A sziget szellemei

Bakancslistához adom
The Banshees of Inisherin
16 éven aluliak számára nem ajánlott ír-amerikai-angol filmdráma, 114 perc, 2022

Értékelés:

96 szavazatból
Szerinted?

Az Írország partjaitól nyugatra, egy elzárt szigeten játszódó A SZIGET SZELLEMEI hősei az országos cimborák, Pádraic és Colm, akiknek kapcsolata zsákutcába kerül, miután Colm minden előzmény nélkül véget vet barátságuknak. A meghökkent Pádraic, húgával és egy zűrös ifjúval, Dominickal az oldalán, kész mindent elkövetni, hogy helyrehozza a dolgokat, s nem hajlandó nemleges választ elfogadni. Folyamatos próbálkozásai azonban csak megerősítik korábbi barátját elhatározásában, s miután Colm végső ultimátumot ad neki, az események csakhamar eldurvulnak, a következmények pedig megrázóak lesznek.

A legutóbb a HÁROM ÓRIÁSPLAKÁT EBBING HATÁRÁBAN-t jegyző, Oscar-díjas® Martin McDonagh az ERŐSZAKIK után ismét együtt forgatott Colin Farell-lel és Brendan Gleesonnel.
Bemutató dátuma: 2023. január 26. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Kritikán felüli febr. 28. 12:42:02
Kibeszélőnk a filmről: https://youtu.be/jG4Qg6PqXxA
10/10
FilmExpert jan. 31. 18:52:10 10/10 Előzmény gyereamozibabe
Ok, meggyőztél. Ezek felett elsiklottam, mikor néztem.

"De ha tényleg pusztán két makacs ír ember történetét akarták megmutatni, akkor levonok egy pontot, mert így a motivációk, a reakciók nevetségesen túlzónak tűnnek."

Nem feltétlenül nevetséges. Ha belegondolsz, minden ellenségeskedés aztán később akár háború is valahogy így kezdődik. Az egyik egyszer csak kész akarva vagy véletlenül megbántja a másikat valamivel, aztán ez nagyon el tud ám fajulni....
8/10
gyereamozibabe jan. 31. 17:45:54 8/10 Előzmény FilmExpert
Egészen konkrét utalás az 1922-23-as ír polgárháborúra, hogy mutatják a naptárat: "1923 április 1.", és látjuk is a túlparton zajló robbanásokat. Az utolsó közös beszélgetés (a tengerparton) is arról szól, hogy "vajon abbahagyják (a túlparton a háborúskodást)?.. mire a fiatalabb azt mondja, hogy "van, amiről nehéz lemondani (észak-írország).. és hozzáteszi, hogy "és szerintem ez így van jól" .. Vagyis itt comingoutolt, hogy a köztársaságiakkal van .. amit eddig is gondoltunk, hogy őket testesíti meg. (amúgy így útólag máris visszaszívom a film hibáiját, hogy nem elég konkrét.

Továbbá gyanús, hogy a film a százéves évfordulón jött ki. További párhuzamok: a (szerintem) angolpártivá váló ír összeszólalkozik a katolikus pappal. A rendőr szerepe. A kocsma népe, akik szintén irracionálisan viselkednek. A zenész jövevények (szerintem az angol bevándorlókat jelképezi) együtt mulatnak egy csonkolt kezű őrülttel. (magyarul az észak-írekkel)

De ha tényleg pusztán két makacs ír ember történetét akarták megmutatni, akkor levonok egy pontot, mert így a motivációk, a reakciók nevetségesen túlzónak tűnnek.
10/10
FilmExpert jan. 31. 15:21:39 10/10 Előzmény gyereamozibabe
Én egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy az ír polgárháborúról akarna szólni, hiszen ezt még csak utalás jelleggel sem hallani a filmben (könyvet nem olvastam, arról nem tudok nyilatkozni). Én inkább azt látom, hogy azt firtatja a film, hogy egykoron egymással békében élő emberek/társadalmak, miért és hogyan fordulnak egymás ellen, sokszor érthetetlen okból. Ez túlmutat az ír polgárháborún, hiszen minden háború úgy kezdődik, hogy valamelyik félnek valami miatt elege lesz a másikból vagy meg akar tőle szerezni valamit vagy csak szimplán uralkodni akar fölötte, vagy ezek kombinációi.
Ki tudja, talán a sziget szellemei állhatnak a dolog mögött.
8/10
gyereamozibabe jan. 31. 11:05:01 8/10
Jobban tetszett volna, ha korábban utánaolvasok, és tisztában vagyok vele, hogy ez nem két emberről szól, hanem az ír polgárháború értelmetlenségéről, amit Anglia (itt a kocsma közönsége) röhögve néz. A magamfajta tanulatlan nézők kedvéért a film elejére jó lett volna egy mondatot kiírni (Pl: "1922, az ír polgárháború kitörése".. Ezt csak amiatt, hogy ne agyaljak azon, hogy milyen konfliktusról beszélnek állandóan, ami a "szárazföldről odahallatszik"..

Illetve a film végén egy mondat kellett volna még: "1923: az ír nemzet végérvényesen kettészakadt" ... így talán nekem is leesik, hogy most ennek a népnek a sorsát láthattuk. Mellesleg én enélkül is élveztem, mert gyönyörű munka, ízes beszéd (NEHOGY SZINRKONOSAN NÉZZÉTEK!), nagyon jó színészek. De a végén (tudatlanságom okán) én sem értettem, hogy mik ezek a drasztikus fordulatok. SPOILER: a levágott testrészek az északír megyék. Ezek mentek az angolokhoz (a szemétbe), majd a függetlenségük átadásával elvesztette "a tehetségét" az ottani nép, de nekik ez is megérte, csak hogy ne kelljen a "bugrisokkal" egy levegőt szívni. Az erőszakoskodó rendőr is megtörtént: " Az észak-írországi kormány 1922-ben elfogadta a különleges hatáskörökről szóló törvényt, amely széleskörű felhatalmazást adott a rendőrségnek arra, hogy a gyanúsítottakat tárgyalás nélkül internálják, és a törvényes rend helyreállítása vagy fenntartása érdekében testi fenyítést, például korbácsolást alkalmazzanak"
9/10
SUDO jan. 10. 18:25:05 9/10
Nagyon jó film. Gyönyörű operatőri munka. Nagyszerű rendezés, vágás.
2/10
m3246 2023 dec. 31. - 23:11:15 2/10 Előzmény Mihalikzsuzsi
Egész évben kerültem mert már az Eroszakikat is borzasztóan középszerűnek találtam, de aztán valaki úgy gondolta jó ötlet betenni a legjobb 10 film közé 2023-ban... Hát akkor lezárom ezzel az évet, valójában pont passzolt is az évhez, sőt pont olyan volt mint 2023... 2/10
1/10
atti-73 2023 nov. 12. - 17:57:52 1/10
Unalmas és vontatott film.
9/10
ludmilla 2023 júl. 19. - 21:42:11 9/10
a legjobb film, amit mostanában láttam. Colin Farrell zseniális, nagyon jól áll neki ez a szerep. lassú csorgású, alig néhány helyszínnel, de erős párbeszédekkel, kicsit mintha már-már színház volna. imádom a fanyar humort benne. a végén egy pici hiányérzetem támadt, de egyébként szvsz nagyon rendben van.
5/10
mjoee 2023 ápr. 30. - 01:06:22 5/10
Túlértékelt.
10/10
trev 2023 ápr. 16. - 10:14:56 10/10
McDonagh eddigi legjobb filmje, ami pedig nem semmi. Lassú, de üresjárat nélküli feszes film, ahol minden kiejtett mondat fontos. Akármit forgat a rendező a jövőben, arra biztos vevő leszek ez alapján.
7/10
TheOldMan 2023 márc. 29. - 16:17:32 7/10
Nálam vegyes a kép.
A pozitívum : rendben van a film , gyönyörű, hangulatos, emberi és igazi profi, ami elsőre eszembe jut.
A negatívum : a hype miatt kisebb csalódás. McDonagh visszatér! ( eltűnt volna ), Ez a legjobb filmje! ( What? Az összes eddigi filmje jobb ennél !)
100 % a VOX magazinban, ráadásul a Villányitól, aki jó arc!
Azt éreztem, mint Tarantino-nál : már nem kell szórakoztatni a népet ! ( Volt egyszer egy Hollywood ). Fiatalon, nyersen még mindketten feszesek voltak, el akartak érni valamit - amúgy el is értek, két zseniről van szó - most már elkészítik amit gondolnak és odadobják a néző elé, tessék, ezt csináltam!
A hype-ról meg annyit, ez, szerintem nem csak McDonagh NEM legjobb filmje 7/10, hanem példának okáért a szintén mai napon általam látott : A szomorúság háromszöge 9/10, filmhez sem ér fel.
k11zoltan 2023 márc. 18. - 16:44:06
Gyóntató fülkéből ordítva, káromkodva kirohanó pap.
Ezek nektek a kerszetény értékek?
Menjetek inkább lmbqt filmeket nézni! :D

