Alkonyat - Újhold

Bakancslistához adom
The Twilight Saga: New Moon
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai romantikus kalandfilm, 130 perc, 2009

Értékelés:

1447 szavazatból
Szerinted?

Edward és Bella boldogságát beárnyékolják a lány tizennyolcadik születésnapján történt események. Edward kénytelen belátni, hogy a szerelme nincs biztonságban mellette. Elhatározza, hogy szakít a lánnyal, és a családjával együtt elköltöznek a városból. A csalódott Bellát a gyerekkori barátja, Jacob segíti át a nehézségeken. Eközben egyre közelebb kerülnek egymáshoz. A fiúnak azonban van egy titka, a titokzatos Quileute indián törzs tagja. Kiderül, hogy Jacob vérfarkas, a vámpírok legfőbb ellensége. Ettől kezdve nemcsak Bella, hanem Edward élete is veszélyben van.
Bemutató dátuma: 2009. november 20. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Szereplők

Edward Cullen
Jacob Black
Alice Cullen
Esme Cullen
Rosalie Hale
Emmett Cullen
Aro Volturi

Alkotók

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
DUNAWÖLD febr. 16. 19:17:31 Előzmény aksoko
🙏😌😁
10/10
parduc100 2022 jún. 16. - 10:41:26 10/10
Nagyon érdekes most, már nem első élményként megélve, újra elmélyülni a Twilight sztoriban. Újraolvasva a könyveket és újranézve a filmet csaknem olyan érzésem van, mint Holtodiglan-Gone girl -nél:
a film leköt, elvarázsol, de elmaradnak belőle azok az apró kis hajlítások, amelyek a történet egyenes vonalára apró virágokként más és más jelentéseket csatolnak.
Ezek az apró árnyalatok átformálják a könyvben Jacob és Bella kapcsolatát, Bella elköteleződését Edward felé és a Volturi családot is kimozdítja a filmben ábrázolt gonosz szerepkörből.

A Volturi család kérdése érdekes kérdéseket vet fel
"A Volturi a mi fajtánk legtökéletesebb, leglényegibb megtestesülése"
"De néha, pár száz évenként mindig akad köztünk valaki, aki unatkozni kezd. Vagy megőrül. Nem tudom. És akkor a Volturi közbelép, mielőtt az illető kompromittálhatná őket vagy mindnyájunkat. De néha, pár száz évenként mindig akad köztünk valaki, aki unatkozni kezd. Vagy megőrül. Nem tudom. És akkor a Volturi közbelép, mielőtt az illető kompromittálhatná
őket vagy mindnyájunkat."
"A Volturinak köszönhetjük, hogy ma így élhetünk, ahogy élünk."

Ez a család felelősséget vállalt a fajtája békéjéért, amivel népe túlélését garantálja. Eszközei persze megkérdőjelezhetőek, és személyiségük emberi, gyarló oldala is.
Kegyetlen de következetes módon védik a nép békéjét - és persze maguk érdekeit (milyen érdekes, hogy nekik is megvan az emberi oldaluk :) )

A filmben ami zseniális, a színészi játék, a karakterek megjelenítése, ez majdnem el is feledteti a szolid hiányosságokat, ami miatt a könyv olvasása nélkül más értelmezést nyernek a kapcsolatok.

