A kilencedik légió

Bakancslistához adom
Centurion
18 éven aluliak számára nem ajánlott angol akciófilm, 97 perc, 2010

Értékelés:

221 szavazatból
Szerinted?

Britannia, időszámítás után 117-ben. A Római Birodalom meghódította a sziget déli részét, ám északon a hódítókat megállította a barbár, rettegett pikt törzsek gerilla harcmodora. Amikor a piktek rajtaütnek az egyik határszéli erődítményén, a támadást csak Quintus centurió éli túl. A rómaiak a kilencedik légiót küldik a piktek ellen Virilus legátus vezetésével. Quintus is csatlakozik hozzájuk. A légiót hamarosan tőrbe csalják, Virilus fogságba esik. Quintus és néhány társa megpróbál életben maradni az ellenséges vonalak mögött. Céljuk, hogy kiszabadítsák Virilust, és visszatérjenek a saját vonalaik mögé.
Bemutató dátuma: 2010. augusztus 26. Forgalmazó: Mokép

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
doktormacko1 2017 ápr. 15. - 22:41:39 7/10
7 / 10 Nekem tetszett.
androcles 2016 okt. 31. - 21:30:20 Előzmény Custom House for ExCeL
Na ja, ennél már csak az új hét mesterlövész lett a viccesebb meg négeresebb :-)
10/10
Nótárius 2016 jan. 25. - 14:33:28 10/10
Számomra e film a (többszöri) megnézése közben tapasztalt (tagadhatatlan) megkérdõjelezhetõségeivel, avagy késõbb e fórumon visszaolvasott (vitathatatlan) hibáival együtt is, a történelemrõl elgondolkodtató, nagyon érzékletesen sajátos hangulatú, lebilincselõ képi világú, maximálisan magával ragadó élmény volt!

*** hátha SPOILER !!! *** ?
Egy szinkron(?)-botlásos apróság: a fõhõs, római harcos "Isten áldjon!"-nal köszön el a barátosodó, egyébként igen szemrevaló "boszorkány"-tól, a vallásának megfelelõ "Áldjanak meg az istenek!" helyett. (?)
*** hátha SPOILER VÉGE!!! ***

Próbáltam rá 10 pontnál kevesebbet adni, de ... 10 pont! ;-)
6/10
Sadenal 2015 aug. 08. - 14:55:53 6/10
Kicsit hányaveti film szerintem. A karakterek kidolgozatlanok (a kevesebb néha több), és itt-ott kicsit furcsán néztem, hogy mi van. A mûvér is olykor elég gagyinak tûnt. Mondjuk Fassbender már itt is elég jól hozta a karakterét, de ez kevés.


6/10
Cisco 2015 jan. 12. - 02:28:56
Tavaly már láttam kb. 30-40'-et ebbõl a filmbõl, most szerencsére sikerült elcsípnem és az elejétõl a végéig megnézni. Szerencsére, merthogy kimondottan jó film volt! Még a történet lezárása is kiváló volt.
Bárcsak sok hasonló színvonalú kosztümös filmet készítenének.
Egyúttal csókoltatom azokat az 'okostóni' idõutazó filmesztétákat, akik a kitalált történet korából érkeztek hozzánk rávilágítani a hibákra, hiszen õk pontosan tudják, mi hogyan, miként történt, közel két évezred múltán mennyire nem kompetens a színészek játéka. Na meg azzal is pontosan tisztában vannak, hogy a számukra ellenséges, ismeretlen világ végén, kimerítõ mészárlás után menekülve mi lett volna a pontos stratégia.

"Amikor az egyik légiós súlyos sérülésére egy steril gézlapot ráraktak és az hirtelen jobban lett, hát felnevettem." - Az efféle magasröptû megjegyzések valóban pallérozott filmkritikusra, de legalábbis egy ragyogó medikus meglátására utalnak, hiszen a sebre csepegtetett, nyilván nem elõször használt gyógynövény-keverék és a rátett fehér rongydarab ("steril gézlap") elképzelhetetlen próbálkozás volt akkoriban is. Az sem számít persze, hogy a másfél órás film nem másfél órás történteket mutat be, vagyis az a kritizált "hirtelen jobban lett" állapot is valószínûleg nem pár perc alatt következett be.

