American Graffiti

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai vígjáték, 110 perc, 1973

Értékelés:

85 szavazatból
Szerinted?

A hatvanas évek eleje az ártatlanság évei voltak Amerikában, mielőtt Vietnam, a korrupció és a kábítószer mindent megváltoztatott. A középosztálybeli, kisvárosi fiatalok egyetlen szórakozása az autó, a szex és a rockzene. Miközben bömböl a rádióból a rock and roll, a főutcán autóznak föl-alá a papa autójával, nőre vadászva. Két jó barát elhatározza, hogy mielőtt másnap reggel elutaznak a főiskolára, még egyszer utoljára ők lesznek az éjszaka császárai. A lazán összekapcsolódó epizódokból álló történet valamennyi főszereplője egyetlen éjszaka találkozik a nagy változással.
Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Argona júl. 26. 13:14:05 8/10
Az már az elején nyilvánvaló, hogy nem a konkrét történet lesz a fontos, hanem egy életérzés. A verdák, 60 as évek, zene, fiatalság. Lucas ennek nosztalgiáját adja, hiszen a film 73 ban készült, visszatekintve az elveszett ártatlanság kora volt 62. Az egyik szereplő Kennedy elnökkel akar személyesen találkozni. És szól a zene. De nem csak úgy általában, hanem autórádiókból harsogó zene, vagány műsorvezetőjével. Az ártatlanság utolsó, eltünő pillanatát ragadja meg a film. Amikor még nem tudsz alkoholt venni a boltban, mert elkérik a személyid, nincs AIDS, nincsenek dizájner drogok, nincs olajválság ('73), nincs látható következménye a környezetszennyezésnek, nem kell kisebb autókat tervezni. Kennedy megigéri a holdraszállást... és a fehér T-bird a gyönyörű csajjal, aki azt mondja: szeretlek. De te sosem tudod elkapni, mindig egy utca hosszal előtted jár. Kinek ne hiányozna ez a világ? Pedig nem is éltünk akkor. Az egyetlen kérdés, hogy egyetemre menjünk, vagy maradjunk a városban és dolgozzunk? A zene pedig annyira alapvető, hogy amikor az egyik karakter kocsiját ellopják, elsőnek az tünik fel neki, hogy nem szól az autórádió.
Hát ezt tudja, ez a furcsa roadmovie, amit egyesek végig unatkoznak. :)
10/10
MattColors 2016 okt. 01. - 19:52:50 10/10
Nem is emlékszem, hogy adtam-e valaha 10 pontot filmre, mert az olyan, mintha megjelenne a Zisten elõttem, de ez a film megérdemli. Kb 368-szor láttam már, és még mindig magával ragad a hangulata...
Ez a férfiak "Grease-e"... ;)
8/10
Messidor 2016 júl. 24. - 17:51:28 8/10
A nyolcvanas években láttam a Filmmúzeumban(nem a tévécsatornán, a moziban!),ahol a "Rock nagy évtizede" címmel vetítették.Hogy találták ki ezt a címet?Teljesen mást vártam,de megfogott a hangulata,újra megnéztem,s másodszorra már nagyon tetszett!Azóta ha tehetem megnézem a tévékben is,ma este is ez lesz a program,még nem unom!Tavaly meg találkoztam az egyik szereplõvel személyesen is,(Ron HOward),mosolyogva vette tudomásul,milyen nagy szám volt itt ez a film nekem 1982-ben(...vagy mikor...)
6/10
warholsuicide 2016 jan. 10. - 01:50:54 6/10
nem rossz, de én is untam kicsit, fõleg az elsõ egy órát, mivel nem történik benne túl sok érdekesség.
kedves, hangulatos korrajz az ártatlan 60-as évekrõl, nagyszerûen bemutatja azt az idõszakot, és nem olyan giccses módon, mint pl. a grease. a szereplõk is pozitívak voltak, kivéve steve, õt nem bírtam. john milner karaktere tetszett a leginkább, mert egyszerre volt vagány és vicces. ahogy jobban beindult a történet, jobban le is tudott kötni, bár én is sajnálom, hogy a versenyzõs jelenet nem tartott legalább egy perccel tovább, csak hogy fokozódjon a feszültség, fõleg, hogy az egyik kedvenc dalom megy a jelenetnél (booker t & the mg's - green onions). amúgy végig szól benne a rock and roll, kár, hogy a nyálasabb fajta, és nem inkább az általam imádott 60-as garázs rock, haha. óó, és milyen csodás autók vannak a filmben... ma miért nincsenek már ilyen gyönyörû kocsik? valójában harrison ford miatt néztem meg a filmet, kíváncsi voltam a star wars elõtti elsõ komolyabb szerepére. jaj istenem, milyen szép férfi volt fiatalon... : ) ford rajongóknak kötelezõ. és persze a 60-as évek rajongóinak is. a hangulat az megvan benne, az izgalom már kevésbé. 6/10
