A világ legrosszabb embere

Bakancslistához adom
Verdens verste menneske / The Worst Person in the World
15 éven aluliak számára nem ajánlott norvég-francia-svéd-dán-amerikai vígjáték, filmdráma, 121 perc, 2021

Értékelés:

100 szavazatból
Szerinted?

A húszas-harmincas évei fordulóján járó Julie (Renate Reinsve) története zajos sikert aratott a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon, elnyerte a legjobb színésznő díját, majd a világ fesztiváljait bejárva mindenhol újabb rajongókat gyűjtött. Julie-t négy éven keresztül követjük, a norvég lány a szerelmi életében és karrierjében is a helyes, sorsfordító döntéseket próbálja meghozni – még ha egyszer megfontolt, máskor elhamarkodott választásaival fájdalmat is okoz a szeretteinek, vagy éppen saját magának. Ahhoz, hogy Julie élete egyenesbe jöjjön, először önmagát kell megtalálnia és elfogadnia – rögös út vezet ennek az beismeréséhez.

Joachim Trier legújabb alkotását nevezte Norvégia a 2022-es Oscar-díjátadóra. A filmet a kritikusok az elmúlt évek legjobb romantikus filmjének tartják, főszerepében az elbűvölő Renate Reinsve egészen lehengerlő alakítást nyújt.
Bemutató dátuma: 2022. január 20. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
FilmExpert 2023 ápr. 23. - 22:30:41 10/10 Előzmény Samu-Nagy Emese
"Nem értem a címet. Illetve, persze, tudom, hogy elhangzik a filmben, de akkor sem értem. Ki a rossz, és miért?"

