Beépített hiba

Bakancslistához adom
Inherent Vice
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai vígjáték, 148 perc, 2014

Értékelés:

72 szavazatból
Szerinted?

Los Angeles az 1970-es évek elején. Doc Sportello, a lecsúszott, drogos magánnyomozó Gordita Beach-en dolgozik piti ügyeken. Egy nap felkeresi őt az ex-barátnője, Shasta Fay Hepworth, és arra kéri, segítsen neki megtalálni az eltűnt, dúsgazdag barátját. A marihuánafelhőbe burkolózó Doc alámerül az Angyalok városának sajátos világában, őrült szörfösök, kisstílű bűnözők, kurvák és pszichedelikus rockzenészek keresztezik az útját. A hallucinációk és a valóság egybecsúsznak.

Stáblista:

Szereplők

Doc Sportello
Bigfoot Bjornsen
Coy Harlingen
Shasta Fay Hepworth
Hope Harlingen
Sauncho Smilax

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    2015
    Legjobb színész - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Joaquin Phoenix
  • Oscar-díj

    2015
    Legjobb jelmeztervezés jelölés: Mark Bridges
  • Oscar-díj

    2015
    Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Paul Thomas Anderson

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
Attilax73 2020 nov. 05. - 14:38:21
Nos ha ez a film rossz akkor gondolom azoknak tökéletesen megfelelő a tíz éveseknek való
Transformers, Batman vagy a Marvel ökörségek. Az az ő szintjük.
olahmiki1959 2020 júl. 16. - 02:26:58
A "minden idők legrosszabb filmje" versenyben nagy eséllyel indulhatna ez a film a győzelemért!
Valaki azt írta lejjebb, hogy a forgatókönyvírót Oscar-díjra jelölték.
Tényleg? Nem mondod!
Szerintem tizenöt év várfogságra kellett volna ítélni az illetőt, kenyéren és vízen.
Nincs rá szó, nincs rá minősítő jelző!
Azt még el tudom képzelni - esetleg -, hogy könyvben más a sztori, ott átélhetjük egy drogos idióta nyálfolyós hallucinációit, de, hogy ezt mi a francért kellett megfilmesíteni...
Ráadásul ilyen hosszan és unalmasan...
Kész! Letettem a kistáskát!
7/10
InteriorLulu 2020 jan. 24. - 01:03:32 7/10
Idézek kettőt a két kapcsolódó cikkből (filmkritikából), melyek egyébként szinte egekig magasztalják a filmet.
"A történet majd összeáll – második vagy harmadik újranézésre."
"Valóság és fantázia között elillan a határ, a szándékosan túlburjánzó események, nevek, helyszínek követése, darabkák hézagmentes összeillesztése lehetetlen. A néző előbb-utóbb kénytelen megadni magát és felhagyni a jól bevált befogadói magatartással."
Hm. Azt, hogy egy filmnek nincs sem világos fókuszpontja, sem jól követhető íve és dramaturgiája, ellenben terjengős és néha követhetetlenül csapongó, azt a kritikusok pedig - nyilván nem véletlenül - nagyon nem szokták szeretni... (És megjegyzem, ami a "jól bevált befogadói magatartást" illeti, azzal felhagyni, és a filmet másképpen befogadni, úgy, hogy az egyes darabkákat aztán helyre is tudjam rakni, majd a végén értelmet nyerjen az egész, és még maradéktalanul át is jöjjön a mondanivaló, szóval erre a truvájra csupán nagyon kevés filmértő képes, és ők is jellemzően úgy, hogy kifejezetten az elvontabb fajtájú művészfilmeken trenírozzák magukat).

A rendező filmjei közül - messze nem csak Phoenix szereplése okán - a Beépített hiba a The Masterhez áll legközelebb, ám arra a filmre szerencsére sem a fenti két idézet, sem a véleményem nem áll. Az tényleg egy jó film. Ami szerintem a Beépített hibában erős, az a korfestés, a hangulat és a színészi játék, főleg persze Phoenixé.


