Gázláng

Bakancslistához adom
Gaslight
amerikai thriller, 114 perc, 1944

Értékelés:

114 szavazatból
Szerinted?

Izgalmakkal teli klasszikus filmalkotás, amelyben egy gonosz férfi kész őrületbe kergetni szép fiatal menyasszonyát, csakhogy az elrejtett drágakövek nyomára bukkanjon. A mézeshetek végeztével a pár egy ódon birtokra költözik, amelyet a feleség örökölt gyilkosság áldozatául esett nagynénjétől. Ezzel minden készen áll ahhoz, hogy a gonosz férj véghezvigye ravasz terveit és addig játsszon gonosz bújócskát a házban, amíg kétségbeesett felesége kételkedni nem kezd saját elméje épségében.

Stáblista:

Szereplők

Gregory Anton
Brian Cameron
Nancy Oliver
Miss Thwaites

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Jakab Benjámin 2019 okt. 08. - 21:39:12 8/10
Egész jó film volt, de sajnos látszik, hogy kicsit megporosodott. A mai embernek már nem lesz olyan feszültségkeltő, izgalmas, mint a 70 évvel ezelőttieknek. Kellemes kikapcsolódás, főleg ha valaki szereti a viktoriánus kort, de hatalmas elvárásai ne legyenek felé. Nekem a Rebecca például jobban tetszett, ott nyomottabb volt a hangulat. 8/10
Zahire 2019 szept. 02. - 19:43:38 Előzmény sflkjs
Parasztasszony ? Te nem vagy magadnál ! Bergman egy igazi úrinő volt !
Zahire 2019 szept. 01. - 10:04:39 Előzmény sflkjs
A hozzászólás moderálva lett.
csabaga 2017 júl. 27. - 17:04:49 Előzmény _goldie_
Igen,erre,köszi.:)
_goldie_ 2017 júl. 26. - 18:38:46
erre gondoltál? nem ma volt :) http://www.tolnaart.hu/20041.htm Patrick Hamilton: Gázláng - bûnügyi történet a Soproni Petõfi Színház elõadása Fõszerepben: Nagy-Kálózy Eszter, Szilágyi Tibor Idõpont: 2004. február 11. 19 óra
csabaga 2017 júl. 26. - 17:38:46
Ebben sok igazság van,de ez azért messze nem volt általános.Egy okos nõ néha azt csinált a férjével,amit akart.

Ráadásul Angliában vagyunk,ahol a nõk helyzete,jogai jobbak voltak,mint sok más európai országban.Lehetett saját vagyonuk,örökölhettek,dolgozhattak,pénzt kereshettek,a férjük vagyont,ingatlant írathatott a nevükre.Még a nõi választójog is angolszász területet,Az USA egyes államaiban és Új Zélandon jött be elsõnek.

Igen,elméletileg az alapvetõ dolgokban a férj döntött,õ volt egy polgári családban a kenyérkeresõ,a feleség nevelte a gyerekeket és vezette a háztartást.Pont ezért a nõi cselédeket a feleség "alkalmazta",választotta ki.

Itt viszont a férj egy nincstelen léhûtõ,pénze az asszonynak van.Háza is,ahová a csoda tudja miért hagyja hogy beköltözzenek,nevelés ide vagy oda.

Sajnos a szerelem elveszi a józan eszét,mondhatnánk,de én nem értem,ebben a rossz arcú férfiban mi szeretnivaló volt.

Nyilvánvalóan a nõvel nincsen minden rendben,egy lelkileg egészséges emberrel ezt nem lehet megcsinálni.Ott ül a lakásában és retteg,mit fog majd legközelebb ellopni a saját vagyonából,mikor viszik diliházba,hiszen ha a férje azt mondja neki,hogy õrült,akkor az úgy is van.
Ott van a kezében egy papír és késõbb elhiszi,hogy csak képzelõdött.
Hallja a lépéseket és a süket szakácsnõt kérdezi meg,így van-e...A gázlángnál is gondolhatna rá,van itt padlás is,amit idióta módon engedett bedeszkázni.A férje esténként eltûnik mondvacsinált indokkal,még az sem jut az eszébe,nem egy másik nõhöz mászkál esetleg?
Saját maga is elmehetne egy orvoshoz ,de akár el is válhatna,joga volt a nõknek válópert beadni.

A férje hányszor elárulja magát,de nem veszi észre.Szerintem nem csak zavart,hanem buta is.
napraforgó 2017 júl. 26. - 11:31:35
A tartalomismertetõ már leírta, mirõl is van szó.
Spoiler
Mi nézõk hamarabb megtudjuk, mirõl is szól a film. Egy híres mûvésznõt, énekesnõt, vagy kit megölnek és nem derül fény a gyilkos személyére. A hölgy vagyonát, londoni házát egy árva unokahúg örökli, aki egy leánynevelõintézetben nõ föl. Jó 10 évvel késõbb a lány kikerül az életbe, amikor is megismerkedik egy férfival, aki udvarol neki. Minden csodás, idilli. A lány hamarosan hozzá is megy ehhez a férfihoz, aki ragaszkodik hozzá, hgy a Londonban örökölt házba költözzenek. A nászút után aztán ekezdõdk a nõ kálváriája. Eltûnnek a dolgai, leginkább a férjétõl kapott tárgyak, aztán azok hirtelen máshonnan tûnnek föl. A nõ állítólag elfelejt dolgokat, a férje meg sajnálkozik, de igazából hülyének nézi. A cselédlány meg asszisztál hozzá. És ráadásul a gázláng (a világítás) is állandóan pislákol, amikor a nõ egyedül van otthon. A nõ lépéseket hall a padlásról, de hiába mondja el ezt, mindenki hülyének nézi. És egy idõ után õ maga is elhiszi, hogy megbomlott az elméje. Egyre rosszabb idegállapotba kerül, miközben a nézõk megtudják, hogy ez a férfi volt anno a nagynéni szeretõje, õ ölte meg és a híres ékköveit akarta elrabolni tõle. De nem találta, így aztán az örökösnõre vetett szemet és a nagynéni házában kutakodott, mert úgy gondolta, hogy ott vannak elrejtve az ékszerek. A végén persze minden jóra fordul, egy fiatalember segít a hölgynek, az ékszerek is elõkerülnek és a gyilkos is leleplezõdik.

De, ez a történet egy olyan korban játszódik, a viktóriánus Angliában, - bõven az I. Világháború elõtt, amikor teljesen természetes volt, hogy a nõk a férfiak "védelme", és irányítása alatt álltak. Minden, a házasságot illetõ döntést a férj hozott meg - hol élnek, mibõl élnek, kivel élnek, stb. ezekbe egy nõnek nem sok beleszólása volt. Eleve úgy voltak nevelve, szocializálva, hogy minden dologban a férfi döntött. Elõbb apuka, aztán meg a férj. Asszonykának nem kellett törnie a kicsi fejét, mi lesz, hogy lesz, mert az nem az õ dolga volt.

Úgyhogy kár most úgy nézni ezt a történetet, hogy a szerencsétlen ostoba nõ hagyta magát irányítani, hogy határozatlan, meg önállótlan volt, stb. Az a helyzet, hogy akkoriban minden nõ ilyen volt! Amelyik meg nem, az igyekezett titkolni, hogy esze is van és próbálta úgy irányítani a férjét, hogy az ne is vegye észre, hogy meg van vezetve.

Szerintem jó film, érdekes a történet is. 1944-ben készült és úgy kb. az 1800-as évek végén, max az 1900-as évek elején játszódik. Nem kell, sõt nem is szabad azt várni, hogy a nõk olyan emancipáltan, talpraesetten viselkedjenek, mint manapság. Úgy 120-130 évvel ezelõtt nem ilyen volt a világ, mint most.
csabaga 2017 júl. 25. - 20:54:53
Még jobbak kutakodva a régi emlékeimben,a férj ott sem teljesen komplett,de a mûfaj nem melodráma,hanem inkább thriller,szinte "horror".Bergman gyakran játszott meggyötört nõt,talán ezért írták át így a történetet,hogy jó sokat lássuk,ahogy a férje hülyére veszi és ehhez megfelelõ alany is.A színdarabra emlékszem igazán Szilágyi Tiborral és azt hiszem Ráczkevey Annával.
1/10
sflkjs 2017 júl. 25. - 20:16:50 1/10
Ah, koszi, lehet megnezem az eredeti angol verziot akkor.
csabaga 2017 júl. 25. - 18:58:28
Az eredeti angol változatban nincsenek benne ezek a hibák.

Ott majdnem a végéig egy rendes férjet látunk,aki segíteni próbál egyre zavartabb feleségének,majd jön a poén,amit itt szinte az elején lelõnek.

Ha jól tudom,a színpadi verzió sem ilyen.Hogy ez a Bergman film miért másra ( a nõ folyamatos gyötrõdésére) próbálta helyezni a hangsúlyt,nem tudom.
1/10
sflkjs 2017 júl. 24. - 22:58:20 1/10
Ez egy f@s film.
SPOILER
Unalmas, es mar a legelejetol tudni lehet, hogy a ferj a bunos. Onnantol, hogy a csaj elkezdi felolvasni a levelet, szinte biztos volt, hogy a level iroja a ferj, vagy legalabbis nagyon saros. Csak akkor minek lepodott meg, amikor meglatta a festmenyt? Hiszen latnia kellett mar elotte, mikor ott jart es megolte. Meg teljes palfordulas a kapcsolatukban mielott es miutan Londonba koltoztek... Na persze. Elotte a vilag legromantikusabb faszija, utana meg egy manipulativ gyilkos. Lehetett volna egy 4 szereplos film is, annyira keves a szituacio.
Ingrid Bergmant sosem ertettem miert sztaroltak, egyaltalan nem is szep. Hol van o egy Vivien Leigh-hez kepest, vagy akar egy Gina Lollobridgidahoz? Hozzajuk kepest egy parasztasszony.
Most lattam eloszor, es vegigneztem, hogy komplett benyomasom legyen rola. Kar volt.
gladiolus 2016 ápr. 10. - 18:40:46
Hát, komolyan úgy érzem, hogy ezek a régi thrillerek a legjobb filmek, legalábbis számomra, és mostanság.Annyira zseniális a hangulat és a díszletek, és annyira kellemesen kifinomultak a fõszereplõk is. Tényleg szép nõ volt Ingrid Bergman, az a fajta minden korszakban kiemelkedõ, klasszikus szépség, nagyon jó alakkal.
Érdekes volt látni Angela Lansbury-t fiatalon, negatív szerepkörben. A kis vidám, idõs hölgy pedig nagyon kellett ide, megmutatta azt, hogy az életben minden körülmények között lehet találni szépséget és vidámságot.
A mondanivaló nem volt olyan jelentõs és fordulatos, mint pl. a Hitchcock féle Rebecca-ban, mert valóban kiszámítható volt, de ez nem vont le semmit az értékébõl.
Itt a hangulatok, a színek, a sötét és a fény állandó kontrasztja volt az, ami megadta a hangulatos keretet egy remek szórakozáshoz.
8/10
Sadenal 2014 aug. 14. - 18:28:32 8/10
Nagyon király film volt, kiszámíthatósága ellenére is. Bergman zseniálisan játszott.


8/10
10/10
breeder 2014 jún. 01. - 17:40:10 10/10 Előzmény palek
Igen, Komlós Juci volt!
A lenti link alatt egyébként megtudod nézni az összes színész magyar hangját, aki a Gázlángban szerepelt:
http://iszdb.hu/?szinkron=3479 :)))
csabaga 2014 jan. 05. - 16:24:35
Igen,kikapott a férjétõl,megalázták a cseléd elõtt,mert állítólag eldugta,elvesztette a saját(!)holmiját...
csabaga 2014 jan. 05. - 16:21:42
Igen,egy gyenge,tehetetlen nõ,akit az egyik férfi elnyom,egy másik megment.

(Hitchcok,Gyilkosság telefonhívásra nõi fõszereplõje is ilyen.Az sem érti mi is történik vele...Pedig az már az 50-es években játszódik.)

Már azt sem értem,mi a csodának egyezett bele,hogy pont ebbe a házba költözzenek?

Hihetetlen,hogy még az utcára sem képes kimenni,egy szomszéddal beszélni.
Sorozatfüggõ 2014 jan. 05. - 14:25:52
Ha jól emlékszem, akkor Komlós Juci, de mérget azért nem vennék rá.
palek 2014 jan. 04. - 23:26:25
Meg tudná-e valaki mondani, ki volt a filmben Dame May Whitty (Miss Thwaites)szinkronhangja?
Sorozatfüggõ 2014 jan. 04. - 17:51:48
Teljes mértékben egyetértek a véleményével, fõképp a családon belüli erõszakról leírtakkal. Egy nõt /és férfit!/ nem feltétlenül fizikai terrorral lehet kicsinálni. Abban viszont nem értek egyet az elõzõ hozzászólóval, hogy a nõ sem volt normális. Végül is megölték az egyetlen hozzátartozóját, kis híján a szeme láttára, és ezt ne felejtse el? Az viszont igaz, hogy valamilyen szinten kicsit határozatlan jellem volt, de mindent, amit tett, megmagyarázza az a tény, hogy naivan és elvakultan szerelmes volt a férjébe. Csakhogy mivel sem anyagilag, sem más módon nem függött tõle, igazából érthetetlen, miért hagyta, hogy a pasas a fejére nõjön és egrecíroztassa õt a saját házában. Persze a mai emancipált világban ma már könnyû ilyet mondani. Lényeg a lényeg: hatalmas film, akárhányadszor is megnézném. Fantasztikusan jó a szinkron. Charles Boyer-nak gyönyörû orgánuma volt, Lukács Sándor tökéletes választás, meg a többiek is. Örülök, hogy nem valamelyik újraszinkronizálósdit játszó csatorna adta le. Köszönöm a Duna TV-nek az élményt.
pneklara 2014 jan. 04. - 17:19:41
Hát, azért a bírósági tárgyalások jegyzõkönyvei hosszan taglalják, hogy pl a gyilkossá vált feleség mennyire függött a férjétõl. Nem volt ott pofon, verés, de reggeltõl-estig hallhatta: te szerencsétlen, hogy nézel ki? Ezt tudtad fõzni? Hogy áll a kezedben a porszívó?És a beteg pasas ilyen módon próbál magának tekintélyt képzelni: Hogy rettegnek tõle, milyen ereje van.
Jó, ez az eset más: itt eleve más volt a pasi célja.És biztos, hogy a felesége is gyenge idegzetû volt, lelki problémáktól szenvedett.
De tavaly láttam a híradóban, hogy egy férfi, kiszabadulva a pszichiátriáról feljelentette a háziorvosát, mert a neje kért egy beutalót az orvostól, hogy a férje elmebeteg, közveszélyes. Kimentek a mentõsök, s az orvosi beutaló birtokában - ha jól emlékszem, némi rendõri segédlettel-bevitték a zárt osztályra.
Alig tudott kiszabadulni, s feljelentette az orvost.
Összes hozzászólás