Az elefántember – Digitálisan felújítva

Bakancslistához adom
The Elephant Man
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol-amerikai filmdráma, 120 perc, 1980

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Hátborzongató, megindító és szomorú igaz történet alapján készült filmdráma 19. században élt John Merrick életéről, aki Elefántember néven vált ismertté. Merrick arca és teste kisgyermekkorától kezdve súlyosan deformálódott. Ssaládja kitaszította, rövid élete során – 27 évesen hunyt el – mindenki úgy kezelte, mint egy szörnyeteget. Bezárva tartották, később hivatásos torszülöttként kereste a kenyerét, egy utazó cirkusz fő attrakciójaként. Egyedül Dr. Frederick Treves, a londoni kórház fiatal sebésze nyújtott neki segítő kezet, hogy emberi életet élhessen, és a szellemileg teljesen ép, intelligens és érzékeny férfit megpróbálta bevezetni a viktoriánus London társasági életébe. Ám voltak, akik nem akarták látni az arcát.

David Lynch, a Twin Peaks, Veszett világ, Mulholland Drive, Kék bársony rendezőjek 8 Oscar-díjra jelölt, John Hurt és Sir Anthony Hopkins zseniális alakításával fekete-fehér filmre vitt látomásszerű történetét a bemutató 40. évfordulója alkalmából teljes körűen digitálisan restaurálták.
Bemutató dátuma: 2023. január 29. Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    1981
    Legjobb film - drámai kategória jelölés

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
drludmilla 2023 júl. 15. - 17:17:40 9/10
John Hurt lehetővé teszi az emberiség számára, hogy ragyogjon a lenyűgöző smink révén, mint a sokszor deformált Merrick, aki megtartja a gyermeki szelídséget, függetlenül attól, hogy mennyire bántalmazták. Anthony Hopkins csodákat tesz önbizalmával és alábecsülésével egy látszólag másodlagos, de valójában összetettebb szerepben. Az óvatos forgatókönyv ingadozik a melodramatikus és a szentimentális közötti kapocshoz, miközben Merrick áthalad a nyomornegyedben show-ba, hogy valami kedvtelésből tartott állat legyen a felső társadalom számára (a freakshow másik formája?). Lynch azonban importálja az Eraserhead összes filmes furcsaságát, létrehozva egy viktoriánus Nagy-Britanniát az expresszionista fekete-fehérben található rettenetes ipari balesetek és gőzfúvókák számára, és a színházi utazás – Merrick életének legfontosabb eseménye – fantasztikus, varázslatos ünnepévé vált, amely felidézi George Méliés korai trükkfilmeinek emlékeit. Ez egy nagyon gazdag film, amely annyira magabiztos érzelmi mag, hogy megszabadul a széles körű ütésektől, mint például Freddie Jones és Michael Elphick rosszindulatú előadásai, mint rohadt kizsákmányolók, és Anne Bancroft hercegnő látogatása. Érdemes volt digitálisan hozzányúlni. Az eredetiség híveként nem adhatok 10-et, de odagondolom.