Fekete péntek

Bakancslistához adom
Black Friday
amerikai horror, 70 perc, 1940

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

A híres irodalomtudóst, Kingsley professzort pénteken 13-án autóbaleset éri. Legjobb barátja, Dr. Sovac (Boris Karloff), az agysebészet szaktekintélye kockázatos vállalkozásra szánja el magát. Egy másik ember agyát ülteti át Kingsley koponyájába. A donor pedig nem más, mint a közismert és rettegett bűnöző, Red Cannon.
A műtét kiválóan sikerül, a tudós hamarosan felépül. Ám környezete rémülten tapasztalja, hogy magatartása különös módon megváltozott. A hajdan oly szelíd és megfontolt egyetemi tanár most ördögien ravasz, agresszív érdekemberként viselkedik. Ráadásul amerre csak megfordul, véres gyilkosságok történnek. Orvosát azonban mindez cseppet sem zavarja, mert tudja, hogy az agy az emberéleteknél is értékesebb titkokat rejteget számára.
Igazi csemege ez a film a klasszikus horrorok rajongóinak, hiszen együtt láthatjuk a műfaj két nagy, legendássá vált horrorszínészét, Boris Karloffot és a magyar származású Lugosi Bélát, akit még mindig óriási kultusz övez Amerikában.

Stáblista:

Szereplők

Dr. Ernest Sovac
Eric Marnay
Prof. George Kingsley / Red Cannon
Sunny Rogers
Jean Sovac

Hozzászólások

Szerinted?
feketevipera 2011 okt. 29. - 20:31:20
Idehaza talán kevésbé ismert film, jóllehet Boris Karloff és Lugosi Béla is játszik benne. A történet mai szemmel nézve nem különösebben újszerû, talán nem is annyira hátborzongató, viszont 1940-ben még az lehetett. A mondanivalója az, hogy nem játszhatunk Istent, a mû maga a határokat túllépõ tudós toposzára épül, aki meg is bûnhõdik azért, hogy lényegében véve etikátlanul cselekedett, kvázi doktor Frankensteinként. Nem mondom, hogy nem lehetett volna többet kihozni a filmbõl, bár nyilvánvalóan nem arra szánták, hogy filozófiai vagy erkölcsi problémákon moralizáljanak, viszont a lélekrajz kicsit lehetett volna alaposabb is. Számomra a történet is kissé "összecsapottnak", elnagyoltnak tûnt, talán bõvíthettek volna rajta. Egyszer azért meg lehet nézni a filmet, fõképp azért, mert kuriózum, és még ma is szórakoztató, bár kétségtelen, hogy nem lehet róla legekben beszélni.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu