Egy nap

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar játékfilm, dráma, 99 perc, 2018

Értékelés:

86 szavazatból
Szerinted?

Anna 40 körül van. Rohan. Van három gyereke, férje, munkája, anyagi szorongása. A pénzük fillérre, a napjaik percekre vannak beosztva. Anna odaér, megígér, elintéz, elhoz, fejben tart, órát tart. Anna nem éri utol a férjét. Szeretne beszélni vele. Úgy érzi, muszáj lenne. Úgy érzi, elveszti őt. És úgy érzi, nem térhet ki a mindig soron következő feladat elől. A hétköznapi, a masszívan monoton ütközik a törékennyel, a nem ismételhetővel.

Szilágyi Zsófia egy Pécsett szerzett diploma után a Színház- és Filmművészeti Egyetem film- és televíziórendező szakán végzett 2007-ben Enyedi Ildikó és Gothár Péter osztályában. Az Egy nap első játékfilmes rendezése, amely a Filmalap Inkubátor Programjának támogatásával készült. Az Egy nap világpremierje a világ legrangosabb filmfesztiválján, Cannes-ban volt, ahol az alkotás az 57. Kritikusok Hete versenyszekcióban szerepelt és ott a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját nyerte el. A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége az Európai Filmakadémia kérésére összeállított egy 12 filmből álló listát is, amelyen szintén helyet kapott az Egy nap, s amely ezzel esélyessé vált az Európai Filmdíjra is.
Bemutató dátuma: 2018. november 8. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
edi29 máj. 17. 17:12:49 1/10
Senki meg ne nézze, minden perce, amit erre a filmre áldoz az ember, nemcsak hogy eltékozolt perc az ember életéből, de mellé még kegyetlenül büntet is. Merem állítani, hogy minden idők legpocsékabb magyar filmje. Ha még csak unalmas lenne szimplán, az megváltás lenne, de nem, ez nemcsak, hogy unalmas, de elképesztően idegesítő: semmitmondó, senkit nem érdeklő, felszínes párbeszédek, folyamatosan -de tényleg 0-24-ben- hisztiző, síró, veszekedő gyerekek. A szerencsétlen anya totálisan neurotikus (ki csodálkozik ezen), de mégsem tudunk együttérezni vele, a félrejárkáló apát nem is nagyon látjuk, mert nála már rég kiütötte a biztosítékot ez a végletekig lehúzó nihil, ami a filmnek minden másodpercéből árad, kiszívva a nézőből a maradék életkedvet is. Már csak arra lennék kíváncsi, hogy mégis mi volt ezzel az egésszel a célja a rendezőknek vagy a film megálmodójának. Ez nem művészi, ez nem ad semmit, ez nem élmény, ez nem is elgondolkodtató....az, hogy ez a film megszülethetett, az egy orbitálisan nagy melléfogás.
3/10
pante jan. 22. 10:17:55 3/10
Nem ajánlott, mert unalmas és semmitmondó. Vége is elég gyengére sikeredett, legalább valami konklúzió lenne, de az sincs. Sajnálni sem tudom őket, nem kellett volna három gyereket csinálni! Mindenesetre a gyerekvállalás ellen jó film, mert tényleg idegesítőek voltak. A két felnőtt pedig kiégett és depressziós. A köztük lévő beszélgetések pedig nem életszerűek, egy megcsalást nem így szoktak lereagálni. Nem értem a nagy hype-ot, oké, hogy magyar film, de attól még gyenge közepes. A témában vannak sokkal jobb filmek is.
9/10
trev 2020 dec. 27. - 13:04:05 9/10 Előzmény kaszikaport
Nahát, ezek szerint talán mégsem véletlen, hogy a főszereplő engem igencsak emlékeztet Frajt Editre pont a Szomszédokból. Bakker, még a hangja is. :-D
9/10
trev 2020 dec. 27. - 12:58:23 9/10
Kemény film. Feltűnő, hogy a párbeszédek nagy része vagy valaki fikázása annak háta mögött, vagy a gyerekek rendszabályozása, vagy simán csak elbeszélés egymás mellett. Valaki írta itt a kommentek közt, hogy lélekölő. Hát az. A körforgalmas jelenet nálam mindent visz. 9/10
p u m p e r 2020 okt. 08. - 13:52:49
A film címe ez kellett volna legyen:
"Isten nélkül..."
1/10
morpet 2020 okt. 04. - 20:08:25 1/10
Katasztrófa. A legkisebb erőfeszítést sem teszi a film azért, hogy felkeltse az érdeklődést, csak egy pocsék élethelyzetből kiragadott nap szenvtelen végigdarálása. Filmnek sem nevezném, csak a tények rögzítésének. Nincs előzmény, nincs előretekintés. Sem kérdés, sem magyarázat. Lélekölő úgy, ahogy van.
7/10
lunula 2020 szept. 20. - 11:01:35 7/10
Vannak filmek, amelyek bizonyos szempontból befejezetlenek, nem tudjuk, mi lett azután, így még nyomasztóbbak. Itt sincs megoldás, nincs tanács a hasonlót átélőknek, éppen ezért nem azoknak ajánlanám, akik épp most vannak mélyponton. Szerintem ez a társadalomnak szól, egyúttal kritika is. Rosszindulatú leszek, nem mindenkinek való a három gyerek, mert csak sérülni fognak. (Környezetemben is volt nem egy, akinél ált. a nagyszülő - volt, ahol a legidősebb gyerek - nyakába szakadt a babára való vigyázás, séta, házimunka.) A férj szimplán elmenekül. A gyerekeknek is ártanak. Ugyan másban én is tudok tanácstalan lenni (átérzem a nő bénultságát), de vannak dolgok, amiket egyszerűen látok: ha gond van, min. beszélni kell róla, és dönteni, vagy megpróbálni megoldani, vagy ha nem akarják, akkor elbúcsúzni, és osztozni a felügyeleten (a szüleinket nem, de a párunkat mi választjuk). Megcsalásnál a férj nem áldozat, döntést hozott. Szerintem a különóra alapvetően nem rossz, csak nem mindegy hogyan, és nem a család rovására kell, az sem jó, ha nincs lehetőség szinte semmire, persze a többségből nem lesz művész, élsportoló, de fejlődik, tapasztal, megtalálja a saját útját, és hiszem, hogy kell a lehetőség, egy normális világban azt az intézménynek, szülőknek kellene megszervezni, hogy a gyerkőcök kipróbálhassanak dolgokat, és ne az esti órákra maradjon, amikor a gyerek fáradt.
luci87 2020 jún. 04. - 12:27:55 Előzmény kaszikaport
A Szomszedokat ne bantsd!..:) Sokkal jobb volt,mint ez a film!!A facen kulon rajongoi csoportja is van!Reneszanszat éli!En is megint elkezdtem nezni az elejerol...pedig mar lattam...fiatal,19 voltam mikor vetitettek eloszor..
De ezt a filmet,biztos nem neznem meg tobbszor!...:(
8/10
Eszter.Sz 2020 jún. 03. - 20:14:55 8/10
Ez egy nagyon jó film! Mondom ezt annak ellenére, hogy pénzért sem nézném meg újra és nem is ajánlom senkinek aki épp rosszabb passzban van lelkileg, vagy maga is gondokkal küzd, mert ez a film nem ad feloldást, nincs konklúzió, vagy bárminemű üzenet (csak amit mi magunk fogalmazunk meg), olyan gyakorlatilag mint egy dokumentum film, de minden perce leköti az embert, úgy hogy semmi különös nem történik és az sem túl pörgősen. Tényszerűen bemutatja egy család - de főleg az anya szemszögéből - kb 24 óráját. Ami akár lehetne jó is, mert bár 3 gyerekkel nem könnyű az élet, de nyilvánvalóan nem ez a probléma. Ennél a családnál minden adott a nyomasztó alaphangulat megteremtéséhez: elhidegült házaspár (hűtlenség bizonyos értelemben?), anyagi gondok, munkahelyi gondok, agyon terhelt gyerekek (=felnőttek). Elképesztően lehangoló nézni, ahogy vergődnek a részben maguk által teremtett káoszban. Egyik foglalkozásról a másikra hordják szerencsétlen gyerekeket, ami nagyban hozzájárul a végletekig kimerült anyuka állapotához, és nyilván az anyagi gondokhoz is. Közben persze nincs már energiájuk magukból adni a gyerekeiknek, talán csak a legkisebbnek aki még baba gyakorlatilag. De a film nem sugallja, hogy ezzel gond lenne, igazából nem sugall semmit, csak egy látlelet a leginkább városi, értelmiségi szülők "mindent meg akarok adni a gyerekeimnek" felfogásáról. Persze azon el lehet gondolkodni, hogy a gyereknek mire volna igazából szüksége, valóban a vívástól/csellózástól/balettól lesz e boldog. Bennem ez az ami lecsapódott de a film ránk bízza mit szűrünk le belőle.
szigetigabo@gmail.com 2020 jan. 02. - 15:13:24
Nekem tetszett a film, bár tény, hogy nyomasztó. Viszont az is tény, hogy számos család él így ma Magyarországon. És hányan vannak akiknek még nagyszülői segítségük sincs. Szerintem ez a film a férfiak és a fiatalok körében nem lesz népszerű. Leginkább azokat az anyákat érinti meg, akik jártak/járnak hasonló cipőben.
8/10
Gollam24 2019 nov. 30. - 11:27:53 8/10 Előzmény BigBlueI
"Szóval kitartás! Nem volt rossz ez a film, de ezt igazából csak a sorstársak (anyák) érzik/élik át. "

Hidd el, átérzik ezt azok is, akik ugyan nem kisgyerekes családanyák, de szorult beléjük néminemű empátia és humánum, főleg ők értékelik ezt a filmet (btw. például én).
BigBlueI 2019 nov. 29. - 21:08:03
Fájt.
Elöljáróban egy bölcs mondás: Ha nincs gyerek - nincs öröm, nincs bánat.
Amit hozzá tudnék tenni, hogy DÖBBENETESEN egyedül marad egy anya minden problémával. A lázzal, a betegséggel, a vízvezetékkel, a munkahelyi problémákkal, a párkapcsolati bajokkal, az időhiánnyal, a pénztelenséggel, a hivatalos ügyintézéssel, logisztikával - egyszóval mindennel. Mert a legtöbb férj aszongya, hogy én keresem a pénzt. Én fontos ember vagyok. Ha hazaérek, az egész napos meló és stressz miatt nekem jár a kikapcsolódás (tenisz, foci, futás, filmek, sörözés a haverokkal, egy kis magány - ami persze menekülés a mindennapi problémák elől). És persze igaz, hogy a film nem szól "semmiről", csak egy magányos nő zsúfolt napjáról.
Emlékszem, amikor a gyerekeim megszólaltak, hogy fáj a fülük, elsírtam magam. Mert eszembe jutott, hogy fél éve hol az egyikkel, hol a másikkal ülök a fülészeten, kivárom a soromat, viszem magammal a mesekönyvet, a kisautót, a babát, a színes ceruzát ésatöbbi. Aztán amikor az egyiknek, vagy a másiknak, vagy a harmadiknak volt zeneiskolai órája, előadása, farsangja, edzése, fogadó órája, szülői értekezlete, anyák napi ünnepsége, karácsonyi előadása ect. Minden persze olyan időben, amikor a párom dolgozott és minden rám maradt, mert én OTTHON voltam.
Szerencsére a mienk egy kisváros, ahol egy idő után a gyerekek már egyedül is, gyalog el tudtak menni/jutni egyik helyről a másikra. És mivel minden helyre szinte ugyanazon családok gyerekei jártak, ismertük egymást, ha szükség volt rá, kisegítették egymást az anyukák. Így aztán - visszatekintve - olyan gyorsan elszaladt az a pár év, hogy csak túl kellett élni. :) Vallom, hogy gyereket nevelni egy kisvárosban sokkal könnyebb, mint Budapesten.
Végszó: MINDIG több az öröm, mint a bánat. És az aktuálisan óriásinak tűnő problémák nagyon gyorsan elmúlnak.
Szóval kitartás! Nem volt rossz ez a film, de ezt igazából csak a sorstársak (anyák) érzik/élik át.
kecsup 2019 nov. 03. - 21:21:16 Előzmény kecsup
Rosszul írtam, csak nem találta a saját kocsiját hirtelen.
kecsup 2019 nov. 03. - 21:12:53
Spoiler!

Ami nálam kiverte a biztosítékot (totál életszerűtlen), hogy amikor nem tudja kinyitni a kocsija ajtaját, hogy a gyerekért menjen, ellop egy autót. Nem betelefonál az iskolába, hogy késik, ne aggódjon a gyerek. Még a világért se. ????
8/10
Gollam24 2019 szept. 23. - 12:07:39 8/10 Előzmény kaszikaport
Azért ennél jóval többről szól a film, amolyan "mókuskerék-életforma" kritika.
kaszikaport 2019 szept. 22. - 20:35:20
Senkinek nem ajánlom. Értékelni nem szeretném, mert a szereplők színészi játéka egyesnél sokkal többet érdemel. De 90 percen át nézni a másik ember átlagosan szar életét arra ott volt a Szomszédok.
tortura 2019 júl. 21. - 14:07:32 Előzmény Knédliman
"Másrészt meg soha nem tudom megérteni, hogy miért kell önmegvalósítanunk gyerekeinket. "
Tiéd a nap Nobel-díja. Nagyon jó és okos kérdés, minden szülőnek el kéne ezen gondolkodnia. Mondanám szívesen, hogy ezt a jó kérdést tedd fel az én szüleimnek is, de nem tudnád, mert apám már nem él. Ő volt pont ilyen. Ha nem sikerült volna az érettségim, a diplomám, talán nem is vett volna emberszámba, mert az számára olyan lealacsonyító lett volna, ha pl. parizert kell szelnem egy boltban (ezzel szokott riogatni). Ami azért érdekes, mert neki egy tanonc iskolája volt, tehát még csak arra se lehet fogni, hogy mondjuk orvosként ciki lett volna neki egy szakmunkást végzett gyerek.
joshfeed 2019 jún. 14. - 22:34:03
Ott kezdeném, hogy a férj egy életképtelen málé pöcs, a mindennapjaik pedig szervezetlenek. Három gyereknél hétköznapi otthoni és hétvégi kirándulós, sétálós közös családi programokat szerveznék nem sportokat és csellózást és tököm tudja milyen szakköröket, mert amúgy tényleg tönkre megy az életük így és a gyermekek se kapnak figyelmet. A film egy igazi társas magányt jelenít meg, átgondolatlan életvezetéssel és elhanyagolt gyerekekkel.
luci87 2019 jún. 07. - 10:16:51
Nem voltam tőle elájulva.Legtöbb anya, nő,átéli ezt a szitut...nekem nagyon nyomasztó volt.Aki szórakozni akar, és könnyű kikapcsolódásra vágyik ne nézze meg...
8/10
Gollam24 2019 jún. 02. - 14:51:12 8/10
Szerintem csak a kicsit lagymatagabb befejezés miatt (bemásznak az asztal alá így tiltakozva az embertpróbáló, strapás mindennapok ellen) nem kapott egy rahedli díjat, pedig egész tűrhető kis filmecske.
Mondjuk nem csinál sok kedvet a gyerekvállaláshoz, az tény.

8/1O.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu