami!És sztem az idáig vetített 56-os filmek sokkal rosszabbak. Ebbõl lehetett legalább érteni is valamit!A többi film meg ilyen önsajnálatos izé volt.És aki meg nem vette komolyan a filmet az meg egy érzéketlen buta tuskó.