A martfűi rém

Bakancslistához adom
18 éven aluliak számára nem ajánlott magyar thriller, 121 perc, 2016

Értékelés:

328 szavazatból
Szerinted?

Halálra ítéltek egy férfit egy fiatal nő brutális meggyilkolásáért Martfűn, 1957-ben. Hét évvel később azonban ismét egymást követik a megrázó halálesetek. A forradalom utáni politikai tébolyban nehéz megtalálni az összefüggéseket és újra felvenni a nyomozás fonalát. Egy országban, ahol nem léteznek sorozatgyilkosok, egyre több az áldozat. A kirendelt fiatal ügyésznek minden kitartására szükség lesz, ha le akarja leplezni a rettegő kisváros kíméletlen ragadozóját.
Bemutató dátuma: 2016. november 10. Forgalmazó: Big Bang Media

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
The Cortez jan. 20. 23:34:15 6/10 Előzmény Joan Fontaine
Ettől még játszhattak volna benne külföldi színészek. Nincs olyan, hogy csak magyar színészek játszhatnak benne.
10/10
Joan Fontaine jan. 20. 12:02:48 10/10 Előzmény The Cortez
És micsoda szerencse, hogy külföldi színészek túl költségesek lettek volna, mert ez egy magyar történet, benne valójában élő magyar emberekkel, és ehhez semmi köze a külföldieknek. Ezt csakis magyar színésznek szabad eljátszania, így hiteles. Ez a film a miénk, szőröstől, bőrőstől, a közös magyar történelmi tragika része. Egy olyan korszakban, amikor mindent a szőnyeg alá söpörtek, amit legálisan nem lehetett felvállalni.
10/10
Joan Fontaine jan. 20. 11:54:09 10/10
Ez a film a maga nemében, thriller műfajban, vagy ettől függetlenül is egy világszínvonalú alkotás. Még filmdrámának is elmenne. Magyarul ez azt jelenti, hogy baromi jól sikerült. Egyre több nemrégiben készült magyar filmet nézek, és azt kell, hogy mondjam, hogy de igen, csinálnak a magyarok jó filmeket napjainkban is. Nem is keveset. Ez viszont kiemelkedő.
Már többször is megnéztem, rendkívüli módon fenntartja az érdeklődést, nagyon jól megválasztották a karaktereket, benne van az a kietlen, kommunista, depresszív magyaros hangulat, a jobb minőségű skandináv thrillerekhez tudnám hasonlítani, de azokat is simán veri.
Szóval nem egyszer nézős, és aki belevág, nem fog csalódni, ebben biztos vagyok.
Vik 2023 dec. 02. - 14:12:36 Előzmény Vadóc87
Javaslom olvass, nézz utána a témában. Hogy ne legyen száraz nézd meg a Mindhunters című sorozatot. Rá fogsz jönni nem csak Magyarországon léteznek sorozatgyilkosok. Talán mi nem foglalkoztunk ennyire a témával filmen meg pláne, de létező aberráció.
7/10
cinemad 2023 nov. 26. - 19:11:10 7/10
Kifejezetten jó, kiemelkedik a jelenkori magyar filmek közül. Nem gondoltam volna, hogy ebben a műfajban sikerül itthon olyat készíteni, ami bármikor újranézhető. Persze minden másodpercében érződik, hogy "magyar" gyártmány, de ez itt nekem kivételesen inkább pozitív irányba tolta. Sose fognak itthon mondjuk a Hetedikhez fogható filmet forgatni, így jobb is, hogy nem is erőltetik. (Mondjuk a főcím alatt, mintha egy az egyben a Bíbor Folyók sejtelmes aláfestő zenéje szólt volna...) A film meglepően erőszakos, sokat dob rajta, hogy nem csak egy sorozatgyilkosos film, hanem legalább ekkora szerepe van a rendszer bemutatásának is, ami ugyanannyira érdekfeszítő, mint a gyilkos utáni nyomozás. A színészek, amennyire a magyar felhozatal engedi jók, de összességében is korrektek. Kellően feszült, kellően izgalmas. A sztori mintha egy az egyben az X polgártárs remake-je lenne, de lévén ez egy valós történet alapján készült, itt a hasonló eseményeket nem pedig a "lopást" lehet felelőssé tenni ezért. Nekem ez egyébként talán jobban is tetszett annál. Soha rosszabb magyar filmet.
8/10
Robert_Feher1985 2022 dec. 12. - 17:43:55 8/10 Előzmény Gabriella Sánta Patasi
Elsősorban javasolnám, hogy a képernyővel szembe ülj le, ne háttal neki, mert akkor a redőnyt fogod nézni. Ezen túllépve szerintem egy kifejezetten jó film volt, és hát a maga naturalizmusában bemutatja azt ugye, ami volt, mivel ez egy igaz történet (ha nem is minden része, mert ha jól tudom, a nyomozást vezető felügyelőt a film szerint "likvidálják", holott túlélte, és ott is volt a film bemutatóján, és azt nyilatkozta, hogy szimbolikusan "tényleg így járt", mert fenyegetéseket kapott, megpróbálták eltusolni az ügyet, és őt elhallgattatni, szóval szimbolizmusnak ez a húzás sem volt rossz, de nem árt tudni, hogy nem halt meg).
6/10
The Cortez 2022 jún. 20. - 20:54:50 6/10 Előzmény Vadóc87