Gyanítom a főszereplő hölgy. Gyaníthatóan azért, mert 30 évesen még nincs 9 gyereke (mint egyik felmenőjének, de legalább 3), mert nem tud elköteleződni a barátja iránt és még félre is lép, mert nem igazán tudja mit akar az élettől, egyik hivatásból ugrik bele a másikba, stb.
Hát nem szörnyű ember az ilyen? Máglyára vele.
8/10
Kaposi András 2023 febr. 16. - 01:11:08 8/10
Erős nyolcas. Tetszett a film felépítése, életszerűsége, és meglepő módon a helyszínek is nagyon jól tükrözték az aktuális hangulatot, pedig Oslo nem egy nagyon fotogén hely szerintem. Nagyon empatikusan és intelligensen mutatja be a film a jóléti társadalmak fiataljainak a végtelen lehetőségekből és folyamatos tökéletes hibátlan életre / kapcsolatra / karrierre stb. vágyakozás trendjéből adódóan felnőtté válásra képtelenségét. Jó volt benne az ellenpélda is, és nagyon jó kikacsintás volt egy másik jelentős problémára (egyben számomra a film egyik csúcspontja) amikor Akselt interjúztatja a két femináci. Félelmetesen aktuális ez az extrémen és pszichikailag károsan túltolt egyeblőség, polkorrektség meetoo és társai, hogy már tényleg ott tartunk hogy nyilvánosan szinte lehetetlen úgy megszólalni, hogy meg ne sértsen az ember valakit. Csodáltam a Aksel karakterét hogy ott nem durrant el az agya és nem küldött el élő adásban a halál f***ára mindenkit. Pláne annak tudatában ami utána következett... nem spoilerezek nézzétek meg ajánlott :)
8/10
TheOldMan 2023 jan. 27. - 10:43:34 8/10
A film feléig úgy éreztem : ez nem az én filmem. Bár a kritikusok imádták, én ki nem állhatom az ilyen értelmiségi, mindent túl gondoló, családtalan, a boldogtalanságot kereső emberkéket, inkább jó messze elkerülöm ezeket. Aztán a második felében az elmúlás már általános téma, ezzel én is tudtam azonosulni, így egész jól felhúzta a filmet, 8/10.
7/10
Samu-Nagy Emese 2023 jan. 09. - 20:54:08 7/10
Nem értem a címet. Illetve, persze, tudom, hogy elhangzik a filmben, de akkor sem értem. Ki a rossz, és miért?
Az alkotás nekem hullámzó minőségű volt. Volt benne 3-4 izgalmas fordulat, ami dramaturgiailag vagy képileg feldobta a művet, de voltak kevésbé ihletett pillanatok is. A színésznő szépen játszik, de igazából mindenki jó. A hype-ot nem értem körülötte.
9/10
maysee 2022 dec. 04. - 16:29:14 9/10
Kifejezetten tetszett, és egészen meglepett, elsősorban azért, mert képes szembenézni a mai nyugati (fogyasztói társadalom) húszas-harmincas váltógenerációjának (vagy legalábbis egy tipizált szegmensének) életszagú problémáival. Elénk tárja a maga valóságában, és lehet ítélkezni vagy megérteni, a film nagyon helyesen nem foglal állást, de érzékenyen bemutatja karaktereit, érthető és hiteles mindenki benne, összetett alakok mind. Csak annyira politizál, mint amennyire érdekelheti általában ezt a generációt a politika, ideológiáktól mentes (hála égnek!). Szuper a színészi játék, és többször megvillant látványos vagy trükkös felvételeket, amitől képi világában is igazán mozi lesz (ezt nagyon sokszor hiányolom kortárs európai alkotásokból). Szóval tartalmas, látványos, olykor szórakoztató, vagy éppen elgondolkodtató. Szerintem egy igazán jó euró film!
6/10
pihes 2022 nov. 25. - 14:47:23 6/10
6/10
10/10
lesilio 2022 nov. 23. - 22:33:45 10/10
Ritka érzékeny és intelligens film. Erkölcscsőszöknek, prűdeknek, mindenki fölött ítélkezni szeretőknek nem ajánlott, valamint azoknak sem, akik ottragadtak a "három szoba, három gyerek, négy kerék" tündérmese szintjén. Renate Reinsve minden pillanata magával ragadó, persze nehéz elvonatkoztatni attól, hogy a beállítások, színek, képek szinte varázsvilágot fonnak köré. Számomra egyértelműen többször nézős.
7/10
vargama 2022 júl. 23. - 22:13:50 7/10
Apró drámák jelennek meg a filmben, két ember kapcsolatában. A nő karaktere nem kiforrott, az élet által feltett kérdésekre próbál válaszolni, keresi önmagát. Kellettek azok a kapcsolatok, amiknek hatására felnő, két lábon álló stabil személyiség lesz.
Lassú folyású, különös hangulatú film, sok értelmes beszélgetéssel. (lehet, hogy éppen ez teszi a filmet kissé vontatottá) Jól ábrázolja a valóságot, bár ritka hogy házastársak ilyen mély beszélgetésekre képesek legyenek. A főszereplők játéka jó, különösen Aksel alakítása emlékezetes. (utolsó találkozásuk során)
Érdemes megnézni a filmet.
6/10
trudy 2022 jún. 07. - 09:40:42 6/10