3/10
offtopic
sexykex 2019 nov. 12. - 07:16:26 3/10 Előzmény Andrea Kocziszky
Köszönöm a bédekkert, ha újra összefutok a Beépített hibával használni fogom.
Hihihi! „Rugalmas a gondolkozásom és semmin sem lepődök meg” – ez a kis szájfény elég érdekesen csillog ebben a novemberi ködben:)
6/10
Andrea Kocziszky 2019 nov. 06. - 18:32:13 6/10
Egy fél órát szívfájdalom nélkül kivágtam volna belőle, mert bár volt benne minimum négy számomra remek jelenet, de a leülős részeknél elgondolkodtam rajta, hogy minek nézem? Simán lehet követni a cselekményt. Én ugyan nem tévedtem el benne. De ez azért van, mert rugalmas a gondolkozásom és semmin sem lepődök meg. XD Nem vígjáték. Az előttem hozzászólónak üzenem, hogy ez a főszereplő reménytelen szerelmének a története, értelmetlen ragaszkodása a múlthoz, a nőhöz, aki meglátásom szerint hitvány teremtés, és fűfüstös kóválygása az élére vasalt üzleti alapú, kemény 70-es években, ahol vagy igazodtál, vagy kicsi hippiként strandpatkánnyá alacsonyítottak le. Szomorú film.
3/10
sexykex 2019 aug. 06. - 10:23:32 3/10
Csoda pofák vannak a filmben. A szemét drogos magánnyomozó, akit rosszul fizetnek, de jól él. A még mocskosabb zsaru, aki elveszítette a társát és különösen rühelli a magánkopókat valamint a hippiket. Szexmunkások és szexmániások, drogosok és drogterjesztők, no és egy nő, akibe sokan beleszerettek. Már csak azt kellene kideríteni, hogy miről szól a film.
AdiRicka 2019 jan. 29. - 10:46:27
Elképesztően fárasztó film, minden pillanatban új információkkal és megjegyezni való nevekkel. Egy órán át még úgy, ahogy követni tudtam, az utolsó másfél órát szinte félálomban néztem végig, nem is tudom, miért nem kapcsoltam ki. Vagy hatszor kéne végignézni, vagy be kéne magam kokainozni, hogy követni és élvezni tudjam. Nagyon jók a színészi alakítások, jó a film fényképezése és érdekes a hangulata. Nyilván a sztorinak is vannak erősségei, ha valamilyen szinten felfogja az ember a második vagy harmadik végignézés után, de nekem nincs hozzá türelmem még egyszer. 6 pont.
10/10
MaZsola_Megmondja 2016 márc. 19. - 13:07:21 10/10
Felületes filmnézõk minõsítik ezt az alkotást gyengének. Merülj bele, kövesd és kapcsolj ki! Akkor tetszeni fog. Nem véletlenül jelölték a forgatókönyvírót OSCAR díjra...
3/10
Morten 2015 dec. 13. - 17:16:25 3/10
azt hiszem életem elsõ filmje amit képtelen voltam végig nézni
BORZALMAS !!!!!!!!!!!!!
a felénél kb kikapcssoltam...és 5 percre rá már azt is elfelejtettem hálistennek amit láttam belõle:-)
nem ajánlom még az ellenségemnek sem!!!
3/10
pihes 2015 júl. 11. - 15:46:45 3/10
Beépített nagy hiba volt megnézni ezt a filmet.
Piszok nagy kavarodás az egész. Keres az ember folyton valamit, amin, majd biztos elindul, feleslegesen...
2/10
bogotizsolt 2015 júl. 10. - 07:24:57 2/10
Hát ez mi ? Ha több szálon futó gondolkodtató filmet akarok, az legyen inkább Altman vagy Jarmus . Ha morbid, groteszk akkor Cohen vagy Richi. Na de ezt sajnos nem tudom pozitívan értékelni. Egyszerûen gyenge. De nagyon gyenge !
8/10
sanderb 2015 máj. 11. - 17:55:09 8/10
Szerintem az csak PTA tehetségének tudható be, hogy ennyire is (nem túl nagyon) érthetõ elsõ megtekintés után ez az ezerszeresen összetett történet. A színekkel és a fényekkel olyan hangulatot varázsol a rendezõ, ami a lelki szemei elõtt megjelent a Pynchon mû olvasásakor. Erre erõsít a képi világ egyéb elemeivel is, ja és persze a zenével. Összeségében telitalálat beleértve Phoenix játékát is.
Számomra a rendezõhöz viszonyítva ez egy könnyebb darabja a munkásságának. 10/8
2/10
Atis88 2015 máj. 04. - 18:19:27 2/10
Nos, ez nekem rettentõen unalmas volt. Fél óránál tovább nem is bírtam. Egyszerûen annyira lapos és vontatott a sztori, hogy nem bírt lekötni egy kicsit sem. Valahogy nem éreztem azt, hogy érdekelne mi sül ki belõle mert az elsõ fél óra alapján nagyon úgy tûnik, hogy semmi érdekes.

