hanguktaekwondooo 2015 júl. 24. - 12:31:34
(22711/23571)
Csak ne danoljon benne.
mer attól igen gyengéd leszek
https://www.youtube.com/watch?v=_Z4zkhcB1Dw
Kacatka78 2015 júl. 24. - 12:12:15
(22710/23571)
Kedves Firestone!

Köszönöm, hogy külön gondoltál rám. :-)
Kacatka78 2015 júl. 24. - 12:10:52 Előzmény Min-Rin
(22709/23571)
A drámai filmekkel egy kicsit én is hadilábon állok, mert nem szeretem a felesleges "picsogást". De egyetértek Min-Rinnel, hogy a koreai filmekben, sorozatokban sokkal bátrabban merítenek az emberi lélek mélységeibõl. Az érzelmek sokkal nagyobb tárházából válogatnak, igen néha giccses, közhelyes, unalmas, de akkor is sokkal több értelmes hordoz mint a Hollywood-i agymosás. Amiben lassan értelmet sem nagyon nehéz találni. (én aztán hanyagolom is ezeket a nagyívû nyugati produkciókat). Ráadásul szerintem a színészek testbeszéde is sokkal jobb. Az arcukkal, testükkel jobban képesek kifejezni az érzelmeket. ezért sem mindig értem, hogy miért akarnak koreai színészek Amerikában gagyi filmeket csinálni.
Kacatka78 2015 júl. 24. - 11:26:18 Előzmény Min-Rin
(22708/23571)
Sziasztok!
Tegnap nem tudtam jönni, mert a szolgáltató bedobta a törölközõt, így a teljes napot modern kommunikációs csatornák nélkül voltam kénytelen eltölteni. És tetszett :-)
Visszatérve egy kicsit a keleti és nyugati mentalitásra. Sokat gondolkoztam a témán, de megoldás persze nincs. szerintem az igazság megint csak középen van. A keleti, társadalomban gondolkodásnak igenis sok elõnye van. Mert be kell látni vannak olyan igények, melyeket csak társadalmi szinten lehet kielégíteni. Nem véletlen, hogy gazdaságilag a keleti kultúrák viszik a prímet, még a nyugat szépen lassan lemarad. És nézzük meg a biztonsági kérdést, mert ebben szintén jó sok mindent tanulhatnánk tõlük. Igen, az egyéni érdekeket sokszor háttérbe szorítják, de az ezek bizonyos szempontból szükségesek. Igen, nálunk az egyéni érdek sokkal fontosabb, de ez pedig mint látjuk egyfajta káoszhoz vezet. Nekem az egyetemen sokszor hangoztatták a professzoraim, hogy mindenki joga addig terjed, míg mások jogát nem sérti, de errõl, mintha teljesen megfeledkeztünk volna. Az individualizmus mondhatni olyan mértékûvé vált, hogy folyamatos ütközések vannak. Szóval a szokásos hozzáállás az emberek többségétõl az, hogy ÉN vagyok és mindenki más meg dögöljön meg. (bocsánat a kifejezésért) Így aztán nálunk is kitermelõdött egy csomó boldogtalan ember, akiket megkeserít mások önzése, kezelhetetlen viselkedése. És keleten is ott van egy csomó boldogtalan, frusztrált, és depressziós ember. Pedig szerintem sok apró dologgal lehetne segíteni. Néha elég egyetlen mosoly akár egy idegentõl, hogy szép legyen a napunk. Én ebben hiszek.
Min-Rin 2015 júl. 24. - 09:45:10
(22707/23571)
Szia firestone! Képzeld, még nem láttam! :))
Tegnap viszont belekezdtem a Kundoba, de nem értem a végére. Nem állítom, hogy el vagyok ragadtatva tõle, a téma elég kegyetlen, legalábbis eddig az volt. Bizakodom, hogy késõbb szelídebb szálak is beleszövõdnek.
A film kicsit a Chunora emlékeztet, és mint tudjuk, az sem volt éppen könnyed szórakozás. :))
Min-Rin 2015 júl. 24. - 08:25:26
(22706/23571)
Min-Rin 2015 júl. 23. - 15:21:35
(22705/23571)
Egy-két napja örvendeztem Moon Geun-young és Kang Ji-hwan készülõ sorozatának, máris lekonyultam. Ami már régen nem volt, az most megtörtént: a KBS törölte a Home Alone-t.

Milyen kár...

http://www.soompi.com/2015/07/22/moon-geun-young-and-kang-ji-hwans-possible-new-drama-home-alone-cancelled/
Min-Rin 2015 júl. 23. - 15:18:26
(22704/23571)
:)) Gratulálok! Akkor most végre a sajátodban vagy! :)
Min-Rin 2015 júl. 23. - 15:16:54
(22703/23571)
Részben igazat adok, de tényleg csak részben. Az vitán felül áll, hogy a koreai filmkészítés a tragikus történeteket kedveli. Hogy öncélú-e, abban azonban nem vagyok biztos. Kim Ki-duk filmjei egytõl egyig címkézhetõk így, még a Tavasz, nyár, õsz, tél... és tavasz, vagy a Bin-jip is. Mégis ezeket a jó filmek kategóriájába soroljuk.
Viszont van számos olyan koreai mozifilm, amely fájdalmat mutat be, de nem gondolom, hogy öncélúan.

De mit nevezünk öncélúnak? Azt a szenvedést bemutató alkotást, amely nem ébreszt gondolatot a nézõben, amely nem segít elkerülni hasonlókat a megtekintésével, magyarul azt, amely nem hordoz mondanivalót. Nem gondolod, hogy a koreai filmek jelentõs része hordoz, csak mi sokszor ezt a nyugati racionalitásunkkal nem feltétlenül érezzük át? Kim Ki-duk filmjei között is vannak ilyenek, és természetesen nem az utóbbi években készültekre gondolok. (Számomra a Pietà volt az, amikor azt mondtam: most elég.)
Maryu 2015 júl. 23. - 12:27:43
(22702/23571)
Ó lányok, csodálom a lelkierõtöket, hogy ilyen melegben tudtok pakolni. Nekem télen sincs rá sok erõm.
andika44 2015 júl. 23. - 10:56:50
(22701/23571)
Szia, Fili, hú, de régen láttalak, együtt szilvereztünk .

Hová költöztél? Én is új helyen vagyok, amit nehezen szokok meg.
Min-Rin 2015 júl. 23. - 09:06:43
(22700/23571)
hanguktaekwondooo 2015 júl. 22. - 20:43:36
(22699/23571)
Megfekütte pocikámat a mr.world koreai szekciója
azóta is érzem.
meg úgy egyébként.

Ímé a japán válogató
Tartalmas estimese minden hölgynek akinek melege van és nem a szõrállatra bukik.
Bizonyosan értékelni fogják a szamuráj pillogásokat
a profi izomrángásokat
és a jólszabott alsónemûket.

Maryu, mint elmélyült japán -szakértõ, kérlek, nyilatkozz:
autentikus a felhozatal? ;-)
https://www.youtube.com/watch?v=54mkclco9m4

belekattoltam, ahogy látom, az egyik legcsotrogányabbat küldték ki a világversenyre
ilyenkor eszembe jut csárli esete a jurovízión
hanguktaekwondooo 2015 júl. 22. - 20:38:10
(22698/23571)
Nincs azzal gond, ha egy film a fájdalomról is szól: az élet része.
gyakran emel -ahogy a Szerelemre hangolva c. film végtelenített zenéje is olyan,
mint Mora mester éppencsak kivirágzott s már hullani készülõ virágai.

A gond sztem az öncélú fájdalom öncélú prezentációjával van.
Koreai filmekben ez gyakori, sokszor értelmetlen:
lényeg, hogy a pulzus emelkedjen, dõljünk jóízûen kardunkba,
támogassuk a soft papíripart.
Erõsen a végletekre játszanak, emiatt gyakran sematikussá válik az amúgy is tömegtermelés.
Kár a sok tehetséges, jobb sorsra érdemes aktorért.

ha meg a manapság behódolása miatt alaposan futtatott Ki-duk elvtárs filmjeire gondolunk
sigan, soom
vagy éppen a legutóbbi aljassága, ami gyakorlatilag blaszfémia,
nos, felvetõdik a kérdés:
vajon miért volt szükség arra, hogy ezeket a filmeket leforgassák és piacra dobják?
vannak ötleteim

A kínai filmet nem érdemes november este nézni,
de nem láttam öncélúnak a végén egyébként már szinte nézhetetlenül balfasz népség lebegését a nagy büdös semmiben.
Egyszerûen csak megmutatta, milyen könnyen elcseszheti egymás életét két ember,
akik egymásban lelki -szellemi társra leltek,
de nem voltak elég tudatosak a világ elõtt is realizálni kapcsolatukat.
Ilyen van ma is.

