Az utolsó rejtély

Bakancslistához adom
Un meurtre en sommeil
francia krimi, 91 perc, 2012

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

Sacha Poljakov egy elmegyógyintézetből szökik meg ahol elektrosokkal kezelték. Menekülés közben rátalál egy elhagyatott házra, ami megtetszik neki és kibérli. Azonban alighogy beköltözik, előbb egy hívatlan látogató alkalmatlankodik nála, aki régen a háznál szolgált és azt állítja, hogy ismeri őt. Majd látomások kezdik el gyötörni, egy a házban elkövetett gyilkossággal kapcsolatban. A nőt, aki ismeretlenül bekopogott hozzá, másnap holtan találják, az ügyben Larosiere és Lampion kezd nyomozni...

A film Agatha Christie Szunnyadó gyilkosság című regénye alapján készült.

Stáblista:

Szereplők

Larosiere felügyelő
Sacha Poliakof
Mylene Legrand

Hozzászólások

Szerinted?
olahmiki1959 2014 júl. 16. - 06:22:09
Egész jó volt, volt egy hangulata, és a színészek meglepõen jók voltak benne.
-greghouse- 2014 júl. 15. - 12:53:45 Előzmény Texas Bill
Ez nem teljesen igaz. Ez a (közismert Hollywoody) mondás nem a "könyvre" vonatkozik (abból valóban mindenki azt csinál amit tud és akar), hanem a forgatókönyvre (ami messze nem ugyanaz). Ebben az esetben viszont pont az a lényeg, hogy "jó forgatókönyvbõl is lehet rossz filmet csinálni, meg jót is, de rossz forgatókönyvbõl a büdös életben nem tudsz jó filmet csinálni", ami nem meglepõ, az alapanyag fontos, sz...ból nem lehet várat építeni. A film minõségét nem az irodalmi regény, novella korlátozza, hanem az az alapján írt (karakterekre, jelenetekre, színhelyekre stb. bontott) forgatókönyv.
...Valahogy a franciáknak nem sikerült (eddigi tapasztalataim szerint) Agatha Christie-t jól feldolgozni, de ez nem is könnyû, mivel Christie nem a "modern", gyors krimiket írta, hanem más stílusban, ahol száz oldalas leírások vannak a karakterek jellemérõl, elhintve apró nyomokat, melyek alapján (elvileg) az olvasó is össze tudja rakni a képet. Ilyen szerkezetû könyvet megfilmesíteni nagyon nehéz, és én - kövezzetek meg - nem is vagyok benne biztos, hogy lehet, vagy egyáltalán kell-e. Egyszerûen nem filmes alapanyag, a könyvek zseniálisak, olvasni kell, tudom, ez ma nem divat, de mégis ezt kellene tenni.
offtopic
Texas Bill 2013 nov. 22. - 17:22:14
Rossz könyvbõl is lehet jó filmet készíteni, jó könyvböl is rém rosszat.
olahmiki1959 2013 nov. 22. - 17:14:36
Sajnos, az a tapasztalatom, hogy Agatha Christie történetei - egy-két kivétellel, - csak olvasva jók, filmen nem annyira.