Henry - egy sorozatgyilkos portréja

Bakancslistához adom
Henry: Portrait of a Serial Killer
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai horror, 84 perc, 1986

Értékelés:

17 szavazatból
Szerinted?

Henrynek se otthona, se munkája. Céltalanul vándorol egyik helyről a másikra, miközben egyik brutális gyilkosságot követi el a másik után. A gyilkolás az egyetlen rendszer a kiüresedett életében. A kiszámíthatatlan viselkedése alaposan megnehezíti a zsaruk dolgát, képtelenek a nyomára bukkanni. Amikor Henry Chicagóban találkozik az egyik régi börtöntársával, a város egyik lepukkant negyedében húzzák meg magukat, és együtt vadásznak áldozatokra. Hamarosan Otis testvére, Becky is odaköltözik.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
ResidentEvil 2018 máj. 19. - 00:57:28 7/10
Nagyon nyomasztó a film hangula a film elejétől a végéig,jó ötlet volt a gyilkos szemszögéből mutatni az eseményeket.Nekem a Maniac ugrott be miközbe néztem.Rooker nagyot alakit a filmbe,egyedül az tűnt baromságnak hogy nem használtak kesztyüt ujjlenyomatok végett.10/7.Aki szereti a sorozat gyilkos témába készült filmeket az mindenképp nézze meg.
Orsi6 2013 aug. 07. - 00:12:43 Előzmény feketevipera
A hozzászólás lehetõségét ezen az oldalon nem azért tették lehetõvé hogy SZINTE AZ EGÉSZ FILMET elmeséld! Basszus olyan részletekre kitértél... teljesen fölöslegesen mert mások számára teszed kevésbé élvezhetõvé a filmet és még enyhén fogalmaztam. Legközelebb odarakhatnád a "SPOILER" szót!
Egyébként a film nekem tetszett valóban drámai, megdöbbentõ hogy valaha élt egy ilyen ember és ilyen dolgokat mûvelt. Tényleg több dolgot másképpen csináltak meg a filmben mint ahogy valójában történt legalábbis az alapján amiket olvastam Henry-rõl. De összességében jó film szerintem.
7/10
Szissssz 2013 jún. 23. - 16:38:33 7/10
Eléggé nyomasztó hangulatú film. Nem volt rossz! Mindamellett annyira nem is mondanám jónak mert nem derült ki belõle sok minden. Nem éreztem a sztorit egy kerek egésznek. A zene tetszett.
feketevipera 2011 szept. 01. - 20:32:22
***SPOILER PÓTOLVA***

Rémálomszerû, kellemesen nyomasztó és felkavaró film, bár szerintem kicsit se füle, se farka jellegû. A besorolása sem egyértelmû, mert noha jogosan nevezhetjük horrornak, drámai elemek is bõven akadnak benne, fõleg amikor Henry és Becky kapcsolata alakulásának vagyunk a szemtanúi. A fõszereplõk mind torz lelkûek, a két fickó ráadásul még perverz is, Henry nem tud nemi kapcsolatot létesíteni a nõkkel (meg másfélét sem nagyon, kivéve Beckyt, egy ideig úgy tûnik, õ jelentheti a "megváltást"), Otis meg a fiúkat is szereti taperolni, egyet legalábbis megfogdos a kocsiban, aki be is veri az orrát, plusz a húgát is megerõszakolja a vége felé (hogy mi lesz a jutalma, nézze meg mindenki). Úgy vélem, Henry mintegy Otis "Mefisztója" lesz, õ hozza elõ a fickó bestiális énjét, a szerencsétlen Otis amúgy valószínûleg jól eltengõdne alkalmi munkákból és kisstílû bûnökbõl. Egy idõ múlva már együtt élvezik a gyilkolás örömét, válogatott módszerekkel teszik el láb alól az áldozataikat, a nyakcsigolya eltörésétõl kezdve a szurkáláson és a megfojtáson át az agyonlövésig minden elõkerül. Henry valószínûleg az anyja miatt gyûlöli a nõket, eleinte csak õket öli meg, késõbb viszont elszabadul a téboly, és mindenki terítékre kerül, aki csak jöhet, s ekkor már Otis is javában benne van a dolgokban. Ami ezekre az emberekre jellemzõ, az a hihetetlenül primitív viselkedés, bizonyos fajta "együgyûség", a környezetük is ezt a lepukkant létállapotot sugallja. A film jelentõs része sötétben játszódik, illetve viszonylag kevés színt látunk ebben a világban. Azt elég nehezen döntöttem el, hogy vajon az alkotók hogyan viszonyulnak sorozatgyilkosunkhoz (aki egyébként létezõ személy volt, tudomásom szerint kb. 250 gyilkosságot lehet a nevéhez kötni, de csak alig párat tudtak rábizonyítani), és õszintén szólva bennem az a kérdés is felmerült, hogy vajon a gyerekkori borzalmak felmentést adhatnak-e ilyen bûncselekmények elkövetése alól. Egyébként a B kategóriás fíling végig érezhetõ, bár ennek ellenére kultuszfilm lett, és megosztotta az amerikai közvéleményt (idehaza nem nagyon vetítették, asszem, valami filmklub keretében adták anno egyszer-kétszer valami moziban). A valóságot némileg átírták, ahogyan ezt az egyik honlapon olvastam, és Henry életének csak egy részét követték nyomon. Jóllehet a filmnek vannak hibái, érdemes megnézni, annyira nem hosszú, bár tényleg csak erõsebb gyomrúaknak ajánlott, akad benne pár kemény jelenet (igaz, azért még így is elmarad a szadista darabolós horroroktól a látványvilágot tekintve).
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás