Árulók

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar tévéfilm, 2017

Értékelés:

52 szavazatból
Szerinted?

1948-ban a szovjetek által megszállt Magyarországon Illés Tatjána, Illés Béla író, a szovjet hadsereg őrnagyának lánya az egyetemen apja egyik főművét, Guszev, cári tisztről írt történetét szeretné színre vinni. Munkáját Tamási Gábor tanársegéd is segíti, ezért egy küldöttséggel elutazik Szovjetunióba, hogy Guszev ezredes után kutasson. A férfi azonban nem kommunista lévén gyanússá válik Illés Béla szemében.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Nótárius 2023 ápr. 14. - 01:18:13 10/10
"Ha írónak tartod magad, akkor pártosnak kell lenned. Tudod mit jelent az? Nem írhatsz akármiről. Neked arról kell írnod, ami a pártnak fontos, ami a párt hasznára van. Ez egy konkrét harci feladat, amiben segítesz a pártnak."
A fentírtak bármely irányú ideológiai aktualitásának az erőltetése csak egyirányú korlátosság szülötte lehet, a jelen valóságunkkal való bárminemű egyezése pedig pusztán a véletlen műve.
wolfat 2020 nov. 01. - 23:07:58 Előzmény ligetiz51
Nekem is tetszett a Bara Margitról szóló film, Szávai Viktória óriásit alakított benne -, ilyenkor szoktam rádöbbeni, hogy ma is vannak nagyon értékes és kiváló színészeink, csak a tehetségükhöz méltó szerepeket, legalábbis ami a filmeket illeti, ritkán kapnak, de gyanítom, hogy nem csak a filmek esetében van ez így. Hasonló, ill. lényegében ugyanerre a következtetésre jutottam Kováts Adél esetében a Bajor Giziről szóló "Ármány és szerelem Anno 1951" c. tévéfilmben nyújtott alakítása nyomán. Amúgy ez a film is egy kiváló korrajz az 50-es évekről. Viszont továbbra is azt gondolom, a legvidámabb barakk sajátosságait, egyedi jellemzőit még nemigen sikerült megragadnia egyetlen filmnek sem. Úgy értem, ahhoz hasonló szinten, mint a "Tanúnak" az 50-es éveket. Túl sokan élnek még ahhoz a korból, vagy nemrég távoztak, hogy a kártyákat úgy ki lehetne teregetni, mint az 50-es évekről szóló alkotásokban.
10/10
ligetiz51 2020 nov. 01. - 11:20:56 10/10 Előzmény wolfat
Egyetértünk a kor filmjeinek megítélésében, de nekem a Bara Margitról szóló film is tetszett (Vitézy Dávid: A színésznő). Javaslom megnézni Vitézy többi filmjét is csakúgy mint Fazekas Péter filmjeit is (ma Pesti TV: Szabadság különjárat).
wolfat 2020 nov. 01. - 08:15:02 Előzmény ligetiz51
Szerintem is jó film; a valós és egyben jellegzetes, önmagukon jóval túlmutató történetekre épülő filmek általában jók, (ha csak nem szúrják el őket, l. "Szabadság, szerelem", a Nagy Imréről készült film) - de ez jók sikerült, amint a tavaly készült "Foglyok" c. film is. Amiért reagálok az előttem több mint egy évvel ezelőtti hozzászólásra: "Jó lenne, ha legvidámabb barakk koráról is készítene forgatókönyvet, filmet...mert még sokan élnek akik visszasírják azokat az időket." Mélyen egyetértek! Vannak olyan részletei az 56 utáni időszaknak, amelyekről igazán találó, újszerű film nemigen jött létre. Amelyik filmek szóba jöhetnének, azokon érződnek az 56 előtti korszakra jellemző klisék, egyáltalán szemlélet hatása, ami persze jogos is, hiszen voltak dolgok, amik tovább éltek, l. pl. a Bara Margitról szóló filmet, de voltak ennek a korszaknak egészen egyedi sajátosságai is, amelyekről immár 30 évvel e korszak lezárulta után érdemes lenne filmet készíteni -, ezek megjelenítését hiányolom. Ezt a filmet egyébként ma, nov. 1.-én 22,00-kor adja a Pesti TV. (Meg utána is ismétlik párszor, csak ez nem derül ki egyértelműen a műsorfüzetükből, hogy mikor.)
10/10
ligetiz51 2019 júl. 08. - 12:29:03 10/10
Kitűnő film, kitűnő színészi alakítások. Köbli Norbert fiatal kora ellenére nagyon hitelesen írja meg a magyar történelmi események (eddig XX.század) filmes forgatókönyveit. Jó lenne, ha legvidámabb barakk koráról is készítene forgatókönyvet, filmet...mert még sokan élnek akik visszasírják azokat az időket.
Kuttyánszki 2019 júl. 07. - 21:57:23
Sztarenki Dóra nem színész, -egy tánckaros volt,..Csak meg ne szólaljon...Annyira amatőr! És azt a bibircsókot is leszedethetné az álláról, ha már az édesapja révén szerepeket kap.

Egyébként nagyon jó film.
ABG 2018 okt. 28. - 21:16:41
9/10
Vasi58 2017 okt. 23. - 21:48:09 9/10
Köszönjük, igen jó és izgalmas volt - érdemes volt megalkotni.
kkanai 2017 okt. 23. - 19:37:22
"A történet 1948-ba, "a fordulat évébe" kalauzol minket, a küszöbön álló kommunista hatalomátvétel elõestéjére. A megtörtént esetet feldolgozó cselekmény az emigráns kommunista, ekkor a szovjet hadsereg õrnagyaként ténykedõ író, Illés Béla (Hegedûs D. Géza), lánya Illés Tatjána (Sztarenki Dóra) és Tamási Gábor (Klem Viktor), a háborút és a szibériai fogolytábort megjárt tanársegéd között kibontakozó drámát mutatja be.
Tatjána édesapjának egyik fõ mûvét, A Guszev-ügyet akarja színpadra vinni az egyetemen, a fõszerepbe pedig váratlanul belecsöppen szerelme, Gábor, aki meggyõzõdéses demokrataként nem igazán találja a hangot a lány bigott kommunista apjával, amin az sem segít, hogy komoly kétségei vannak afelõl: valóban létezett-e 1848-49-ben Illés Béla történetének fõszereplõje?
A valódi Illés Bélára kísértetiesen hasonlító Hegedûs D. Géza zseniálisan hozza az anekdotázó, saját történetein a kínos csöndekben is nagyokat kacagó, önzõ és gyáva kommunista író alakját, aki gerinctelenül szolgálja ki egyetlen megmaradt támaszát az életben: a Pártot. Rég láthattunk ennyire meggyõzõ antagonistát a filmvásznon, Hegedûs pedig képes bemutatni: több van a figura mögött sematikus gonoszságnál."
olahmiki1959 2017 okt. 23. - 18:41:09
Hol a történet?