Te eddig barlangban éltél? Vagy nem láttál még hasonló műfajú-témájú filmet? Értelmes ember nem tartana minket elmebetegnek, már csak azért sem, mert a külföldiek még betegebb filmeket rendeznek. Az alkotás ráadásul valós eseményekből merít, te álszent nem normális!
1/10
Vadóc87 2022 jún. 20. - 14:41:25 1/10
Undorító,beteg egy film.Kegyetlen a gyilkos benne,ha ezt egy külföldi látná,elmebeteg népnek tartaná a Magyart. Aki megrendezte,aki kiadta az sem különb.
6/10
The Cortez 2022 márc. 15. - 14:58:40 6/10
Erős atmoszféra és felkavaró jelenetek. A gyilkosságok valóban brutálisak (na nem hentelésekre kell gondolni /mondjuk az is van, csak nem részletezik/, ugyanis 1-2 képsor rohadtul megbotránkoztató, így simán kiverhetik a biztosítékot egyeseknél, ami egyébként komoly teljesítménynek számít 1 magyar filmtől. Tehát végre 1 merész alkotásról van szó. Műfajilag a krimibe meg a thrillerbe sorolható, a horrortól épp 1 hajszál választja el.
A színészek vegyes alakításokat nyújtanak. A nyitójelenetben még fogtam a fejemet, de amikor elkezdődött a nyomozás, akkor 1 időre felcsillant a remény. Összességében elmondható, hogy a tanárnő a Mindenkiből, valamint a gyilkost + a zsarukat megformáló művészek hitelesen, s nem szarul játszanak. Viszont az látszik, hogy az alkotók nemzetközi hangulatot akartak teremteni, csak mivel Joe Pesci & Timothy Olyphant túl költségesek lettek volna, ezért megfeleltek nekik a hazai hasonmásaik is, vagyis Anger & Bárnai Péter.
A sztori megtörtént eseményt dolgoz fel, bár feltűnő a hasonlóság az A martfűi rém, illetve a hírhedt, orosz sorozatgyilkos története, módszerei plusz indítéka között. Nyilvánvalóan a sokkoló hatás kedvéért színeztek 1 kicsit az eredeti cselekményen.
nekemvanigazam 2022 jan. 15. - 21:50:46 Előzmény Gabriella Sánta Patasi
ez egy bemutatkozás volt a részedről?
1/10
Gabriella Sánta Patasi 2021 dec. 28. - 19:45:10 1/10
1/10. Unalmas, sötét.
10/10
ForgácsAntal 2021 nov. 05. - 19:11:55 10/10
Először nem akartam hozzászólni, de meggondoltam magam, mert lentebb olvastam néhány fanyalgó ember hülyeségét, akik próbálták lehúzni a filmet. Én sem szeretem a magyar filmeket, viszont szeretem a krimiket, ezért néztem meg kb. két éve. (Valamikor ismét megnézem). Csakis az nézze meg, akit ki tud kapcsolni egy ilyen témájú alkotás. Hangulatát tekintve az X polgártárs és az Evilenko jutott eszembe. Nagyjából ezekre hajaz a téma. Ja és ez nem akció-krimi akar lenni, hanem egyszerűen egy jó krimi.
10/10
Giorgio88 2021 okt. 25. - 00:46:16 10/10
Tökéletes. Sokadjára is bármikor megnézem.
Andrea4378638467587 2021 márc. 04. - 11:57:30 Előzmény axis85
Off:
Beteg amerikai filmeket nézel talán? A régi magyar filmekben (a 80-as évek előtt, ideértve a háború előtti és alatti filmeket is) senki nem ripacskodott, bár valóban készültek akkor is olyan vígjátékok, amiben hülyének nézték a nézőt. Azokat én sem szeretem.
Zahire 2020 szept. 10. - 18:36:51
A kerettörténetet fölöslegesnek tartom, már csak azért is, mert nem történt meg. A többi rész nézhető...de valahogy nem érzem a kor hangulatát, nem ragad magával a film.
axis85 2020 ápr. 20. - 13:20:32
Én az a fajta ember vagyok, aki nagyon ritkán veszi rá magát, hogy magyar filmet nézzen...hogy őszinte legyek eleve európai filmeket sem igen nézek. De mostanában elkezdett a bizalmam kiépülni, mert volt pár alkotás az utóbbi években, amik már jó irány felé mutatnak, nincsenek tele ripacskodással, művészkedéssel, és nem is nézik hülyének a nézőket, például azzal, hogy borzasztó gagyi "vígjátékokat" próbálnak koppintani amerikai módra, csak sajna nem sikerül. Egyszóval most adtam egy esélyt ennek a fimnek is, mert egyrészt szeretem az ilyen tematikájú sorozatgyilkosos/nyomozós/"igaz történet alapján" filmeket, másrészt mert sok jót hallottam róla.
Összességében egyáltalán nem csalódtam, még annak tükrében sem, hogy az összes ilyen filmekben megszokott klisét sikerült lemásolni. Van itt megkeseredett régi nyomozó, és fiatal ambíciózus páros, ártatlanul vádolt személy, "azt hittük a gyilkos ólálkodik a sötétben, de csak a Béla volt" jelenet stb. De ezeket legalább jó érzékkel pakolták enymásra, egy amerikai filmben is pont így csinálták volna. Az operatőri munka és a vágás teljesen korrekt. A magyar színjátszásra jellemző túljátszások azért befigyelnek néhány jelenetben, de azért nincsenek jelen végig, így élvezhető marad ez is. Egészen kevés helyen változtattak a valós történéseken, de azokat sem céltalanul tették, meg amúgy is teljesen megszokott dolog, hiszen nem dokumentum filmről van szó.


