A néma forradalom

Bakancslistához adom
Das schweigende Klassenzimmer
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott német dráma, 111 perc, 2018

Értékelés:

101 szavazatból
Szerinted?

Igaz történet egy kelet-német osztályról, amely kiállt a magyar forradalmárok mellett. 1956 októberében pár érettségi előtt álló tinédzser Nyugat-Berlinbe látogat, ahol független tudósításokkal találkoznak a budapesti eseményekről. Rádöbbennek arra, hogy az otthon hallott propagandával szemben nem ellenforradalmi zavargások zajlanak Budapesten, és hazatérve illegális rádióadásokból igyekeznek tájékozódni a magyar eseményekről. Amikor az éterben bemondják a téves hírt, hogy Puskás áldozatul esett a szovjet intervenciónak, az egész osztály úgy dönt, hogy az egyik órán egy perc néma csönddel adóznak a magyar mártíroknak. Az eset felháborodást kelt az iskola vezetésében, a botrány egyre magasabbra jut, hamarosan maga az oktatási miniszter utazik a helyszínre, hogy a fiatal „ellenforradalmárok” körmére nézzen.
A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott A néma forradalom lebilincselő mozi, amely egészen új szemszögből mutatja be az 1956-os magyarországi forradalom hatásait – és egy kicsit mindazt, amit akkor a keleti blokk átélt.
Bemutató dátuma: 2018. október 11. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Szereplők

Erik Babinsky
Grenzbeamter
Kellnerin Eva
Anna Wächter
Kurt Wächter
Hans Wächter
Wardetzki
Volksbildungsminister Lange
FDJ-Sekretär Lange
Direktor Schwarz
Lehrer Mosel
Pfarrer Melzer
Kreisschulrätin Kessler
Hermann Lemke

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
DUNAWÖLD 2022 máj. 05. - 21:48:29 10/10 Előzmény trudy
Én is "elnyomott" fiatal voltam, mēgsem éreztem sokàig a rendszerváltó hangulatot, főleg nem értettem, mi történik.
Most màr tiszta:
Szovjet tankok helyett nyugati bankok.
Az urak leereszkedtek hozzánk, hogy kifoazthassanak minket.
5/10
trudy 2022 ápr. 20. - 12:16:03 5/10
Jó alapötletből készítettek egy középszerű filmet. Aki nincs nagyon képben azzal, hogy milyen lehetett Kelet-Berlin 1956-ban, annak ez a film sem ad sok betekintést, így nem is annyira érthető, hogy mi ellen lázadnak, és kicsit elnagyoltnak érzem a "lázadás" által okozott következményeket. Valahogy nem sikerült visszaadniuk mai színészekkel és eszközökkel azt a forradalmi hangulatot, amit akkoriban egy elnyomott országban érezhettek a fiatalok, így a film nem kimondottan magával ragadó. A magyar forradalommal való összefüggés is inkább csak egy névleges eszköz, semmi több, ami ürügyet szolgáltatott a filmbéli konfliktusra, de a forradalom szellemisége nem igazán jelentkezik a történetben. Bár elméletileg egy egész osztályról szól a történet, valójában inkább csak egy felületes szerelmi háromszög szereplőiről és családjukról tudunk meg pár sablonos dolgot. Nincs benne igazi hősiesség és dráma sem.
8/10
moklys1 2022 febr. 05. - 23:20:34 8/10
Jó volt! 8/10
simonb 2021 febr. 12. - 23:41:26
*Spoiler*

Csak azt nem értem, hogy nem tűnt fel senkinek a szervek részéről, hogy a fél osztály hirtelen Nyugatra utazik kisebb csoportokban. Elvégre az ellenforradalmiakat alaposan számon tartották, várható lépés is volt, hogy utazni fognak.
10/10
jn 2020 nov. 07. - 17:55:11 10/10
Zseniális! 10/10
wolfat 2020 nov. 01. - 08:34:31
A "Foglyok" c. film mellett készült még egy elfogadható film az 50-es évekről nem olyan rég, konkrétan 2017-ben, a címe: "Árulók" (Ma este, nov. 1-én 22,00-kor megy a Pesti TV-n.)
wolfat 2020 okt. 27. - 10:30:21 Előzmény Edmond Dantes
Igen, és nem csak az egykori DDR-ben vannak ilyen nosztalgiák. Azzal is egyetértek, ha az ilyen nosztalgiázók (akár megélték azt a kort, akár nem), valamilyen időgéppel visszarepülhetnének akár csak néhány órára annak a korszaknak valamilyen tipikus élethelyzetébe (pl. ügyintézés - ahogy az önkormányzatokat akkor nevezték - a tanácsnál), máris kijózanodnának.
offtopic
Edmond Dantes 2020 okt. 26. - 16:45:11 Előzmény wolfat
Ehhez képest az ehemalige DDR-ben egyre erősödik az ehemalige DDR-nosztalgia..kicsit, csak icipicit visszakaphatnák az akkori viszonyokat és a Falat. Talán rájönnének, mégse olyan rossz ma.
wolfat 2020 okt. 26. - 15:41:15
Egyetértek, hogy a rendszerváltás után nem készültek igazán ütős filmek az 50-es évekről. Az általam említett "Szamárköhögés" is 1987-es. És ez valahol már egyenesen szégyen -, hogy kikre nézvést is? Alighanem ahhoz is idő kell, hogy árnyaltabban látni lehessen az okokat. Mindenesetre jobbnál-jobb feldolgoznivaló "nyersanyag" bőven lett volna, továbbá befogadókészség az ilyen témák iránt még külföldről is. Az említett "Foglyok" c. film hátha új szemlélet előhírnöke lesz.
olahmiki1959 2020 okt. 26. - 14:26:22 Előzmény wolfat
Teljesen igazad van!
Én viszont elkövettem egy elég nagy hibát, mert a hozzászólásomban nem említettem meg egy fontos dolgot: a rendszerváltás UTÁN - szerintem - nem készültek igazán jó filmek az 50-es évekről.
Nem csak 56-ra gondolok, hanem úgy általában az 50-es évekre.
A rendszerváltás előtt, amennyire lehetett, voltak azért jobb próbálkozások, például az általad is említett "Te rongyos élet", ami valószínűleg az egyik legjobb film erről a korszakról, nem is beszélve az "A tanú" című alkotásról, ami mára kultfilmmé vált!
Elnézést a pontatlan fogalmazásért.
wolfat 2020 okt. 26. - 11:12:46 Előzmény wolfat
A "Foglyok" c. fimre gondoltam, amit körülírtam:
https://port.hu/adatlap/film/mozi/foglyok-foglyok/movie-205644
wolfat 2020 okt. 26. - 09:47:41 Előzmény olahmiki1959
Ha arra gondolok, hogy a "Te rongyos élet" című filmet egy olyan néhai ismerősöm is dicsérte, akit annak idején a családjával együtt deportáltak Hortobágyra, akkor azt hiszem, méltatlan lenne ezt kihagynom a pozitív példák közül.
wolfat 2020 okt. 26. - 09:39:34
Mi volt az NDK, milyen volt az élet a szocialista "béketáborban"... - a mai fiatal és az eljövendő generációknak is le kellene vetíteni ezt a filmet, amikor ez a téma a történelem órákon.
wolfat 2020 okt. 26. - 09:36:38 Előzmény olahmiki1959
Ezt azért vitatnám, hogy egyáltalán nem készültek jó filmek nálunk az 50-es évekről. Szerintem pl. a „Szamárköhögés” egész jó, meg volt egy film a közelmúltban, amely azt mutatta be, amint az ÁVÓ az 50-es évek elején letartóztat, fogva tart és vallat egy egész családot, meg aki csak betéved hozzájuk, mert azt gyanítják, hogy közük van egy a recski fogolytáborból elszökött rabhoz… - inkább nem írom ide a kifejletet – a címe sajnos nem jut eszembe, de ez is nagyon jó volt, nagyon jól bemutatta a kort. Ugyanakkor jogosnak tartom a véleményt, mert jó pár elszalasztott lehetőség is volt, (igyekeztem enyhén fogalmazni), pl. a „Szabadság, szerelem”, vagy a Nagy Imréről készült film, amint számomra Mészáros Márta többi ide sorolható filmje sem az a színt, mint az említett filmek -, megint nagyon visszafogott voltam, mert a legkevésbé sem akarok senkit sem bántani, de ha elképzelem, hogy az USA vezetés (volt ilyen, azaz megtörtént) 56 emlékére külön programként megnézi a Nagy Imréről készült filmet, vagy a „Szabadság, szerelem” címűt, és azt kapja, amit, ez mintegy jelképesen kifejezi, miért beszélek elszalasztott lehetőségekről. Mindeközben a háttér, a valós okok feltárása sem lenne mellékes, hogy kik és miért, hogyan kapták meg a megbízást e filmek elkészítésére, sőt felettébb tanulságos lenne, (egynémely szempontból az SZFE-en jelenleg folyó „szabadságharc” vonatkozásában is.)
Edmond Dantes 2020 okt. 25. - 10:14:11
Az eredeti cim felreforditasaval kicsit a hangsulyok is megvaltoztak, de figyelemremelto sot szorakoztato korrajzot kaptunk. Erdekes latni, hogy a Fal felepuleseig relative milyen konnyu volt az atjaras a ket Berlin kozott. Puskas-rajongok kulonosen szeretni fogjak a filmet, lathatatlanul is fontos szerep jut neki akarcsak napjainkban -forradalom nelkul- idehaza. A cimbeli osztaly tanuloi bizonyos ertelemben igencsak jol jonnek ki a tortenetbol, de ez mar:

***SPOILER***
Az NDK osszes kozepiskolajabol valo kicsapasuk,erettsegi vizsgajuk ellehetetlenitese miatt kenyszeruen a nyugati ovezetbe tavoznak, ott erettsegiznek ... ezaltal kovetkezo 33 evuket bezartsag es letezo kemeny szocializmus helyett a szabad Nyugaton tolthetik el. A sors fintora olykor kegyes...
***SPOILER VEGE***
olahmiki1959 2020 okt. 24. - 05:17:28
Nagyon jó film!
Kár, hogy nálunk viszont egyetlen jó magyar film sem született még az 50-es évekről.
Kísérletek, próbálkozások persze voltak-vannak, de egyik sem lett igazán jó.
10/10
Gabó58 2020 márc. 04. - 15:54:00 10/10
Ez egy nagyon jó film.Történet,a téma,a kivitelezés ,a mondanivaló, a színészi játék rendben volt.Érdekessége, hogy németek csinálták a magyarországi 56-os forradalom kapcsán.Felér egy történelem órával. Ezt a filmet elsősorban azok értik,akik a volt keleti blokkban éltek,vagy akiket érdekel a történelem.
Gergice 2019 máj. 03. - 14:20:00
Nagyon jó film. Nem éltem abban a korszakban, de ilyennek képzelem el, és itt még nem is nagyon ástak gondolom a dolgok mélyére.
Kőkemény dráma. Ha valóban így történt, pláne minden tiszteletem. Van magyar vonatkozása, mert az '56-os forradalom köré épül a történet, csak más nézőpontból mutatja be.
Mindig is nagyon tiszteltem azon embereket, akiknek saját véleményük van, egyediségük van, nem olvadnak be az elvárásokba. Ez a film egy osztálynyi ilyen fiatalról szól.
Jók a színészek is.

Ha valaki szereti a drámát, érdekli a történelem, nem hajlandó elfogadni a ráerőltetett gondolatokat, feltétlenül nézze meg!
Ha valakit csak a lövöldözés, látvány érdekel, akkor ez nem neki való. Én szeretem ezt is, azt is, ettől tartottam kicsit, de nem bántam meg, hogy megnéztem.
Különösen érdekes, hogy az '56-os eseményekről kicsit kívülállóként értesülhetünk.
9/10
HARCOS TIBI 2019 márc. 03. - 19:09:25 9/10
Tisztelet a hősöknek!
5/10
pihes 2019 febr. 28. - 15:00:22 5/10
Az emberek összetartása az, ami kiemeli a filmet.
Sokszor fárasztott, inkább a néma tettek ingatják meg itt a történetet!

5/10
Összes hozzászólás