Fehér éjszakák

Bakancslistához adom
Midsommar
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai horror-dráma, misztikus film, 140 perc, 2019

Értékelés:

103 szavazatból
Szerinted?

Dani és Christian évek óta együtt vannak, ám a fiú úgy érzi, ideje lenne lezárni a kapcsolatukat. Egy váratlan tragédia következtében végül úgy dönt, nem ez a legmegfelelőbb alkalom, hogy szakítson barátnőjével, inkább meghívja őt is arra a nyári fesztiválra, ahova barátaival készülnek. A nyári napforduló alkalmából rendezett mulatság különös közössége tárt karokkal fogadja a fiatalokat, akik számára hamar világossá válik, hogy a bizarr rituálékból ők sem maradhatnak ki.
Bemutató dátuma: 2019. július 18. Forgalmazó: ADS Service Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
zsofiyaya ápr. 02. 12:55:12 10/10
Kihagyhatatlan. Nagyon alulértékelt
2/10
Frikando márc. 29. 16:12:14 2/10
Nem vagyok nagy horror szakértő, de nem egy nagy durranás a film. Ami miatt megjegyzem magamnak, hogy nekem is volt ilyen barátnőm, minden baja volt, minden pillanatban, még úgy is, hogy nem halt ki a családja. Csak vergődni tud mellette az ember, ahogy a film bemutatja. Rohadt nehéz elhagyni, de el kell, különben kikészít, ahogy a filmben is...
10/10
zimike febr. 29. 11:31:59 10/10
Újra hozzá kell szólnom és megismételnem , kiegészítenem korábbi itteni kommentemet :
A Fehér éjszakák lett a 2019-es év LEGNÉZETTEBB filmje a létező LEGNAGYOBB filmes portál
az IMDb szerint ( amit a rákövetkező év 2020 januárjában adnak ki) : https://www.imdb.com/list/ls093146133/?ref_=tt_rls_2
A horror egy új műfaja teremtetett meg ezzel az alkotással .
Hihetetlen de számomra VALÓSÁGOS történet.
KIHAGYHATATLAN ...!
Lassan indul ... aztán ELKÉPESZTŐ fordulatot vesz a film .
Biztos vagyok benne hogy számtalan hasonló szekta létezik és műveli kegyetlen szokásait .
Ezért a filmet a szekták elleni küzdelemre biztatás egyik alaptörténeteként értékelem .
A filmben bemutatott KEGYETLEN SZADIZMUS minden emberileg kigondolható határon túlnő!
Csak és KIZÁRÓLAG 28 éven felülieknek ajánlott a film megtekintése... efelett is csak
azoknak akiket NEM KEZELTEK vagy KEZELNEK depresszióval vagy egyéb neurotikus
tünetekkel ....annak ellenére hogy horror mégis többször nézhetős kategória!
Ami ebben a műfajban RITKASÁG !
9/10
Rotovics Kázmér febr. 08. 18:36:47 9/10
Az biztos, hogy nem Láncfűrészes 8. vagy a Transformers 6. rajongói voltak a célközönség. Jó pár komment befigyelt ide ettől a rétegtől...
1/10
csomolungma febr. 03. 12:58:49 1/10
Nagyon tul lett huzva, es egyaltalan nem felelmetes horror kategoria. Sot nagyon lightos, inkabb gusztustalankodas, sok esetben meg groteszk erolkodes.

SPOILER :

Boduletes hiba volt ennyire elhuzni, persze a feszultseg keltes jo, na mi lesz mi tortenik...de ez inkabb egy thriller-drama kategoria. Sajnos az elso fel oraban kitalaltam mi lesz a vege, hogy a csaj konkretan tipikus peldaja a szektas alkatoknak, lelkigyengye es csaladja sincs, befolyasolhato, naiv stb. Na es teljesen minden bejott, majus kiralyno, megcsaltak (az eleg hanytato e sindokolatlan hosszu jelenet lett) Nem tudom megis o mit vart attol a hapsitol. Tipikus mai gyoker, akin latszott sose volt mellette igazan, ugyhogy a vege sem lepett meg, hogy a halalba kuldte, mondjuk amilyen gusztustalan viselkedett meg se lep. Ott kicsi sajnalatot erez az ember, de az egesz a vegen egy szanalomkupac. Olyan mintha a rendezo dagonyazna onceluan a mocsarban meg szandekosan azt akarja kinosan erezze magat az ember.
5/10
ResidentEvil jan. 19. 14:23:23 5/10
5/10.a hype miatt egy jó filmre számítottam,nem az.
9/10
Ra jan. 14. 13:24:42 9/10
Rég láttam már ilyen mesterien elkészített filmet.

Az értetlenség azért van e körül a film körül, mert a legtöbb ember (jelenlegi állapotában) beavathatatlan, tehát nem képes tudata mélységeivel a kapcsolatot felvenni.

Engem teljesen lenyűgözött ez a film. Minimális "polkorrektség" van benne, de egyáltalán nem teng túl. Az első 20 perc nem különösebben érdekes, de utána beindul rendesen. Hihetetlen történet, ez a rendező és forgatókönyvíró szerintem fantasztikus; a színészek is nagyon jól játszottak. Én a mögöttes jelentéseit is elég jól értem a filmnek véleményem szerint, de nem fogom ide kiírni, és máshová sem. Azt hiszem, ez a film életem tíz legjobb filmje között van.

A "széplelkek" egyébként, akik erősen kritizálják a filmet, valószínűleg azt gondolják, hogy ők "jó" emberek stb. stb.... Nekik azt üzenem, hogy még Jézus is azt mondja az Evangéliumban, hogy "ne nevezz engem jónak, mert senki nem jó". És igaza van ebben.

Fantasztikus és nagyszabású, szinte mitikus magasságokba emelkedő történet. Olyan történet, amit érezni és átélni lehet, nem csak elgondolni.
Korunk problémája a folyamatos "agyalás" (az ember csak a fejében él). Ez a film kimozdít abból az állapotból. Igazi gyöngyszem a szememben.

Lars von Trier szerintem a közelében sincs ennek a rendezőnek. Nem tudja az alkotását felemelni, az összes filmje a folyamatos "nyomorúságról" szól, talán az egy "A ház, amit Jack épített"-et kivéve.

Ez a film szerintem nem nyomasztó, viszont megmozgatja-aktiválja a tudat mélyebb erőit - a legtöbben szerintem ettől kezdenek "menekülni". :) Ha nem vagyunk képesek tudatunkat mélységeiben megélni, akkor csak annak felszínén, héján, a verbalitásban (szóbeliség) létezünk. (frusztráció, fogyasztás, kielégületlenség stb.)

Ez egy valódi művészi alkotás. Tudom, mire gondolnak sokan: "jött a kis new yorki rendező és lealázza a svéd kultúrát" ... Itt egyáltalán nem erről van szó. Higgyétek el, hogy így van, de még jobb, ha magatok győződtök meg róla.
10/10
graw2 jan. 13. 10:44:12 10/10
Különleges, egyedi, magával ragadó film, lenyűgöző képi világgal és zenei aláfestéssel. Mesteri operatőri munka és kidolgozás ahogy látványban a végletek váltják egymást. Nem egy szokványos film, kell némi nyitottság ahhoz, hogy az ember befogadja, pont ezért ez rétegfilm marad...
8/10
SonnyJim jan. 12. 03:17:59 8/10
Érdekes film, nehéz megmondani, hogy jó-e vagy sem. Kis időnek el kellett telnie, hogy kimondjam, hogy természetesen jó, de egyszerűen annyira undorító és groteszk marhaságok voltak benne, ami összezavarja a nézőt, és valószínűleg ebben rejlik a film zsenialitása.
Persze, tudjuk, hogy ennyire elmebajos közösségek konkrétan nem léteznek, viszont a mechanizmusát bármelyik közösség magában hordozza a valóságban is.

A lány nem szándékozott hozzájuk tartozni, viszont alapjában véve is elveszett volt, elvesztette a családját, egy idő után elkezdett sodródni, míg végül felfedezte, hogy ha egy erős közösség befogadja, ráadásul osztoznak fájdalmán, együtt ordítanak vele, akkor akár a lélektelen szokásaikkal is tud azonosulni.


