Akik maradtak

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dráma, 83 perc, 2019

Értékelés:

128 szavazatból
Szerinted?

Egy kamaszlány és egy középkorú férfi egymásra találásának megható hangvételű története a második világháború után. Mindketten sokat veszítettek, és mindketten szeretnének új életet kezdeni, miközben körülöttük már a Rákosi-rendszer diktatúrája alakul. Vajon túl lehet-e élni a múlt és a jövő tragédiáit, ha összekapaszkodnak azok, akik még megmaradtak?
Bemutató dátuma: 2019. szeptember 26. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
gergő...... okt. 24. 22:50:13 5/10
Egysíkú történet, csak azt sulykolja, hogy mit jelent az 'akik maradtak' cím és hogy milyen volt az élet 1950-ben. Történelemórának okés, de katarzis nincs, lezárás nincs, karakterfejlődést is nagyítóval kell keresni. Egy újabb feleslegesen megírt film és csak várunk és várunk, hogy lesz-e még ebben a században színvonalas magyar filmgyártás.
10/10
visormail okt. 24. 16:05:57 10/10
Nagyon tetszett, ajánlom mindenkinek. A története alapján nem gondoltam, hogy ennyit fogok nevetni a helyzeteken és párbeszédeken, amellett amit átad a korról.
offtopic
Edmond Dantes jún. 15. 17:04:30 Előzmény pihes
Ennyire üres beírást keveset olvastam...bár ez nem igaz. Akad bőven. Eggyel több belefér.
offtopic
fourdogs jún. 15. 11:58:34
Van úgy, hogy a zsák megtalálja a foltját. Ha nem feltétlenül a sztoriban, akkor a képernyő mögött és előtt. További intellektuális hozzászólásokat kívánok (lásd 4 bejegyzéssel lejjebb)!
tortura máj. 26. 14:49:45 Előzmény luci87
Én is így voltam vele. Egész érdekes, korhű film volt (igazi virtigli besúgással). De a végét mintha ollóval vágták volna el.
7/10
luci87 máj. 26. 10:05:50 7/10
Nem rossz film...Bár elhatároztam, hogyha az lesz benne, hogy az épp hogy menstruáló kamaszlány, és az apjakorabeli orvosnak viszonya lesz, nem nézem végig..Furcsa, hirtelen elvágott vége lett...Még vártam valamit..
4/10
vajk zsuzsa máj. 25. 10:34:37 4/10
Mikor először látta meg a Nagynéni az ölelkezést, a doki azzal védekezett, hogy Ő már nem képes a szerelemre. Még ha a tisztessége engedné is...... Akkor?
1/10
pihes máj. 21. 15:10:43 1/10
Ennyire üres filmet keveset láttam.
Túl pozitív nem leszek vele!

1/10
FilmExpert máj. 20. 13:23:29 Előzmény ligetiz51
Dettó.
Habár vannak a filmnek vicces vagy néhol szívbemarkoló pillanatai, a filmvégi stáblista megjelenésekor egyfajta hiányérzet marad a nézőben.
A 2 főszereplő színészt (Szőke Abigél, Hajduk Károly) viszont mindenképp hatalmas dicséret illeti.