Számtalan hasonló és ennél még sokkal nevetségesebb, idétlen kritika olvasható lejjebb a sok önjelölt történész és egyéb zsenitõl. Csak sajnálni tudom õket, mert sohasem láthatnak minden tekintetben hibáktól mentes, sterilen tökéletes történelmi filmet.
adeept 2015 jan. 11. - 17:36:12 Előzmény grebel
Színvonalon aluli. A Schwartznegger- féle Conan jobb volt anno.
6/10
grebel 2014 máj. 03. - 19:51:03 6/10
Ezt a monumentális filmet még moziba akartam megnézni :-). Egy maréknyi toprongyos férfit egy kicsivel több ember üldöz az erdõben. Amikor az egyik légiós súlyos sérülésére egy steril gézlapot ráraktak és az hirtelen jobban lett, hát felnevettem.
7/10
bulletproof90 2013 márc. 14. - 12:12:40 7/10
Hát.. nem egy kultusz film, de úgy összességében tûrhetõ. Épp valami kosztümös történelmi filmre voltam kiéhezve, szóval emiatt átsiklottam a történet butaságain. Azért egy kevésszer megfordult bennem a gondolat, hogy miért futnak amikor szembe is fordulhatnának az üldözõikkel. Csak mert római légiósokról van szó - ráadásul parancsnok és veterán is volt köztük -, akiknek ismerniük kellett minden stratégiát, többek közt, hogy hogyan használják ki a saját rendezettségüket az ellenség rendezetlenségével szemben, hogyan válasszák meg a terepet a végett, hogy az ellenség ne tudja érvényestien a túlerejét stb.
Amúgy a film elején (nem tájékozódtam elõre) azt vártam, hogy a Boudica felkelésrõl fog szólni, annak jobban örültem volna..
10/10
kisssmary 2013 jan. 06. - 13:34:01 10/10 Előzmény Custom House for ExCeL
Akciófilmnek jó volt.
Custom House for ExCeL 2012 dec. 08. - 21:22:35
Vígjátéknak elmegy, de ha komolyan gondolták a készítõk, akkor szégyellhetik magukat.
A szokásos dolgot látjuk: hiteltelen a szereplõk viselkedése, hiába vannak rómainak öltöztetve, egy percig sem lehet elhinni róluk. Természetesen itt is kell lennie négernek, aki ráadásul "maratont fut"... (ami a 19. század óta szokás)
Elindulnak megmenteni az inkompetens fõvezért, aki csapdába vezette a katonáit és aki miatt lemészárolták az egész légiót. Jó vicc, a rómaiak maguk ölték volna meg az ilyen parancsnokot...
10/10
mapk 2012 aug. 23. - 22:54:05 10/10 Előzmény mapk
Jav. *vagy csak..
10/10
mapk 2012 aug. 22. - 01:17:23 10/10
Úgy látszik a mindennapokba is beépítette Olga ezt a sminket.Van csak az elszántságról tesz tanúbizonyságot. :)
4/10
druidani 2012 jún. 08. - 15:18:58 4/10
Én nem ajánlom senkinek. Elvileg egy történelmi alapon nyugvó film, de sok zöldség volt benne. Ki használt olyan fegyvert, minta néma nõ? Olyan körülmények között kivitelezni azt a lándzsát szinte lehetetlen, fõleg, hogy totálisan értelmetlen megkreálni. (Gyûrûk Urában meg WoW-ban oké, az fantasy de kérlek ez elvileg a mi világunk). Amikor harc közben a lovas nekivezeti a fának az egyik gyalogost és annak szétrobban a feje, mint egy dinnye, hát az is marhaság. Nem beszélve arról mikor a néma csaj üldözi õket. Lovagolnak napokon keresztül majd egyszer csak hoppá! Az a kavics ott a fûben fejjel lefele van. Leszáll a lóról, felvesz egy követ és máris tudja, hogy ki merre ment.... A végén mikor Pontust lelövi a római íjász.... Atyaég, persze az õrök bárkit lelõnek, aki feléjük vágtat. Nem számít, hogy egyedül jön, az õrök meg mit tudom én hányan vannak, biztos, hogy pikt támadó, le kell lõni Kérlek....
A történet pedig eleve rossz alapokon van. Maréknyian elindulnak megmenteni valakit -ez eddig oké- de végül nem mentik, cserébe egy kivételével mind meghal. Legalább az aranysast hozták volna el, hogy az szimbolizálja a bátorságot, az összetartást, Róma dicsõségét vagy bármit, de így egy értelmetlen. Na, meg a menekülésnél mekkora csavar, hogy háhá Északnak indulnak, jól átverik az üldözõket, közben ugyanúgy a nyomukban maradnak a piktek. Ez is tök fölösleges volt. Szóval szerintem egy vicc a film. A producerek adtak egy valag pénzt, de rendezõ meg a látványelemeken kívül nem ért máshoz. Mert az igaz, hogy legalább látványos, de ennyi....
10/10
mapk 2012 ápr. 13. - 01:20:15 10/10
Adj egy csókót!-persze nyelvesrõl szó se lehet! :D
-hát én nem bírtam volna ellenállni-
10/10
mapk 2012 ápr. 02. - 02:59:18 10/10
Kellemesen csalódtam a filmben.Igaz a vér az elején olyan volt mint kb a Quake 2 játékban,és voltak benne "bug"-ok is ha már..pl.a farkasos rész,vagy a végén a szökés.Miért nem?,és Hogy?:),de ezt leszámítva tetszett.
Kurylenko ebben a szerepben is gyönyörû volt-a 2010es téli kollekcióban:)-,és színészileg is jól alakított sztem.
A galócás rész vicces.Igaz a vége giccses,de evvel együtt ajánlom.
xamax 2012 febr. 20. - 01:44:55
Többen lehúzták a filmet mondván logikátlanságok vannak benne..Igen..Bizonyára nem tökéletes, és aki a részleteket akarja cincálni, talál benne hibát, de ez alighanem minden akciófilmnél így van. Szerintem a film jó, egyszerû, sallangmentes story, kiváló kivitelezés, szép tájak és jó zene, mellõzve az amerikai filmekben megszokott giccses érzelgést, és mûérzelmeket. Kritikaként csak annyit jegyeznék meg - persze ez szubjektív - hogy nekem a szláv Kyrilenko nagy kakukktojás volt a filmben. Nem értem, hogy miért nem találtak egy brit színésznõt a szerepre..Ezt leszámítva tetszett és mindenkinek ajánlom aki nem a részleteken akar kukacoskodni. (Miért nem tudták levágni a parancsnok láncát és hasonlók.)
Rhaegar 2011 dec. 27. - 21:23:28
Jól sikerült film.
Tetszik, hogy törekedtek az életszerûségre a harcoknál.
A csata valóban lehetett volna egy picit hosszabb, kicsit összecsapták azt a részt..

SPOILER---------------
A hadvezér kiszabadításánál, a hülyék ott bogarásztak a lánccal, holott elég lett volna baltával lecsapni. :D Na most ilyen helyzetben amikor nyomás van, mert jönnek haza a házigazdák tényleg hihetõ, hogy annyira betompul az ember, hogy a legegyszerûbb megoldása nem gondol...
5/10
Mr.Stájsz 2011 dec. 20. - 16:45:07 5/10
Nem tetszett. Silány színészi játékok, sablonos történet, gyenge kivitelezés. Nem tudom milyen technikát használtak a fröccsenõ vér kivitelezéséhez, de k.rva sz@rul sikerült. Nevetséges volt. Ami bejött és sikeresen kiviteleztek a 300 címû filmben ( gondolok itt a fröccsenõ, spriccelõ vérre ) azt ebben a filmben nem sikerült megvalósítani. :(
6/10
ABERESQUE 2011 okt. 08. - 15:59:54 6/10
TIPIKUS KÖZEPES, EGYSZER NÉZHETÕ FILM... 1 HÓNAP MÚLVA MÁR NEM IS FOGOK EMLÉKEZNI RÁ...
9/10
szacsisturn 2011 szept. 27. - 14:32:30 9/10
Nagyon jó film, mindenkinek ajánlom! 10/9
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu