Itt van az ősz...

de koránt sincs vége a programkavalkádnak. Továbbra is fesztiválok és más szabadtéri rendezvények között lehet válogatni.

TRILLA Fesztivál

Brunszvik-kastély Martonvásár, augusztus 3-5.

A Trilla Martonvásár új, de hagyományban gyökerező, ingyenes szabadtéri fesztiválja. Zenei piknik a Brunszvik-kastély zöldellő parkjában, szeptember 3. és 5. között: a Trilla változatos programokkal, kreatív foglalkozásokkal vár mindenkit, aki szereti a népdalokat, szeret táncolni, játszani, játszva tanulni, vagy idilli környezetben akarja hallgatni a magyar nép- és világzene friss tehetségeit és neves előadóit.

XX. Szentesi Lecsófesztivál

Szentes, szeptember 3-4.

A korlátozások feloldásával azonban idén újra, a megszokott utcai fesztivál keretei között immár XX. alkalommal rendezik meg a kétnapos gasztro eseményt, amely mára egy elmaradhatatlan, tradicionális, nagyszabású települési, családi napi programmá nőtte ki magát. A Szentesi Lecsófesztiválra minden évben az egész országból, de még határainkon túlról is érkeznek látogatók.

92. Ünnepi Könyvhét 2021

Vörösmarty tér, Dunakorzó, szeptember 5-ig

A szabadtéri programsorozat és könyvvásár az irodalom iránt érdeklődők kultikus találkozóhelye; írók, olvasók, könyvkészítők és -kiadók ünnepe; a hazai könyvkultúrának és az olvasás népszerűsítésének megkerülhetetlen fóruma. A könyvvásár pénteken, szombaton és vasárnap 10-19 óráig látogatható. A legfrissebb hírek, információk megtalálhatók lesznek az Ünnepi Könyvhét Facebook- és weboldalán.

Mozi a Vigadóban

Pesti Vigadó, Sinkovits Imre Kamaraszínpad, szeptember 3., 17:30

Az MMA Fotó- és Filmművészeti Tagozatán belül működő Szőts István Mozgókép Műhely 2012-től szervezi 52 perces portréfilmek és „In memoriam” összeállítások készítését az MMA akadémikusairól és más művészekről, akik fontos szerepet töltenek vagy töltöttek be a magyar kultúrában, művészeti életben.

A skandináv kultúra éjszakája

Budapest Belváros, szeptember 3., 18:30

A Skandináv Ház az északi országok budapesti nagykövetségeivel, a FinnAgorával, az ELTE Skandinavisztika Tanszékével és az Észak folyóirattal közösen színes esti rendezvényt szervez szeptember első péntekének utolsó óráira.

Carmen

Eiffel Műhelyház - Bánffy-terem, szeptember 3., 19:00

Az operarendezés „Tarantinója”, a katalán rendező, Calixto Bieito előadásaiban a történetek valóságát húsba vágó élességgel és ezért megrázóan provokatív módon mutatja be. Mi sem passzolna jobban ehhez a rendezői stílushoz, mint a szintén őrült indulatokat és érzelmeket megmozgató Carmen? A rendező a 19. századi Sevillában játszódó operát a Franco utáni Spanyolországba helyezi, ahol a realizmus magas fokán ábrázol egy vad és kegyetlen világot – távol tartva tőle a folklorisztikus flamenco kliséjét. A produkciója az egész világot bejárta, most végre Magyarországra is elérkezik, a hazai közönség pedig először láthat Bieito-rendezést.

QUEEN Est a Pólusban – Crazy Little Queen tribute koncert + Live in Budapest 1986 koncertfilm

Pólus Mozi, szeptember 3., 19:00

Freddie Mercury szeptember 5-én lenne 75 éves. Rá emlékezve szólalnak meg a Queen legjobb dalai és peregnek le a zenekar 1986-os budapesti fellépésének képkockái a Pólus Mozi nagytermében, a Pólus Rock Klubban. Imádod a Queen zenéjét? Akkor van egy szuper hírünk: Freddie Mercury közelgő 75. születésnapjára készülve, szeptember 3-án igazi különlegességekkel várnak a Pólus Center mozijában. A legendás zenekar dalait a Crazy Little Queen Tribute Band szólaltatja meg élőben, utána pedig levetítik a Queen 1986-os budapesti fellépéséről készült film digitálisan felújított és újrakevert változatát. És egy kis ráadás: az esemény keretében “QUEEN 86” címmel kiállítást szervez különböző relikviákból és ritkaságokból az immár 39 éve működő Hungarian Queen Fan Club.

Végszó

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, szeptember 3., 19:30

Michael McKeever darabjának szereplői harcolnak egymással, a véleményekkel, a kritikákkal, az intrikákkal, de főként az érzelmekért, a szeretetért küzdenek, hogy végre megtudják egymástól: szüksége van-e még rájuk a családnak. Aztán a valós életből hirtelen belekerülünk a Lear király közepébe…

Note Noire

Opus Jazz Club, szeptember 3., 20.00

A Note Noire kortárs olasz jazz kvartett a négy tag – Ruben Chaviano, Roberto Beneventi, Tommaso Papini és Mirco Capecchi – által bejárt zenei utak metszéspontján jött létre. Kompozícióik a teljes szabadság jegyében íródtak, amivel a zenészek saját helyüket keresik a modern, városi zenei kifejezésmódok terén.

Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak – kocsmaária

6szín, szeptember 3., 20.00

A szerző többször is nyilatkozta, hogy “Thuróczy Szabolcs hangján szól a fejében Oszkár”. Végre eljött az idő, hogy a nézők is meghallgathassák, hogyan. Kocsmaária egy levegővel. Sok nevetéssel, sírással Oszkár néhol nosztalgikusan költői, néhol sokkolóan ismerős és karcos világa Keresztes Tamás rendezésében elevenedik meg a szemünk előtt. A 6Szín előadása.

Céderic Eeckhout (BE): Kutatás / The Quest

Trafó, szeptember 3., 20:00

Van egy 40-es férfi. Belga. Anyja vallon. Apja flamand. Elváltak. Van az Európai Unió. Országok belépnek. Országok kilépnek. Hogy is van ez? Ki kicsoda? Mi micsoda? Cédric Eeckhout személyes történetét kapcsolja össze Európa aktuálpolitikai helyzetével. Teljes fegyverzetben (a szó szoros értelmében), Jézus nevű macskájával és anyukájával az oldalán nekivág, hogy válaszokat találjon kérdéseire.

Nikola Tesla - Végtelen energia

Margitszigeti Szabadtéri Színház, szeptember 3., 20:00

A kétfelvonásos, lendületes és rendkívül látványos zenés darab amellett, hogy ragyogó szórakozást ígér, segíthet újra felfedezni, új oldaláról megismerni a mára közismert név mögött rejtőző csodálatos zseni elmét és életének rejtélyeit.

A Déli Tejút tündöklése a Szaturnusszal

Svábhegyi Csillagvizsgáló, szeptember 3., 20:30

Az őszköszöntő Tejút-túrán Déli Tejút legszebb égitestjeit veszik távcsővégre, a galaxis központjához közel. Az alkonyi égen a Herkules különleges kettőscsillagát, a Ras Algethit nézhetitek meg bemelegítésként. A felfúvódott vörös óriáscsillag mellett szorosan, de jól láthatóan megjelenik sárgás, halványabb kísérőcsillaga. Ezután a déli Tejút egyik leggyönyörűbb ködét, a Hattyú ködöt (M17) keresik fel. Egyik oldalán egy lópatkó alakú sötét porköd nyúlik bele, kiharapva és kirajzolva a hattyú nyakát…

Mátrix

Lupa Drive-in Autósmozi, szeptember 3., 20:45

Ahogy látjuk: Szürke, egyhangú világunk valóságos. A valóság: Ez a világ csak átverés, egy nagyszabású összeesküvés része, amelynek kiagyalói mesterséges intelligenciájú gépek. A hatalom az ő kezükben van és az emberek mind rabszolgák. Kemény! Eláll a lélegzeted a trükköktől, elszáll az agyad az akciójelenetektől és megáll az eszed a történettől. Keanu Reeves és Laurence Fishburne vezetik az emberiség felszabadításáért folytatott harcot a Mátrixban, a Wachowski fivérek (Fülledtség) korszakalkotó filmjében, amelyet nem lehet elégszer megnézni. A történet lebilincselő, a speciális effektusok páratlanul újszerűek - a film egyszerűen zseniális.