Azt gondolom, a film a könyvvel együtt nyújt teljes élményt.
A film egyes részei és a könyv egyes kötetei között nem éreztem különbséget, történet végig fordulatos, a színészi játék mindvégig magával ragadó.
Azt gondolom, a film a könyvvel együtt nyújt teljes élményt.
A könyv a Szabó Ervinből kölcsönözhető :)
1/10
aksoko 2022 febr. 15. - 22:43:02 1/10
Rohejes tinibaromsag, amibol csak a zombik hianyoznak. Az 1 pont is tul sok.
5/10
gotha 2022 febr. 06. - 19:02:07 5/10
sajnos kevés benne a zombi ezért 5 pont
10/10
GalliLea 2021 jan. 10. - 14:14:05 10/10
Az egyik kedvenc filmem. Nálam mindegyik rész 10/10.
1/10
Trap 416 2019 márc. 13. - 18:39:29 1/10
Most ne menjünk bele abba, hogy mennyire rossz az Alkonyat úgy, ahogy van. Az egész koncepció és a történet szerintem tipikusan egy gagyi tini romantikus fantasy szintjét hozza, de nem is elsősorban ezzel van a probléma. Mert attól még, hogy valami nőknek készül (azon belül is 15 éveseknek ) még lehetne elviselhető. Nem jó, de elviselhető. Például, amikor beültem az első részre, még nagyon régen, úgy emlékszem, hogy nem különösebben húztam fel rajta magam, teljesen nézhető volt. Egy ilyen tematikából ki lehet hozni egy szórakoztató gagyit vagy egy dögunalmas, vérlázitóan szar filmet. Az Újhold erőteljesen az utóbbi kategóriába esik, dúskál a történetvezetési hibákban, és tele van üresjárattal. Most komolyan arra megy el 10 perc, hogy Bella és a két csávó moziba mennek? És az égvilágon semmi érdekes vagy érdemleges nem történik velük? És az a baj, hogy az Újhold még annak a nagyon minimális elvárásnak sem képes megfelelni, amit még azzal együtt is támaszthatnánk felé, ha tudjuk, hogy egy szar az egész. Mégpedig, hogy a világon semmi kémia nincs sem Stewart és Pattinson sem Stewart és Lautner között. Ez mennyire tré már! Ez alap elvárás lenne egy ilyen nyál movie-nál, mert kb. az egész erre van kihegyezve. Még annyit sem tud teljesiteni, amit egy fos amerikai romkom brámikor abszolvál. Nem beszélve arról, hogy a lány végig hülyiti a két srácot, a szűzkurvaság magasiskoláját prezentálva ezzel. Mennyire gáz ez a Bella, de nyilván kiváló alany az azonosulásra bármelyik tininek, mert NINCS kataktere. Most komolyan, mondjon már valaki róla 3 mondatot. Ehhez csak hab a tortán, hogy Kristen Stewart egy pocsék szinésznő, egyetlen arckifejezéssel tolja végig a filmet ( a szája végig nyitva van ), ennyi erővel Steven Seagal-t is felbérelhették volna, Jacob erősen ratyi fennhangokkal tűzdelt karakteréhez még adekvát is lenne. Lautner egyébként partneréhez hasonlóan rosszul játszik, vagy leginkább sehogy. Az alakitások abszolút nullák. Egyedül Pattinson az, akiről azóta már tudjuk, hogy nem egy tehetségtelen figura, és hármuk közül itt is ő a legkevésébé szar. Csak ne kéne szexszimbólumként tekinteni rá, és értem én, higy izlések és pofonok, de mégis mi a tököm olyan szexi egy hullafehér herkás kinézetű csávóban? Ám ezek a kritikai észrevélek eltörpülnek ahhoz a tényhez képest, hogy ez a film mennyire cselekmény hiányos és mentes bármiféle érdemi közléstől. Amit szintén el lehetne nézni, ha nem lenne ennyire borzasztóan, elviselhetetlenül unalmas! Ennél még az is jobb lenne, ha folyamatosan történnének a baromságok, amin lehetne szörnyűlködni, vagy röhögni de még ezzel sem "ajándékoz" meg minket a rendező. Az Újhold még tinifilmként is egy nagy nulla, olyan mintha meg sem történne (mennyivel jobban jártunk volna), egy dinamikátlan, élvezhetetlen, fogyaszthatatlan hulladék, amire, ha rásütöm a "film" jelzőt, már azzal is valahol dicsérem. Nem szoktam ilyen szélsőségesen pontozni, de itt tényleg képtelenség többet adni 10/1-nél.
EMSz 2016 márc. 28. - 18:58:00
Bella magyar hangja, Csuha Bori az Alkonyatról:
https://youtu.be/mhtfd_z26gw?t=2m13s
Totem58 2016 febr. 19. - 17:54:33
Nem értem a válaszodat. Számomra a vérfarkas történetek csupán sötét mesék, te pedig a szépségrõl beszélsz. Hogy jön ide a szépség? Másként fogalmazok: mi a mondandója az ilyen történeteknek?
Torolt Felhasználo 2016 febr. 19. - 10:56:26
Nem. Megdugom és utódokat nemzek vele.
Torolt Felhasználo 2016 febr. 18. - 20:28:37
Keress rá a neten (ha elmúltál 18!) hogy dogsex, horsesex, donkeysex...

Vagy maradj az illusztrációnál itt és találd ki.
Totem58 2016 febr. 18. - 18:58:28
Magyarázza már meg nekem valaki, miért jöttek divatba ezek a vérfarkas filmek? Mi vonzó van bennük, mert számomra csupán sötét mesék.
1/10
metan 2015 febr. 14. - 19:13:40 1/10
Már megint megy ez a szenny???!!!
boom47 2014 jún. 29. - 22:38:43
No, lássuk a második részt:

Alapból megmutatják nekünk hogy több mint 2 szereplõt írtak ám ebbe a részbe is - bár nem tudom ezzel sikerült-e átverniük valakit.
Vámpírjaink pedig tovább élnek kis, vérfertõzõ kommunájukban, a leérettségizett többiek pedig tovább járnak a gimibe.
Érdekesség hogy még fõHößnõknél sem merül fel hogy továbbtanuljon vagy dolgozzon. Oh, végén kiderül azért, mert ezek szerint a múltkor megbukott.

Jéy-kob egyértelmûen meleg. Mindenki a "farkas"-falkában hím, és a "... barátai" Dzsékobnak, aki kénytelen szabadkozni társai elõtt hogy nõnemû barátja van.
A csúnya hogy hõsnõnk valami mormon edzõtáborban nevelkedhetett, mert rögtön azt feltételezi J. azért "farkas", mert "Sam behálózta", "ez bûn", és "választhatná hogy ne legyen az". Pfujj.

Aztán megjön a vérfarkas-animáció, ami sikoltozva könyörög hogy a filmet vegyék át az Asylum programozói, akik olyan csodákat alkottak mint a Sharktopus, vagy a Megapiranha.

A történet röviden: Béla könyörög Edward Különcnek hogy változtassa Ámpírrá. Eduard lelép, Béla rögtön Jakobs karjába ájul - bizonyára az aroma teszi. A kapcsolat attól függetlenül ki is tart hogy kiderül Jákób "farkas"ember - mindaddig, míg egyszer öcsénk fel nem hagy az indokolatlan félmeztelenkedéssel. Pedig még fodrászhoz is elment a lány miatt, és átveszi a helyi szuperhõs feladatkörét is (pl. lezavarja a macskákat a fáról). Végül csillogó zuppersztárunk elruccan a "volt-urak"-hoz meghalni, aztán meglátja hõsnõnket vizen járni és így felismeri benne Jézust, ezért mégis úgy dönt igent mond Bélának.
The End

Mivel nélkülöz mindent ami egy filmhez kellene (amit a 9-es terv a világûrbõl legalább elmondhat magáról!), ÉS még hihetetlenül ótvar és vállalhatatlanok a "speciális effektek" is, -3/10. Igen, MÍNUSZ három.
1/10
claro 2014 jún. 03. - 22:19:42 1/10
Iszonyat rossz. Nem csak ez a film, de az egész széria.
offtopic
LVD 2014 jún. 01. - 17:02:10 Előzmény Újvállalkozó
Azt gondolom, hogy ezen a fórumon mindenki leírhatja a szubjektív véleményét, ezen nem érdemes vitatkozni, minõsíteni mások véleményét meg pláne nem. Én sem teszem a tiéddel. De te biztosan ettõl érzed egy centivel nagyobbnak a farkad.
1/10
Újvállalkozó 2014 jan. 18. - 19:04:34 1/10 Előzmény LVD
Ha szerinte ez a legjobb rész, akkor te még nem láttál filmet soha az életedben.

A héten sikeresen végig kínlódtam magam az Alkonyat szérián.
Ekkora szar, fos, lehúzós, irritálos, unalmas, vontatott, kínlódós filmmel már rég találkoztam.
Nem tudtam eldönteni, hogy a történet vagy Kristen Stewart irritált-e jobban, akiben annyi nõiesség volt, mint Görbe Nórában és a színészi tehetsége Steven Segallal vetekszik, de az utóbbi legalább tényleg tudott verekedni és a 90-es években jó filmekben szerepelt. Szintén bicskanyitogató volt, hogy az utolsó részt kétfelé szedték, csak azért, hogy minél jobban lehúzhassák a hülye tiniket. Meg is érdemelték.
Az egészet meg lehetett volna csinálni maximum két részben, akkor talán nézhetõ is lett volna.

Alkonyat 1: 3/10
Alkonyat 2: 1/10
Alkonyat 3: 3/10
Alkonyat 4.1: 0/10
Alkonyat 4.2: 4/10
LVD 2013 nov. 01. - 22:30:13
Ezt a részt láttam elõször. Azt gondoltam, nem érdekel, de egészen véletlenül belebotlottam. Napokig a hatása alatt voltam, pedig tényleg távol állnak tõlem a fantasztikus mesék (vagy nem tudom, hogy hívják ezt a mûfajt). Aztán láttam az elsõt, majd a harmadikat és a negyediket, de ez a legjobb rész mind közül!!! Nem tudom, könyvben milyen lehet.
A76 2013 aug. 03. - 09:04:51
Hát nálam nem durrandt olyan nagyot... Am. a csaj rémálmaira kíváncsi lettem volna (bocs, nem olvastam a könyvet), de szívesen +tudnám h mitõl visítozott álmában mint egy malac. Na az k*rvára idegesített. am. jó volt, fõleg az utsó félóra. Lehetett volna több action. Na majd a 3.ik rész!
1/10
E-gon 2013 ápr. 27. - 18:08:37 1/10
Ezt a párbeszédet!:))

- Szóval vérfarkas vagy?
- Jah, nagyon úgy néz ki.
twilighte 2013 ápr. 20. - 08:01:40
Nagyon jó volt ez a rész!! Az írónak és a rendezõnek nagyon nagyon gratulálok mert imádom!!!!!
Összes hozzászólás