Gorbacsov.mennyország

Bakancslistához adom
Gorbachev. Heaven
lett-cseh dokumentumfilm, 100 perc, 2020

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Egy ember, aki a 20. században kiforgatta sarkából és megváltoztatta a világot, s akinek a nevét visszhangozta az egész világ. A glasznoszty és peresztrojka, azaz egy olyan gazdaságpolitikai nyitás felépítője, amely polgárainak a korábbinál jóval nagyobb szabadságot adott – abban a Szovjetunióban, amelyet Ronald Reagan amerikai elnök a „Gonosz Birodalmának” nevezett.
Egy ember, akinek köszönhetően leomlott a Berlini Fal. Ugyanakkor a kormányzása idején felrobbant csernobili atomerőmű pusztítását elhallgatták. Balti államokban függetlenséget követelő polgárok életükkel fizettek. Tbilisziben és Bakuban szovjet katonák és tankok békés tüntetőket fenyegettek, brutálisan elnyomtak, megöltek. Rövid hatalma alatt végül összeomlott saját birodalma, a szovjet birodalom is. Egy ember, akit honfitársai is megbélyegeztek. Mihail Gorbacsov, a múlt terheit viselő magányos öregember ma Moszkva külvárosában, egy üres házban éli élete utolsó napjait.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
4/10
makitasunrise 2021 márc. 11. - 22:57:30 4/10
Röviden összefoglalva: a 20. század egyik legfontosabb figurája időnként szaval, kérdésekre nem válaszol, és a töke kivan már az egész élettel.
addass 2021 márc. 09. - 12:03:49 Előzmény kiskadar69
szegény zápult agyú drábik szerintem még az udvarán betonozó jómunkásembert is szabadkőművesnek nézné... :D
kiskadar69 2021 febr. 27. - 10:48:37
A hatalomra-kerülését megelőző évben, 1984-ben, Gorbacsov látogatást tett a szabadkőműves internacionálé két fontos irányító-központjában, Londonban és Párizsban. Feladata "jelentéskészítés" volt. A bekövetkezett eseményekből nyugati kutatók arra következtetnek, hogy noha Londonban részesült a legmelegebb fogadtatásban, Gorbacsovot mégis a francia szabadkőművesség kooptálta, azaz vette fel a soraiba. 1985-ben pedig már a Szovjetunió élén állt. A Le Figaro című párizsi lap részletesen is beszámolt arról, hogy Gorbacsov milyen intenzív érdeklődést tanúsított a szabadkőművesség iránt. 1989-ben pedig már arról érkeztek hírek Moszkvából Franciaországba, hogy Gorbacsov tervbevette a szabadkőműves páholyok megnyitását a Szovjetunióban, valamint a szovjet birodalomhoz tartozó kelet-európai országokban. A Texe Marrs által kiadott havi hírlevél, a Flashpoint, 1990. szeptemberi számában tájékoztat az Oroszország sorsát meghatározó stratégia legújabb fejleményeiről: "Franciaország mindkét fontos szabadkőműves szervezete a Grand Orient és a Nemzeti Nagypáholy ma ennek a kiemelt projektnek a végrehajtásán dolgozik"

Amikor egy országban lehetővé válik, hogy a szabadkőművesség teljesen szabadon működjön, akkor forradalomra vagy legalábbis nagyhorderejű társadalmi, politikai és gazdasági változásokra kell számítanunk. A Szovjetunió viszonylag békés felbomlására 1991-ben azért kerülhetett sor, mert már kibontakozott azon új szabadkőműves páholyok tevékenysége, amelyek 1989 óta jöttek létre Oroszországban. Azonban még hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy megfelelő információkkal rendelkezzünk arról, miként sikerülhetett 1991. december 26-án olyan simán megdönteni a kommunista rendszert az egykori Szovjetunióban. Ezen a napon Gorbacsov önként adta át a helyét, és igazi szabadkőműves szóhasználattal a következőket mondotta: "Ezennel beszüntetem tevékenységemet a Szocialista Szovjet Köztársaságok Uniója elnökének a tisztségében. Most már az új világban élünk."

http://mek.niif.hu/06800/06897/html/0211.htm