A kelletlen útitárs

Bakancslistához adom
The Homesman
15 éven aluliak számára nem ajánlott francia-amerikai filmdráma, 122 perc, 2014

Értékelés:

50 szavazatból
Szerinted?

Az 1800-as évek nebraskai határvidékén játszódik ez a western, amely George Briggsről (az Oscar-díjas Tommy Lee Jones), a semmirekellő csavargóról szól, akit Mary Bee Cuddy (a kétszeres Oscar-díjas Hilary Swank), a jóindulatú, független nő ment meg a biztos haláltól. Hogy törlesszen, George beleegyezik abba, hogy biztonságba kíséri Maryt és azt a három nőt, akik egyszerűen nem bírják tovább a határvidék kihívásait. A szokatlan páros hamarosan rádöbben, hogy az előttük álló út keményebb lesz, mint gondolták volna, ugyanis a nebraskai pusztaságon nem csupán az elemekkel kell megbirkózniuk, de könyörtelen támadókkal is.

Stáblista:

Szereplők

George Briggs
Mary Bee Cuddy
Gro Svendsen
Reverend Dowd
Theoline Belknapp
The Freighter
Buster Shaver
Tabitha Hutchinson
Altha Carter

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Ildikó Nóra 2022 jan. 04. - 17:37:50 9/10
A regényből készült film újranézve is tetszett, érdemes megnézni, nem vidám történet. A főszereplőknek jól állt a szerep és jól is játszottak, Hilary S.-Tommy Lee J. jó páros volt, tetszettek a szép ruhák, a filmzene, a táj, a film hangulata, teljesen más világba röpített. Anya olvasta a regényt, nagyon tetszett neki, érdemes elolvasni. A szinkron is jó (Kisfalvy Krisztina, Reviczki Gábor).
capt.nemo 2021 ápr. 26. - 13:27:33
Tommy Lee Jones azt képzelte ezzel felülmúlja Clint Eastwood milliódolláros bébijét?? vagy rondább lányt nem talált erre a szerepre? mert így nem túl hiteles..
6/10
luci87 2021 ápr. 26. - 07:15:52 6/10 Előzmény wilk919
Szerintem azert,mert rajott,nem kell senkinek...

Még az öregember is csak kelletlenul vette el a szüzességét!Elkeseredett,gondolom én.Volt benne par ijesztő jelenet,mikor a wc be bedobja a nő a meztelen siro csecsemőt!A film erdekes hangulatu,lattam mar rosszabbat…
Tamas Kugyela 2019 nov. 25. - 08:47:17
10 pontos lehetne a film, még a krimi vonal sem zavar benne azt se bánom lágyabb jeleneteket dolgoz fel túlon-túl elment a dráma irányába ami nagyon sok helyen benne van 1 vadnyugati történetbe, nem ennyire. Sajnálom nem a western kategória felé húzták a történetet nagyobb részben 7,5 pontos
Fecni007 2019 aug. 04. - 15:28:06
Se füle, se farka.
7/10
Warthog82 2018 ápr. 10. - 14:29:29 7/10 Előzmény Rábi Rab
Lehet történt volna benne valami,ha nem tekered át az esemènyeket.Nem is èrtem hogy lehet igy filmet nézni.Olyan mintha 20 oldalt kihagynàl egy könyvből.
gzenguz 2018 jan. 15. - 15:01:19
Az Oscar-díjas Tommy Lee Jones csinált egy nézhetetlen szart. Dög unalom, történet: semmi...
Rábi Rab 2017 nov. 26. - 23:56:57
Erõltetett, álmûvészi baromsághalmaz. Borzasztó. Senki se nézze meg. 2, néhol 3-szoros sebességen néztem végig, hogy talán lesz valami csattanó a végén, de elpazarolt idõ volt. A filmben szó szerint semmi sem történik egész végig. Nincs cselekménye. Csak mennek, mendegélnek, meg még mennek, meg még azután is mennek. Nihil. Semmi. Nulla.
blacknet 2016 febr. 10. - 17:16:48
Egyszerû, sivár környezetbe helyezett, egyszerû és sivár történet, de a felszín alá ásva komoly kincs lelhetõ: ahogy ez a nem túl izgalmas táj elképesztõen jó képekkel lett lefényképezve, a puritán sztorivezetés mögött is ijesztõen mély karakterek, lelki nyomorok rejlenek. Alapvetõ erkölcsi dilemmák novellagyûjteménye, persze a film tempójára és nem evilági univerzumára nem könnyû ráérezni, hollywoodi alkotásban - ez persze a neveken kívül miért is lenne az? - szokatlannak hathat így magára hagyni a nézõt a befogadásban.
7/10
fantyoyo 2015 dec. 31. - 22:16:48 7/10
egy meglehetõsen döcögõs, nehezen fogható, elég életszerûtlen történetbõl sikerült kihozni a maximumot.
helyenként roppant bájosra, szeretnivalóra sikeredett.
hilary swanket bármiben, bármeddig szívesen nézem.
Magnolia1 2015 dec. 14. - 18:53:58 Előzmény Jim Hacker
Ma olvastam ki a könyvet, ami a förtelmesen szar Õrület és szerelem címet kapta. Ha nem láttam volna meg a borítón TLJ-t és Hilaryt, nem vettem volna ki a könyvtárból, így viszont azonnal tudtam, hogy ez a sztori az (A kelletlen útitárs egy-két fokkal elfogadhatóbb). Glendon Swarthout könyveibõl már több film is készült (A mesterlövész John Wayne-nel, Ahol a fiúk vannak, Áldd meg az állatokat és a gyermekeket), szóval nem most figyeltek fel rá elõször. A két fõszereplõ miatt mindenképpen érdekel, még úgy is, hogy már látom, némely dolgot átírtak, de ez már csak így van a filmekkel.
5/10
Gladyator 2015 nov. 04. - 19:42:45 5/10
Hát nem egy lájtos spagetti western az fix.
Nem árt ha van az emberben egy adag plusz(pozitív) energia amit elvihet a film és cserébe élményt adhat.. különben csalódás lesz..
Kegyetlen valóság 1850
Drámát vártam, de nekem speciel nem jött be annyira.
5-6 pont
7/10
pihes 2015 okt. 19. - 15:12:40 7/10
TLJ, már megélt jó pár évet, és ebböl a tapasztalatból merít.
Ehhez, ilyen korszakot használ, ebben a stílusban, így adja elõ.

