Chihiro Szellemországban

Bakancslistához adom
Sen to Chihiro no kamikakushi
14 éven alul nem ajánlott japán animációs film, 125 perc, 2001

Értékelés:

242 szavazatból
Szerinted?

Chihiro, a tízéves, önfejű kislány meg van győződve arról, hogy az egész világ körülötte forog - épp ezért képtelen belenyugodni abba, hogy szüleivel új városba költözik, és csalódottságát meg sem próbálja leplezni az utazás alatt. Amikor az erdőben eltévedve egy különös zsákutca végére érnek, a kis család rábukkan egy sötét alagútra, amelynek másik végén szellemváros fogadja őket. Az üres utcákon fejedelmi lakomától roskadoznak az asztalok: az éhes szülők mohón a finom ételekre vetik magukat, ám hamarosan disznóvá változnak, amikor a városban felbukkannak a valódi vacsoravendégek. Az eldugott mesevilág lakói ősi istenek és más csodalények, uralkodója pedig Yubaba, a gonosz boszorkány. Chihiro csak akkor mentheti meg szüleit, ha hasznossá teszi magát Szellemországban és munkát talál magának a banya hatalmas fürdőházában.
Bemutató dátuma: 2003. március 6. Forgalmazó: Best Hollywood

Stáblista:

Szereplők

Chihiro hangja
Haku hangja
Yubaba hangja
Chihiro apjának hangja

Alkotók

Díjak és jelölések

 • Oscar-díj

  2003
  Legjobb animációs film: Hayao Miyazaki
 • BAFTA-díj

  2004
  Legjobb nem angol nyelvű film jelölés: Toshio Suzuki
 • Európai Filmdíj

  2002
  Legjobb nem európai film jelölés: Hayao Miyazaki

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Démétér456 2022 júl. 14. - 10:48:29 10/10
Gyönyörű mese a felnőtté válásról varázslatos japán mesei, mitológiai elemekkel.
Minniemousee 2021 okt. 17. - 10:15:28
Gyermekkoromban láttam ezt a rajzfilmet, emlékszem félelmetesnek találtam a karaktereket, és nyomasztónak az egészet. Szerintem ez nem gyerekeknek való.
10/10
ABanonym 2018 okt. 05. - 12:21:05 10/10
Még kiskoromban láttam először, így sokadjára újra nézve, ugyanolyan izgalmas, mesés színvilág jellemzi, valósággal elkápráztat, egy percig nem lehet unatkozni. Micsoda szürreális fantázia ...teljesen kitűnik a többi mese közül, az Oscar díjon meg sem lepődöm, teljességgel megérdemelte :)
(animét Én sem kedvelem, de ez kivétel)
mirjan 2018 szept. 21. - 16:27:05
rekszem 2018 jan. 11. - 11:44:29
Nagyon jó és érdekes mese. 3 és fél éves kisfiamnak is nagyon tetszett, persze végig kérdezgette, hogy mi micsoda. Nekem is tetszett, jó a hangulata és kellõen elborultak az alakok is benne.

Akik fanyalognak azért nem árt ha észbe vésik, ez bizony egy gyerek mese, elsõsorban nem felnõtteknek szól, de elõnye, hogy akár felnõttek is élvezhetik.
1/10
Bodellger 2017 jún. 13. - 11:32:31 1/10
Számomra óriási csalódás volt ez a film. Volt ugyan egy hangulata, és érdekesnek találtam néhány karakter, akiket azonban nem nagyon bontottak ki, alig, vagy egyáltalán nem tudtunk meg róluk valamit. Maga, ahogy megvoltak rajzolva a figurák nekem nem tetszettek az arcnékülit leszámítva. A cselekményvezetés és maga a történet az, ami számomra kevés volt, nem igazán fogott meg, nem igazán ragadott magával. A borzalmas magyar szinkronról már nem is ejtek szót. 6/10 többre, különlegesebbre számítottam.
Torollt Felhasználo 2016 szept. 04. - 19:45:34
Folyamatos feszültségkeltés és sértegetés miatt kérem a felhasználó végleges kitiltását a fórumról!
Torolt Felhasználo 2016 szept. 04. - 19:35:48
<---

Alaptalan vádaskodás, rágalmazás, adathamisítási kísérlet, rendszeres trágárkodás és egyéb folytatólagosan fennálló fórumszabály-szegések miatt.
Torollt Felhasználo 2016 szept. 04. - 19:23:33
Kérjük a felhsználó fórum hozzáférését blokkolni folyamatos és szándékos trollkodás, valamint fórumrombolás miatt!
Torolt Felhasználo 2016 szept. 03. - 18:54:16 Előzmény zpeller
Mi bonyolult azon hogy:
- apuciék belezabálnak a máséba ezért disznóvá válnak
- Chihironak dolgoznia kell egy fürdõben a banyának hogy visszaváltoztathassa õket.

Ez egy kõegyszerû népmese-történet, kb. a Holle Anyó pepitában.

Ha a gyerek a terjedelem miatt unta, akkor kérdés milyen idõs, mert ez ugye 90 perc, szemben a Magyar Népmesék 5-10 percével.
5/10
zpeller 2016 szept. 03. - 13:22:25 5/10
Hát nekem nem tetszett. Nyilvánvalóan inkább felnõtteknek szóló mese, a kisfiam unta. Nem csodálom, számára a történet nagyon hosszú és bonyolult volt.
Látható, hogy a japánok fantáziavilága elképesztõ és számottevõen eltér az európai világoktól. A történet egyébként szokatlan és semmihez nem hasonlítható, de a végén azért akkor is ott van a de...
Mara60 2016 aug. 04. - 07:09:05 Előzmény Bob19
Ennek azért ellentmondanék. Emlékszem, mikor megkapta az Oscárt, eléggé húztam a szám. A Disney rajzfilmekhez szokott szemem túl elnagyoltnak találta a grafikáját, az elõzetest pedig túl zavarosnak. Még a sok dicséret sem hatott meg. Úgy gondoltam, nem az én világom.
Aztán egyszer leadta a tv (szokás szerint, valami lehetetlen idõpontban) úgyhogy teljesen véletlenül találtam rá, de azonnal beszippantott a történet. Csak olyan negyedóra múlva jöttem rá, hogy errõl a filmrõl van szó. Addigra viszont már odaragadtam a képernyõ elé. A végén pedig úgy gondoltam, méltán kapta a díjat. Menet közben arra is rájöttem, hogy ugyanaz az alkotója, mint a kedvencemnek, a Vadon hercegnõjének.

Annak is ellentmondanék, hogy a gyerekek nem értik a történetet. Ha hiszed, ha nem, õk sokkal fogékonyabbak a képi szimbólumokra, és kicsit se zavarja õket, hogy egy másik kultúrkörbe tartozik.
offtopic
huDAVE 2016 aug. 04. - 00:52:07 Előzmény Bob19
Nem tévedés és nem egyszer adták a magyar tévében. Engem nem érdekel mennyi pontos imdbn és mennyi oscar-t kap valami. Pláne, hogy az utóbbinál sokszor inkább politika vagy más dönt, nem pedig filmkritikusok. Ez egy japán mû, kit érdekel, hogy az amerikaiak díjazzák-e. Másfelõl japánban már azelõtt hatalmas siker volt, hogy oscart kapott volna.
Tenebristar 2016 márc. 23. - 18:31:12 Előzmény Bob19
Én elõször videokazettán láttam. Még anno tékából kölcsönöztem kíváncsiságból és nem csalódtam benne. Szerintem ez minden idõk egyik legjobb animéja. Mióta megnéztem, teljesen más szemmel tekintek a japán rajzfilmekre, fõleg a Ghibli mûvek termékeire. Miyazaki egy igazi zseni. Egyszerûen lenyûgöz a zsenialitása!
1/10
Bob19 2015 ápr. 21. - 13:06:34 1/10
Tévedés. A legtöbb ember ezt a filmet is az imdb, torrent oldalak pörgése óta látta és értékelte (látható az itteni szavazatok alacsony számában is). Ez fõleg az elmaradott M.o-ra jellemzõ, ahol 2001-ben az internet még nem számított mindennapi dolognak és ugye a tv-k sem nagyon adták le ezt (meg most sem). Vagyis a legtöbben az imdb alapján nézték meg ezt is és jól felhúzták a filmet (talán a rendezõ miatt (mert ez nagy divat mostanság) vagy a gyerekkori emlékek miatt).
Mások meg az elfogult kritikák alapján nézhették meg és természetesen pozitívan is értékelték utána az imdb-n. Mert baromira érdekes az is, hogy az Oscar díjas filmek is magas pontozással bírnak, de én mégsem találkoztam még olyannal akinek maradéktalanul tetszett volna a film (pl. Birdman vagy a 12 év rabszolgaság). És kritikákból is csak pozitívakkal találkozom! (Csak mert Hollywood azt mondja, hogy jó!) De már rájöttem, hogy a 6-7 pontos filmek sokkal jobbak, mint a 8-9 pontosak, bár azért vannak kivételek, így meglesem a 8-9 pontosakat is.

Amúgy az a baj azokkal a filmekkel amiket az internet nélküli gyermekkorunkban néztünk és tetszett, hogy mai szemmel nem vesszük észre benne az ökörségeket. Ha anno nem láttad volna ezt, lehet ma másképp vélekednél róla te is. Nálam is van olyan film ami mai szemmel nézve gagyi, de mégis szeretem.:D De én legalább megmondom, hogy gagyi!
offtopic
huDAVE 2015 ápr. 19. - 19:49:31 Előzmény Bob19
Közösségi és internetes oldalak? Ne viccelj már. Attól, hogy te "most" láttad, ez még a fészbúk, IWIW és társai elõtt jött... Az imdb meg még úgy nézett ki akkor, mint egy hobbi portál. A lényeg meg a japánkultúra ismerete nélkül is leszûrhetõ. Szerintem elmondhatom, hogy rengetegen láttuk gyerekként internet és egyebek nélkül, de mégis tetszett.
Bálint Tamás 2014 okt. 13. - 00:01:18
Szerintem a Szentjánosbogarak sírja túlzás lenne gyerekeknek ajánlani. Nem azt mondom, hogy nem nézhetik meg, csak hát nem igazán értené, vagy érezné át a történetet. Nekem bejött, de csak 20 évesen éreztem át a rajzfilmet :)
boom48 2014 aug. 27. - 18:19:10
Nem kell hozzá ismernia távolkeleti, vagy szûkebbena japán kultúrát. Bõven elég amit elmesél maga a történet.

Az viszont hogy valaki nem bírja a szürrealizmust, hát Egyéni Szociális Probléma. Részemrõl Dali a kedvenc festõm.
9/10
Ljerk 2014 aug. 27. - 17:51:42 9/10
Ez a film japán. Európai ember nyilván nem értheti meg könnyen, mert nem ismeri a japán történeteket és mondákat. Az alábbi magyar nyelvû cikk rávilágít több számunkra érthetetlen és furcsa történés és alak japán eredetére:

- http://japanfelderito.hu/chihiro-szellemorszagban/
1/10
Bob19 2014 aug. 27. - 11:43:10 1/10
Egyetértek. Én is csak az értékelés miatt néztem meg, de nem nagyon voltam vele kibékülve. A sok hülyeséget ami ebben volt már nem bírtam lenyelni. Tele volt szürreális marhaságokkal és nem tudom hogy tudtak ilyeneket ki is találni. A mesében lévõ történéseket nem magyarázzák meg, hogy mi miért volt és ki kicsoda volt ebben a történetben. Egyes jelenetek meg kifejezetten undorítóak voltak benne.
Viszont ez a mese gyönyörû példája annak, hogyan lehet egy pocsék és egyben felejthetõ alkotást az internet és a közösségi oldalak segítségével úgy eladni és meggazdagodni belõle, hogy a pozitív kritikákkal az önálló gondolkodással NEM rendelkezõ emberek tudatába asszimilálják azt az érzetet, hogy ez tényleg mennyire jó és hogy ezt neked is látnod KELL és ennek neked is tetszeni KELL ha azt akarod hogy neked is jó ízlésed legyen... és ennek sajnos sokan be is dõlnek (mindig õk vannak többen)...
Ezáltal egy átlag alattinak mondható alkotásból a közösségi oldalakon is egymást hülyítve, azon milliók kedvenc animációs filmjét hozzák ki, akik csak a mások ízlését követve, - ezzel egymás seggét nyalva - az egekig magasztalják a filmet, hogy õk is bekerüljenek a sznob társadalomba. (ld.: a pocsék Gangnam Style több milliós like-olása a youtube-on vagy némely pocsék Oscar díjas film túlértékelése az imdb-n)
Sokan az ilyen filmeket mûvészfilmeknek is titulálják, pedig mindenki tudja, hogy egy film attól válik mûvészfilmmé mert nem lehet eladni, esetleg nézhetetlen dögunalmas vacak...
Egy jónak mondható történetet nem tudom, hogyan lehetett így elrontani csupán a rossz szereplõkkel és a rossz látványvilággal, ami egy gyerek esetében akár egy RÉMÁLOMMAL is felér.

Mindenesetre gyerekeknek erõsen NEM AJÁNLOTT kategória mert még visszamaradnak a fejlõdésben. Inkább nézzék meg a Szentjánosbogarak sírját.
Összes hozzászólás