Égrenyíló ablak

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmdráma, 81 perc, 1959

Értékelés:

22 szavazatból
Szerinted?

Mint a mesében, az öregasszonynak három fia van. A legidősebb, Fecó dolgos, a legkisebb, Cinege kicsit forrófejű, de ügyes és tehetséges. Jumbó, a középső azonban nagy vagány. Olyannyira, hogy még attól sem riadna vissza, hogy kipróbálja, mi az a "bankrablás", amibe még az öccsét is belekeverné...
Az 50-es évek végén, Gerencsér József művéből készült film sajátos hangulatú alkotás, mely az olasz neorealizmus korai darabjaival mutat hasonlóságot.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
szlovákiai febr. 14. 15:40:54 Előzmény Nótárius
Köszönöm a választ, pontosan így képzeltem el a végét! Jó film volt, jó volt látni a sok fiatal színészt. A történet tipikus az akkori időkre.
janderka febr. 14. 15:37:56 Előzmény Nótárius
Köszi. Helyettem is nagyon jól összefoglaltad.
A szobor egyébként még ma is áll!
10/10
Nótárius febr. 14. 14:28:59 10/10 Előzmény szlovákiai

Jumbo miután testvéreként is letagadva cserbenhagyta a mentő által eszméletlenül elszállított Czinegét, késő éjjel egyedül tért haza. Az őket már izgatottan váró édesanyja és Fecó kérdését ingerülten hárítva, azt hazudta, hogy nem tudja mi történhetett Czinegével és hogy hol lehet. A meghiúsult "pénzrablás" helyszínén azonban a visszamaradt számos nyomból és körülményből, valamint a lehetséges elkövetők személyéből kizárásosan következtetve egyértelműen Jumbóra terelődött a nyomozók gyanúja, ezért aztán még azon a hajnalon le is tartóztatták szerény újpesti lakásukban.
Ezután a keresésére indult Huszár és Fecó egy nagy kórházi kötéssel a fején találtak rá a kórházból már elbocsátott, de még kissé kábultan hazafelé tartó Czinegére. Mikor aztán Czinege megtudta, hogy szegény édesanyjának mennyi fájdalmas aggodalmat okozott, megbánva minden rosszat, amit tett; egy szempillantás alatt elfeledve sérülését, felrohant a lépcsőházban és ott fent, legfelül már csak az összeölelkező árnyékukat láttuk, és önfeledt lelkendezésüket hallhattuk, amint boldogan üdvözölték egymást.


Mivel régebben láttam, kisebb pontatlanság lehet az emlékezetemben, de a lényeg és főként a zárókép az biztos! ;)
szlovákiai febr. 14. 11:53:40 Előzmény janderka
Felvettem USB-re, másnap néztem meg. Az utolsó percek lemaradtak. Mi történt azután, hogy Cinegét elvitte a mentő? Megköszönöm, ha valaki leírja. A filmet nem találtam a YT-n.
janderka febr. 12. 10:57:46
Jó volt. Hihetetlen, hogy 62 éve készült.
vino-et-veritas 2016 szept. 19. - 08:43:06
Régen láttam, de emlékeim szerint eléggé az olasz elõzményeket követi hazai környezetbe helyezve.
Csak ugye a korszak itthoni gazdasági-társadalmi-politikai környezete nem ugyanaz és így az üzenete is más ("épülõ szocializmus").
Viszont a szereposztás valóban a helyén van.
9/10
olahmiki1959 2016 szept. 19. - 06:52:36 9/10
Nagyon jó, realista alkotás, hatalmas szereposztással és kitûnõ színészi alakításokkal...:)
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu