Film

Édes Emma, drága Böbe

magyar filmdráma, 78 perc, 1992 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Értékelés:

107 szavazatból
Szerinted?

  Emma és Böbe két falusi lány, még az előző rendszerben tanárnők lettek és orosz nyelvet tanítottak egy fővárosi általános iskolában. A történelem változása, a rendszerváltás elsodorta a kötelező orosz-nyelv oktatást, s hogy továbbra is tanárnők maradhassanak esti tanfolyamon angolul tanulnak és másnap reggel már tanítják a gyerekeknek a frissen tanultakat.
  Fizetésük nem elég arra, hogy önállóan lakást vagy szobát béreljenek, ezért már hét éve egy pedagógusszálláson laknak, ketten egy szobában, mint háromszáz hasonló körülmények között élő tanártársuk. Emma, hogy anyagilag elfogadható helyzetet teremtsen magának, takarítást vállal jómódú családoknál. Böbe szórakozóhelyeken ismerkedik férfiakkal egy-egy vacsorameghívásért.
  Emma szerelmes az iskola igazgatójába, viszonyuk már egy éve tart, de a férfi nős, gyermekei vannak, nem akar válni, a kapcsolat tehát Emma számára kilátástalan.
  A történet Emma és Böbe harcát mutatja be a fennmaradásért, a társadalmi pozicíó megtartásáért, melyet nagyon nehéz munkával az előző rendszerben elértek. Nem akarnak lecsúszni, újra falusi lányként élni. Böbe titkos prostitúció miatt a rendőrségre kerül, majd öngyilkosságot kísérel meg. Emma egyedül folytatja harcát szeretet és hit hiányával küszködve.


  Forgalmazó: Örökmozgó

  Kövessen minket a Facebookon!

  Stáblista:

  Díjak és jelölések:

  • Európai Filmdíj (1992) - Legjobb forgatókönyv: Szabó István
  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (1992) - Zsűri különdíja: Szabó István
  • Európai Filmdíj (1992) - Legjobb női alakítás jelölés: Johanna ter Steege
  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (1992) - Arany Medve jelölés: Szabó István

  Vélemény:


  2015. november 28. 12:12
  Vontatott, elavult, elavult álproblémákkat feszeget. Végignéztem, fölösleges szenvedés volt. Egy Szabó nevű magyarellenes idegen agyszüleménye. A vágást nem ismerik a készítők, vagy a rendező parancsára beszüntették.

  2015. október 30. 20:39
  Nagyon jó film volt, durva problémákkal melyekből sok még mindig aktuális és azóta sem lett "meggyógyítva". A színészek remek alakításokat nyújtanak és a forgatókönyv is igen impulzív.


  8/10

  2010. október 19. 13:36
  lesz az mkvmben 400-800 ft-ért vetítés

  Összes hozzászólás