Buffalo Bill és az indiánok

Bakancslistához adom
Buffalo Bill and the Indians
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai western-vígjáték, 123 perc, 1976

Értékelés:

17 szavazatból
Szerinted?

Buffalo Bill az amerikai szórakoztatóipar egyik első professzionális sztárja komoly tőkét kovácsolt valódi és csak a legendákban megtörtént kalandjaiból. Vadnyugati showjában úgy eleveníti fel az indiánokkal vívott legvéresebb csatákat, ahogyan azt a győztesek szemszögéből megírták a krónikások. Legújabb előadásához új sztárt szerződtetett, Ülő Bikát, a legendás indiánt, aki embereivel lemészárolta Custer tábornok seregét a Little Big Horn folyónál. Ülő Bika hajlandó lenne eljátszani a legendás eseményeket, de egy cseppet sem tetszik neki Buffalo Bill forgatókönyve, amelynek szerinte nem sok köze van a valósághoz. Márpedig ő makacs indián, és ragaszkodik a történelmi hűséghez.

Stáblista:

Szereplők

William F. 'Buffalo Bill' Cody
Ned Buntline
Annie Oakley
Ed Goodman
Nate Salibury
Oswald Dart

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

    1976
    Arany Medve: Robert Altman

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Jim Hacker 2019 febr. 15. - 20:21:00 10/10
Minden szempontból kiemelkedő és szórakoztató film. Persze aki nem ismeri a történelmi hátteret az nem fog sokat érteni az egészből. A legfontosabb gondolatokat az indián tolmács (Will Sampson) és a "Legenda csináló" (Burt Lancester) közli a nézővel. Ezek alapján Buffalo Bill (Paul Newman) egy beképzelt alak, kevés ésszel és gyenge erkölccsel megáldott siker- és élvhajhász. Így már biztos, hogy ez nem szimpla vígjáték hanem szatíra a javából. Aki szeretné megnézni és élvezni annak legalább ennyi kötelező: https://en.wikipedia.org/wiki/Buffalo_Bill_and_the_Indians,_or_Sitting_Bull%27s_History_Lesson . Itt a film cselekménye is pontosan van megfogalmazva, sőt a másik (nagyon fontos és valóságos!) címe is látszik: "Ülő Bika történelem órája".
offtopic
pozsizsuzsi 2008 okt. 26. - 19:26:51
Dehogynem, dehogynem. Nem is akármilyenek. Most épp a Farkasokkal táncoló jutott eszembe...
pozsizsuzsi 2008 okt. 26. - 18:35:29
Ha már a port csak egy árva képet közöl itt, azt is egy másik filmbõl, akkor pótlom a hiányt: Íme a filmtörténet legcsodásabb szempárja és legsármosabb arca, kivételesen lobogó arany sörénnyel és arcszõrzettel, Billként:
rajongólány 2008 okt. 05. - 22:01:33 Előzmény efes
Szerintem is nagyot alakított Paul Newman (is), a film maga pedig tényleg elég fárasztó... már többször megpróbáltam, úgyhogy biztos vagyok benne :-)
5/10
efes 2008 szept. 25. - 21:15:46 5/10 Előzmény gtothistvan
Ebben a filmben is egészen elképesztõt alakított az amúgy magyar származású Paul Newman. Nem rajta múlik, hogy Robert Altman gyengébb filmjei közé tartozik a Buffalo Bill és az indiánok. Vagy az is lehet, hogy csak túl erõs a többi...
gtothistvan 2008 jún. 29. - 20:05:06
Paul Newmannak egyáltalán van rossz filmje??? Nekem pl a "színek" csücske. A rendelkezésre álló üz.küldõ rovat kevés, az Õt magasztaló kritika terjedelmére.