A halhatatlan légiós, akit csak péhovárdnak hívtak

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar vígjáték, 88 perc, 1970

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

Ukrajna hómezőin menetel az Író, akit már látomások gyötörnek. Híres regényhősei, Fülig Jimmy, Gorcsev Iván, Sir Yolland, Podvinecz marsall és mások jelennek meg vízióiban, összemosódva a valósággal. A regényhősök itt sem tagadják meg önmagukat, és fanyar, groteszk humorral próbálják ellensúlyozni a mindennapok szörnyű valóságát...

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
itsme1 2022 jan. 01. - 11:14:34 6/10
A "vígjáték" megjelölés ellentmondásosan hangzik egy olyan filmben, ahol a főszereplő, írót utolsó útjára kísérjük el, a munkatáborok kegyetlen, jeges világába. A magas pontszámban nyilván benne van Rejtő iránti tisztelet, de aki remekműre számít, csalódni fog.
A "látomásokban" elénk táruló jelenetek legalább annyira izzadságszagúak, mint Bujtor későbbi, A három testőr Afrikában filmjében. Ezzel együtt, Rejtő rajongóknak kötelező darab, és a szereposztás sem utolsó. Én például, remekül szórakoztam gyerekkorom nagyjainak alakításán.
Lyanos 2016 ápr. 24. - 14:51:00
*** SPOILER ***
A filmben kétszer hangzik el az alábbi párbeszéd:
" Hát, kérem... - szólt Durien nagy lélegzettel. - Most körülbelül itt vagyunk - és odabökött a térkép egy pontjára. - Nem?
- Dehogynem - nyugtatta meg Renoir -, ha ön mondja, akkor úgy is van.
- Ön szerint tehát - fordult Renoirhoz - erre kell menni, vagy erre?
- Kérem, én nem mondtam semmit! - tiltakozott a hadnagy. - Én még csak figyelek, én várom a parancsot, én nem vagyok olyan nyegle, hogy itt útirányt szabjak."
(http://mek.oszk.hu/01000/01034/01034.htm)

Elõször színesben, azaz az író fantáziájában. Másodszor fekete-fehérben, azaz a Valóságban. Bizonyára nem véletlen, hogy a forgatókönyvíró ismételten a szereplõk szájába adta ugyanazon szavakat.
*** SPOILER ***
Lepsényi Cindy 2015 febr. 01. - 11:40:25 Előzmény kirby
Ez jó kérdés, én is kíváncsi lennék rá :)
kirby 2010 máj. 15. - 18:52:38
Hogy lehetne ezt megszerezni?