Film

Érkezés

/Arrival/
amerikai sci-fi, 116 perc, 2016 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott
  • f
  • mb

Értékelés:

370 szavazatból
Szerinted?

Ha egyszer eljönnek hozzánk az idegenek, akkor nem csak az lesz a kérdés, mik a szándékaik, hanem az is, miként fogunk velük kommunikálni - és hogyan. Ez a magát szinte minden műfajban kipróbáló kanadai Denis Villeneuve (Sicario - A bérgyilkos, Ellenség, Fogságban) új filmjének kiindulópontja és lényege. A nálunk is ismert Ted Chiang sci-fi író 1998-as Story of Your Life című novellájából készült mű főszereplője a nagyszerű Amy Adams, aki egy elismert nyelvészt alakít - akinek előadásait mégis kevesen látogatják -, akit az amerikai katonaság kér fel, hogy közvetítsen köztük és az idegenek között.

Bemutató dátuma: 2016. november 10. (Forgalmazó: InterCom)

Kövessen minket a Facebookon!

Stáblista:

Szereplők

Dr. Louise Banks
Ian Donnelly
Colonel Weber
Agent Halpern
Captain Marks
General Shang

Díjak és jelölések:

 • Oscar-díj (2017) - Legjobb hangvágás
 • Oscar-díj (2017) - Legjobb film jelölés
 • Oscar-díj (2017) - Legjobb látványtervezés jelölés
 • Oscar-díj (2017) - Legjobb hangkeverés jelölés
 • Oscar-díj (2017) - Legjobb rendező jelölés: Denis Villeneuve
 • Oscar-díj (2017) - Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Eric Heisserer
 • Oscar-díj (2017) - Legjobb operatőr jelölés: Bradford Young
 • Oscar-díj (2017) - Legjobb vágás jelölés: Joe Walker

Vélemény:

szavazat: 1/10 július 30. 14:46:00
július 30. 14:46:00

SPOILER!


Elég köcsög ez a nő! Attól függetlenül, hogy tudja, hogy meg fog halni a gyereke megszüli. Nem normális, önző dolog egy másik életet létrehozni abban a tudatban, hogy utána hosszú évekig szenvedni fog majd fájdalmas halált hal. Komolyan ez tetszik embereknek? Hát elég elborult elméje van annak, aki ezt kitalálta.

július 08. 23:32:35
július 08. 23:32:35

Gondolkodtam mit is írhatnék, de aztán találtam egy olyan kritikát, ami tökéletesen összefoglalja a meglátásaimat, akit érdekel itt elolvashatja: https://www.scifi.hu/2016/11/21/kritika-erkezes-avagy-apa-csak-ne-szoljon-bele/.

július 03. 10:59:22
július 03. 10:59:22

Igazi megkönnyebbülést jelent számomra, hogy léteznek még gondolkodó emberek, akik elég bátrak is ahhoz, hogy megvalósítsák a gondolataikat, például filmen.
Kimondhatatlan felüdülés ez a mű abban a szutyoktengerben, amit a fingós-hányós-büfögős vígjátékok és szuperképességű-szuperidióták tömegei fémjeleznek.

június 17. 12:33:19
június 17. 12:33:19

Engem nagyon zavart,hogy a nő színészi játéka kimerült az állandó lihegésben.

május 06. 21:11:52
május 06. 21:11:52

Az milyen kommunikáció, honnan, milyen törzsből ered amelyre nincsenek megfelelő szavak de kizárólag a kommunikálók között érthető?
A kérdésből egyértelmű, hogy a nyelv, nyelvezet itt nem számít.

szavazat: 10/10 május 06. 18:44:36
május 06. 18:44:36

SPOILER

Adott egy nagyon érzékeny nő, akinek egyetlen kapcsolata messze élő édesanyja. Megbízzák egy fontos, de idegileg-fizikailag kimerítő munkával (UFO-k), majd közben megtudja, hogy a majdan megszülető gyermeke kamasz korában, betegségben meg fog halni. Mielőtt összeomlana egy férfi mellé áll. Normális, hogy elfogadja. Később a férfi kéri, hogy legyen gyermekük. Mit mondjon: drágám, az a gyerek meg fog halni? (És, ha mégsem?)
De ha visszafelé nézzük: ki az, aki ne akarna találkozni elvesztett gyermekével, egy percre, órára, tizen évre kiélvezve a találkozás minden pillanatát?
-
A kínai részhez: az ugrások nem látomások, hanem valódiak: "nem zéró összegű játék" résznél látszik. Amikor visszajön a kapszulából, fogalma sincs, hogy mit tegyen. De az ugrásban megtudja, hogy telefonálnia kell. Mivel a kínaiak is kommunikáltak az idegenekkel, nyilván náluk is van (vannak) előre ugró emberek, akik szóltak a tábornoknak, hogy mutassa meg a telefonszámát. (azért jöttem, hogy Önnel találkozzak...nem értem, hogy hogyan működik az agya..). Louise felhívja, de: mit mondjak?? újabb ugrás, ahol a kínai tábornok elmondja, azt a szöveget, ami biztos, hogy le fogja őt állítani.
-
Sci-fi-nek mondják a Virágot Algernonnak könyvet is. Itt adtak hozzá UFO-t is. Szerintem nagyon jó, elgondolkodtató film.

szavazat: 5/10 március 29. 17:25:08
március 29. 17:25:08

Elég unalmas a téma ellenére is.

március 11. 22:36:04
március 11. 22:36:04

SPOILER
Nekem a fõ gondolat tetszett a filmben, miszerint, ha megtanulsz, illetve használsz egy nyelvet azon a nyelven gondolkozol. A magyar nyelv ebben erõs.

Ami nem tetszett, h állandóan a Kapcsolat címû film jutott eszembe és az is idegesítõ volt.

A ködös megjelenítését az ufóknak nem értettem...ennyire rossz a számítógépes technika, h nem lehet életszerûen megformálni õket?

Ja és még valami, ne mondd már, h ha tudod, h tiniként rákban, hosszu fájdalmas évek után meghal a gyereked, akkor is megszülöd, ezzel ne etessé!

SPOILER vége!

szavazat: 5/10 február 18. 13:25:21
február 18. 13:25:21

Érdekes film lenne de az alaphelyzet miszerint egy sokkal fejletteb civizáció ilyen bénán venné fel a kapcsolatot az emberiséggel egy blôdli. Végig néztem hátha történik valami ami helyreteszi, de nem történt. 5 pont

február 13. 22:18:55
február 13. 22:18:55

Szerintem ne indulj logika vagy szövegértés versenyen. Én írtam egy véleményt, hogy miért nem tetszett - te erre okostóni módon kilogikázod, hogy nem értettem, holott erre semmi sem utalt a kommentemben. Én sem állítom rólad, hogy biztosan emberevõ vagy, mert a hozzászólásodból az nem következik. Értettem és unalmasnak, vontatottnak találtam.

február 11. 22:04:41
február 11. 22:04:41

Szerintem nagyon jó film. Ha valaki sima, megszokott izgalomdús sci-fit vár, akkor az nagyon fog csalódni. Ez is izgalmas, azonban nem a hagyományos értelemben. Nincs lövöldözés, üldözés, stb. Ez inkább intellektuális film, ami ráadásul sci-fi köntöst vesz fel. Nemhiába írták a könyvrõl, hogy Ted Chiang olyan oldalról mutatja be a sci-fit amilyen oldalról elõtte még soha senki sem. Aki szereti az intellektuális, elgondolkodtató filmeket, az nem fog benne csalódni. Aki sci-fit vár, az csalódni fog. Ennyi a titok. Nálam 10/10.

szavazat: 10/10 február 10. 17:22:46
február 10. 17:22:46

Látom, semmit sem értettél meg a filmbõl. Nem az az üzenet. Nagyon jó film, de ahhoz, hogy megértsük, egy kicsit használni kell az agyunkat. Valszeg neked ez nem megy, ezért szóltad le így a filmet.

szavazat: 1/10 január 20. 22:52:57
január 20. 22:52:57

Dögunalom a köbön, egy pillanatig sem kötött le, vontatott, lassú. SPOILER Annyi az üzenet, hogy fogjanak össze a Föld országai (ezt ne is értelmezzük), mindezt egy papagáj is tudná kommunikálni. Ha akkora civilizáció, hogy ideáig eljöttek, nyilván simán tudnának kommunikálni velünk. Ehelyett a legkomplikáltabb, agyonkódolt, tintapacás megoldást választják. Nagyon logikus!

2017 okt. 27. - 08:22:50
2017 okt. 27. - 08:22:50

Ha elgondolkodtatónak szánták, azért szar. Ha izgalmasnak, akkor meg pláne.

Nálam az elsõ 10 percben elhasalt a film, attól kezdve pedig nézhetetlenné vált. Mi az alap szituáció? Jönnek a hiperfejlett ûrlények, és a kurva nagy ûrhajóikkal leszállnak a világ minden pontján egy árva szó nélkül, várva, hogy majd valaki oda megy, aki felveszi velük a kapcsolatot. Persze ezzel világméretû pánikot, lázongásokat váltanak ki, befeszül a világ teljes hadereje, hiszen látták a Függetlenség napját, az is így kezdõdött. Na, most ha logikusan végig gondoljuk... Ha egy értelmes faj, amelyik képes ûrutazásra, meg minden egyéb hightech huncutságra, az pont nem így fogja felvenni a kapcsolatot egy olyan fajjal, amelyik korábban nem találkozott bolygón kívüli lénnyel. A valóságban azt csinálnák, hogy tisztes távolságból elkezdenék megfigyelni a világot, ahova utaztak. Megkeresnék a módszert a kapcsolatfelvételre, tanulmányoznák az idegen faj kultúráját, elemeznék a lehetséges válaszreakciókat, majd alapos felkészülés után felvennék a kapcsolatot, de kizárólag csak a világ vezetõivel. Innentõl már több forgatókönyv van, de maga az alapkoncepció nagyjából így nézne ki. Na most egy olyan filmtõl, ami az akcióra, izgalmakra van kihegyezve, könnyen elsiklok egy ilyen logikai bukfenc felett, de egy olyan film, ami elvileg reálisan akar bemutatni egy ilyen kapcsolatfelvételt (már ha lehet egyáltalán realitásról beszélni ebben a témában), nem tudok elnézni semmilyen bakit, pláne nem ekkorát. azért végigkínlódtam, de bár ne tettem volna...

szavazat: 7/10 2017 okt. 13. - 20:46:15
2017 okt. 13. - 20:46:15

Hát egy szóval érdekes!:)
Tényleg, csak azt mondhatom, hogy érdekes!

***SPOILER***

Csatlakozva az elõttem szólókhoz, hát igen, az lett volna még érdekesebb, hogy mit kezd az emberiség az "ajándékkal".
Bár volt már olyan film, ami nagyvonalakban errõl szólt: A felejtés bére

Én nem szeretném látni a jövõmet!
Szeretek úgy élni, hogy nem tudom mit hoz a holnap!

A fõszereplõ csajnak is jobb lenne szerintem, ha nem tudná mi lesz.
Tönkremegy a házassága, a lánya meghal, marha jó jövõ!
Nem tetszett, hogy úgy végzõdött a film, hogy azt gondoljuk nem változtat majd rajta!
Ezért: 6/10

szavazat: 10/10 2017 okt. 09. - 00:13:13
2017 okt. 09. - 00:13:13

Ez nem egy tipikus \"UFO-s film\", ezt már most közlöm azzal aki arra vágyik. DE, határozottan jobb a legtöbb átlagos értelemben vett ufo-s filmtõl. :) Én azért néztem meg ezt a filmet, mert egy kicsit félni akartam, \"olyan rég néztem ijesztõ filmet\"...hát...azért az is volt egy kicsit, fõleg az elején, amikor a fõszereplõ szemén keresztül láthatjuk, milyen érzés, nem evilági lényekkel találkozni.
De ami sokkal fontosabb: hihetetlen ez a film, csodálatos. Más szavakkal nem is tudom illetni. Bennem olyan érzéseket keltett (és nem akarok túlozni, valószínûleg az alaphangulatom is rátett egy lapáttal), hogy hirtelen teljesen eltávolodtam az ismert világunktól, és én is úgy éreztem, mindent értek és látok, és amit nem, azt nem is kell. Felemelõ érzés, szinte megvilágosodtam a végére. Csodálatos üzenet a furfangos csavarok után. És az a legjobb benne, hogy rengeteg megválaszolatlan kérdést hagy maga után a film, kérdezhetné is az ember, hogy de most akkor kik is? mi van pontosan? miért? de mégis a film végére valahogy semelyik sem lesz fontos, és ez a technika, ez a mondanivaló-kiemelés szerintem nagyon egyedi és hatásos. :) Soha ilyennel nem találkoztam még, a színészi játék is hiteles, nem mondom, hogy mindenki zseniális, de hiteles. Mondanivaló, kivitelezés, egyediség, hangulat: 10/10

szavazat: 10/10 2017 szept. 21. - 06:31:09
2017 szept. 21. - 06:31:09

Csömöröm van már az olyan filmektõl amiben az ûrlények 5 perc alatt rommá lövik a világot, aki ilyesmire számít vagy ilyesmire vágyik annak tudom ajánlani a megszámlálhatatlanul sok, korábban megjelent sci-fit.
Ez a film gyakorlatilag tökéletesen viszi vászonra H.P Lovecraft: Shadow out of Time címû novellájának lényeit és mondanivalóját.
Nálam ez a film 10/10

szavazat: 8/10 2017 aug. 20. - 20:23:39
2017 aug. 20. - 20:23:39

Érdekes film volt az biztos de még is hi`anyérzetemaradt a film ut`an .Nekem túl egyszerû volt és lassan vontatott volt igaz egy kerek történetet mutatott be.10/7

szavazat: 9/10 2017 júl. 31. - 17:39:34
2017 júl. 31. - 17:39:34

Érdekes volt. De ha már a nyelvmegértés, akkor más megközelítésben az az igaz, hogy sok sok éve \"szennyezzük\" a világûrt a Földrõl származó információkkal, nem kell itt leszállni ahhoz, hogy mindent tudjanak errõl a bolygóról, idejük is volt bõven a megfejtéshez. És ha végig nézik, hallgatják, akkor inkább elkerülnek minket:-)

szavazat: 6/10 2017 júl. 30. - 22:38:47
2017 júl. 30. - 22:38:47

6 / 10 Nézhetõ és ennyi.

Összes hozzászólás
Budapest Bár a MÜPÁban
Budapest Bár a MÜPÁban

2018. október 22., 20:00, MÜPA

Jegyvásárlás