1/10
anonymus977 2012 szept. 15. - 22:42:23 1/10
(3/3)
Szerintem ez a film legjobb példája, hogyan kell értelmetlen, élvhajhász katasztrófafilmet csinálni. Bár ez még nem baj, de hogy dokumentumfilmként totális csõd az biztos. Akinek tetszik, és élvezi, hát hajrá, de szerintem élvezhetetlen és nézhetetlen...
Cicalány 2010 júl. 21. - 20:06:20
(2/3)
Micsoda egy lehetetlen egy idõpont mind a kétszer! Éjjel fél 1! :((
neugassaman 2009 febr. 15. - 17:14:06
(1/3)
"AZ APOPHIS KATASZTRÓFA

Rosszul számolták ki az amerikai ûrhivatal tudósai, mekkora esélye annak, hogy az Apofisz aszteroida becsapódik a Földbe. Hibájukat egy 13 éves német iskolás fiú javította ki.

Nico Marquardt a potsdami Asztrofizikai Intézet teleszkópos vizsgálataira támaszkodva kiszámolta, hogy 1:450-hez az esélye annak, hogy az aszteroida összeütközik a Földdel - jelentette a Potsdamer Neuerster Nachrichten.

Ez még önmagában nem csoda, ám kiderült, hogy a fiú jobban számol, mint az amerikai ûrhivatal, a NASA kutatói; õk ugyanis úgy becsülték, hogy a becsapódás esélye csupán 1:45.000-hez.

Azonban a fiú számításai a helyesek - erõsítette meg az Európai Ûrhivatal (ESA). Nico ugyanis - az amerikai szakértõktõl eltérõen - figyelembe vette annak az esélyét is, hogy az Apofisz összeütközik a Föld körüli pályán keringõ negyvenezer mûhold legalább egyikével, miközben elhalad a bolygónk mellett 2029. április 13-án.

A második találkozás végzetes lehet

A mûholdak másodpercenként 3,07 kilométeres sebességgel keringenek a Föld körül, attól 35.880 kilométeres távolságban - márpedig az Apofisz 32.500 kilométerre halad majd el a Föld mellett. Ha menet közben beleütközik egy mûholdba, akkor megváltozik a pályája, így amikor legközelebb, 2036-ban ismét megközelíti a Földet, összeütközhet vele.

Abban azonban a fiú és a NASA szakértõi is egyetértenek, hogy ha az Apofisz összeütközik a Földdel, akkor a 320 méter széles, 200 milliárd tonnás vas- és irídium bomba az Atlanti-óceánba csapódik majd be.

A becsapódás hatalmas cunamit okozhat, amely elképesztõ pusztítást végez majd nem csak a tengerparton, hanem a szárazföld belsejében is, és olyan sûrû felhõ alakul ki, amely elsötétíti az eget.

info-AFP.


"Nem igaz, hogy rosszul számítottuk ki az Apofisz aszteroida és a Föld ütközésének esélyét" - állítja a NASA, amely nem is hallott arról a 13 éves német fiúról, aki állítólag "kijavította" az amerikai ûrhivatal számításait.

Bejárta a világsajtót annak a 13 éves német iskolásfiúnak a híre, aki azt állította: rosszul számolták ki a NASA kutatói az aszteroida és a Föld ütközésének esélyét. Szerinte nem vették számításba, miképpen módosítja az Apofisz pályáját, ha elõzõleg összeütközik eggyel a Föld körül keringõ több tízezer mûhold közül.

Az amerikai ûrhivatal azonban - akárcsak egy unott matematika tanár - ragaszkodik a saját számításainak helyességéhez. "Kitartunk amellett, hogy a 2036-os ütközés esélye 1:45000-hez" - hangsúlyozta a NASA szóvivõje.

Dwayne Brown szerint a történetrõl beszámoló Potsdamer Neuerster Nachrichten abban is tévedett, hogy az Európai Ûrügynökség (ESA) a fiúnak adott volna igazat.

"A sajtójelentésekkel ellentétben a NASA illetékes hivatalnokainak nem volt semmiféle kapcsolata, és nem is levelezett a fiatal német diákkal, aki azt állítja, hogy az Apofisz becsapódásának esélye sokkal nagyobb a mostani becsléseknél" - olvasható a NASA közleményében.

A dokumentum szerint az Apofisz nem is halad majd el 2029-ben olyan közel a Földhöz, hogy összeütközhessen egy mûholddal."