9/10
szabzero 2015 dec. 22. - 23:20:39 9/10 Előzmény Rahar
1 pontot csak gyepagyú megmondóemberek adhatnak erre a filmre.
Az hogy nem jött be rendben van. De az 1-tõl 10-ig skálán lehet
azért különbséget tenni a botrányos minõségû, nézhetetlen gagyi
és az ugyan nem bejövõ, de hangulatos, a kort bemutató alkotás között.
De vannak emberek, akik " hú, ez fasza volt, 10 pont" és "á, ez szar, 1 pont"
két végleten tudnak csak gondolkodni.
Megmondóemberek mindenhol..
1/10
offtopic
Rahar 2015 júl. 05. - 14:36:20 1/10 Előzmény Randalph
"Természetesen szíved joga, hogy ne tetszen eme remek alkotás, még ha ez az empatikus készség teljes hiányát is feltételezi rólad kedves Rahan."
Ha ezt a kijelentést megvizsgálom, akkor ez azt jelenti, hogy akinek nem tetszik eme alkotás, annak az érzelmi intelligencia szintje rendkívül alacsony. Kifejtenéd bõvebben, hogy mibõl vontad le ex catedra ezt a kijelentést? Egyébként Rahar a nick nevem, és nem Rahan.
"Én magam sem éltem sem a kontinensen, pláne nem abban az idõben, tekintve hogy 1978-as születésû vagyok, de ettõl még bele tudom élni magam a 60-as évek "szex, csajok, rákendroll" életérzésébe teljes mértékben, és hagytam, hogy magával ragadjon a film."
Mivel nem éltél akkor nem beleéled megad, szerintem csak elképzeléseid vannak, hogy milyen lehetett.
"Én a 80-as 90-es évek kelet europájában voltam fiatal, és függetlenül attól, hogy vannak szép emlékeim a fiatalságomról, azért ilyen életérzés a 80-90-es éveket már nem kísérte végig, mint mondjuk a 60-ast, pláne nem itt kelet ejrópában."
Teljes mértékben egyetértek eme kijelentéseddel, ettõl függetlenül, hogy akkor más volt mint egy más helyen megközelítõleg 30 év múlva, nem lesz számomra szimpatikus a dolog.
"Nem kell olyan szigorúan venni ezt a dolgot, szerény véleményem szerint a film egy olyan korosztály életét mutatja be, ami talán még az utolsók között hagyott valami lenyomatot a történelemben, ha másban nem is, legalább a zenében.
Ki emlékszik ma már egy 5fõs fiú bandára, akiket elõre összeválogatva úgymond "megcsinálva" felfuttattak, hogy sztárok legyenek, mondjuk a 90-es évek elején."
Részben hasonlóan látom én is. Bár a történelemben lenyomatot hagyni-ról nekem más elképzeléseim vannak.
A kutya sem... Viszont egy Elvis Presley-t, Bill Haley-t, Chuck Berry-t vagy Buddy Holly-t szerintem még akár 50-100év múlva is meghallgatnak majd az emberek, talán nem lesz már soha olyan tömegtermék a zenéjük, mint az 1960-as években, de hogy egy bizonyos szintû rajongó táboruk mindig lesz arra mérget vehetsz.
Röviden, tömören összefoglalva nagyjából ez a különbség a 60-as évek fiatalsága, és mondjuk az én fiatalságom között.
Igenis irigylem azokat, akik akkor és ott voltak fiatalok, és megnéztem ezt a filmet, és magával ragadott a hangulata, nem szégyellem.
Az hogy téged ez nem fogott meg, lelked rajta, nem ítéllek el érte, csak furcsa... De hát ez a szép, hogy olyan mások vagyunk nemde? ;)
Sajnálom, egyszerûen nem értem, nekem nem tetszett, unalmas volt, nem tudok ezzel mit csinálni. Ez most számomra körülbelül olyan dolog, hogy valakinek például nem tetszik Michalengo Dávid szobra, akkor azt õ nem érti meg, hülye, visszamaradott, stb. Burkoltan, de ez van kommunikálva. Szerintem sokkal hatékonyabb megközelítés, hogy neked jó, mert láttál egy jó filmet, én meg pórul jártam, mert nem.
Különben meg aki nem élt abban a korban annak eleve csak elképzelései, vélelmezései vannak róla. A nagy életérzés megragadásának hitelességét nem cáfoltam, csak jeleztem, hogy ezt az jelentheti ki, aki akkor élet, ergo 1970 elõtt és nem csecsemõként, hanem legalább tizenéves srácként. Ha ez a kritérium nem áll fenn, akkor csak projekcióról, vágyakról lehet beszélni, legalábbis én így gondolom.
Hú dejó a habos sütemény 2015 jún. 07. - 23:18:13 Előzmény Rahar
igen én is hasonlóan éreztem