De, az igéretét teljesítette, így sodródik tovább a végén...
Jim Hacker 2015 febr. 14. - 20:11:14
Iszonyat jó. Az elsõ képsoroktól árad belõle az elhagyatottság, reménytelenség. Igazi vadnyugati helyszínek és emberek, mégis egészen másról szól. Témája és mondanivalója újszerû, nem láttam még ehhez hasonlót. Igaz, a western filmek mindig is hidegen hagytak, a valóságnak egy parányi részletét szokták használni, sok erõszakkal.
Tommy Lee Jones filmje a magányos, õrület határára került fehér nõket állítja középpontba. Közülük Mary Bee Cuddy a legérdekesebb, aki nyilván jó családból származik, azonban egy teljesen idegen és tradíciók nélküli világban képtelen megfelelni a saját elvárásainak. Az õ tragédiája abból áll, hogy egy hagyományos értékrendû egészséges nõ számára nem normális a hajadon állapot, legalábbis azokban az idõkben nem volt az. Semmilyen valódi közösség nincs abban az isten háta mögötti, indiánoktól elrabolt kietlen területen. Mrs Cuddy kétségbeesetten keresi az utat amivel szent házasságra léphetne egy férfival.
A másik három nõ képviseli a fehérek igazi nyomorúságát egy idegen országban, amelynek õslakói fokozatosan szorulnak vissza. Az indiánok teljes leigázásáig azonban hosszú volt az út, és biztos hogy nagyon sok fehér telepes fizetett az életével vagy ép elméjének elvesztésével, különösképpen a teljesen kiszolgáltatott nõk.

Sötét tónusú, ugyanakkor elbûvölõen csodálatos a képi világa. Mondanivalója sokak szemét nyithatja fel, hogy valójában milyen szörnyûségek eshettek meg a megszokott értékrendjüket elvesztõ, elszigetelõdött fehér telepesek világában.
8/10
pilko75 2015 jan. 30. - 02:22:41 8/10
Egyszerû történet, egyszerû emberekrõl akik csupán élni akarják egyszerû életüket. A film attól zseniális hogy játszódhatna bárhol és bármikor. Isten (aki talán ott sem volt) által elhagyott vidéken járunk ahol az elmúlás, az attól való rettegés és a közömbösség mind mind örök. Ahol az ember többedmagával lesz csak igazán magányos és útmutatás nélkül vergõdik át a kietlen tájon, csak a gondviselésben bízva, mindent és mindenkit alárendelve a céljának hogy elkerülje a leselkedõ halált. A tanulság pedig az hogy éld az életed a saját szabályaid és erkölcsi normád szerint, maradj ember ott és akkor is amikor értelmét veszti a jó és rossz, értelmét veszti embernek lenni. Bámulatos képekkel - melyek egyszerre monumentálisak és minimalisták - létrehozott alkotás amely nem akar több lenni ami: humorral átszõtt rövid és egyszerû dialógusok vezetik e western történetét így mutatja be az zordan is gyönyörû világot és benne az esendõ embert. Az érzelmek elsõsorban nem a filmben láthatóak hanem a nézõben "keletkeznek", így aki kevésbé figyelmesen nézi esetleg könnyed piff puff westernt várt, könnyen azt gondolhatja hogy nem kapott eleget ettõl a filmtõl. Végül is a mûvészet és ezen belül is a film pontosan ettõl szép: ahány ember annyiféle érzelem és vélemény. Üdvözlet minden filmbarátnak!
9/10
wilk919 2014 okt. 12. - 21:39:07 9/10
8/10, ajánlott kategória. Attlas véleményét adom, továbbá kiemelném még az operatõri munkát. Rég láttam filmben ilyen gyönyörû képeket.


***********SPOILER ALERT**************

Az mondjuk nem volt teljesen tiszta h miért lett öngyilkos a csaj. Egyik percben még d*gnak, a másikban meg már ott lóg a fán.

***********SPOILER VÉGE**************
10/10
Attlas 2014 okt. 04. - 00:38:28 10/10
Mégis mit vártál? Lövöldözést, csihi-puhit, vért, erõszakot?
Miért nem elég nektek a valóság? Az talán nem ad eleget a felsoroltakból?
10/10
Attlas 2014 okt. 04. - 00:36:04 10/10
Megnéztem. Szerintem rendkívül jó film! Ugyanakkor merészen tolja az arcunkba a valóságos élet keserû mivoltját. Azok az emberek akik száz évekkel ezelõtt éltek... hát... nem kérném azt az életet, sem itt, sem Amerikában, sem máshol. Szerintem errõl szolt a film amit kiváló színészek, nagyszerû módon adnak át nekünk nézõknek.
5/10
balipityu 2014 okt. 03. - 20:15:39 5/10 Előzmény tusinger
Egyetértek,sokkal többet vártam a filmtõl.Szerintem rendkívül gyenge volt.
5/10
balipityu 2014 okt. 03. - 20:14:54 5/10 Előzmény tusinger
Egyetértek,sokkal többet vártam a filmtõl.Szerintem rendkívül gyenge volt.
Összes hozzászólás