Talán a legnagyobb változtatás, hogy Kovács Péter a valóságban nem támadta meg véletlenül a feleségét, illetve az ártatlanul vádolt testvére sem került ilyen kapcsolatba a rendőrnyomozóval. A végén lévő üldözéses jelenet sem történt meg, amennyire én tudom.

Az akkori politikai helyzet nagy hangsúlyt kap, ami tényleges hátráltatója volt az ügy lezárásának.
A nagyon valósághű támadások elég felkavaróak, de ezek sem céltalanul vannak a filmben, még pont annyit mutatnak, ami elborzaszt, de nem lép át egy határt (bár szerintem ez még így is sokaknak túl sok lesz).
Szóval nem hibátlan alkotás, de messze nem nézhetetlen, sőt, engem végig lekötött, pedig rengeteg filmet kapcsolok ki, mikor az első 5 perc után nem fog meg. Aki szereti az ilyen témájú filmeket, szerintem nyugodtan próbálkozzon meg vele.
fourdogs 2019 júl. 29. - 10:45:16 Előzmény A gyönyörök kertje
Azért ne hagyd figyelmen kívül az "Az ötödik pecsét" vagy a "Werckmeister harmóniák" c. filmeket, feltéve hogy "megvoltak".
8/10
Vídiafej 2018 dec. 30. - 10:10:08 8/10 Előzmény Vídiafej
a 8 pont csakis azért mert magyar
a filmet dokumentumfilmként értékeltem, bár a kor hangulatát nem igazán tudta visszaadni, sem a dialógusokban, sem a környezetben. (a csilivili piros busz tényleg gáz..)
A pszichopata tekintete sem volt hiteles..
az etalon a Coen-fivérek Nem vénnek való vidék (2007) c. filmjében Javier Bardem -é
Ha pszicho- vagy csak thriller -ként kellene értékelni olyan filmek után, mint a
Mocsárvidék (Alberto Rodríguez Librero, 2014)
Amíg alszol (Jaume Balagueró, 2013)
Legközelebb a szívre célzok (Cédric Anger, 2016)
A láthatatlan vendég (Oriol Paulo, 2016)
A tetovált lány (Niels Arden Oplev 2009)
akkor a feszültségkeltés hiánya miatt csak 2-est kapna..
mert egy krimit azért nézek,h a torkomban dobogjon a szívem..
10/10
AnnaAnna 2018 dec. 30. - 00:15:10 10/10
Már leírtad a véleményed két hozzászólásban, felesleges tovább erőlködni.
8/10
Vídiafej 2018 dec. 30. - 00:11:58 8/10
Én kaptam el a martfűi rémet! - interjú a 85 éves Barna Bálinttal
Milyen ember volt valójában Kovács Péter?
Testalkatra erős, mint Popeye, a tengerész. A felesége rendes, pontosan munkába járó és időben hazajáró embernek jellemezte. Volt az iskolában egy testnevelőtanára(!), aki egy pillanatig még gyanúsítottunk is volt. Arra is megtanította a kis Kovácsot, hogyan lehet megfojtani egy macskát. Molesztálta is. Talán ez a trauma indított el benne egy erőszakos hajlamot.
Kirják János tizenegy évet(!) ült ártatlanul a szegedi Csillag börtönben.
Ennyi évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a szerencsétlen sorsú férfi ártatlansága bebizonyosodjék. Ez idő alatt a rácsok mögött a női erőszakolókra kirótt belső törvények szellemében és testi megalázottságában élt.
Összes hozzászólás