A hosszú búcsú

Bakancslistához adom
The Long Goodbye
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai krimi, 107 perc, 1973

Értékelés:

39 szavazatból
Szerinted?

Amikor Philip Marlowe-t a Los Angelesi magánnyomozót egy hajnalon felkeresi régi barátja, Terry Lennox és arra kéri, hogy vigye át Mexikóba, a detektív teljesíti a kérést. A városba visszatérve tudja meg, hogy Lennox feleségét valaki megölte és a rendőrség Terry-t gyanúsítja a tett elkövetésével. A hatóságok, eddig sem lelkesedtek Marlowe-ért, ám most kifejezetten rossz néven veszik tőle, hogy segített Terrynek kijutni az országból. Amikor azonban Mexikóból annak jön híre, hogy Lennox végzett magával, Marlowe már tudja, hogy barátja gyilkosság áldozata lett és mindent elkövet, hogy a valódi bűnös elnyerje méltó büntetését.

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Dolphus Lundgrennus febr. 10. 21:14:10 8/10
si tacuisses, philosophus mansisses...
1/10
3,14159 2023 okt. 02. - 19:53:17 1/10
20 percig tudtam nézni ezt a zűrzavaros káoszos rendezést. A főhősnek vagy cigi, vagy gyufa lóg állandóan a pofájából, úgy próbál beszélni, persze a szinkronban ebből egy artikulátlan gagyogás hallatszik, ha véletlenül épp normálisan mond valamit, 6 másik ember is beszél vele egyi időben, vagy a zene ordít, mint az állat. Rendezetlen minden egyes képkocka, ami borzasztó idegesítő. Biztos direkt ilyen, csak én erre nem vagyok kíváncsi.
olahmiki1959 2023 máj. 22. - 23:50:43 Előzmény olahmiki1959
Ja, még csak annyit, hogy a szinkron és a zene legalább jó volt - ez is valami...:)
olahmiki1959 2023 máj. 22. - 23:49:38
Borzasztó nagy csalódás lett belőle...
(Nem is emlékeztem arra, hogy az egész film gyakorlatilag sötétben játszódik, hogy még nagyobb legyen a baj.)
Hosszú, sokszor széteső, tökéletes bizonyítéka annak, hogy nem minden film jó, ami régen készült, még akkor sem, ha néhány ismert színész szerepel benne...:)
Ráadásul, el sem akarom hinni, hogy ilyen nagynevű alkotók csinálták - Robert Altman rendező, John Williams zeneszerző, Zsigmond Vilmos operatőr -, és ezt tudták összehozni.
Azt hiszem, az lesz a legjobb, ha ezután gyorsan leveszem a könyvet a polcról és elolvasom, mert abban biztosan nem fogok csalódni...
olahmiki1959 2023 máj. 21. - 19:29:05
Én valamikor a 70-es években, még gyerekfejjel láttam moziban, amikor a szüleimmel elmentünk megnézni, és emlékszem, hogy már akkor sem tetszett.
Nem utolsósorban Elliot Gould miatt, mert - miután olvastuk az összes Chandler könyvet, ami magyarul az Albatrosz sorozatban megjelent - egy teljesen más karakterű, más külsejű főhőst képzeltünk el, ő pedig elég nagy csalódás volt.
Humphrey Bogart figurája egy fokkal jobban tetszett, de ő sem volt az igazi...
És a történet is zagyva volt, nem fogott meg bennünket.
Azt hiszem, Chandler könyvei is olyanok, mint Agatha Christie művei, olvasva nagyságrendekkel jobbak, mint filmen.
Scwarzi valóban felbukkant néhány pillanatra, akkor persze még nem tudhattuk, hogy évekkel később mi lesz belőle - nem is emlékeztem rá -, csak most láttam, hogy egyáltalán szerepel a filmben.
Kíváncsi vagyok, mai fejjel és mostani szemmel tetszeni fog-e a film.
Nem vagyok biztos benne...:)
kybuck 2023 márc. 11. - 01:15:23
Sajna a neten azzal a köpedelem MGM-es szinkronnal van fenn, ami annyira ótvar, hogy vallatni lehetne vele, miközben az eredeti szinkron olyan nagyságokkal van tele, mint Mécs Károly, Tímár Éva, Mádi Szabó Gábor, Végvári Tamás, Tahi Tóth László, Kránitz Lajos stb-stb.! Az összes MGM-szinkron tűzre való, olyan rosszak! Én, a néző igénylem a minőséget és kérem vissza az eredeti szinkronokat!
Coleman 2012 jan. 21. - 19:23:46
Ha valaha rendezésre adnám a fejem, tuti, hogy készítek egy Chandler adaptációt. Hasonló irányban érdemes próbálkozni, mint Altman, elveszni a részletekben, teljesen kijátszani a krimihez fûzõdõ elvárásokat. Ahogy a film elején Marlowe a macskakajáról hadovál a rendõröknek, az igen, utánozhatatlan! A pásztázó kameramozgást meg én képtelen vagyok megunni. Gould teljesen másképp formálja meg a karaktert, mint Bogart (hogy csak egy emblematikus alakítást említsek), nekem mindkét verzió tetszik, de az itteni ehhez a világhoz jobban illik. Nyakig benne van a szerencsétlen Marlowe az ügyben, amirõl gõze nincs, csak sodródik, mi is sodródunk vele, közben azért a megoldásra talán valamivel hamarabb ráeszmélünk, mint õ, de hát itt nem is ez az érdekes (fentebb írtam: aki krimire számít, csalódni fog). A befejezés kijózanító: szemét, hazug, gerinctelen világ ez, a szomszéd, révületben élõ csajokon kívül senki nem hihet abban, ami van, õk sem abban hisznek, találnak maguknak valami mást, de Marlowe nem ilyen, bár ezután az ügy után neki sem marad sok, de eddig sem volt, valahogy eztán is meglesz, így megy ez.
9/10
gabesss 2010 jún. 13. - 17:29:44 9/10
Nyílván,hogy a könyv hangulatát szinte lehetetlen filmen visszaadni, de szerintem talán ez a verzió volt a legközelebb hozzá....
fredi60 2010 febr. 28. - 18:26:16
Az összes Chandler könyvet szerettem (sõt, szeretem), de filmen nem igazán jön át a stílus, a hangulat....
10/10
Rebbeka 2010 febr. 28. - 18:22:35 10/10 Előzmény rapanui
gyermekkorom kedvenc konyvei koze tartozott...
rapanui 2007 szept. 27. - 18:36:03 Előzmény CDK
hello:)

talán azért, mert Arni valóban egy vidéki suttyó:)

peace

rapanui
CDK 2006 dec. 17. - 10:32:28
Altman ide vagy oda, ez egy sefülesefarka zagyvaság, másutt bejön a mozaikszerû építkezése, de az ilyen detektívesnél nem. Marlowe egy gyengeelméjû futóbolond, s míg Columbo-nál tudjuk, hogy csak egy jól felépített álca, itt el is hisszük neki. Ez + vagy - döntse el ki-ki maga, nekem - .

Érdekesség: pár percre némán feltûnik A.Svarci korai kiadásban, de csak egy vidéki suttyó benyomását kelti.
3/10