5/10.
1/10
ligetiz51 máj. 20. 12:15:46 1/10
Az Újratervezés és a Susotázs c. rövidfilmek (melyek remekművek) után ez óriási csalódás. Jó lenne ha a rendező eldöntené, hogy hogy jó filmet akar készíteni vagy csak egy rétegnek megfelelni.
9/10
sexykex máj. 19. 15:24:40 9/10
Egy nagyon érett alkotás. Ritka az olyan film, ahol minden az utolsó darabig a helyén van: színészektől a vasalóig. A sikert természetesen A férfiidők lányregénye és a forgatókönyv alapozza meg, de a film is tökéletes és illenek rá F. Várkonyi Zsuzsa szavai: „Ennek a történetnek a hősei a túléléssel küszködtek. Talán szebben, mint sok kortársuk. Mert korábbi életükből volt elegendő szeretetforrásuk, ami nemcsak 44 traumáját segített begyógyítani, hanem 1950-et is átvészelni.”
Még nem sok mindent láttam az idei díjazottak közül, de nálam egyértelműen befért volna a legjobb idegen nyelvű film ötös listájára a 92. Oscar-on.
filoszemitabéluska máj. 19. 07:09:55 Előzmény Ewora
Nem olvastam még a könyvet, amiből a film készült (F. Várkonyi Zsuzsa: Férfiidők lányregénye) ezért csak a saját meglátásomat mondhatom el. Én úgy láttam, csak a kislány részéről keveredett némi erotikus töltet a szeretetbe, a férfi tényleg lányaként szerette. Szerintem azért sírt, mert a vidám családi összejövetel eszébe juttatta a saját családját. De lehet, hogy tévedek és pont azért ment bele egy hozzá korban illő nővel egy kapcsolatba, hogy ne folytatódjon a kialakuló érzelem kettőjük között. A regényből biztos kiderül.
10/10
Ewora máj. 18. 22:15:24 10/10

Ide írd a spoileres tartalmat


Szerintem a doki vegul szerelmes lett a "kislanyba"..., nagyon erzekien mutatja be a film, ahogyan a kezdeti apa - gyerek kapcsolat szerelemme alakul..., tetopont az a pillanat, mikor a szomszedot elviszik az AVO - sok.

En is, mint - gondolom, sokan masok - vartam a beteljesulest..., aztan megertettem, hogy ez, pont a korulmenyek miatt nem tortenhetett meg. Pontosabban, Aldo annyira szerette Klarat, hogy el tudta engedni..., tudataban volt annak, hogy az o begyogyulatlan lelki sebei, a korkulonbseg, a kommunista diktatura - mind, mind elleneztek, hogy az erzelmek a felszinre torjenek..., meg lassuk be hosszu tavon sem mukodhetett volna a szerelem kettejuk kozott.
Talan ezert is sirt a film vegen a doki..., mert nem volt egyszeru az elengedes - onfegyelmet es jozansagot igenyelt, viszont csak igy lehetett ujrakezdeni az eletet megannyi trauma es szenvedes utan.

Elnezest kerek az ekezetek hianyaert..., hamarosan kicserelem a billentyuzetet. :)
10/10
Ewora máj. 18. 21:47:37 10/10
Nagyon tetszett.
háziboszorkány máj. 18. 21:44:53 Előzmény filoszemitabéluska
Köszönöm a hozzászólásod, nagyon tetszik, amiket írtál, most néztem meg a filmet, nagyon tetszett nekem is, tényleg szívszorító volt az egymásbakapaszkodásuk.

SPOILER-es kérdés! : miért sírt a végén a doki? bocs, nem jött át, lehet, kicsit figyelmetlen voltam valamelyik résznél. Köszi, ha valaki válaszol.....Klára el akar menni a sráccal Bécsbe, azért?
Yuliusz máj. 18. 12:47:35
Szép, tiszta film, két remek főszereplővel, a kislány alakítása pedig valóban nagyon megérinti az embert. Kár, hogy a vége hiányérzetet kelt, kurtán-furcsán fejeződik be.
Ami a mára vonatkozó diktatúra emlegetést illeti, természetesen nincs diktatúra, de sok jele van annak, hogy igény lenne rá, egy több sebből vérző demokráciában élünk.
filoszemitabéluska máj. 17. 23:17:56
Nehéz újat mondani az előző kommentek után. Többen tökéletesen megfogalmazták, hogy milyen érzelemgazdag és finoman árnyalt mű, szívet melengető érzéseket keltő. Lenyűgözően jó alakítások a két főszereplő részéről. Hajduk Károly a lehető legvisszafogottabb módon, mégis átütő erővel játssza a soha be nem gyógyuló lelki sebekkel élő férfit, a kislány meg egyszerűen tüneményes, nem lehet nem szeretni. Annyira természetes és annyira kifejező a tekintete, hogy mindent elhiszünk neki. Jó érzés elhinni, hogy kialakulhat két tulajdonképpen idegen ember között ilyen mély, őszinte szeretet.
SPOILER A kislány részéről felmerül egy kis erotikus vonzódás is, de a doktor ezt is jól és helyesen tudja kezelni. Önkéntelenül belegondol az ember, hogy a mai Metoo világban szinte elképzelhetetlen egy ilyen
tiszta szereteten alapuló, szoros kapcsolat, mert megmérgezné a külvilág gyanakvása (annak ellenére, hogy a történet a csengőfrász idején játszódik, ma gyakorlatilag rosszabb a helyzet ezen a téren)
Ajánlanám a filmet a manapság diktatúráról zagyváló rettegőknek, hogy legyen egy kis fogalmuk a szó valódi tartalmáról. Persze idiótákat lehetetlen meggyőzni, tudom.
LajtaJ márc. 02. 10:43:08 Előzmény Utti
Fasiszta tüntetés volt ma?
Hol, valahol Amerikában?
offtopic
Edmond Dantes márc. 02. 09:29:08 Előzmény Utti
Részletek wiki ÁVH (első nevén PRO = Politikai Rendészeti Osztály) szócikkéből:
https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81llamv%C3%A9delmi_Hat%C3%B3s%C3%A1g
"Az új rendőrség személyi állománya „sajátosan” vegyes volt. Sokan jelentkeztek bosszúvágytól fűtött egykori zsidó munkaszolgálatosok, politikai elítéltek. Velük egyidejűleg azonban szép számmal vettek át – bűneik fölött szemet hunyva – korábbi nyilas pártszolgálatosokat, „kisnyilasokat”. Ők kínzásban, fizikai erőszakban jártasak voltak, így biztosították a pribékfeladatok elvégzéséhez szükséges nagyszámú munkaerőt." "...E közel 60 ezer, radikális jobboldali párttal rokonszenvező, militarista és a német etnikai kisebbséghez tartozó, de a magyar náci politikai többséghez igazodó személy számottevő része 1945-ben belépett a kommunista pártba."..."Amikor az 1945 végén tartott választásokon a kommunisták vereséget szenvedtek, az ország háború utáni gondjaiért, az árak elszabadulásáért a feketézőket és a kisgazdákat igyekeztek beállítani felelősként. Spontán vagy mesterségesen szított zsidóellenes pogromok indultak, az utcákon gyakorivá vált a felheccelt tömeg által elkövetett erőszak. Ezek provokálásában vezető szerepet játszottak a PRO-ba átvett kisnyilasok. A kommunista párt tudatosan hagyta őket, hogy a romló közállapotokkal a kisgazdákat támadhassák."

Mellesleg szólva olyan "témaszakértőnek" érvelsz, akinek ilyen s hasonló magas színvonalú filmes (!) kommentjeiben gyönyörködhetünk szakmányban: "X szép nő", "Y gyönyörű nő", "Z nagyon szép nő", "Q erősen szép nő", "W erősen jó nő" és folytathatnám. E hozzászólásokat és gyártóikat (és egyéb tárgyú gyártmányaikat) szerintem helyi értékükön kell kezelni. De ez csak egy (1) vélemény.
Utti márc. 01. 23:11:09
Nem kell olyat elolvasnod, ami nem érdekel és akkor a Te tartalmas életedre még több időd jut. Sztem azért vannak kutyák, akiket érdekel az ilyen elmélkedés. Egyébként találni olyanokat is, akik meghallgatnak és még hasznosan is töltöm az életemet. Azt elfogadom, h. itt ezen a helyen ez sok lehet, de ezekről a dolgokról, a tisztánlátás érdekében mindig kell beszélni, ha másért nem akkor pl. a mai fasiszta tüntetés okán is.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu