Csend és kiáltás

Bakancslistához adom
magyar filmdráma, 74 perc, 1967

Értékelés:

35 szavazatból
Szerinted?

1919. után egy alföldi tanyán a csendőrparancsnok hallgatólagos beleegyezésével rejtegetik Istvánt, a volt vöröskatonát. A környék rettegésben él, a félelem és a megalázottság érzése lesz úrrá az embereken. A tanya gazdája, Károly is felügyelet alatt áll. A teljes jogbizonytalansággal visszaélve a szintén a tanyán élő Teréz és Anna arzénnal mérgezik Károlyt és az öregasszonyt. István hivatalos bejelentést tesz a dologról, noha tudja, hogy ezzel sorsa megpecsételődött...

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
petcheetah 2022 febr. 08. - 10:55:02 1/10
Kicsit hülye film volt. A végét nem értettem.

Miért lőtte le a parancsnokot, mikor ő végig segített neki? A parancsnok meg miért adta oda a fegyverét?


Nagyon lassú film, nem ajánlom annak, aki a pörgős filmekhez van szokva. Ha nem figyelünk, eléggé érthetetlen, a szereplők össze-vissza mászkálnak, nem tudni, miért, én pl. azokat sem értettem mikor a nők odabújtak az emberhez. Azt miért csinálták?
Lenne még sok kérdésem ezzel a filmmel kapcsolatban, szívesen megnéznék vagy olvasnék erről egy kifejtős magyarázatot.

olahmiki1959 2016 dec. 11. - 07:24:16
Kíváncsi lennék az akkori, 1967-es kritikákra, amelyekben vagy elájultak Jancsó nagyságától, vagy elmondták, hogy ez bizony egy meglehetõsen zagyva, nagyjából értelmetlen és megmagyarázatlan epizódokból álló film-kísérlet, mûvészi(eskedõ) mozzanatokkal, színészóriások ide-oda kóválygásával a filmvásznon.

Azzal, hogy a film megnézése után, UTÓLAG elolvastam az ismertetõt, néhány homályos részlet a helyére került, CSAKHOGY EGY FILMNEK A TARTALOM ISMERTETÕJE NÉLKÜL IS MEG KELLENE ÁLLNIA A HELYÉT!!!

Ez a mû bizony nem tartozik Jancsó legjobb munkái közé, egyszer nézõs, felejthetõ-felejtendõ.
Djoko 2011 júl. 27. - 22:21:56
Még nem láttam, de most olvastam a Körkép 67-ben ennek a filmnovelláját Hernádi Gyulától, Kiáltás címmel. Az például ütött.
9/10
adamnagysweetmovie 2011 márc. 30. - 22:14:05 9/10
Hát nekem a Szegénylegények volt az elsõ Jancsó kötelezõ, és én ott küzdöttem az általatok írt "ki kinek a kije és mit miért csinál" effektussal. Sok helyszín és szereplõ, mozog a kamera és a koma is, nem könnyû lekövetni.
Egyébként azt hallottam, Jancsó néptáncos volt, emiatt is mozognak koreográfia szerint a szereplõi. Engem ez a film nagyon elkapott, kb mintha a saját zord lelkivilágomba dugták volna be a projektort, fõleg a csendek és zajok voltak nagyszerûek.
Ezt megkérdõjelezem (port ismertetõ): "A teljes jogbizonytalansággal visszaélve a szintén a tanyán élõ Teréz és Anna arzénnal mérgezik Károlyt és az öregasszonyt." - Nem lehet, hogy könyörületet gyakoroltak egy idõs emberen és egy árulása súlya alatt összeomló élõhalotton?
slacio 2010 jan. 04. - 10:23:26
kiégett az agyam, ez egy szörnyûség
Redfield 2009 febr. 02. - 14:43:58
Nagyjából egy véleményen vagyunk, bár engem a mászkálgatás nem idegesített annyira, mint a lassan csöpögtetett teljes kép, de még a végén is bennem voltak a kétely nyomai, hogy tényleg jól értem e, hogy ki mit és miért csinált? Egyébként ja: hatásos mû, erõs rendezés.