2/10, mert a 70-es évek legalább jól lett megjelenítve.
Attlas 2015 ápr. 29. - 23:20:30
Hát ez a film kifogott rajtam, pedig minden intelligenciámat összeszedtem és még a tartalékosokat is bevetettem. Tradicionálisan igyekeztem követni a mélyenszántó eseményeket, de rendre elsüllyedtem a szántásban, noha éreztem én, hogy a jelenetek minden apró részeltében eseménygondolatok bújnak, amelyeknek mint belém nézõbe ültetett magoknak, illene tudatkikelést eredményeznie, de sajnos a megvilágosodás fénye híján nem mûködött a fotoszintézis, s így megmaradtam magnak.
proklima 2015 ápr. 29. - 18:41:29
A cím, a beépített hiba egy biztosítási szakkifejezés.
Olyan balesetre vagy káresetre utal, amely valamilyen rejtett hibából ered, és amit nem lehet elõre látni, nem lehet elkerülni ám mégis bekövetkezik.
"A tojás eltörik, a csoki megolvad, az üveg betörik, és Doki azon tûnõdött, mit jelenthet ez az ex-barátnõkre vonatkozóan.„

Mivel filmleírás nincs, nagyjából elmondom a lényeget:

A film Thomas Pynchon azonos címû könyvébõl készült.
Larry Sportellót, alias Doki magányomozó kisebb-nagyobb bûnügyek felgöngyölítésével tölti napjait.
Régi szerelme, Shasta Fay Hepworth felkeresi és arra kéri, hogy kutassa fel eltûnt szeretõjét, a zsidó származású ingatlanmilliárdost, Mickey Wolfmannt (Eric Roberts), akit az Árja Testvériség motoros banda védelmez, és aki mégis, talán a feleségének köszönhetõen, eltûnt.
A film játékideje 2 ó 29 p.

Mindenesetre merész vállalkozás volt egy Pynchon könyvet megfilmesíteni
Szerencsére Paul Thomas Anderson könnyedén vette az akadályt.
Már onnan sejtettem, hogy tetszeni fog a film, mikor megpillantottam Joaquin Phoenix James Onedin-fejét (Peter Gilmore).
Nem csalódtam!

"-Azt mondták, hogy értékes csomag vagyok, de beépített hiba miatt nem biztosítanak.
-Ez mit jelent?
-Nem tudom..." (Shasta-Doc)

Számomra is kérdés.
Az, hogy valójában mi is volt a "beépített hiba" a 60-as, 70-es években, az bizonyos értelemben nyitott kérdés maradt.
Van mit töprengeni rajta.
Nekem tetszett a film.
A 10-es skálán 10 pon (ts:10).
10/10
Pantagruel59 2015 ápr. 24. - 14:20:40 10/10
Ez volt az utobbi idok,sot talan evek legjobb filmje,ketseg sem fer hozza! Mar az 5.-odik percben tudtam,h ez vm brutalis lesz,mikor felcsendult az eszmeletlen Can zenekar Vitamin C-cimu szama. Hihetetlenul morbid,de jo (abszolute nem eletszeru)karakterek,bizarr szituaciok,elvont parbeszedek,monologok,muveszi beallitasok,egyszoval minden,ami szukseges egy nem szokvanyos,pszichedelikus,hippi-krimihez. Az,h sokaknak nem tetszik,az nem a film hibaja,sajnos keves ilyen mozi van es mar hozza vagyunk szoktatva a bugyuta,semmitmondo,felejtheto,kidobhato es ujrahasznosithato szemethez. Batran vagjatok bele es csak haggyjatok,h vigyen a tortenet,meg a jobbnal-jobb zenek!

10/10.
blowup 2015 ápr. 13. - 21:56:37
Mit mondjak, amúgy bírom az elvont, urambocsá’ mûvészfilmeket, de ezen szenvedtem. Nagyon kesze, nagyon kusza, hosszú is, helyenként morbid humoros is akarna lenni, de csak amolyan heherészõs. Vagy csak rossz passzban kapott el. Végig az volt az érzésem, nincs is szöveges forgatókönyv, csak jelenetvázlatok a könyv alapján (nem olvastam). Anderson feldobta a szitut, álljatok be, csapó! Ehhez valamit tolni kell mellé, úgy biztos kijön mekkora truváj.
9/10
walter white 2015 márc. 02. - 21:14:19 9/10 Előzmény pojzir
mert az intercom fosott behozni.
én most néztem meg, baromi jó, zseniális színészi játékkal (fõleg Phoenix), de nem fog mindenkinek tetszeni.
offtopic
pojzir 2015 febr. 20. - 16:16:57
gondolom nem magyarországon láttad a filmet. miért nem vetítik itthon is???????
4/10
bee eater 2015 febr. 07. - 14:26:30 4/10
10 ember ment ki a moziból film közben és nem is jött vissza. A kritika el van ájulva a filmtõl, de hogy mire fel, azt még most sem tudom. Iszonyú lassú, kusza, se füle, se farka történet és JP egyáltalán nem olyan vicces folyton befüvezett magánnyomzóként, mint ahogyan a filmkritikusok ezt megírták. Csalódás volt, pedig a bemutatója alapján jópofa hülyeségnek ígérkezett, de ebbõl a jópofa ugrott és maradt a hülyeség. Mindez 150 percben! Csak azért ültem végig, mert abban a naiv hitben éltem, h a legvégére kiderül, h tk. mi is volt ez az egész. Hát, a 'lightbulb moment' nem jött be.
Összes hozzászólás