Botrány

Bakancslistához adom
Bombshell
16 éven aluliak számára nem ajánlott kanadai-amerikai életrajzi dráma, 108 perc, 2019

Értékelés:

124 szavazatból
Szerinted?

Roger Ailes (John Lithgow) az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb médiabirodalmának vezetője, a FOX News hírcsatorna alapítója nem válogatott az eszközökben, legyen szó egy szaftos sztoriról, vagy a női alkalmazottak megalázásáról. A hírhedt mogul hatalma egy pillanat alatt összedőlni látszott, amikor Gretchen Carlson (Nicole Kidman), a csatorna egykori műsorvezetője szexuális zaklatás vádjával beperelte őt. Az eddig hallgatásba burkolózott nők, köztük a népszerű riporter, Megyn Kelly (Charlize Theron) is nyilvánosságra hozta, hogy a csatorna igazgatója többször inzultálta őt. A botrány egyre nagyobb méreteket öltött, ami Alies bukásához vezetett.

A nagy port kavart, megtörtént események alapján készült BOTRÁNY című film forgatókönyvét az Oscar-díjas Charles Randolph (A nagy dobás) jegyzi, a rendezői székben pedig Jay Roach (Versenyben az elnökségért) foglalt helyet. A zseniális színésznőket, színészeket felvonultató alkotást már most a legnagyobb Oscar-esélyesek között emlegetik, csakúgy, mint Nicole Kidman, Charlize Theron, és Margot Robbie Oscar-jelölésre érdemes alakítását.
Bemutató dátuma: 2020. január 9. Forgalmazó: Freeman Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Oscar-díj

    2020
    Legjobb smink és maszk

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
drludmilla aug. 27. 12:16:01 Előzmény Berente Imre
És eleve szét van egyik-másik plasztikázva.
5/10
Atis88 aug. 06. 14:28:22 5/10
Egyszer nézhető, de nem nagy szám. Sokkal jobban bele kellett volna mennie ennek a filmnek a témába, csak a felszínt kapargatják sajnos. A színészek sem igazán tudtak kibontakozni kellőképpen.
7/10
InteriorLulu márc. 17. 12:12:19 7/10 Előzmény DUNAWÖLD
Nincs szükégem rá, hogy mellém állj, eleve hogy mellém álljon bárki abban, hogy nem értek egyet bizonyos kommentelők bizonyos hozzászólásaival, de oké, köszi, értékelem. Tényleg.
Carlsont illetően félreértettelek. Így már értem, mire gondoltál. Ami a metoo-t illeti, annak hátulütőivel, hogy igen könnyen vissza lehet élni, és gyakran vissza is élnek vele, elhiheted, a keményvonalas feministák kivételével alapvetően mindenki tisztában van. Mindenki, a bolsilipsik is.
Igen, nagyon úgy tűnik, nincs átjárás a világaink között. Ezt kettőnket illetően nem különösebben sajnálom, ám kettőnkön túlmenően a jelenséget nagyon is, mert csak rosszat tesz, károsít, rombol... De ez van, marad a reménykedés, hogy ez az egész idővel visszafordítható lesz.
Mindegy. Nézzünk filmeket, ez a dolgunk, DUNAWÖLD-nek és InteriorLulunak. :)
1/10
DUNAWÖLD márc. 16. 22:22:49 1/10 Előzmény InteriorLulu

Ahh... Bocsáss meg, hogy melléd álltam abban, hogy mivel értek egyet....

A közellenség
-
Enemy of the State

Javaslom, nézd meg, Will Smith "jobboldali szemetek" ellen küzd.
Neked való tartalom.

Tucker "#MeToo"célpont volt? Mikor?

De erre nincs időm, ha kb.süketek párbeszédekênt kezeled. Ne raboljuk egymàs idejét.
Nekem az "érték" mindig az igazsàg, nem az, hogy ki kit utál zsigerileg. Nyilván más a hàtterünk, mintha màs valósàgban, más dimenzióban élnénk.
Orbàn nélkül Ukrajna, Majdan lennénk. A hópelyhekre, szivárvànyra nincs időm.

Nincs átjárás a világaink között.
7/10
InteriorLulu márc. 16. 20:50:27 7/10 Előzmény DUNAWÖLD
Akkor érdemes lehet nem másnak címezned, hanem annak, akitől származik, aki felháborított. Mert az a korrekt, és mert nem lesz belőle félreértés.
Nem tudom, te hogyan vagy vele, de az én véleményeimnek kábé nulla százaléka pártszimpátia-alapú. Rég sajátommá vált értékek, normák, saját világnézet szerint választok - ha választok - pártot, nem fordítva.
Tucker Carlson pedig az elmúlt pár évben gyakran volt a te értelmezésed szerinti "célpont": olyankor, amikor megjelenései és megszólalásai közvetlenül érintkeztek az orbánista rendszerrel, illetve a magyar kormányzat (értsd: Orbán) megjelenéseivel és megszólalásaival. Könnyen megtalálod ezeket, ha adott újság keresőjébe beírod Carlsson nevét.
1/10
DUNAWÖLD márc. 16. 16:23:42 1/10 Előzmény InteriorLulu
Tudom, hogy honnan származik.
Pont arra hàborodtam fel magam is.
...
Véleménye mindenkinek lehet, csupán "pártszimpátia" alapján. Ennél azért próbàljunk objektívebbek lenni.
Màr várom, mikor lesz Tucker Carlsson az új célpont. Lehet, hogy 10 évet nem is kell várnom, és visszamenőleg 20 évre jelentkezik valaki.
7/10
InteriorLulu márc. 16. 13:09:58 7/10 Előzmény DUNAWÖLD
Én viszont pontosan tudom, te hol siklottál ki: ott, hogy az általad idézett mondat valójában nem tőlem származik.
(Segítek, @sexykextől származik, az egyetlen hozzászólásomban többször is tőle idézek. Ezeket onnan lehet felismerni, hogy idézőjelbe tettem őket, és emellett a kommentemet eleve neki címeztem).

A Foxra pedig - ugyanebben a hsz-emben - egy másik fórumos kollégára reagálva "tereltem a szót", megemlítve a tényt (!), miszerint a filmben több helyütt is elhangzik vagy utalnak rá, hogy a cégnek dolgozni egyfajta megbélyegzés, és hogy miért is az.
Hogy magának a filmnek az elkészültében eleve volt-e a tévétársaságra nézve bármennyi lejárató szándék, én nem tudom, és nem is különösebbn izgat. A Foxról ettől függetlenül is megvan a véleményem, ahogy az amerikai bel- és külpolitikáról, vagy egyáltalán számtalan közéleti-politikai vonatkozású dologról - sőt filmekről, és azok pontozási módjairól is -, és ezek szerintem döntően nem egyeznek a tieiddel; de ez engem nem zavar, és a te érdekedben is remélem, téged sem... Mindenesetre cseppet sem csodálkozom, hogy szerinted valahol valamit elrontottam.
1/10
DUNAWÖLD márc. 16. 00:29:32 1/10 Előzmény InteriorLulu
Valahol kisiklottál, pedig jól lattad a dolgokat...
"Akit ez feszélyez, mégis ki tudja vonni magát – egy két próba után békén hagyják. Ha mégsem, jobban teszi, ha elmegy"... A kvaêlet, ha azért nekünk kell kilépnünk, ha a kanmuri nem àll le...
Ott rontottad el, hogy a foxra terelted a szót:
Nem tudhatod, hogy nem politikai lejaratasról van- e szó. Ugyanis a Fox nagyon meredeken beszámol a dolgokról, a mai napig is. A demokrata elit szennyesét csak ők teregeti elénk. HB, az elnökcsemete mocskàról pl.nagy a csend mindenhol.
Stb.
1/10
DUNAWÖLD márc. 16. 00:17:00 1/10
Ez érdekes...
A szereposztó dívány hirtelen abcúg lett.
Bizt volt sok ilyen. De ☝️
Nem jó gazdag, sikeres férfinak lenni, ketyeg a bomba.
Berente Imre jan. 22. 18:23:59 Előzmény bkrix
Sminkmesterek az eredetihez hasonlóra maszkolták őket.... Ezért kaptak Oscar jelölést...
bkrix 2022 dec. 03. - 22:22:56
Ezek a nők (Nicole Kidman, Charlize Theron) hova plasztikáztatták az arcukat? Olyan, mintha teljesen ismeretlen színésznőket látnék.
gyöngymedve 2022 dec. 03. - 15:59:57 Előzmény zetevar
Lehet, hogy rólad mond el mindent. Na jó, nem tudhatom.
7/10
offtopic
Cukros csirkecomb 2022 júl. 25. - 15:44:40 7/10 Előzmény sexykex
OK. Részemről béke van. És rekkenő hőség... :)
4/10
offtopic
sexykex 2022 júl. 24. - 10:52:40 4/10 Előzmény Cukros csirkecomb
Ebben a hőségben már gondolkozni sem tudok. Mégis megpróbálkozom egy válasszal. A film egyértelműen a munkahelyi zaklatással foglalkozik, ezért nem éreztem helyénvalónak, hogy a gyermekmolesztálást szóba hoztad. Valóban súlyos ügy, de nem ez volt a film témája.
Abban igazad van, hogy én a pszichiátriai fogalmakat említettem, mivel a köznyelvben ritkán emlegetjük a hivatalos bűnügyi szakzsargont. Abban is, hogy a szexuális zaklatás bárki ellen irányulhat. Mivel minden lényeges dologban egyetértünk, részemről feleslegesnek érzem a további szószaporítást.
7/10
offtopic
Cukros csirkecomb 2022 júl. 14. - 00:40:23 7/10 Előzmény sexykex
Úgy érzem, nálad keverednek a fogalmak... A pedofília pszichiátriai fogalom, míg a szexuális visszaélések különböző fajtái jogi fogalmak, melyek büntetési tételeiről a Btk. rendelkezik az áldozat életkorától függően különböző kategóriákban.

A kommentedre írt válaszomban csak azt szerettem volna jelezni, hogy nemcsak pénzéhes, karrierista személyek lehetnek a különböző szexuális visszaélések áldozatai. Sok a kiszolgáltatott korú vagy helyzetű áldozat. Az áldozatok általánosító hibáztatása bűncselekmények megítélésekor nem jó irányba vezet.
4/10
offtopic
sexykex 2022 júl. 13. - 09:45:34 4/10 Előzmény Cukros csirkecomb
Egy apró, de lényeges pontatlanságra szeretném felhívni a figyelmedet, egyúttal megpróbálom egyértelművé tenni a különféle fogalmakat. Azt írod, hogy „ilyen helyzetekbe nem csak felnőttek kerülnek, hanem gyerekek is, kislányok és kisfiúk is...”
A zaklatásnak három válfaja ismert: a munkahelyi (szexuális) zaklatás; az etnikai, faji alapú zaklatás és a személyes indítékú zaklatás. Azonban a gyermekeket leggyakrabban az iskolai és az internetes zaklatás sújtja, kortársaik részéről. Ezt nevezhetjük személyes indítékú zaklatásnak is. Ha mindez felnőttek részéről történik és szexuális indítékú, akkor már pedofíliáról beszélünk.
(A pedofília a serdülőkor előtti gyermekek iránti szexuális vonzalom. A hebefília a serdülőkorúak, a 11-14 éves fiatalok iránti szexuális vonzalom. Efebofília, amikor valaki tartósan és erősen 15-19 évesekhez vonzódik, akár még nagypapa korában is.)
7/10
Cukros csirkecomb 2022 júl. 06. - 22:38:31 7/10 Előzmény sexykex
Abban is van igazság, amit Te írsz, kétségtelen... A zaklatás (sőt, sok esetben szexuális kényszerítés) jelensége megszűnne, ha minden öntudatos zaklatott vagy kényszerített nő kiállna magáért, jogi eljárást kezdeményezne, és nem tenne meg ennyire mindent a karrierjéért. Akkor a jelenség lassanként eltűnne. DE: ilyen helyzetekbe nem csak felnőttek kerülnek, hanem gyerekek is, kislányok és kisfiúk is... Hogy erről szólni kell, és a társadalom számára fontos, hogy hatékony megoldási útvonalakat találjon a sértettek karrierjének veszélyeztetése nélkül, az nem kérdés. A téma tényleg irtó fontos. Ezért is nagy csalódás, ha ekkora sztárparádéval megalkotott és ekkora médiafigyelemmel kísért filmet így elszúrnak. Mert az kétségtelen, hogy unalmas volt. Sokszor nehezen követhető (ki kicsoda és ki kivel van...?). Kár érte, sokkal több van a témában. És valóban nagyon fontos. Ezért nem pontoztam le annyira. Legyen 7.
4/10
sexykex 2021 nov. 20. - 22:34:24 4/10 Előzmény InteriorLulu
Már hiányoztál kedves Lulu. Ma reggel is csak bámult rám a kutyám azzal az ostoba barna szemeivel és szíve szerint megkérdezte volna, hogy mi bánt ennyire. És akkor elmondhattam volna neki, hogy a Lulu. Lulu már napok óta nem üldöz a butaságaival, valami nagy dobásra készül. Kicsit félek, kicsit izgatott vagyok, kicsit hiányzik.
Böhömke bátorítón lefetyelni kezdte a kezemet, és amikor lehajoltam hozzá képen nyalt. Közöltem vele, hogy ez már zaklatás, és ha még egyszer ráveti magát dugási szándékkal a jobb lábamra, akkor feljelentem. Bubuka, a szőrmemacink is csak azért nem ment a rendőrségre, amikor legutóbb szándékai ellenére hátulról próbálta bejátszani a lompost Böhömke, mert kissé viseltes lett az affértól és teljesen elszégyellte magát. Hiszen még kiskorú a szerencsétlen és ráadásul fiú. Sajnos Böhömke – a kutyám – zaklatási ügyekben még a szokottnál is ostobábban viselkedik.
Remek lenne kedves Lulu, ha majd neki is elmagyaráznád egy takaros kis írásban, hogy mi a zaklatás, hiszen annyira hasonszőrűek vagytok. Én majd felolvasom neki, ő megérti és abbahagyja a különböző testtájak illetlen nyalogatását is. Böhömke már annyi mindent megért: a fenéken billentést, a kiveresedett képű ordítást és a „fúj, nem szabad te dög”-öt is megérti. Nem tudom kedves Lulu, hogy Te megértenéd-e, de én bízom benne, hogy igen, hiszen annyira hasonszőrűek vagytok.

Ja, amúgy most helyzet van!

Nem szívesen beszélnék arról az unalmas filmről, hiszen egyrészt nem emlékszem rá tökéletesen, másrészt már leírtam a lényeget. (Gyengébbek kedvéért: a hozzászólásom utolsó három mondata.) Most komoly esély van arra, hogy megértsük a zaklatás természetrajzát, hiszen itt van nekünk Dara Eszter az úszó, aki korábbi edzőjéről azt mondta: „Turi György leültetett, és elkezdte csókolgatni a nyakam.” Mindez azonban nem a múlt héten történt, hanem 2008-ban Pekingben.
Esztike akkor már nagykorú volt és semmi sem akadályozta volna abban, hogy az olimpia után kitálaljon. Csakhogy: „nem volt rossz dolgunk, Amerikába jártunk edzőtáborba, jó életünk volt, nem akartunk kockáztatni.” Ezt is Esztike mondta, aki most úszótársaihoz hasonlóan elkezdte rugdosni az általuk Cárnak nevezett „döglött oroszlánt”. Az öreget, akinek a tudása és szigora nélkül valószínűleg nem váltak volna elismert és gazdag emberré.
Még nem bomlott ki az igazság minden szirma, de én máris gratulálok minden nőnek, aki pénzért és luxusért bármit eltűr, de ha már nincs szüksége a „zaklatóra”, akkor keményen kitálal. Erkölcsös szukák, annyi szent.

7/10
InteriorLulu 2021 nov. 20. - 13:37:12 7/10 Előzmény sexykex
"Azt, hogy egy férfi ötletel, ajánlatokat tesz, pajzánkodik, illetlen kérésekkel áll elő én nem tekintem zaklatásnak. (A fiúk fele, már 12 éves korában is ilyen.)"
Szóval szerinted a szexuális ajánlat és a nyilván szintén szexuálisan "illetlen" kérés az nem szexuális zaklatás... Szerintem ezt érdemes volna átgondolnod. Ahogy azt is, hogy a felnőtteket azzal mentegeted, hogy gyerekkorukban is ilyenek voltak.

"Le kell állítani [...] és kész. A lényeg, hogy semmiképpen se lehessen félreérteni, hacsak nem pont ezt akarjuk. Ettől kezdve zaklatás az, ha mégis újrakezdi...".
Nem. Félreérthetetlenség esetében a zaklatás már az első alkalommal is ténykérdés.

"Aki dolgozott már koedukált társaságban, az tudja, hogy oda vissza megy a zrika nap, mint nap a munkatársak között is és nem csak a főnök koslat utánunk. Akit ez feszélyez, mégis ki tudja vonni magát – egy két próba után békén hagyják. Ha mégsem, jobban teszi, ha elmegy."
Egyrészt a film egyáltalán nem ezzel a helyzettel foglalkozik, egyetlen pillanatában sem. A másik, hogy szerinted a nő, aki bár igyekszik, mégsem tudja kivonni magát, és továbbra sem hagyják békén (a szexuális irányultságú "zrika" és "koslatás" ugyebár ismétlődő, rosszabb esetben folyamatos cselekmények), akkor jár el helyesen, ha ezt megelégelve inkább lelép, ahelyett, hogy kiállna magáért, jelezné a dolgot a vezetőség felé, és egyáltalán minden tőle telhetőt megtenne - nyilván morálisan és jogilag elfogadható módon -, hogy a továbbiakban zrikák és koslatások nélkül végezhesse ugyanott a munkáját... Hát... Azon a sajnos kétségtelenül jogos tényen kívül, hogy a vélt vagy valós áldozatok könnyen vissza is élhetnek a dologgal, te úgy tűnik, még az egész metoo-jelenségből sem értesz semmit, még ebből az egészből sem tanultál semmit.
Márpedig nem jó, ha egy viszonylag értelmes ember a nyilvánosságban bőszen hangoztatja a múlt században ragadtságát.

@csomolungma:
"Én nem ertem ha ilyen rossz ott dolgozni, mert zaklatjak akkor mert nem mondanak fel zsinorban!"
A filmben több helyütt is elhagzik vagy utalnak rá, hogy a Foxnak dolgozni egyfajta megbélyegzés: a csatorna olyannyira hírhedt, hogy az egész médiában egyszerűen nem, vagy nagyon nem szívesen dolgozik senki a Foxtól jött emberekkel.
5/10
statham 2021 okt. 09. - 00:26:57 5/10
Margot Robbie 10/10
Charlize Theron 10/10
Nicole Kidman 7/10
Film 5/10
Összes hozzászólás