A kígyó ölelése

Bakancslistához adom
El abrazo de la serpiente
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott kolumbiai-venezuelai-argentin kalandfilm, 125 perc, 2015

Értékelés:

24 szavazatból
Szerinted?

Karamakate, a nagyhatalmú amazóniai sámán, törzsének utolsó képviselője a világtól elvonultan, a dzsungel mélyén él. A magány évtizedei chullachaqui-vá változtatták, olyan emberré, aki emlékek és érzelmek nélküli üres kéregként létezik. Életét azonban felrázza egy amerikai etnobotanikus érkezése, aki a Yakrunát, a szent varázsnövényt keresi, amely megtanít álmodni. Együtt indulnak Amazónia szívébe, és utazásuk során a múlt, a jelen és a jövő egybeolvad, Karamakate pedig lassan visszanyeri elveszett emlékeit.
A történet a sámán és a két megszállott fehér ember road movie-ján túl a kolumbiai rendező kezében az őstermészet és a globalizáció örökös küzdelméről szóló gigantikus parabolává nemesül. A film egy őslakos szemével láttatja a gyarmatosítás groteszkségét, a hittérítés bornírtságát, és egy valódi ayahuasca-szeánsz után nekünk szegezi a kérdést: vajon elég bölcsek vagyunk ahhoz, hogy örökségünket ne játsszuk ki mohó anyagi érdekeknek?
Bemutató dátuma: 2015. szeptember 24. Forgalmazó: CinefilCo Kft.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Oscar-díj

    2016
    Legjobb idegennyelvű film jelölés: Ciro Guerra

Hozzászólások

Szerinted?
Fecni007 2018 dec. 24. - 16:56:39
Feladtam. Untam. Kaptam egy-két közhelyet a "fehér ember és az őslakosok találkozása" albumból. Attól még nem eszem meg, mert olyan trendike a téma.
The Last Mohican 2017 nov. 17. - 23:57:17
Nagyon szépen fényképezett film, de túlságosan hosszú, vontatott és fárasztó. Helyenként zavaros. Az eleje tetszett, de ahogy telt a filmidõ, egyre inkább éreztem a kínlódást a rendezõgárda részérõl. Kevés ez a történet, túl egyszerû, a dialógusok pedig suták és néha bántóan egyszerûek voltak. Moziban biztosan nem tudom végigülni, otthon 2-3 darabban sikerült. Nem rossz, de elég üres munka. A Jézus figura megjelenése és karaktere nagyon lerontja az egyébként elég reális ábrázolásmódot.
10/10
Dinadom 2017 máj. 26. - 18:05:55 10/10
Remek film, mint minden jó történetet, lehet szó szerint érteni és a mögöttes tartalmon is gonolkozni. Nem rágja szája a mondanivalót, viszont azt az útálatos üres érzést sem hagyja, mint amikor teljesen magunkra vagyunk hagyva az értelmezéssel. Mese tanulsággal, jó, de nem hibátlan szereplõkkel.
k11zoltan 2016 máj. 07. - 12:13:16
Nem rossz film, de én untam.
eIemes 2016 márc. 16. - 10:02:46
Tegnap megnéztük (félórával a film kezdete elõtt az utolsó négy jegyet vettem meg és utána még jöttek sokan, akik csalódottan sültek szembe a ténnyel, hogy lemaradtak.) Volt bennem aggodalom (az ismertetõ olvastán), hogy lehet ebbõl filmet készíteni, de azt hiszem, sikerült. Megérdemelten került az oszkár shortlist-re, fõleg, hogy ennek nyomán valóban népszerûvé vált, mert fontos kérdéseket feszeget. A pénztáros mondta, hogy régebben volt amikor hárman nézték, de az utóbbi idõben tele van a terem!

*** SPOILER szerûség, bár ebben a filmben ennek a szónak nincs igazán értelme ***

A film közepén egy mondat (az etnográfus fõszereplõ szemszögébõl, az 1909-es idõsíkban):
- Ezek az emberek a csillagok és a szél alapján tájékozódnak. Ha megtanulják az iránytû használatát, ez a tudás elvész.
Milyen igaz - addig a pillanatig, amíg vezetõje, a sámán válaszát meg nem halljuk:
- Nem tagadhatod meg tõlük a tudást.
Kicsit késõbb egy folyóparti misszióba érkezve a sámán megkérdezi egy gyerek nevét, aki válaszol.
A mellette álló gyerek letorkolja:
- Nem szabad pogány nyelven beszélni. Mondd a RENDES neved.
Szóval akkor mit is jelent a tudás...?