Kezdetben kicsit az Amelie csodálatos élete hangulatára hasonlító, bár annál kevésbé bájos film, amely sajnos a történet felénél elvesztette a lendületét és a kreativitását és egy klisés melodrámába ment át. Igen, valamennyire együtt lehet érezni a főszereplőnővel, hogy hajtja a vére és keresi a helyét, bár azért ez a fajta céltalanság és a bulizás, részegeskedés és drogokkal való kísérletezés 30 évesen már enyhén szólva is inkább szánalomra méltó. Nehéz szimpatizálni egy felnőtt nővel, aki sem a karrierben sem a magánéletben nem lát célt, és közben soha semmiért nem kellett igazán megküzdenie, mert ő így volt mindig jó, amilyen, és nem baj, hogy fájdalmat okozott másoknak, mert az a lényeg, hogy ő jól érzi magát. Igen, sajnos vannak ilyen emberek, de ez egy filmes témának kicsit lagymatag szerintem.
6/10
The Cortez 2022 máj. 08. - 00:50:16 6/10
Skandináv dráma a Thelma rendezőjétől. A film egy tipikus modern nőről szól, akinek baszások, bulik, párkapcsolati problémázások, kurva idegesítő gyerekek, önkeresés, szakítás és egy brutális pszichedelikus trip szegélyezik rögös életútját. A játékidő első felében a sztorivezetés pörgős, baszott jó a sodrása, ám a második szakasz visszavesz a tempóból, ráadásul erősen depresszívé válik a hangulat. Az alkotás nagy részt életszerű, ugyanakkor nem kevés elvont, kreatív művészkedés van bele pakolva. Sok képsor feszült, egyben kiszámíthatatlan (vagyis nem az történik bennük, amit a Hollywoodi mozikban megszokhattunk), mint ahogy kínosan groteszk pillanatokból sincs hiány. A történet fejezetekre van bontva, s több érdekes témát feldolgoz. Az egyik jelenetben egy ütős vitát láthatunk-hallhatunk a szólás- meg alkotói szabadságról, amelyben ráadásként a feministákat is durván kiosztja az egyik férfi szereplő.
8/10
sexykex 2022 máj. 02. - 11:30:40 8/10
Egy baba nem feltétlenül szeretne ilyen anyukát magának, mint ez a Julie. Ezért el is hagyta. És a férfiak jelentős része sem lelkesedik a fél életükben helyüket kereső emberekért. Pedig értelmes, okos és szép, csak másképp forognak a kerekei. Nem akarnak a helyükre bekattanni. Egyben azonban ő is olyan, mint a többi nő. Addig eszébe sem jut a váltás, amíg a cserejátékos meg nem jelenik.
6/10
itsme1 2022 ápr. 18. - 08:30:58 6/10
Kifejezetten női történet egy férfi tollából. Lekötötte a figyelmemet, de ennél több pozitívumot nem igazán tudnék kiemelni. A történet maga, kifejezetten hétköznapi és csak udvariasságból nem használom a lapos kifejezést. Nem jöttem rá, hogy a film melyik tulajdonsága emelte fel az Oszkárra jelölés szintjére.
ferinyul 2022 febr. 16. - 12:53:12
Orszagomat egy magyar feliratert!;)
7/10
Cinematic 2022 febr. 16. - 12:48:05 7/10 Előzmény ferinyul
Ennek örülök, viszont a filmjeik nem erről árulkodnak.
10/10
Dózsa Kovács 2022 febr. 12. - 21:04:32 10/10
Megindító, mély film
9/10
Sztrogacsev 2022 febr. 09. - 19:43:13 9/10
Nekem bejött nagyon, 2 napja láttam és még mindig a fejemben van. Igen, északi film, kicsit müvész film, és nem vígjáték, hanem (néhol keményebb, néhol könnyedebb) dráma. Az operatőri munka és a vágások különös hangulatot teremtenek, piros pont. Néhol vannak benne naturalisztikus elemek, de számomra nem zavaró, beleillik. A főszereplő mellett a mellék férfi szereplő is nagyot alakít.
Nagyon emberi az egész sztori. Én tudtam azonosulni az összes karakterrel, a saját életem mozzanatai fel-felidéződtek bennem. Útkeresés, érzelnek, fájdalmak.
Valaki írta, hogy nem randi film. Szerintem lehet az is abszolút, a partnertől függ. Mély beszélgetések indulhatnak a film után.
Edmond Dantes 2022 jan. 30. - 16:48:29
Nem vígjáték, hanem dráma. A főhős(nő) 130 percen keresztül keres(gél)i önmagát, végigkísértem -ld. fent- "rögös útján", amin folyamatosan rontotta önmaga és mások sorsát. Egyetlen percig nem tudtam vele azonosulni és nem kívánom senkinek, hogy a hölgy "rögös útján" összejöjjön vele, valószínűleg alaposan megjárná. Ösztönös érzéke lehet mások lelkének összezúzásában. (Feministák, kérem, kíméljenek!) A színésznő magasztalását pedig nem értem és nem osztom. Fesztiválfilm, fesztiválarc.
3/10
blood.1 2022 jan. 30. - 01:02:17 3/10
10/3 joindulattal
pamutpamlag 2022 jan. 29. - 20:04:37 Előzmény gizmoboy
Ne haragudj, de az, hogy te ezt választottad egy mozis randihoz, a te hibád és nem a filmé.
8/10
Ildikó Nóra 2022 jan. 27. - 10:20:02 8/10
A mozik oldalain lévő filmajánlókban, rövid leírásban nagyon dicsérték a filmet és a főszereplő színésznő alakítását, így ezen filmre különösen kíváncsi voltam. A film tetszett, érdemes megnézni, de annyira nem voltam elájulva tőle, ahogy olvastam előtte róla. Vannak benne jó poénok, jó, érdekes párbeszédek, a főszereplőknek jól állt a szerep és jól is játszottak. Voltak benne vicces és drámai részek is (a betegségről talán sok is), szókimondó, emberi, egyedi, érezhető, hogy skandináv film. Gyorsan eltelt a 2 óra (a szomorú, betegséggel kapcsolatos drámai rész nekem sok volt); a narráció pedig először furcsa volt, ez is egyedi a filmben.
Összes hozzászólás