Igaz történet alapján

Bakancslistához adom
D'aprés une histoire vraie / Based On A True Story
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia-lengyel-belga thriller, 102 perc, 2017

Értékelés:

20 szavazatból
Szerinted?

A Párizsban élő Delphine (Emmanuelle Seigner) szinte fürdik a sikerben, hiszen első regénye azonnal bestsellerré vált. Következő könyve viszont várat magára, hiszen az írónő hamar alkotói válságba került. Mindezt névtelen levelek is tetézik, amelyekben családját fenyegetik. Az egyik dedikáláson egy rejtélyes nő jelenlétére lesz figyelmes, aki gyönyörű, intelligens, és úgy tűnik, lehetetlen neki ellenállni. A magát csak Őnek nevező nő (Eva Green) teljes mértékben elcsavarja Delphine fejét, ezzel felborítva az asszony életét, aki számára minden kétségessé válik, ami mindaddig biztosnak tűnt...
Bemutató dátuma: 2018. május 17. Forgalmazó: Cinetel Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
The Cortez jan. 05. 23:17:28 6/10
Újabb nőközpontú thriller Polanskitól. A játékidő első felében precízen van építve az érdekesnek ígérkező történet meg a hangulat, ám a második szakasz a Tortúra nyílt, pofátlan koppintása, ami csalódást keltően lehúzza az összképet, még akkor is, ha az készítők csavartak párat King népszerű regényén.
A Vénusz bundábanhoz hasonlóan, ez a mozi szintén FPS-nézettel indul, valamint ebben ugyancsak Polanskiné az egyik főszereplő, aki itt egy meggyötört, lestrapált, középkorú írónót alakít. Vele ellentétben partnere, Eva Green egy izgalmas, rejtélyes femme fatale-t hoz. A feszültség végig jól lett adagolva, amelyen sokat segít a végre kellően bőr alá mászó zene.
A sztorinak az irodalom a főtémája, ezen belül újra előkerül a szellemírás intézménye. Ezek mellett a magányról, az alkotói válságról, illetve magáról az alkotásról akar a leginkább szólni. A képi megvalósítás nagyjából esztétikus, kapunk 2 rémálomjelenetet, ráadásul még Rocco Siffredit is megemlítik benne. Mindenesetre érthetetlen, hogy ehhez a nem túl bonyolult forgatókönyvhöz, miért kellett összeállnia a rendezőnek Olivier Assayasszal.
6/10
Lady Roxána 2022 jún. 04. - 17:30:42 6/10
Sokkal többet ki lehetett volna hozni ebből a filmből. Két részre osztanám az egészet, hogy egyszerűbben megfogalmazhassam, mi tetszett benne és mi nem. Az első fele lekötött, már a legelején felkeltette az érdeklődésemet, nyilván ebben benne van az is, hogy nagyon kedvelem Eva Greent mint szinésznőt, tetszik a kisugárzása meg a karakter, amit legtöbbször alakít.

Egy író és egy rajongó. Természetesen ez nem egy egyedi ötlet, de az atmoszféra, amit eleinte maga a film megteremtett, azt sugallta, elterelik majd valami sajátos irányba a szálakat. Ezt is vártam végig, de ami a film második felét illeti, csalódnom kellett, noha már eleinte is merültek fel problémák.

A két nő kapcsolatának kibontakozására, bár a történet vontatott volt, nem hagytak elég időt. Tulajdonképpen az az érzésem támadt, hogy az alkotó fejéből kipattant egy előre meghatározott - toxikus - kapcsolat, amit ő nyomban meg akart jeleníteni a vásznon, és nem hagyott időt, hogy a néző lekövesse a kibontakozást.



A film második felét nem szívesen szólom le, mert én még sosem rendeztem filmet vagy alakítottam karaktert, így nem tudhatom, mennyi munka áll mögötte, de tényleg a Tortúra koppintása volt. Ez volt az egész legnagyobb hibája, nem szabadott volna ebbe az irányba elvinni az eseményeket. Jó volt az alapötlet, eleinte sikerült megteremteni egyfajta elvont hangulatot - Eva Greennek köszönhetően -, ezek után szerintem ki tudtak volna találni valami egyedibb folytatást is. Stephen King nagyot alkotott, ez tény, de a nézők többsége olvasta és (vagy) látta a Tortúrát, nem is értem, miből gondolták, hogy nem fog ez a párhuzam nyomban feltűnni. Tulajdonképpen ezzel a kis másolással el is veszett a kezdeti atmoszféra.

Mindentől függetlenül egyszer meg lehetett nézni, az elejéért legalábbis mindenképp megérte. Hét csillagot szerettem volna adni neki, de a lezárás miatt nem tudok.
1/10
paripapimpi 2020 aug. 01. - 20:59:50 1/10
Mocsok.
Bogshit 2020 márc. 30. - 14:09:42
Tortúra remake
3/10
pihes 2019 dec. 01. - 14:37:12 3/10
Nem különösebben élveztem egy pillanatát se ennek a filmnek!

3/10
5/10
berto49 2019 nov. 26. - 17:03:16 5/10 Előzmény zorad
Nekem is eszembe jutott, hogy ez a film az alábbi felszólítás után születhetett: "Ugyan Roman készíts egy filmet, a főszerepben természetesen velem, mert egy rendezőnek sem jutok az eszébe, hogy velem forgasson!" Seigner mellőzése nem lehet véletlen, mert tehetsége, ha egyáltalában volt neki, az idők folyamán egyre csökken.
8/10
botta-melinda 2018 jún. 01. - 15:46:17 8/10
Nekem túl valóságos volt, tökéletes, nem nézném meg többször...
Cleo. 2018 máj. 19. - 21:12:58
Csak a félreértések elkerülése végett írom azoknak, akiket érdekel: ez nem egy leszbikus film, hanem egy pszichohorror.
2/10
zorad 2018 máj. 16. - 22:53:18 2/10
Úristen! Imádom Polanskit, de ez a filmje valami gyötrelem volt. Polanskiné, meg sajnos még mindig tehetségtelen, csak most főszerepben jobban zavaró. És sikerült lenyúlni a Tortúra sztoriját, minimális változtatásokkal.
mit ? 2018 máj. 16. - 15:26:28
Roman Polanski fimje nagyon érdekel !!!!!!!