Vicceltem.
Ajánlották, ezért néztem, amúgy nem akartam.
Én untam ezt a semmitlen filmet.
Mihalikzsuzsi 2023 márc. 16. - 12:24:02
Szomorúan tapasztalom, hogy Hollywoodot elöntötte a depresszió, a halálvágy, és a kilátástalanság. Gyanítom, hogy az alkotók nagyrészt életközepi válságukat élik át, és attól könnyebbülnek meg, ha ezt mindenkinek beletolják a lelkébe. Nem sírom vissza a Hello Dolly korszakát, de könyörgöm, legalább egy vígjáték, vagy romantikus film! A díjnyertes filmet biztosan nem fogom megnézni, inkább látatlanban elhiszem, hogy zseniális. Ezt a filmet végigszenvedtem, mert az utolsó percig reménykedtem, hogy lesz értelme. Nos, én kevés vagyok ezekhez az allegóriákhoz. Elpazarolt két óra volt az életemből.
8/10
csincsilla72 2023 márc. 15. - 23:19:27 8/10
Ez a film nem egy kellemes élmény, de nagyon mélyen megérintett. Fájdalmas és tapintható az a kétségbeesés, amit akkor érezhet az ember, amikor egy ennyire unalmas, sivár és monoton életet kell élnie és rádöbben, hogy már soha semmi nem fog vele történni. Amikor a munka-templom-kocsma szentháromsága vár rá élete végéig. Mindig ugyanott, mindig ugyanazokkal körülvéve.
Át tudtam érezni Colm kétségbeesett próbálkozását, hogy végre csináljon valami olyat, ami maradandó, ami rajta is túlmutat, még akkor is, ha ezt ő csak úgy tudja elképzelni, hogy a legjobb barátját (akivel vélhetően a legtöbb időt töltötte), elküldi magától, hogy ezzel időt nyerjen. Át tudtam érezni Pádraic zavarodottságát, elutasítottságát és fájdalmát, amiért egyik napról a másikra minden ok nélkül megtagadták. És nagyon át tudtam érezni Siobhan végtelen magányosságát, mert ezen a szigeten szellemi társra végképp nem találhatott. Igen, abszurd a szereplők viselkedése, reakciói, beteg az egész. De egy ilyen helyen szocializálódva ennyi tellik tőlük. Ők ilyen megoldásokkal, eszközökkel tudják nyomatékosítani a szavaikat. Iskolázatlan emberek, akik nem tudják könnyen kifejezni magukat, akik nem tanultak meg másként kommunikálni. Akiknek a környezetük, az állataik az egyetlen beszédtémájuk. Mert soha semmi nem történik velük, és a szülői minta sem mutatott mást.
Nem egy könnyű délutáni film, de mélyen a húsába tud vágni az embernek.
8/10
sexykex 2023 márc. 01. - 18:51:57 8/10
Martin McDonagh régi ismerősöm, noha nem tudtam róla. Az óriásplakátok teljesen felzaklattak úgy öt évvel ezelőtt elsősorban azért, mert túl kevés Oscart kapott. Én a filmnek, a rendezőnek és a forgatókönyvírónak is kiosztottam volna egyet-egyet. A Si-cu valamiért nem hatott meg, de az Erőszakikat szintén imádtam. Aztán most itt van ez az őrült mozi ettől az őrült, londoni ír pacáktól, amit véletlenül megnéztem és valamiért hihetetlenül ismerős volt. Mintha már láttam volna ezekkel a színészekkel és ezzel a Tarantinós, mégis utánozhatatlan stílusával. Hát persze, csaptam a hülye fejemre! Hát persze! Az óriásplakátos fószer végre nem csak színdarabokat ír, hanem újra forgat.
8/10
vargama 2023 febr. 23. - 18:51:14 8/10 Előzmény FilmExpert
Nyilván nem lehet a kapcsolatuk olyan, mint régen volt. Megváltoztak. Pádraic keményebb lett, és ez Colint megelégedéssel töltheti el, mert pont ezt hiányolta belőle eddig. Ha barátságra nem is, de arra legalább lehet számítani, hogy megszűnik az acsarkodás, és békésen élnek egymás mellett.
10/10
FilmExpert 2023 febr. 23. - 18:12:00 10/10 Előzmény vargama
A film végén nem teljesen egyértelmű, hogy rendeződött volna köztük az elmérgesedett viszony.
A könyvet nem olvastam, abban lehet, hogy úgy van.
Bár a film értelmezésén sokat nem változtat.
8/10
vargama 2023 febr. 23. - 17:41:00 8/10
Az előbb elfelejtettem pontozni. Utólag megteszem. Nekem tetszett a film.
8/10
vargama 2023 febr. 23. - 17:39:38 8/10
Olyan film ez, ami még másnap is a fejemben motoszkál. Aki még nem látta, vagy akit kiábrándított, és szánna még rá időt, azt javaslom, hogy ne azt szűrje le, hogy ez borzalmas, és ilyen nem történhet meg. Hanem azt nézze, hogy ez a lelki csatározás ami kettejük között van, hogyan változtatja meg őket, és hogyan adja vissza a barátságot, amire mindkettőjüknek nagy szüksége van.
Összes hozzászólás