A zsarnok szíve, avagy Boccaccio Magyarországon

Bakancslistához adom
A zsarnok szíve - Boccaccio Magyarországon
magyar filmdráma, 87 perc, 1981

Értékelés:

27 szavazatból
Szerinted?

"A csepűrágónak csak akkor van sikere, csak akkor ismerik el, ha nem az igazat mondja" - kesereg a bolognai színész, Filippo magyar barátjának, az ifjú Guthy Gáspárnak, akit társulatával együtt elkísért abba a magyar főúri udvarba, ahol az Itáliából hazahívott Gáspárt - mint az ősi család utolsó férfitagját - királlyá akarják koronázni. Gáspár számára a hazai környezet nyomasztóan idegen. Egyre értetlenebbül áll a furcsán feltárulkozó dolgok előtt. Nagybátyja, Károly bitorolja apja helyét, akinek haláláról különböző történeteket mondanak el az ifjúnak. Anyját is titokzatosság veszi körül. Nem találkozhat vele, mert súlyos beteg. Ugyanakkor azt suttogják, fiatal nőket áldoztat fel, hogy a vérükben fürödve fiatal és kívánatos maradjon Károly számára. Filippo minduntalan figyelmezteti Gáspárt, ne higgyen a látottaknak és a hallottaknak. Gáspár egyre jobban belegabalyodik az igazság-hazugság szövevényébe, és egyre többet kérdez. Lassan ráébred, miféle zsarnoki mechanizmus áldozata lett...

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
2/10
etikett1 2023 júl. 19. - 16:50:29 2/10
,,egyik legzseniálisabb filmje" mi van? Atyaég, milyen lehet a többi? Én akartam szeretni, de nézhetetlen, a 40. percnél feladtam.
offtopic
Torolt Felhasználo 2016 febr. 29. - 23:41:52 Előzmény topic
megvan
topic 2010 febr. 07. - 08:24:23
Jancsó egyik legzseniálisabb filmje. Sose értettem, miért aposztrofálják filmdrámának, mikor ez egy abszurd, vérbõ politikai szatíra. A középkori farce-okra és commedia del' arte-kra hajaz. Én végigröhögtem, szerintem minden augusztus 20-án ezt kellene leadni a tévében az István király helyett. Sajnos a VHS-em már nagyon kopott, bedigizni sem érdemes, nincs meg valakinek ez avi-ban vagy DVD-n? HELP!