A Magdolna nővérek

Bakancslistához adom
The Magdalene Sisters
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol-ír filmdráma, 119 perc, 2002

Értékelés:

69 szavazatból
Szerinted?

Az írországi Magdalene menhelyeket az Irgalmas Nővérek apácarend tartotta fenn. A fiatal lányokat ide vagy családjuk, vagy az árvaház küldte, hogy fogvatartásuk alatt a rend mosodájában keményen dolgozva bánják meg vétkeiket. A lányok bűnei nagyon különbözőek voltak. Ha egy lány gyermeket szült, vagy túl csinos, túl csúnya, túl okos, vagy buta volt, vagy például unokatestvére megerőszakolta, egyenes volt az útja a menhelyre. A lányok évi 364 napot dolgoztak, a fizetség pedig éhezés, verés, megaláztatás és erőszak volt. Nők ezrei éltek és haltak meg itt. Az utolsó Magdelene menhelyet 1996-ban zárták be.
A film négy fiatal lány sorsát kíséri végig a hatvanas években, igaz történet alapján.
Bemutató dátuma: 2003. szeptember 18. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Szereplők

Rose/Patricia
Bridget nővér
Clementine nővér
Jude nővér
Augusta nővér

Alkotók

Díjak és jelölések

 • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

  2002
  Arany Oroszlán: Peter Mullan
 • BAFTA-díj

  2003
  Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Peter Mullan
 • BAFTA-díj

  2003
  Legjobb brit film jelölés: Peter Mullan
 • Brit Független Filmdíj

  2003
  Legjobb forgatókönyv jelölés: Peter Mullan
 • Cézár-díj

  2002
  Legjobb európai film jelölés: Peter Mullan
 • Európai Filmdíj

  2002
  Legjobb film jelölés: Frances Higson

Hozzászólások

Szerinted?
Állatbarát 2023 jan. 09. - 00:18:38 Előzmény pihes
Hogy értve? Hogy nem elég szórakoztató?
Állatbarát 2023 jan. 09. - 00:02:27 Előzmény mildi
Mitől szép ez a vallás , vagy bármelyik?
5/10
pihes 2022 jan. 08. - 14:30:34 5/10
Túl messze áll ez egy kiváló filmtől, sokkal többet vártam az ilyen magas értékeléstől.
Nagy csalódás!

5/10
nekemvanigazam 2019 jan. 14. - 00:17:35
Mellesleg...írta valaki, hogy milyen amatőr a színészi játék...szerintem nem normális az illető, vagy nem ezt a filmet látta. A színészek játéka zseniális!
nekemvanigazam 2019 jan. 14. - 00:07:19 Előzmény baranyijo83
Nyilván sok apácát ismerhetsz, hogy ilyen okos vagy.
Én ismerek egy párat. Megdöbbentő, de ők is emberek. Vannak köztük jó emberek és szemétládák is, mint ahogy a nem-apácák között is.
Rita Oláh 2017 jún. 06. - 20:42:21
Megdöbbentõ, hogy egy ilyen intézet a 90-es évek elejéig mûködött. Durva, hogy akár azért is ide lehetett kerülni, mert férjtelenül egy erõszakból született gyermeke lett valakinek. Nagyon intoleránsak voltak régebben az emberek. Gondolom azért késõbb már komolyabb dolgok miatt kerültek be az emberek, mint hogy férjtelenül hyerekük született, bár ki tudja. Spoiler Az egyik lánynak nyilván voltak mentális problémái, de nagy problémát megoldani akarásra vall, hogy egy elmegyógyintézetbe zárják a helyett, hogy pszichológusok foglalkoznának vele, és hogy a problémái kezeletlenségébe bele is hal.
baranyijo83 2015 szept. 07. - 22:32:02
szemét apácák nem szeretem õket nagy hívõnek tartják magukat pedig nem azok
5/10
pixma 2015 ápr. 08. - 18:39:58 5/10
Ilyen szemetek is tudnak lenni az apácák?!? A "nagy Isten hívõk", és így viselkedtek!! Szégyen!
Depresszív volt a film azért, de örülök, hogy láttam, hogy ilyen is megtörtént!
5/10
pixma 2015 ápr. 08. - 18:39:24 5/10
Ilyen szemetek is tudnak lenni az apácák?!? A "nagy Isten hívõk", és így viselkedtek!! Szégyen!
Depresszív volt a film azért, de örülök, hogy láttam, hogy ilyen is megtörtént!
9/10
zetorka 2014 szept. 11. - 11:22:04 9/10
ismertem már az eseményeket cikkekbõl és pont azért akartam ezt a filmet megnézni, szóval úgy ültem neki, hogy bõgni fogok
aztán nem ez történt, egyfelõl maga a történetvezetés volt olyan, hogy inkább elgondolkodtató volt mint megható, másfelõl kevés igazán durva részt mutattak, érzelgõsködés helyett lekötöttek a folyamatok és a drukkolás, hogy megússzák

aztán a végén kiírták, hogy 1996-ban zárták be az utolsó ilyen mosodát és én egyszerre bõgtem és kapkodtam levegõért a felháborodástól

pedig ezzel az adattal is tisztában voltam, meg azzal is amit a film nem említ, hogy azóta nem egy tömegsírt találtak ezeknél a mosodáknál, rengeteg kisbaba csontjaival
gladiolus 2013 máj. 13. - 21:06:44
Nagyjából elviseltem azokat a dolgokat, amiket ebben a filmben bemutattak, de az utolsó jelenettõl a diliházban megkímélhetek volna mindenkit. Az nagyon gusztustalan volt.
És milyen kis undorító féreg volt a rendfõnöknõ, ahogyan szinte kéjes örömmel gyûjtögette a pénzt, és semmi más nem érdekelte.
Az egyházban is kétféle ember létezik, mint bárhol máshol a világban-jó és rossz, mint ahogyan minden nációban, minden politikai rendszerben, minden emberi közösségben ez a két fenotípus fordul elõ.Nincs más választási lehetõség.

Az egyházban viszont csak az Assisi Szent Ferenc, Néri Szent Fülöp és Kalkuttai Teréz típusú szent emberek érnek valamit, és még van néhány a jelenleg élõk között is, de õket nem ildomos felsorolni.Akik tényleg Isten és az emberek szolgálatában állnak, és miattuk fontos, hogy az egyház fennmaradjon, hogy õk segíteni tudjanak a rászorulóknak.
A többiek teljesen feleslegesek, mármint a világi papság pénzt és hatalmat gyûjtögetõ, minden második embert az egyházból kirekesztõ, aljas, hazug képmutatásban élõ részére gondolok.Õk csak az egyház és a krisztusi tanok hitelét rontják, akár kitörli ezt innen valaki, akár nem. Akkor is így van.

A cölibátus például az emberiség egyik leghülyébb találmánya, ami szerintem csak azért van a katolikus vallásban, hogy az egyházi vagyon ne osztódjon szét. Aztán éppen ezért melegágya a homoszexualitásnak és a pedofíliának, meg a fajtalankodásnak, ahogyan ebben a filmben is láthattuk.Tehát megint csak semmi köze nincsen a Krisztusi tanításhoz.
10/10
lark 2011 okt. 28. - 13:58:18 10/10 Előzmény shiiva
Ajánlom az Ámen címû film megtekintését is....
8/10
nyenye 2010 jan. 25. - 17:04:02 8/10
Valami eszméletlen,hogy mit nyom az elején Sean Mackin...Átfutott rajtam a borzongás miközben hallgattam,legalább 3x visszatekertem :-)

De hát halhassátok meg a saját füleitekkel is!

Sean Mackin - The Well Below The Valley: http://www.youtube.com/watch?v=YJYiJQ-jbkM
10/10
mildi 2009 jún. 10. - 12:35:07 10/10
Ezzel én is így voltam - szörnyû dolog, hogy ennek a szép vallásnak ilyen beteg lelkû, szemellenzõs képviselõi voltak - és vannak.
Az a legborzasztóbb, hogy nem igazán ellenõrzik még manapság sem a kolostorokat, rengeteg ronda visszaélés történik Isten nevével.
Gyönyörû, emlékezetes, sokkoló film, remek színészi alakításokkal, csodálatos rendezés.
shiiva 2009 jún. 10. - 10:50:55
Katolikus vagyok, és amikor anno láttam ezt a filmet, és majdnem elhánytam magam a szégyentõl, hogy az az egyház, amelyhez én is tartozom, közremûködik ilyenekben, azzal nyugtattam magam, hogy hátha csak elszigetelt esetek voltak, hátha túloz a film, hátha...

De nem, a Heti Válasz portálján most olvasható az ügyben indult hivatalos 10 éves (!!!) nyomozás végeredménye, melybõl kiderül, hog az ír kormány eddig 12 ezer (!!!!!!) áldozatnak fejenként átlagosan 90 ezer dollár kompenzációt fizetett, aminek ellentételezéseként vállalniuk kellett, hogy további követelést nem támasztanak (!!!) az állammal vagy az egyházzal szemben.

Mélységesen elkeserít ez az egész...
Íme a teljes cikk: http://www.hetivalasz.hu/cikk/0905/megeroszakolhatta_diakokat
10/10
titkom 2009 jan. 09. - 09:29:49 10/10
Döbbenetes történet a vallások negatívumairól... nem "csoda", hogy a Vatikán tiltakozott a film ellen: pedig Kathy O'Beirne eredeti mûve a filmben látottaktól SOKKAL súlyosabb dolgokról is ír...
bourne 2008 szept. 01. - 23:24:06
én teljesen lehidaltam a filmen ... hallottam, h annak idején mekkora port kavart a film és most végre sikerült megnéznem ...
elképesztõ ... megnéztem az extrákat is, ahol a régi "bentlakók" mesélték el az élményeiket ... egyszerûen döbbenet, h ilyen létezett nem is olyan régen még ...
6/10
efes 2008 máj. 02. - 18:45:48 6/10
A Crispinát alakító színész (Eileen Walsh) jelenti a kivételt az elõbbiek alól.
6/10
efes 2008 máj. 02. - 18:43:01 6/10
Furcsa látni ilyen 'szembenézõs' filmet, egy tõlünk elég sokban különbözõ kultúrából. Az ír katolicizmus baromi erõs hagyományaiban, mindig is szerves kötõszövete volt az ír társadalomnak, az ír nemzetnek a szomszéd arrogáns hatalmassággal szemben is. Hogy ennek fényében készül el egy ilyen kegyetlenül és kíméletlenül a dolgok velejébe tapintó film, hiszen az ír társadalom tudta, mi zajlik a Magdolna-házakban. Õk küldték oda a megesett lányokat (lásd: az elsõ jelenetek). Szóval, le a kalappal.

Mint film, persze messze nem hibátlan, a suta történet- és színészvezetés, ehhez járulva még a sokszor idegesítõen civil színészi játék/jelenlét, amit persze lehet természetességben dicsérni, ám ez jelen esetben igen elidegenített a még így is megrázó történettõl. A brutális sztorihoz sikerült egy olyan híg, jellegtelen szintizenét odatenni, amelyeket amúgy legfeljebb gyenge agykontrollos kazettákhoz lehetne elpasszolni. A film képi világa leginkább Kandász Andrea felháborító és gyomorforgató mûsorára hajaz, s mint ilyen, filmes szemmel értékelhetetlen. Videós eseményrögzítésnek szoktuk az efféle munkát hívni. Hogy ezek ellenére is ennyire erõs hatással bír ez a film leni nézõjére, arról leginkább mégis azok a szerencsétlen, megesett ír lányok, valamint a bigott, korlátolt, pöffeszkedõ katolikus egyház tehetnek.
Lau1 2006 szept. 18. - 15:52:15
",ha ettõl.."
...és nem hiszem ,hogy egészen másról beszéltél. Az "európai" erõszak eladhatatlan volt, eladhatatlan, eladhatatlan lesz. Ahol az erõszak súlytalan azt veszik, nézik az emberek, de tulajdonképpen azok nem is erõszakos filmek (Tarantino) ...szerintem NEM szép, hogy durvák az apácák" "Az embereknek NEM erõszak kell" -persze most valóban kissé kifordítottam, amit írtál.... elnézést
Összes hozzászólás