Tehát az "értelmetlen groteszk baromság" csak a felszín, próbáljon mindenki mögé látni.
1/10
pi3c3 jan. 04. 22:57:16 1/10
Ez valami liberális lószar... Igazából a tájon kívül (Budakeszi) más értékelhető nem nagyon van benne. Részemről elpazarolt idő. 1/10.
10/10
vansir jan. 03. 20:41:44 10/10
Szinte egy levegővel néztem végig. Zseniálisan felépített film, kitűnő zene és fényképezés.
Guatrau jan. 02. 02:04:02
Miután anno megnéztem Lars Von Trier Antikrisztusát, azt hittem, mindent láttam már, ami beteg.
Tévedtem.
Nem tudom mit érzek. Ez a film gusztustalan, megdöbbentő, ugyanakkor a rendezés nagyon durva és a sztori is elképesztően kidolgozott.
Mégis egy mocsok... Gyomorforgató, dühítő és torz. Nálam kiverte a biztosítékot, soha többet nem akarom látni, de még a borítóját sem.
Nem tudom eldönteni, hogy le pontozzam, vagy fel? Így egyenlőre ezt még halasztom, amíg megemésztem, mit is láttam. Már, ha ez sikerül valaha.
2/10
Wolfi81 2019 dec. 30. - 17:22:50 2/10
Sajnos nem tudom értékelni a filmet. Valahogy a sajnálat és az undor keveredik bennem. Sajnálom a fiatalokat, hogy ilyen undorító társaságba keveredtek...
10/10
sharky_55 2019 dec. 29. - 17:00:04 10/10 Előzmény Dace9009
Valóban aki buta tinihorrorokhoz szokott annak ez egy igen unalmas film lehet, de ha esetleg ezt egy kifinomultabb filmnéző tekinti meg valószínűleg leesik majd az álla a történet mögötti részletességben.
1/10
Dace9009 2019 dec. 28. - 18:27:46 1/10
A legrosszabb film amit ebben az évtizedben láttam. Kegyetlenül unalmas, bugyuta idióta szereplőkkel. 2 és fél óra amit 40 percben is sok lenne elmesélni. Alkoholmentes sörhöz és ördögűzéshez ajánlott film.
8/10
King Diamond 2019 dec. 27. - 22:58:19 8/10
SPOILEREK LEHETNEK!!!
Ez egy egészen egyedi/érdekes, különös hangulatú, atmoszférájú film, nem feltétlen a jó értelemben véve. De ez sajnos részben abból adódik, hogy a valóságban is van rengeteg ilyen közösség/szekta (nevezzük, ahogy akarjuk), melyek ilyen nem normális dolgokat/rituálékat csinálnak, ezek szerint élnek, stb., és én most nem keverném ide csak és kizárólag a sátánizmust (amit többen is emlegettek), mert nem csak azok követői között lehetnek/vannak ilyen közösségek. Én még nem láttam a rendező, Ali Aster első filmjét, az Örökséget, de e film után hamarosan arra is sort kerítek.
A film rövid ismertetőjét elolvasva, arra lehet következtetni, hogy ez egy sima, szektás, tinis feláldozós horror lesz, de már az első fél órából is kitűnik, hogy itt bizony szó sincs erről. Az első 25 percben megismerjük a főszereplő fiatalokat, bizonyos mértékben a háttértörténetüket, a két főszereplő krízis kapcsolatát (ami gyakorlatilag a fő történetszál az egész film cselekményében, és a kibontakozása, ahogy halad egyre jobban előre a történet, valami egészen pazar és bizarr). Ekkor találkoznak először a svéd közösség bizonyos tagjaival, elkezdik a tudatmódosító szerek szedését (nem véletlenül), majd pedig, kb. a 35. percnél érkeznek meg a svéd közösségbe, ahol laknak. A forgatási helyszínek nagyon jók, a film hangulata végig zseniálisan feszültséggel teli, vészjósló, misztikus, már az elejétől érezzük, hogy itt valami nagyon nincs rendben (hasonló, mint a Manson-család jeleneteinél a Volt egyszer egy... Hollywoodban). A szinte végig nappal játszódó cselekmény, a képek, fényképezés, díszletek mind-mind elképesztően szépek, a "közösség" hagyományainak bemutatása (ruhák, ételek, tanítások) is nagyon jól vannak ábrázolva. Aztán egyszer csak jön az első fordulat, amikor a két, 72. életévét elért tag öngyilkos lesz (valami elképesztően brutális módon bemutatva), és innentől kezdve nincs megállás. Valamelyest valóban érdekes, hogy nem mindegyik szereplő akart ez után egyből lelépni erről a helyről és otthagyni ezt az egészet (mint ahogy valaki korábban felvetette), ám, ketten igen is el akartak, de nem tudtak, mert elkapták és megölték őket, tehát nem lett volna ez olyan könnyű szerintem, + a folyamatos tudatmódosító szerek azért éreztették hatásukat. Igen, vannak benne megbotránkoztató, vagy legalábbis annak hatható jelenetek, ám ezeket én egy percig sem tartottam viccesnek, és abszolút nem volt kedvem elmosolyodni vagy röhögni a filmen (mint ahogy írták többen is, hogy a moziban szinte együtt röhögtek bizonyos jeleneteken...hát, nem tudom...).
A színészek jók, Florence Pugh remekül hozza ezt a szerepet is, ami merőben más (jóval nehezebb is), mint a Családi bunyós pankrátor kiscsaj szerepe, de mindkettőben nagyon jól hozta a karaktereket. A többiek is jók, a svéd színészek is, meg a néhány magyar is (láttam, hogy a készítőknél rengeteg magyar név van felsorolva, valamint, hogy nagyobb részben Magyarországon forgatták--ez abszolút nem tűnt fel, hogy ne egy kis svéd falucskában lennénk).
A szinte végig feszült, izgalmas, nyomasztó hangulatot remekül támogatja a zene, a fényképezés, valamint nekem a magyar szinkron is tetszett (azzal sem volt problémám, hogy a svéd szövegeket nem fordították le sem a szinkronban, sem a feliratban--ahogy olvastam az IMDb-n, ez direkt volt így, a rendező szerint). Nem mondanám kifejezetten horrornak, inkább egy lassú folyású, szinte a végletekig feszült, eléggé nyomasztó hangulatú és atmoszférájú dráma/thriller, melynek a végkifejlete felteszi az i-re a pontot, ha ezt nézzük. Amit ott a végén Florence Pugh karaktere átél/amin átmegy és nyújt (de úgy az egész végkifejlet) az egyben fantasztikus/katartikus (mármint az alakítása is), egyben pedig borzasztóan bizarr és morbid. Ja, és abszolúte nem egy szokványos filmről/befejezésről beszélünk. Így nem csodálom, hogy sokaknak ez egyáltalán nem jött/jön be, és valamilyen szinten meg is értem (de azért legalább a fantasztikus látványt, fényképezést, az egyedi, nyomasztó hangulatot, atmoszférát, néhol a remek színészi játékot és a feszültség adagolását, valamint a zenéket értékelni kéne még akkor is, ha nem tetszik, vagy valaki egyszerűen baromságnak tartja és kész--bár, az utóbbinál elég nehéz; és nem 1-2-3 pontokat osztogatni erre, mert ez sokkalta jobb film annál).
Mindezek ellenére nekem nem tetszett jobban, mint a Volt egyszer egy... Hollywood (a Manson-család jelenetei miatt hozom némi párhuzamba a két filmet). Látom, hogy van a filmnek egy 171 perces, rendezői/kibővített változata is, miután elérhető lesz az is a szinkronos verzióval együtt, valószínűleg még egyszer meg fogom nézni azt (és lehet, hogy még egyszer fogok majd írni utána kiegészítést is), ám utána, többször nem gondolnám, hogy megnézem (a már fentebb taglaltak miatt).
Ez a mostani, 5.3-as átlag bőven kevés, az IMDb-s 7.2 már reálisabb, én erre is egy jó erős 8/10-et adok (és ezek után kíváncsian várom a rendező első filmjét, az Örökséget).
3/10
rohamkocka 2019 dec. 26. - 23:06:43 3/10
Nézzük sorjában:
amerikai rendező, aki előhúz az Óvilág sötét évszázadaiból egy ma már természetesen barbarisztikus dolgot, pipa
tipikus amerikai "hülyegyerek", aki a szokásos amerikai lazasággal beleszáll egy hagyományba *, pipa
a kötelező afroamerikai, akinek meg kell halnia a filmben, pipa
valamiféle beteg hagyomány kitalálása, amin kellően megborzong az átlagnéző **, pipa
ha esetleg eddig nem undorodtunk meg a filmtől, akkor a brutális képek közeli mutatása és többszöri visszajátszása ***, pipa

SPOILEREZÉS következik:
* levizeli az ősök fáját
** 72 évesen meg kell halni, ha nem megy öngyilkosan, akkor agyonütnek egy kalapáccsal
*** kalapácsos jelenet többszöri bemutatása

Számomra egy teljesen átlagos thriller, ami ugyan próbált megborzongatni, de akkor már inkább nézek Stephen King filmet, próbált valamiféle undort kiváltani, de akkor már inkább nézek Végső állomást, bár a 2. résztől kezdve az is inkább unalmas lesz, mintsem sokkoló. Egyetlen dolog miatt tudok 3 pontot adni, hogy legalább a film felütése nem volt a totál átlagos thrillerek színvonala (főhősünk éjjel kettőkor kimegy a zuhogó esőben hálóingben egy darab husánggal, mert a kert végében vadul ugat a kutya), ettől függetlenül percre pontosan kiszámítható sztorival, de azt indokolatlanul elhúzva 2,5 órányi játékidőre.
mck77 2019 dec. 18. - 23:01:41
Az egy dolog, hogy ez csak egy film. A másik, hogy egyántálán valaki(k) ilyet kitalálnak még, ha csak filmen is. Ennyire beteg dolgot nem lehet kitalálni ezek valahol a világon valós dolgok még, ha csak részleteiben is. De, ha csak gondolati szinten akkor pedig nagyon, nagyon beteg és undorítóan gonosz elmék élnek közöttünk.
3/10
t.csillalaura@gmail.com 2019 dec. 09. - 13:12:18 3/10
Maga a sztori elég hihető, nagyon beteg emberek gyülekezetei vannak a világban, és valóban csinálnak hasonlókat és ennél durvább dolgokat, sokkoló, hogy ennyi beteg embert van, de sajnos igaz, és milyen könnyű az emberekkel elhitetni, hogy ezért valamiféle csodában részesülnek... Na de mindegy is. Viszont, ami nálam nem egyértelmű, hogy miért nem rohant senki hanyatt-homlok menekülve azok után, hogy valaki pofával a kőre ugrik? Na itt már teljesen egyértelmű volt, hogy más vallás ide, más szokások oda, némelyik nyilván elég fura, de ez teljesen abnormális, és biztos, hogy a vallás is, a követői is abnormálisok, mivel azért vannak határok.. ott kellett volna az épeszű tagoknak együtt lelépni, míg nem késő.. Mégse érdekelt igazán senkit ez az egész dolog, teljesen nyugodtan ették a húsos pitét.. Szóval szerintem a szereplők viselkedése még a drog hatása ellenére is túl naív volt, nem kerestek senkit, szépen sorban mindenki eltűnt. Nekem nem jött be a film. A lányon meg amúgy is látszott, hogy nemnormális. :D
offtopic
GeltonReTarder 2019 dec. 08. - 14:50:30 Előzmény Zlatan101
kissé világosabbá tetted, hogy miért kavart fel, miért nem tetszett a film.
viszont a kritikai megközelítéseid nagy része elég szokatlannak (naivnak/kereszténynek...?) tűnik
számomra, ahhoz képest, hogy szereted a horror filmeket.
egy horror filmnek nem kell azokat az értékeket dicsőítenie (tanítania), amiket felsoroltál, sőt, a
horror - és nem csak a horror - filmek, gyakran, két lábbal tiporják sárba azokat az értékeket.
vannak, voltak és lesznek filmek (horrorból főleg), melyek bizonyos értékek hiányát/elkorcsosulását
fogják ábrázolni ingerküszöb feletti/alatti módon.
mint említettem, nagyon furcsa nekem, hogy ilyen "Isten, Haza, Család", "a Jó elnyeri méltó jutalmát,
a Rossz megbűnhődik", és egyéb, efféle tanító üzenetek hordozását várod el horror filmektől.
szíved joga így tenni, csak tényleg ne lepődj meg, ha nem mindig jön össze.
Összes hozzászólás