Ad Astra – Út a csillagokba

Bakancslistához adom
Ad Astra
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott brazil-amerikai dráma, kalandfilm, misztikus film, 124 perc, 2019

Értékelés:

345 szavazatból
Szerinted?

Roy McBride műszaki tiszt elindul, hogy átszelje a galaxist, és kiderítse az igazságot apjáról, aki húsz éve tűnt el, miközben idegen életformák után kutatott az űrben. Ugyan sokáig halottnak hitték, egy új bizonyíték arra utalhat, hogy Clifford McBride még mindig él, és egy elhagyott erőműben bujkál egy távoli bolygón – és hogy potenciális veszélyt jelent az egész univerzumra...
Bemutató dátuma: 2019. szeptember 19. Forgalmazó: Fórum Hungary

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Roy McBride
Clifford McBride
Colonel Pruitt
Helen Lantos
General Rivas
Chip Garnes
Sergeant Peter Bello
Lorraine Deavers
Adjutent General Amelia Vogel
Donald Stanford
Willy Levant
Eve McBride

Hozzászólások

Szerinted?
Orpheus100 febr. 07. 14:19:39
Most nézem a filmet. Alig pár perce kezdődött, így globális véleményt még nem mondhatok, de le kell írjam az első benyomásomat. A főcím alatti narrátor olyan pösze, mint ide Lacháza.
10/10
TheClock 2023 dec. 24. - 21:24:47 10/10
Egyik kedvenc filmem, bárhányszor megnézném. Imádom a zenéjét, Brad Pitt alakítását, a sztorit, a szinkront. 10/10
port_boy 2023 dec. 06. - 17:18:27
Unalmas monológ, amit a vége sem dob fel.
7/10
Johnny_Cash 2023 dec. 05. - 02:04:41 7/10 Előzmény NeomatiK
Orvosbiológiai kutatóhajó volt, gondolom kísérlethez vittek magukkal főemlősöket, akik elszabadultak a hajón. Egy kicsit nekem is furcsa jelenet volt :)
6/10
Dr. Classic 2023 jún. 30. - 00:32:34 6/10
A (jelenlegi) 5,1 kissé méltatlan pontszám, ahhoz képest hogy a tíz évvel azelőtti HOLD (Moon) 8 felett járt, és azt nem bírtam végignézni. Ezt egyébként igen, bár sokkal jobban szeretem a pörgős sci fi-ket. Hangulat és lelkiállapot kérdése, hogy le lehet e lassulni egy ilyen filmhez, nekem most sikerült de lehet hogy ha nem Brad Pitt játssza a főszerepet akkor kuka. Azért én maradnék a csillagok háborújanál vagy a Star Trek nél ha lehet. 😀
8/10
gm262 2023 márc. 27. - 11:35:37 8/10
Sci-fi rajongóként tetszett a film. Én nem várok sok tudományosságot egy ilyen filmtől, csak szórakoztasson el egy közel-távoli jövőben játszódó történettel. Ez meg volt. Jó lenne minél több ilyen filmet nézni.
3/10
NeomatiK 2023 febr. 15. - 20:57:20 3/10
Mi ez a blődség? Tetszett a film tempója, de a tartalma, története egy sületlenség. 3/10-nél nem ér többet. Mi a tök volt az a gyilkos majom az űrhajóban?
4/10
Patreides 2023 febr. 10. - 07:25:02 4/10
Többen leírták már, mekkora baromság az a mondat az ismertetőben, hogy "McBride átszeli a galaxist", de nem változtatnak rajta. Azért se. Nem. Nem, nem, soha. - A film egyébként abba a vonulatba tartozik, aminek a legismertebb darabjai a Lem regényéből készült Solaris-feldolgozások, az egyik legutóbbi, ide tartozó film az Érkezés (Amy Adams-el)... de ez a (Brad Pitt főszereplésével leforgatott) film sajnos erősen az "egyszer azért végignézhető" kategóriába tartozik.
8/10
Filmekmindig 2023 jan. 23. - 13:38:33 8/10
A történet 2 furcsasága: hogyan állhatott évtizedekig kellő mennyiségben élelmiszer az űrállomáson több embernek (két halott még újnak, "romlatlannak" látszott)és főleg a kis állomás miképpen jelenthetett végveszélyt a Földre-pláne kb 4 milliárd km-ről? Egyebekben a félig-meddig happy end történet kimondottan Pittre illő. A látványok lekötnek, az emberek természete sem fog sokat változni. Többször is nézhető (5× láttam kb).
5/10
Zitandi 2022 szept. 11. - 19:50:23 5/10 Előzmény Ivy00
Egyetértek. Három filmet juttatott eszembe, az unalmasra sikeredett filozofálgatós rész lassúsága a Solaris-t, a történet pedig a Gravitáció-t és a Csillagok Közt-öt.
Lehet hogy csak fordítási hiba volt, de azt mondták hogy az apja volt az első ember a Jupiteren. Hát, onnan nincs visszatérés, az egyszer biztos.
A látvány miatt kap tőlem 5 pontot.
8/10
InteriorLulu 2022 máj. 14. - 14:57:32 8/10 Előzmény PlasZeb
Írod: "A film sci-fi, űrbéli kerete csak eszköz arra, hogy bemutassa az űrhajós fiú (Brad Pitt) drámáját, aki nem tud mit kezdeni arról, hogy apja (Tommy Lee Jones) elhagyta őket a karrier vagy legalábbis a vágyai miatt."
Ezt többen is írjátok. Van is benne valami, ám ilyen alapon gyanítom, a műfaji filmek döntő többsége számára - legyen akár sci-fi, western, horror, fantasy, kosztümös dráma stb. - az adott kulisszák ugyanígy csupán ürügyek alapvető emberi viszonyulások és kapcsolatok, egzisztenciális és morális kérdések boncolgatására. Nem írok filmcímeket, mert millió ilyen van, sőt, ez az egész az irodalomra is épp ugyanígy áll.
Szóval nemigen látom ennek a "csupán eszköz/ürügy"-felvetésnek az értelmét pont e film kapcsán.

"A filmben előkerülő düh, magány, családi minták, szereplők mintha a lelkiismerete lenne az űrhajósnak, így folyamatosan fenntartja a kérdést a nézőben, hogy egyáltalán ez most megtörténik vagy csak a lelki szimbolikája az főszereplőnek."
Szerintem rajtad kívül nemigen akadhat néző, aki akár a film közben, akár a film után azon mereng, mindez vajon megtörténik-e/megtörtént-e a főhőssel. Semmi nem utal arra, hogy ne történt volna meg vele, eleve semmi értelme nem lenne az ellenkezőjének.

Amúgy alapvetően egyetértek veled, bár én jobbnak tartom a filmet. Mondjuk az utolsó kis bekezdésedbe még belekötve :) a filmek - ahogy általában a művészeti alkotások - értékelése, kritikája vajmi kevéssé objektív dolog, nem érdemes idehozni ezt a fogalmat.
4/10
Ivy00 2022 febr. 27. - 02:45:10 4/10
Lehetett volna ez egy jó sci-fi, vagy egy jó dráma. Sajnos egyik sem lett. Néha igyekeztek egy kis akcióval felpörgetni a sztorit, de aztán mindig újra unalomba süllyed az egész. Bevallom, egy alkalommal be is aludtam rajta, vissza kellett pörgetnem, hogy lássam, miről maradtam le. Igazából semmiről.
A Gravitáció úgy látszik, divatba hozta a filozofikus sci-fit, talán azért próbálkoztak ezzel az alkotók. A látvány rendben van, a színészek is kihozták a szerepükből azt a keveset, ami benne volt, a végére még némi tanulság is akadt, de a sztori blődségeit és a fizikai képtelenségeket ezek nem tudtàk kompenzálni. Nehezen egyszer végig lehet nézni.
4/10
Cukros csirkecomb 2022 jan. 15. - 19:52:44 4/10 Előzmény The Cortez
A vágásban valóban voltak meglepő hibák. Ilyenkor én is mindig felébredtem a szunyókálásból.
4/10
Cukros csirkecomb 2022 jan. 15. - 19:49:04 4/10
Fenti leírásból idézek: "... elindul, hogy átszelje a galaxist..." - aki ezt írta, biztos csak költői túlzásként nevezte a Naprendszert galaxisnak. :) És BP apukája nem akkora arc az univerzumban, hogy veszélyt jelentsen rá. Bár embernézőként igen félelmetesnek tűnt A Hullám. :) Vagyis hogy annyira nem. Bár az első jelenet jó volt, de azután valahogy én is bealudtam, bár általában szeretem a filozofikus sci-fiket. De ahhoz komolyabb tudományos háttér és/vagy erős művészi véna is kell... Viszont az operatőri munka szép volt (erre adtam a 4 pontot). Kár, hogy csak az operatőrt hozták az Interstellarból a forgatókönyvírók és az utómunka csapat nélkül.
5/10
The Cortez 2022 jan. 08. - 20:39:31 5/10
Vontatott sztorivezetésű, meditatív, filozofikus, űrutazós road movie, ami rengeteget nyúl az Apokalipszis mostból, a Gravitációból, az Interstellarból, a 2001-ből meg persze Terrence Malick stílusából, mivel nem egyszer befigyelnek gondolatszerű képek, valamint rövidebb bölcselkedések a létezésről. Sőt, kis időre még egy pszichedelikusabb jelenetet is kapunk.
A kegyetlenül álmosító hangulatot, néhány izgalmasnak szánt űrkalanddal próbálták feldobni az alkotók. A mozi látványban és fényképezésben a legerősebb, ám mindkettőt sikerült párszor tönkrevágni a vágásokkal, a rendesen ki nem tartott snittekkel.
Az alkotásba egy kis tessék-lássék civilizációkritikát is beleszorítottak a készítők.
5/10
Anonnim 2022 jan. 08. - 18:30:29 5/10
Brad megirigyelte Sandra Bullockot, Matthew McConaugheyt, és Matt Damont, hogy ez nekik, mennyire jól megy és elvállata az első szerepet ami csak a témában jött. 😏
6/10
PlasZeb 2021 nov. 14. - 10:00:09 6/10
Művészfilm, mint a Szárnyas Fejvadász, de ez utóbbihoz képest kevesebb akcióval és több drámával. Aki már itt húzza a száját annak nem való a film. Akinek igen, annak viszont érdemes úgy nekiállni, hogy azt a pszichológia szemüvegén keresztül nézze.

A film sci-fi, űrbéli kerete csak eszköz arra, hogy bemutassa az űrhajós fiú (Brad Pitt) drámáját, aki nem tud mit kezdeni arról, hogy apja (Tommy Lee Jones) elhagyta őket a karrier vagy legalábbis a vágyai miatt.

Ahogy a pszichológia le is írja ilyenkor a fiú önkéntelenül is apja mintáját viszi tovább, és ugyanúgy elcseszi a párkapcsolatát. A megoldást mintha abban látná, hogy megtalálja apját, majd az elengedés témáját járja körbe a film. A filmben előkerülő düh, magány, családi minták, szereplők mintha a lelkiismerete lenne az űrhajósnak, így folyamatosan fenntartja a kérdést a nézőben, hogy egyáltalán ez most megtörténik vagy csak a lelki szimbolikája az főszereplőnek.

A művészjelleg a képi és zenei világon (de még a színészeken is) ügyesen átjön. A sci-fi elemek is helyén vannak, gondolok itt a hangok hiányáról, vagy a gravitációról. Meglepő, hogy mégis vannak benne nagyon irreális elemek is. Elgondolkodtató az előzőek fényében, hogy nem szándékos-e ezért mindez, és szintén valamit elrejtett benne a rendező.

A katarzis felemás a film végén, ahogy a már említett lelki történés sem szokott katarzisszerűen megoldódni. Talán némi irányt azért mutat, és segíthet azoknak, akik átéltek hasonlót az életükben vagy megérteni őket azoknak, akik nem. Másfelől sci-fi rajongóknak is ad némi élményt.

Nehéz az ilyen filmekre objektív (de akár kellően stabil szubjektív) értékelést adni, nekem érzés szerint a 6/10 jön, de úgy jön ki, hogy ebben a filmben filmnézés közben is ugrál az emberben a 10 és a 2 értékei.
6/10
Tonyka82 2021 szept. 23. - 15:48:01 6/10
A nem kicsi hülyeségeivel együtt is egyszer nézős,túl hosszú,kissé fura történet.A végére kicsit szétesik.
Tom_the_Dark 2021 szept. 04. - 00:20:47
Apa, aki csak a melónak élt, küldetés során elveszett. Pitt egyedül maradt anyuval, és ezt nem nagyon tudta feldolgozni. Apa nyomdokaiba lépett, azt gondolván, büszke lenne rá. Végül aztán Pitt rátalál apára, akiről kiderül, hogy egy önző bolond, aki egy lehetetlen küldetés kedvéért feláldozta az egész életét. Pitt végül elengedi az öreget, és úgy dönt, nem fogja elkövetni azt a hibát, amit ő, és a munkába temetkezés helyett kiegyensúlyozottan fogja élni az életét. Ennyi. Ez 2 óra minden mondanivalója, enyhén megsózva azzal a közhellyel, hogy "Mindenhol jó, de legjobb otthon."

Hogy könnyebb legyen befogadni ezt a velős témát, kapunk egy valóban szép képi világot, és zenét. Meg, kapunk munkásokat, akik oxigénpalack nélkül, de ejtőernyővel dolgoznak hatalmas, űrliftnek is beillő, de csak antennának használt tornyokon (?), kalózokat, akiknek van pénze elutazni a Holdra, hogy aztán az életük árán is nincstelen célpontokat próbáljanak kirabolni, folyékony vizet a Marson, gyorsuló rakétában is súlytalan űrhajósokat, indokolatlan arcevő majmokat egy külső naprendszerben keringő kutatóállomáson, egy, a Neptunusz körül keringő, a Naprendszeren kívüli életet kutató űrállomásra szerelt antianyag izét (?), ami olyan sugárzást (??) bocsát ki, ami látszólag csak az elektronikára hat, de állítólag mégis kiirthatja (???) a földi életet, meg Brad Pittet, aki egy radarról leszerelt burkolólap takarásában, önerejéből vág át a Neptunusz gyűrűjén, hogy aztán megszökjön egy, a vákuumban terjedő lökéshullámon (?) lovagolva, így tökéletes pályára kerülvén a Neptunuszról a Földre (????).

Annyira blőd a körítés, és szegény Pitt annyira nehezen dolgozza fel a lelki válságát, hogy már a felénél/harmadánál komolyan elgondolkoztam, hogy végignézzem-e ezt a vackot. Sajnos végignéztem.
Roberto DiCapribogyó 2021 aug. 04. - 10:00:17
A 2/3-áig tetszett a film, látványos, kellemesen sejtelmes-melankolikus hangulata van, ugyanakkor azért mindig történik valami benne, egyáltalán nem unalmas (idáig csak egy jelenet zavart, mondjuk az nagyon, amikor-ahogy felszáll a Marson az űrhajóra, az még nekem, laikusnak is mélyostobaság). A Neptunuszhoz érve aztán kiderül, hogy csak egy üres lufi a film, dráma akar lenni, de annak nagyon felszines lett. Kár, mert ha valami normális/tartalmas véget kiötöltek volna, akkor jó kis film lenne ez.
Összes hozzászólás