lehet hogy egy 60+ amcsinak felidéz valamit ez a film de nekünk ill nekem semmit se jelent

az írók a Végzet temploma (a lexarabb Indi film) írói... (Willard Huyck, Gloria Katz)

untam nagyon
k11zoltan 2014 okt. 24. - 23:49:35
Nem volt rossz film, de nekem nem jött át a nagy változás.

Mel's Diner-ben én is kajáltam L.A.-ben. :)
user11 2013 jan. 05. - 19:15:57 Előzmény fredi60
Így van, kedves Frédi60, nekem tetszett is a film.
8/10
offtopic
fredi60 2013 jan. 05. - 16:19:12 8/10
Nem kell feltétlenül minden filmben az izgalmat keresni! Sokszor elég a hangulat is....:)
user11 2013 jan. 05. - 13:43:55
Gondolom, ez Fenyõ Miki kedvenc filmje...
Cselekmény alig, apró kis jelenetek, szerethetõ fazonok, én bírtam a színészeket is, Richard Dreyfuss pályakezdõként a buzamókus fejével elég mulatságos. Állat jó zenék és kocsik, felejthetõ csajok. Szerencsére nem láttam ezt a filmet fiatalon, a 80-as években, biztos megvesztem volna egy ilyen éjszakáért. Bár alighanem én lettem volna a verda nélküli lúzer.Jó film, fílinges. De izgalom alig.
10/10
dont panic 2012 máj. 12. - 13:26:16 10/10
Imádom ezt a filmet, nagyon átjön az atmoszférája. Mennyire más világ volt éppen 50 éve, egy egészen más helyen, egészen hihetetlennek tûnik. Mindenki gurult a lehetetlenül hataémas verdájával, a menõ arcoknak menõ kocsijuk volt. Nem volt internet, facebook, a kocsiablakból kihajolva terjedtek a hírek és pletykák. Hihetetlen egy korszak lehetett és micsoda zenék dübörögtek a magnóból!
A film pont egy éjszakát mutat be ebbõl a világból, szerintem érdekfeszítõen, jópofa és változatos figurákkal, kifejezetten poénosan. Sõt, helyenként még izgalmasan is, pl a gyoruslási verseny.

A színészeket szuperül összeválogatták, Terry a tigris (haha), John Milner és Bob Falva karaktereit imádom, utóbbi szerepében Harrison Ford nálam hatalmas plusszpont. A magyar szinkronhang szintén telitalálat!

A film számomra még a zárójelenet miatt válik abszolút hatásossá, mikor a kiírásból megtudjuk, hogy (SPOILER!) John 2 év múlva meghal egy részeg sofõr miatt, Terry pedig 3 év múlva elesik Vietnamban, ezzel Lucas behelyezi a történetet a rideg valóságba. Elszomorított. Steve meg vagy nem utazott el jövõre sem egyetemre, vagy visszajött, de Modestóban (a helyszínen) élte le az életét.
kata3 2011 aug. 19. - 00:21:55
Még mindig imádom ezt a filmet...egy életérzés...a zenéje pedig csodálatos.
American Graffiti Trailer
http://www.youtube.com/watch?v=t524ftfzUbI&playnext=1&list=PL8AFC536F7892B35B

Since I Don't Have You-The Skyliners-original song-1959
http://www.youtube.com/watch?v=qzyEd2soQkk&feature=related

Rama Lama Ding Dong-The Edsels-original song-1957-58
http://www.youtube.com/watch?v=KStsPPgeka4&feature=related

Be my baby - The Ronettes
http://www.youtube.com/watch?v=QzhbGaCwBzs&feature=related

Del Shannon - Runaway, American Graffiti.1973
http://www.youtube.com/watch?v=mhOzZfhbF3A

Surfin' Safari-The Beach Boys-1962
http://www.youtube.com/watch?v=FS7SUFz36lg

Maybe Baby-Buddy Holly and the Crickets-original song-1957
http://www.youtube.com/watch?v=fEHNFxXkILM&NR=1
offtopic
kata3 2011 júl. 27. - 22:59:24
Hajrá, jó szórakozást! :-))
offtopic
kata3 2011 júl. 27. - 16:28:24 Előzmény AvatáR Gil Maerth
Így igaz, nem lett akkora sikere:
More American Graffiti(1979)_Trailer
http://www.youtube.com/watch?v=kjOPtMoROoA
offtopic
kata3 2011 júl. 27. - 14:09:48 Előzmény lszl139
Nekem pedig a lemezgyûjteményemben! :-))
Na ettõl a filmtõl indult minden...innentõl számítom a rajongásomat a zene, az autók, a film és minden egyéb iránt. :-) Ez egy életérzés :-DDD Harrison Ford, Richard Dreyfuss...és minden, ami zene. Jó szórakozást!
American Graffiti Trailer
http://www.youtube.com/watch?v=W6Jo1gH89VM
Del Shannon - Runaway, American Graffiti.1973
http://www.youtube.com/watch?v=mhOzZfhbF3A
Surfin' Safari-The Beach Boys-1962
http://www.youtube.com/watch?v=FS7SUFz36lg
Maybe Baby-Buddy Holly and the Crickets-original song-1957
http://www.youtube.com/watch?v=fEHNFxXkILM&NR=1
Randalph 2011 ápr. 08. - 11:55:39 Előzmény Rahar
Természetesen szíved joga, hogy ne tetszen eme remek alkotás, még ha ez az empatikus készség teljes hiányát is feltételezi rólad kedves Rahan.
Én magam sem éltem sem a kontinensen, pláne nem abban az idõben, tekintve hogy 1978-as születésû vagyok, de ettõl még bele tudom élni magam a 60-as évek "szex, csajok, rákendroll" életérzésébe teljes mértékben, és hagytam, hogy magával ragadjon a film.
Én a 80-as 90-es évek kelet europájában voltam fiatal, és függetlenül attól, hogy vannak szép emlékeim a fiatalságomról, azért ilyen életérzés a 80-90-es éveket már nem kísérte végig, mint mondjuk a 60-ast, pláne nem itt kelet ejrópában.
Nem kell olyan szigorúan venni ezt a dolgot, szerény véleményem szerint a film egy olyan korosztály életét mutatja be, ami talán még az utolsók között hagyott valami lenyomatot a történelemben, ha másban nem is, legalább a zenében.
Ki emlékszik ma már egy 5fõs fiú bandára, akiket elõre összeválogatva úgymond "megcsinálva" felfuttattak, hogy sztárok legyenek, mondjuk a 90-es évek elején.
A kutya sem... Viszont egy Elvis Presley-t, Bill Haley-t, Chuck Berry-t vagy Buddy Holly-t szerintem még akár 50-100év múlva is meghallgatnak majd az emberek, talán nem lesz már soha olyan tömegtermék a zenéjük, mint az 1960-as években, de hogy egy bizonyos szintû rajongó táboruk mindig lesz arra mérget vehetsz.
Röviden, tömören összefoglalva nagyjából ez a különbség a 60-as évek fiatalsága, és mondjuk az én fiatalságom között.
Igenis irigylem azokat, akik akkor és ott voltak fiatalok, és megnéztem ezt a filmet, és magával ragadott a hangulata, nem szégyellem.
Az hogy téged ez nem fogott meg, lelked rajta, nem ítéllek el érte, csak furcsa... De hát ez a szép, hogy olyan mások vagyunk nemde? ;)
lszl139 2011 márc. 20. - 17:26:09
Nekem megvan a filmgyûjteményemben.
8/10
fredi60 2011 jan. 02. - 10:17:17 8/10 Előzmény Rahar
A film szempontjából nem érdekes, hogy 1973-ban hol élt.
Ez a film ugyanis a 60-as évek elejének életérzésérõl szól! :D
perry 2010 dec. 31. - 16:15:49
OFF Topic Elnézést Kedves Rahar!

Soraidból ítélve megkaptam a magamét.
Kedvelem a merész embereket akik elmondják , hogy másoknak hol van a helye, nem beszélve arról, hogy bölcsen rendre is utasítanak.
Ki kell ábrándítsalak, 1960s évtõl szüleim a Magyar Rádiótól kiküldetésben voltak 2xr 5 évet New York városában. Ez, azt jelentette, hogy egy turnust és még 1t
tudósított édesapám.
Így után ott jártam iskolába és a középiskolai tanulmányaimat itt fejeztem be.
Engedtessék meg nekem, hogy némi tudomásom legyen már az
amerikai életérzésrõl.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu