A felejtés virágai

Bakancslistához adom
Harrison's Flowers
francia filmdráma, 122 perc, 2000

Értékelés:

27 szavazatból
Szerinted?

Történet egy nőről, aki nem hajlandó meghajolni a végzet előtt, aki felveszi a harcot a sorsa ellen. Történet egy férfiról, akit a szeretet ereje óv meg attól, hogy kilátástalan helyzetében feladja ragaszkodását az élethez, és emléke végleg a feledés homályába merüljön. Történet mindazokról, akik szemtanúi voltak ennek a szenvedélynek, akik a saját szavaikkal mesélnek a felfoghatatlanról. Történet a szerelemről egy olyan háborúban, amelyet a II. világháború óta eltelt évtizedek egyik legvéresebb konfliktusaként tart számon a történetírás...1991 októberében Harrison Lloyd, a Newsweek Pulitzer-díjas fotóriportere Jugoszláviába utazik, hogy nyomon kövesse egy kisebb etnikai konfliktus kirobbanását. Úgy tervezi, hogy legkésőbb a fia születésnapjáig hazatér, ám az országban fellángoló zavargások súlyosbodása közbeszól: Lloyd nem érkezik vissza - nyoma vész Horvátországban. Kollégái, Yeager és Kyle is feladják a keresését. Néhány nappal pedig eltűntnek nyilvánítása után az Amerikai Sajtóintézet bejelenti a halálhírét. Felesége azonban nem akar ebbe beletörődni: repülőre ül, hogy felkutassa a férjét.
Bemutató dátuma: 2001. október 18. Forgalmazó: Best Hollywood

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • San Sebastian Nemzetközi Filmfesztivál

    2000
    Legjobb operatőr: Nicola Pecorini
  • San Sebastian Nemzetközi Filmfesztivál

    2000
    Legjobb rendező jelölés: Elie Chouraqui

Hozzászólások

Szerinted?
2/10
Mariann Toth 2022 dec. 26. - 16:30:10 2/10
Nagyon gyenge.A félelemnek nyoma sincs a színészek arcán, teljesen hiteltelen alakítások, unalmas megmenekülések.Mese.
7/10
vargama 2022 máj. 02. - 23:07:24 7/10 Előzmény pirosubi
Teljesen egyetértek, a véleményed nagyszerű megfogalmazása az ambivalens érzésnek, amit a film a nézőből kivált.
Még csak annyit tennék hozzá, hogy a hiteltelen, kicsit giccses befejezés is a film kárára van.
A háború borzalmait megrázóan ábrázolja, így 7 pontot érzek megfelelőnek erre a filmre.
6/10
NADALFAN 2016 ápr. 25. - 20:59:12 6/10 Előzmény pirosubi
Na nekem ugyanilyenek az érzéseim a filmmel kapcsolatban,ebben a témában sok filmet láttam ,és ez jóval gyengébb azoknál.ezért is csak- 6/10.
pirosubi 2013 szept. 06. - 18:12:06
Nagyon kettõs érzéseim vannak ezzel a filmmel kapcsolatban. Két részre tudnám bontani: a nyálas szál, és a gyomorbavágó háborús jelenetek.

A nyálas szál egy borzalom. Most õszintén milyen infantilis anya az olyan, aki otthagyva két gyerekét elmegy apuka után kutatni egy háborús zónába? Andie MacDowell alakítása szerintem a film leggyengébb láncszeme, lehet, hogy velem van a hiba, de az egész lénye idegesít. Számomra teljesen hiteltelen az egész, ahogy nyög, sóhajtozik, kicsikét megrendül ezen-azon, de aztán megy tovább. Most komolyan. Jó pár történelmi beszámolót elolvastam, és egyikben sem szerepelt ilyen viselkedés. Olyan érzésem van, mintha azt akarnák a nézõvel elhitetni, hogy ez a hülye kis háború mennyire akadályozza szegény amerikai nõt, milyen kellemetlen dolgokat kell átélnie, hogy a férjét megtalálja, és akkor még a gonosz szerbek is meg akarják õt erõszakolni, meg egy csomó véres és piszkos hullát látnia kell. A végén meg a hülye vak tolókocsis fazon is csak hátráltatja õt. Basszus! Itt több tízezer ember halt meg iszonyatos körülmények között, embereket daraboltak fel, gyerekeket erõszakoltak meg, férfiakat gyújtottak fel, és akkor jön ez az amerikai affektáló, infantilis p.csa 'herizonozva'.

Na de ha ezen az ember túl tudja tenni magát, akkor egy iszonyatosan jó film. Annyira hitelesen ábrázolja a háborút, nekem után napokig ekörül forgott minden gondolatom, hogy mi mehetett ott a Balkánon, micsoda káosz volt. Ahogy az elején a stoppos palit lelövik a katonák, ott elkezdõdik a pokol, nincs megállás. Olyan élethûen ábrázolja a háborút, hogy az az érzésed támad, hogy az egész itt történik, félned kell kimenni. Ez a része 11/10-es.

Pontozni nem pontozok épp emiatt a kettõsség miatt. A háborús jelenetekért megéri megnézni.
9/10
pelu 2013 jan. 17. - 08:12:49 9/10
Nagyon erõs film, mindenkinek ajánlani tudom. Nem is értem, h ez a film miért nem került jobban a köztudatba. Megmutatja ennek az undorító háborúnak a brutalitását, ami majdhogynem a határainkon zajlott, és mégis oly keveset tudunk róla. Nagy hatással volt rám.
10/10
cperger 2012 márc. 12. - 20:16:47 10/10
Egy kicsit nyögvenyelõsen indul, de aztán kb egy fél óra után nagyon jó lesz, sok harci jelenettel, reálisan mutatja be a délszláv háborút, és ami nem túl gyakori elfogulatlanul.
hecsedli 2009 júl. 22. - 14:14:00
Jól látod, ez a film nagyon kevés nézõhöz jutott el.
Sokan úgy vélik, õk már mindent tudnak a jelen kori történelmi valóságról. Nekik mindez 1949-ben feltárult, és ezzel vége. Az igazság soha nincs azok oldalán, akik azt erõszakkal szerzik meg.

Mi a mentsége annak a magyarnak, aki erre a filmre azt mondja, hogy nem érdemes megnézni, semmi újat nem tud mondani?! Kibúvók lehetnek, de mentség nincs.

A háborúk hihetetlen szenvedést okoznak embereknek, akik azt átélik. Aztán jönnek a gyõztesek, és elvárják az ünneplést. Nincs mit ünnepelni, ez a film üzenete. Csak személyes megtisztulás van, amit mindenki saját maga kell, hogy elvégezzen.
Selyemmolylepke 2009 júl. 22. - 10:45:31
Nem nézik meg az emberek ezt a filmet, mert a címe nem sugalja, hogy milyen valójában.
Az az igazság, hogy a legtöbb embernek fogalma sincs, hogy mi is történt nem is olyan messze a hazánktól.
Megannyi film készült a II. vh. borzalmairól és fix képet kapunk, milyen is lehetett a '40 években.
De már éltünk amikor ez történt, mégsem emlékszünk rá? Részemrõl annyi, hogy az éjszaka hangjai között a vadászgépek hangját is lehetett hallani. És a hiradó is folyamatosan mutatta a háború borzalmait. Csak valahogy nem érdekelt annyi embert a balkán.
Ajánlom mindenkinek ezt a filmet, hogy bõvüljön a történelem tudása és hogy kapjon egy képet a szerb-horvát majd késöbb a boszniai háborúról.
Megrendítõ, a fõszereplõk hitelesek. 10/10
10/10
valens 2009 jan. 26. - 08:36:29 10/10
Láttam a filmet... sõt megnéztem a szavak titkos élete c. filmet is...mindkettõ fantasztikus 10/10 ..és persze jogosan mutatja be a szerb brutalitást. Nem lehet elfelejteni.
10/10
Jozefa 2008 szept. 15. - 11:10:11 10/10
Hihetetlen! Tényleg nem látta ezt a filmet senki? Mert aki megnézi, az tutira nem felejti el soha... Mély nyomot hagyott bennem...
Humpy 2008 aug. 12. - 11:50:49
Hihetelenül megrázó film egy bátorszivû nõröl, háborúról jelentõ riporterekrõl és a véres valóságról. Egy közelmúltban zajló emberirtó háborúról, amely a II. vh óta a legvéresebb volt Európában, s amelyrõl mára a legtöbben megfeledkeztek. Mint ahogy errõl a filmrõl is.
Andie MacDowell-t eddig is nagyon szerettem, de hogy õ sokkal több egy átlagos színésznõnél, azt ezzel a filmjével is bizonyítja.