A 23-as szám

Bakancslistához adom
The Number 23
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai thriller, 98 perc, 2007

Értékelés:

583 szavazatból
Szerinted?

Walter Sparrow (Jim Carrey) meghökkenve olvassa a 23-as szám című könyvet, amelyről egyre inkább az az érzése, hogy ő a főszereplője. Ráadásul úgy tűnik, a történet szerzője nemcsak a múltját, hanem a jövőjét is pontosan ismeri és meglehetősen csúnya véget szán neki. Walter nyomozni kezd az igazság után, amivel egyáltalán nem biztos, hogy képes szembenézni.
Bemutató dátuma: 2007. május 17. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Walter Sparrow/Fingerling
Robin Sparrow
Agatha Sparrow/Fabrizia
Isaac French/Dr. Miles Phoenix
Öngyilkos Szőke / Mrs. Dobkins

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
nagybela75 2023 dec. 02. - 20:10:37 3/10
Szerintem túl van tolva nagyon, lehet hogy csak Jim Carrey miatt ennyire felkapott ha valami ismeretlen színész játszaná akkor egy unalmas film lenne (így is az)...
8/10
Ariel01 2023 aug. 17. - 00:28:54 8/10
Nekem tetszett. Azért egy-két dolgot az ember fantáziájára bíztak. SPOILER: Az orvos valószínű azért hallgatott mert rájött, hogy a könyvvel együtt kiadta az "igazságot" közben őt is megfertőzte a szám azért lett öngyilkos. A szőke nő a könyv elején a végzetet szimbolizálta (Walter apja és az ő sorsát) . Az özvegy a szomszédban Walter anyját, akiről sosem bizonyították, hogy öngyilkos lett. SPOILER vége.
Szerintem egyszer nagyon is nézhető film, kellemes meglepetés volt.
7/10
drludmilla 2023 júl. 17. - 20:18:39 7/10
Ez volt az a film, amit 2007 májusában a legjobban vártam. Sosem felejtem el. Jim Carrey, aki régen humoros mozikban volt, megmutatta nekem a "A 23-as számban", hogy nagyszerűbb színész, mint amit addig is mutatott, képes jó, nem komikus szerepet játszani egy érdekes filmben.
Azok közületek, akik most állnának neki nézni: ne azzal a téves gondolattal üljetek a fotelba, hogy remekművet fogtok látni, mivel nem az. Ellenben látni fogtok egy meglehetősen normális, szórakoztató filmet, jó forgatókönyvvel és jó kifejtéssel, amely képes egy kicsit hosszabb ideig tartani, mint másfél óra, de legalább 2-essel és 3-assal egyaránt ;). Mindenesetre ne hagyjátok abba a filmet, ha elkezdtétek, legyetek kíváncsiak, mi történik valójában a 23-as számmal, hogy a könyv a főszereplőhöz kapcsolódik-e, az az ő paranoiája-e, vagy van-e rejtély mögötte?... Amikor a film véget ér, érdekes és váratlan lesz, az én tetszésem 7 csillag.