Ellenben a koreai filmek spanolják az alapszituációt,
mán végén mérget itat a saját lányával, stb.
hogy megtapasztalja a szenvedést.
menjen ki csendbe az ugarra, vágjon egy jót kapával a csülkire oszt majd megtudja mi a szenvedés
minek ehhez más életét tönkrevágni.

de aztán egy hang nélkül szenvedjen!
úgy az igazi
Min-Rin 2015 júl. 22. - 18:23:01
(22697/23571)
Úgy látszik, a meleg megtréfált: újra megnéztem az AT-et, és persze megtaláltam a filmet.

Firestone, te azért csak gyere!
Min-Rin 2015 júl. 22. - 18:17:57
(22696/23571)
Kedves firestone! Nagyon régen nem jelentkeztél. Kérlek, adj hírt magadról! Remélem, csak az tart távol, hogy gõzerõvel pakolsz be, vagy inkább ki!

Nem tudod, honnan lehet leszedni a Kundo-t? Feliratot találtam, de a film nincs fenn az AT-en. :(

Ma valahogy nincs szerencsém: vagy filmet találok, de feliratot nem, vagy fordítva.
Min-Rin 2015 júl. 22. - 18:07:40
(22695/23571)
Az alábbi összefoglalót már szinte teljes egészében lekörmöltem, amikor keresgélni kezdtem Ha Jung-woo rendezéseinek magyar feliratát - mellesleg, nagy sajnálatomra nem találtam egyikhez sem. Ekkor jött be találatként hanguktaekwondooo posztja, amelyben nagyrészt már megírta - egy évvel ezelõtt - a bánatos képû fickó ténykedéseit, nálam szellemesebben és érdekesebben. Amiért mégis beteszem a sajátomat, az azért van, mert így felhívhatom a figyelmet a posztra. Mentségemül szolgáljon, hogy egy kis idõ elteltével a saját korábbi posztjaimat is elfelejtem, hamarabb, mint hanguktaekwondooo-ét. :))
http://koreaekkovei.blogger.hu/2014/06/18/mazatlan-szerelem-avagy-a-hwa-nem-feltetlenul-byeong

A Never Forever c. filmrõl nem írok, azt olvassátok el a fenti linken. Jobban jártok. :))

A mai Korea Heraldban interjú olvasható Ha Jung-woo-val. A 37 éves színész nem kevesebb mint 35 filmben szerepelt, többségében fõszerepet. Színészkaméleonnak tekinthetõ, hiszen egymástól nagyon különbözõ karakterek nagyszerû megformálására képes. Elsõ fõszerepét az Unforgiven (2005) c. nagyjátékfilmben kapta meg, amellyel azonnal felkeltette a nézõk és a kritikusok figyelmét. Kim Ki-duk két filmjében is szerepet kapott, amely meghozta számára a nemzetközi ismertséget. A Sigan c. alkotás egy fiatal párrról szól, amelyben a nõ azt hiszi, hogy párja ráunt, ezért plasztikai sebésszel felismerhetetlenre alakíttatja arcát. A férfi, akinek tetszik az új, de tetszett a régi arc is, válaszul maga is kés alá fekszik. A film bennem azt a kérdést vetette fel, felismerjük-e egymást, ha megváltozik a külsõnk. Mennyire rejtjük el valódi énünket, amely már felismerhetetlenné tesz minket, ha a megszokott külsõ helyett újat látnak.
A másik Kim Ki-duk film a Soom, amelyben a feleségét semmibevevõ, kikapós férj szerepében láthattuk. Érdekes karaktert formált meg, talán nagyon is jellemzõt: a fickó a mindennapokban közönyös az asszonnyal kapcsolatban, de amikor rájön, hogy felesége egy férfihez jár - a börtönbe - felébred benne a féltékenység, sõt az érdeklõdés is annyira, hogy a barátnõt szívfájdalom nélkül dobja felesége visszakapása reményében.
2008-ban sorozatgyilkost játszik a Chugyeogja c., valódi eseményeken alapuló filmben, amelyet számos filmfesztiválon, számos díjjal jutalmaztak.
A film olyan nézõszámot produkált, amely Ha Jung-woo elõtt minden kaput megnyitott: évente két, három, olykor négy nagyjátékfilm fõszerepét játszhatta el, köztük a Nameless Gangstert (2012), a régi idõkben játszódó Kundo : Age of the Rampant-t (2014) és a 2015-ös Chronicle of a Blood Merchant c. vígjátékot, amelynek nemcsak fõszereplõje, hanem rendezõje is õ volt.
https://www.youtube.com/watch?v=Y9mBdN6F1SI

Már 2013-ban is próbálkozott rendezéssel, a saját forgatókönyvébõl készült Fasten Your Seatbelt esetében.Ennek fõszereplõje az a Jung Kyoung-Ho, aki olyan remekül játszott a Cruel City-ben.
https://www.youtube.com/watch?v=xh8pSPnjEgg

Érdekes figyelni, hogy miközben gyakran találják meg véres, drámai szerepek, mindkét általa rendezett film vígjáték. Lehet, hogy a Jung-woo egy derût értékelõ fickó?
Mostanáig csak színészként kapott díjakat - nem keveset.

http://www.koreaherald.com/view.php?ud=20150722001105
Min-Rin 2015 júl. 22. - 18:03:47
(22694/23571)
Jót mosolyogtam hozzászólásodnak azon részén, amelyben a nyugati és keleti mentalitásról írtál. Valamikor régebben én is ugyanezt boncolgattam. Érdekes figyelni, talán egyszer megtudjuk, melyik az üdvözítõbb. Persze nem a külsõ megjelenés kérdésére gondolok, hanem a belsõre. Vajon mi az eredményesebb, fõképp pedig mi a boldogítóbb?
A társadalom szempontjából hasznosabbnak tûnik a keleti gondolkodás, hiszen azzal, hogy az egyén saját érdekét alárendeli a köz érdekének, a társadalom rendjét segíti. Természetesen ez is csak észszerû határok között lehetséges, és csak akkor hasznos, ha az irányítás a jót preferálja.
Ugyanakkor látjuk, hogy milyen sokakat nyomorít meg keleten a társadalomban meglévõ rugalmatlanság. Ebbõl a szempontból a nyugati berendezkedettség jobbnak látszik.
Azt gondolom, ebben is, mint szinte minden másban az aurea mediocritas a legjobb.

Vagy talán nem is ez a fontos... Éljünk itt, vagy ott, csak arra kell figyelnünk, amit elmondott már nekünk valaki, több mint kétezer éve. A szeretet útján kell járnunk.
Kacatka78 2015 júl. 22. - 15:24:28
(22693/23571)
Szerintem is minden országban megtalálhatóak ezek a prototípusok. Én egyébként a meghajlást (mint köszöntési formát) nagyon szimpatikusnak találom, de ez az én habitusom. Én nem szeretem a folyamatosan ölelkezõs üdvözléseket, de ez rám érvényes... A verekedés egyébként elképesztõ... Semmilyen formában nem tudom elfogadni, így a filmekben bemutatott nõi "csirkeharc" éppúgy távol áll tõlem, mint a fõnök által néhány pofonnal megspékelt beosztotti alázás. De alapvetõen ebben itt mi másképpen civilizálódtunk. Szerencse vagy nem de így van.
Kacatka78 2015 júl. 22. - 15:19:29
(22692/23571)
Egyébként szegény koreai fiú valóban jobban illett volna egy másik típusú rendezvényre... Én már régóta mondogatom, hogy nagyon nagy baj van abban a világban, ahol a nemi szerepeket fel akarják cseréltetni... A természettel kár ujjat húzni.