Film

Dombokon túl

/După dealuri / Beyond the Hills/
román filmdráma, 150 perc, 2012 16 éven aluliak számára nem ajánlott
    • f

Értékelés:

24 szavazatból
Szerinted?

Alina és Voichiţa egy árvaházban lettek barátnők gyermekkorukban. Felnőve szeretőkké váltak, és bár korábban hűséget fogadtak egymásnak, Alina Németországban próbál új életet kezdeni. Egy idő után azonban nem bírja tovább, és visszamegy Moldáviába Voichitáért. Ő azonban időközben más elkötelezettséget talált, egy kolostorba vonult, és ott is akar maradni örökre. Vonakodva, de befogadják Alinát is pár napra a zárdába, mielőtt visszatérne Németországba. Hamar kiderül azonban, hogy elvei nem közösek az ott élőkével.

Bemutató dátuma: 2013. március 21. (Forgalmazó: Cirko Film)

Stáblista:

Kapcsolódó cikkek:

Díjak és jelölések:


Vélemény:

szavazat: 7/10 2015 febr. 14. - 17:53:35
2015 febr. 14. - 17:53:35
Mungiu filmjének egyetlen hibája talán a hossza, mert a rengeteg szöveg és a narratíva elhúzása miatt kissé vontatottnak éreztem, habár a forgatókönyv itt is kitûnõen volt megírva, csakúgy mint a 4 hónap, 3 hét, 2 nap c. filmjében. A vége viszont ennek is ugyanolyan sokkoló.


SPOILER

Rendõrök, kik elmondják milyen gonosz a világ, erre ott gázolnak el mellettük egy gyerekcsapatot és észre sem veszik. A mocsok ami beteríti a szélvédõt, szintén szimbolikus.


7/10
2013 ápr. 23. - 23:09:44
2013 ápr. 23. - 23:09:44
Annak, aki befurakszik egy szervezett, rendezett és jól mûködõ közösségbe, ott mindent írott és íratlan szabályt felrúg, a normákra fittyet hányva folyamatosan rendet bont, lázong, zülleszt, zavart kelt, a többszöri távozásra felszólításnak nem tesz eleget (hiszen agresszív személye máshol sem kívánatos), számolnia kell azzal, hogy a közösség saját, rendelkezésre álló eszközeivel elõbb-utóbb védekezni fog – és ez akár a betolakodó pusztulásával is járhat.
szavazat: 10/10 2013 ápr. 17. - 15:51:50
2013 ápr. 17. - 15:51:50
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál
DOMBOKON TÚL Cristian Mungiu román film


Ahogy a Mater Johanna, ez is egy tragikus szerelmi történet. Szikáran egyértelmû abor-
tusztfilmjéhez képest Cristian Mungiu most rejtelmesebb, kétértelmûbb. Mindenkinek
igazsága vagyon, csakhogy minden igazság más és más.
Az idegenbe vetõdött Alina eszeveszetten kapaszkodik árvaházi barátnõje után, teljesen
mindegy, mennyire volt szexuális a kapcsolatuk, hiszen a anyátlan egymásra utaltság, a közös sors, a szeretetvágy sokkal fontosabb összekötõ erõ. Voichita, Cosmina Stratan éneklõ kislányhangon beszél, a kolostorban befogadó közegre, irányító atyára talált, azt hiszi,
segíthet barátnõjén, néhány hónapra elmehet vele Nyugatra dolgozni. A pap, a harmincévesen is tekintélyes, fényesen göndör szakállas Valeriu Andriuþã azonban kizárja ezt a
lehetõséget. A hisztériára hajló, összeszorított pengeszájú Cristina Flutur, akit még tüdõbaj is kínoz, epileptikus kitörésekkel reagál, elvakultan küzd az elvesztett barátságért.
A két fõszereplõ hihetetlenül erõs figurája gránit talpköve a filmnek, de az apácák is egytõl egyig pontosan karakterizált csoportja is a rendezõ szereposztási csúcsteljesítménye.
Korongszerû fekete fejfedõk, suhogó ruhák, a sötét háttér elõtt sápadt arcok világítanak.
A beállítások tökéletes szimmetriában statikusak, a kitûnõen tömörített, feszes párbeszédek színpadszerûek, fojtott nyugalmuk ellenére fokozódó feszültséget generálnak. Az operatõr Oleg Muþu kézikamerával is remekel, bizonytalan léptek, veszett rohanások ellenpontozzák a kolostor békés hétköznapjainak állóképeit.
A kórházi orvos feje fölött hármas kép: Mona Lisa, Naplemente és Mária-ikon. Elküldi a beteget,nem tud eleget fizetni, a papnak pedig bûnbocsánati cédulát küld, imádkozzon érte
is. A bigott néphit, a korrupt jelen és az orvosi ráció nemes találkozása! A szörnyû vallási
hiedelmek beágyazottságát mutatja, hogy többen is kérik a papot, ûzze ki az ördögöt az
õrjöngõbõl, talán éppen az atya az egyetlen, aki kételkedik ennek hatásosságában. Románia, jelenidõ: a mentõs nem ismeri fel a közelgõ halált, ám a rendõr letartóztatja a fél kolostort. A nevelõszülõk keze ott is maguk felé hajlik, a vasúti kocsik résében halinaszagú tömeg hömpölyög.
Cristian Mungiu nem oszt igazságot. Várakozásunkkal szemben kiderül, hogy az apácaközösség baráti és szeretetteljes védelmet jelent az otthontalan, talajtalan embereknek, a
pap egyházi elismertetéséért küzdõ, alternatív szakadár, az egyik lány szélsõséges ösztönlény, a másik jóságos bizonytalanság. Feledhetetlen Cosmina Stratan tágra nyíltan sugárzó szeme, kontrasztként Cristina Flutur vijjogó fékezhetetlensége.
Nem vesszük észre, hogy két és fél órája éljük át a sûrûsödõ drámát, a fekete alakok árnyként mozognak a hó vakító fehérjében, a rejtelmes ellentmondások, elhallgatott részletek hosszú viták utóéletét jövendölik. Végre egy art-film, amely valós és igaz! Amely román új
hullám hírét erõsíti, ha nem is kárpótol a hazai csendért.
2013 márc. 20. - 15:25:10
2013 márc. 20. - 15:25:10
Március 21-tõl a Cirkóban!
2012 okt. 26. - 22:56:40
2012 okt. 26. - 22:56:40
Ezt a filmet Budapesten mikor és hol lehet megnézni?