Összefoglalva: azt javaslom, hogy lássátok; mondom néktek: csodát nem várva!
8/10
The Cortez 2022 febr. 22. - 18:34:21 8/10
Ebben a filmben megvan minden, ami Schumacher Batman-mozijaiból hiányzott. Darkos képi világ- és hangulat, elborultság, rejtély, nyomozás stb. Ilyennek kellett volna lennie az említett agymenéseinek (meg amúgy az összes DC-cuccnak).
Ez az egyik legerősebb alkotása, amely 1 brutális atmoszférájú misztikus thriller. Nyomasztó légkörével, valamint lebilincselő stílusával köröket ver a legtöbb mai horrora + thrillerre. A Tear you apart című betétdal még feljebb tolja a hangulatot. Témaválasztása egyedi, a sztorija pedig jobb esetben beszippant s elgondolkodtat. Egyedül a csavar nevezhető elcsépeltnek, a végkifejletből sokkal többet is kihozhattak volna. Jim Carrey a mai napig szokatlan ebben a szerepben, de ez sem áll neki szarul.
-Vídia- 2022 jan. 16. - 21:18:28 Előzmény Kati Tatár
ha ez benne van a top 5-ben, akkor eddig csak a szemetet fogyasztottad..
hol van ettől a filmtől mondjuk egy dán filmművészet?..
szomorú, hogy milyen alultápláltak egyesek művészetekből
2/10
Dörflinger 2021 ápr. 12. - 19:50:41 2/10
Bődületesen nagy baromság. 2 vagy 3 perc volt benne ami lekötött. Végigszenvedtem, de minek? Pffff... Egyébként az első mondatomban 23 betű szerepel. 2 esetleg 3/10 pont.
10/10
Kati Tatár 2021 jan. 03. - 01:54:52 10/10
Atya Úristen! Hát bizony ez a film nálam nem hogy a top 10-be, a Top 5ben is lazán benne van! Jim Carrey játszhatott volna több ilyen szerepet, egyenesen elájultam tőle ! bármikor, " bármennyiszer " megnézem!
5/10
pihes 2020 szept. 02. - 14:49:13 5/10
Minden a 23, a szám az egy mánia.
Nem okozott problémát, nem verte ki a biztosítékot a film!

5/10
robertsuzuki 2020 aug. 27. - 16:47:25
Emlészem : 24 mínusz (-) egy (1) 1enlő husznon3.
szookedorina 2018 febr. 07. - 18:15:01
Kényszer betegségre hajlamos embereknek nem ajánlatos ilyen vagy ehhez hasonló film. Esély van rá, hogy felerõsítse a betegséget.
Ez valami borzalom. Szegény ember kényszerbeteg, ennek köszönhetõen belezuhanhat akár mély depresszióba is. Minél jobban beletemeted magad valamibe nem tudod hol a határ annál jobban beleéled magad , rabjává válsz. Pl a tanulás is ilyen kényszerbetegség amíg nem jársz a végére addig hajt a kiváncsiság, viszont rendkívül hasznos és idegrendszerre egészséges mert változatos mozgatórugó, továbbá segít a megértésben(mindenfélében, nem részletezem).
Volt ilyen ismerõsöm akinek a palija kényszerbeteg volt mindent 10x kellett egymás után csinálnia csak a lényeget nem tudta. Ezért szakítottak.

sexykex 2018 febr. 06. - 11:44:21
Pingipangra emlékeztem. Pingipangot nem lehet elfelejteni. Joel Schumacherre is emlékeztem és Jim Carreyrõl az Ember a Holdon Andy Kaufmanja óta tudom, hogy nem csak egy lökött komédiás. Hát persze, hogy láttam már ezt az õrületbe kergetõ számmisztikus filmet. Most talán sikerül az emlékezetembe vésni, nehogy újra megnézzem majd. Annyira azért nem jó.
7/10
doktormacko1 2018 jan. 26. - 21:51:21 7/10
7 / 10 Nem rossz film , csak kicsit oda kell rá figyelni.
Rita Oláh 2016 nov. 28. - 07:56:45
Nem volt rossz film, de én már az elején rájöttem, hogy ki írta a könyvet. Azért végig izgultam, hogy jól jöttem-e rá.

Spoiler
Azért a végén szerintem nem volt valószerû, hogy börtönbe zárják, mert hisz beteg volt. Ami vissza is jött neki. Ilyenkor kényszergyógykezelésre szokták küldeni az embereket.

Hogy hogy került kiadásra a könyv? Valakik nem értették, de benne van a filmben, amikor a dokitól, a kórházi kezelõorvosa elkéri a kéziratot.
offtopic
Keresztes³ovag 2016 júl. 02. - 13:53:40 Előzmény Ragika
:DDD
Viharsziget 2016 júl. 02. - 13:48:56
SPOILER.

Az a baj, hogy nekem nem volt csavar, mert már az elején egyértelmû volt számomra, hogy õ volt az író, hiszen, amikor olvassa a könyvet, a maga történeteit meséli el, ahol õ a szereplõ, az elején tehát már úgy számoltam, hogy õ az író, szóval nekem nem volt meglepetés a történet alapján, pláne úgy, hogy a hozzászólások között, belefutottam egy komoly spoilerbe....
9/10
tuvics13 2016 jún. 06. - 12:13:14 9/10
Jó pár hónapja,hogy egyik este kapcsolgattam a TV-t és Jim Carrey miatt ott ragadtam az adón. Valamiért felkeltette az érdeklõdésem (talán a 10. perc körül csatlakoztam bele) és úgy voltam vele, hogy megnézem, mert más nincs a ládában. Aztán egyre jobban piszkálta a csõröm, hogy vajon mi ez a mágia... Persze azóta megkopott az emléke, de még most is vannak elõttem tû élesen jelenetek. Ráadásul tegnap beszélgettem egyik ismerõsömmel, hogy az élet-halál közt lévõ beteg gyerekek, milyen csodának köszönhetõen épülnek fel. A hölgy azon az elven volt, hogy új lelket kapnak... Nem vagyok ennyire spirituális ember, de ez a film bõven karcolja annak határát. Lebilincselõ és Carreyhez képest kegyetlen jól hozza a komoly szerepét is - sõt, annál is jobban!

Nyilván nem egy örök klasszikus darab, de tuti meg fogom nézni, amikor eszembe jut. Már pedig Jordan miatt biztosan felmerül bennem :D
kisbogáncs 2016 máj. 11. - 01:22:28
azok táborát gyarapítom,akiknek nagyon átjött ez a film és a történet. szerintem zseniális. aki kedveli a misztikumot és a pszichológiát, szerintem kihagyhatatlan. ha valami hibát kéne említenem,az talán néhány jelenet (számomra) túlzott volta, vagy feleslegessége, de ezt leszámítva kiváló mozi.
10/10
Queen999 2016 márc. 20. - 18:26:56 10/10
A 23-as szám, az a fajta film, ami nekem baromira megtetszett. Soha életemben nem láttam még ilyen durva jó filmet (csúnyán nem akarok beszélni).
2 évvel ezelõtt láttam, még mai napig emlékszem rá. Igazából még nem tudtam, hogy milyen fajta filmrõl van szó, csak azt láttam, hogy vetíteni fogják, amiben Jim Carrey is szerepel. Na, gondoltam rámegyek és megnézem az elõzetesét. Azt hittem valami vígjáték lesz (megszokás), de amikor láttam, hogy 18 éven felülieknek, meglepõdtem. Szóval, megnéztem az elõzetesét, és.... Lefagytam... A lélegzetem is elállt. Annyira megtetszett az elõzetese, na, mondom megnézem (tegyük hozzá, hogy este volt, és késõbb aludni sem tudtam :( ).
Amint elindítottam a filmet, néhány perc is eltelt, de nem untatott, sõt... Egyre jobban érdekelt, hogy mirõl fog szólni, hogy mi lesz a vége.
Elérkeztünk a közepéhez. Már folyamatosan kattogott az agyam és azt kérdezgettem, hogy "Most mi van?" Rengeteg logika kellett ehhez a filmhez, folyamatosan csak gondolkodtam és összehúztam a szemem, hátha ettõl okosabb leszek, de csak kicsivel késõbb esett le, hogy mi a lényege ennek a 23-as számnak.
Már egyre jobban érdekelt, hogy ki az író, miért csinálja ezt, végig izgultam az egész filmet, természetesen féltem is, mert nem volt túl jó a vér látványa, de végül mégis megnéztem.

SPOILER

Így a vége felé nagyon sejtettem, hogy ki lehet az író. Vagyis legelõször, amikor ott voltak abba a boltban vagy miben, ugye megjelent az öreg. Akkor azt hittem, hogy õ írta a könyvet. Nem! Csak csupán õ adta ki. Nem tudom mi volt ezzel a célja (Nekem az jött le, hogy Walter tudja meg, hogy õ írta a könyvet és tudja meg múltját. Vagy valami ilyesmi.)
Utána azt hittem, hogy a felesége írta a könyvet. De nem.
- A könyvet te írtad, Walter. Mondom mi a ...... Jézus Úristen. Gyerekek! Én úgy meglepõdtem, majdnem a szemem kipattant a helyérõl, tehát olyan nagyra nyitottam a szemem. Nagyon meglepett. Ugye volt az újság, ahonnan merítette az ötletet, az olasz nõ esete, akivel összekeverte Laura életét. Igen, kicsit bonyolult, de rohadt jó.
Amikor a 23-as hotel-ban (motelnek mondom inkább) szállt meg, tátott szájjal figyeltem, hogy a falakra úgy ír, mint egy beteg állat. Jó, az volt, kissé pszichopata, de nagyon-nagyon jól eltudta játszani a szerepét. Utána öngyilkos akart lenni és szomorú lettem, s végül a kórházban kötött ki. Nagyon megsajnáltam. Ott, annál a pillanatnál, amikor járni tanul (mert ugye mozgássérült volt, ha jól tudom), könnybe lábadt a szemem, nagyon megsajnáltam.. már megint. És hopp végül találkozik a jövendõbeli feleségével, és utána megint a doktort látjuk, aki elvágta a torkát. Igen. Õt is a hatalmába kerítette a 23-as szám.

A szereplõkrõl, történetrõl annyit, hogy tökéletes. Mindegyik szereplõ, A-Z-ig, tökéletes alakította az adott szerepét, hitelesen. Nem tudom, hogy mi bajotok van ezzel a filmmel (tisztelet a kivétel), de ezzel a filmmel nincs semmi baj, ismétlem, SEMMI, csupán logika kell hozzá, és hopp.. Értjük is a filmnek a lényegét.

Mikor az elõzetest láttam, azt hittem arról lesz szó, hogy valamiért a fõszereplõ (Walter) megzakkan és gonosszá válik. Nekem ez jött le, de a vége.. Hát arra nem számítottam. Egy picit sem.

Hát gyerekek, nekem ez a film, örökké a kedvenc filmem marad. Semmi kétség.
10/vvvvéééééééégggggggttttttteeeeeeeeeeeleeeeeeeeeeen
5/10
ElektorKalandor 2016 márc. 19. - 07:02:06 5/10
Tegnap megnéztem a filmet. Nem tetszett, sokkal többet vártam tõle. A rendezés sem tetszett, de ami az egészet legjobban agyoncsapta, Jim Carrey fõszereplése volt. Na nem a színészi játéka miatt, hanem végig ott motoszkált a fejemben a Dumb és Dumber meg az Ace Ventura, és a legdrámaibb szitut is agyonvágta ez a dolog. :) Pl. Keanu Reeves-szel egész más lett volna. Nálam így 5 pontot ér.
Pár kérdés felmerült viszont bennem, spoileres kérdések, ne olvasd tovább ha nem láttad a filmet.

!!!SPOILER!!!

- ki írta a kötött verziót? A kézirat a dokinál lévõ ládában volt. A doki másolta le? Mi volt vele a célja? Hogy megszívasson valakit?
- Walter a ki nem derült gyilkosság után pszichiátriára került, ahol gyógykezelték elmeállapota miatt. Ha a gyilkosságot nem beszámítható állapotban követte el, miért parázik hogy lesittelik?
- Agatha meg a piros nyakkendõs csóka már inkább vádolható, mert eltüntették a hullát - õk nem kapnak ezért büntetést? Bûnrészessé váltak, ráadásul õk nem is hibbantak meg amikor tettüket elkövették.
- kié volt a kutya? A megölt csajé nem lehetett, hiszen ennyit nem él egy eb. Ki volt Ned?
esernyo 2015 jún. 26. - 16:48:54 Előzmény sushi
Gondolom a 23. :)
Összes hozzászólás