Huszadik század

Bakancslistához adom
1900 - Novecento
18 éven aluliak számára nem ajánlott olasz-francia-NSZK filmdráma, 193 perc, 1976

Értékelés:

94 szavazatból
Szerinted?

A film kerettörténete 1945-ben játszódik, s a fasiszták bukásával kezdődő leszámolások kapcsán visszapillantásokban tárul elénk a századelőn egyszerre, de különböző sorban született és együtt felnőtt parasztfiúnak, Olmónak és Alfredónak, az uraság unokájának bonyolultan egymásba fonódó életpályája. 1918-ban, a háborúból hazatérvén, majd jövendőbelijeikkel együtt újra szentesítik barátságukat, Alfredo azonban cserben hagyja az ártatlanul gyerekgyilkossággal gyanúsított Olmót. Barátságuk megromlik, akárcsak Alfredo házassága, aki hagyja szabadon garázdálkodni a szadista fasiszta intézőt, Attilát; ez utóbbival csak Olmo mer szembeszállni, de miután fellázítja ellene a parasztokat, menekülni kényszerül.
Forgalmazó: Örökmozgó

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Alfredo Berlinghieri
Ada Fiastri Paulhan
Berlinghieri, Alfredo nagyapja
Giovanni, Alfredo apja

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
KovBel 2020 dec. 06. - 21:01:21 1/10
Beteg egy film.

Mondjuk már gondolhattam volna az első egy-két órában, amikor csak úgy röpködtek a férfi nemi szervek. Gondolom most egyből meg fogom kapni, hogy prűd vagyok meg nem értem a filmet, pedig csak azt gondolom nem az a filmművészet csúcsa, ha kis túlzással 5 percenként az arcunkba tolják a himbi-limbiket. Indokolatlanul és öncélúan. Sárosdi Lilla előadásában sem tetszett a síelős jelenet, nemhogy filmen, még ha az ifjú De Niro és Depardieu a két szerencsés.

A másik észrevételem, hogy nem vagyok kíváncsi a rendező politikai nézeteire, amit a legszebb pravdai propaganda hagyományok stílusában nyom. A következtetéseket szeretem én magam levonni egy film végén, még ha az nem túl optimisták az emberiségre nézve, akkor sem.

A pedofil jelenet meg a kisgyerek megölése már egyszerűen gusztustalan volt, egy mezei horror filmhez "méltó".

Lehet, hogy nem értem ezt a "magaskultúrát", de attól még nekem nem jó egy film, ha borzasztóan hosszú és lassú, lásd Tarr Béla Sátántangója.

Van egy sanda gyanúm, az olaszok sem lennének ennyire "kommunisták", ha nekik is lett volna 40 év szerencséjük hozzá és nem csak az idealizált változatáról ábrándoznának.

Azt meg nem bírtam nem észrevenni, hogy a rendező a hatalmas "világsikerei" után Hollywoodba ment dolgozni és nem a dicső Szovjetunióba. Szép dolog a kommunizmus, de az USA-ban gondolom jobban fizettek a rendezésért.

Sajnálom azt a bő 5 órát, amit erre a filmre elpazaroltam az életemből.

Ha igazán jó olasz filmeket akartok nézni, inkább ezeket nézzétek meg: Amarcord, Cinema Paradiso, Szépséges fiatalság, A facipő fája, Suburra.

Uff. Beszéltem.

10/10
Puklee85 2020 júl. 17. - 13:37:20 10/10
Az egyik kedvenc filmem. Fantasztikus hangulata van. Sokan nem értik ezt a filmet mert hosszú és lassú. Nekem pont ez az egyik amiért tetszik..
10/10
leander1 2016 okt. 18. - 23:56:31 10/10
Zseniálisan nagy film, fõleg most aktuális !
1/10
fc.kenyér 2015 jan. 03. - 00:04:31 1/10
Igen gyenge film, unalmas, kiszámítható, egyszerû.
10/10
orgyen 2014 ápr. 25. - 21:52:48 10/10 Előzmény Dr Milton
idézet:
"ti vagytok kisebsségben (perry-efes galeri)"

Valószínûleg erre a jelenségre írta a "Háború és Béke" elõszavában Tolsztoj hogy "ha a becsületes emberek is úgy össze tudnának fogni mint a gazemberek akkor sokkal jobb lenne a világ"

Ami meg a "kisebbséget" illeti, ezt általában kevesek mondják a csendes-értelmes többségnek, mert így akarják terrorizálni õket és megélni belõlük.
10/10
orgyen 2014 ápr. 25. - 21:46:41 10/10 Előzmény Miki1900
Vedd már észre hogy a nacionalizmus egyáltalán nem józan, sõt annak ellentéte. Ami meg az etnikai határokat illeti ezeket pont a nacionalisták nem tartják be: csak hivatkoznak rájuk ahol lehet, ahol meg nem ott más indokokat találnak (élettér, természetes határok stb.)
10/10
orgyen 2014 ápr. 25. - 21:40:48 10/10
Csak a tények kedvéért:
- "kötelezõ filmek" nem voltak csak "kötelezõ olvasmányok". Persze voltak megfilmesített köteleõ olvasmányok mint például a "Fekete gyémántok", de erre külön buktak a magyar tanárok hogy valaki olvasta e a könyvet vagy "csak" az ebbõl készült filmet látta.
- "18 éven felülieknek" minõsített filmeket szigorúan tilos volt megnézni. Emlékszem 4. gimiben egyértelmûen az értésünkre adták hogy hiába tölti be valaki (mint pld. én is) év közben a 18. életévét, a tiltás egészen az érettségiig tart. Nagyvárosban persze lehetett olyan mozit találni ahol nem futhatott össze a diák egy tanárjával sem, de olyan kisvárosban ahol érettségiztem ez lehetetlen volt, viszont ha rajtakaptak akkor intõt és 4-es magatartást jelentett.

Arról hogy ki hogyan vélekedik persze megvan a véleményem:
- aki nem élt, tanult és dolgozott abban a korszakban, az csak azt tudhatja amit a napi politika próbál elhitetni vele.
- aki élt akkor, annak a véleménye is erõsen megkérdõjelezhetõ mert sajnos sokan vannak akik mindig meg akarnak felelni a pillanatnyi politikai szélnek. Nem tudom õket hibáztatni (bár néha forog a gyomrom tõlük) mert hiszen ÕK csak meg akarnak felelni és szeretnének jól élni minden korban.
Példák:
* a Nagy Francia Forradalom egyik legvéresebb arisztokrata gyilkolóját "Egalité Fülöpnek" hívták. Persze hogy EZ (Egyenlõség Fülöp) felvett név volt, hogy eltakarja (mint a viselkedése) a királlyal való közvetlen rokonságot.
* egyik évfolyamtársam akinek az apja a Rákosi-korszaknak köszönhette a diplomáját, egyetemi tanári kinevezését, szupergyors karrierjét (néhány éven belül tanszékvezetõ lett) és anyagi tollasodását (luxuslakás két nagyvárosban, elit nyaraló minden frekventált üdülõhelyen, nyugati kocsik), a "rendszerváltás" után állandóan azt hirdette hogy "mennyire üldözték az apját a rendszerváltás elõtt".
* tanúja voltam hogy 56-ban a szomszédságunkban lakó házaspár hogyan váltotta a "nézetét". Párttitkár - nemzetõr - munkásõr változás hetek alatt. Mindig elsõk között váltott és mindig ellenséget keresett azok között akik nyugton maradtak és "csak" a munkájukból akartak megélni, nem a "politizálásból".
* sokan mondják ill. ide is írják hogy "a németeket kitelepítették". Hmm!!! Nagyapám is német volt, mint az a több ezer német akik a szülõvárosomban laktak és SENKIT sem telepítettek ki közülük. Persze nem is vállaltak semmilyen szerepet a német megszállás alatt. Ha valaki azzal jön hogy német apjának/nagyapjának kellemetlenségei voltak, arról rögtön tudni lehet hogy nagyon is aktív volt azon a bizonyos oldalon.
* aztán van a jó szándékú irányított emlékezet is: valaki sokat hallja a hazugságokat és a végén "úgy kezd emlékezni ahogy kell". Nincs ebben semmi meglepõ, különösen ha hozzávesszük hogy az írott, vagy a médiában elhangzott szónak különös varázsa van - hitelesnek tûnik csak azért mert sokan hallhatják olvashatják, és hitelesnek-hivatalosnak tûnik mert "biztos okos ember ha rádióban hallhatjuk a hangját, TV-ben láthatjuk az arcát". Az emberi gondolkodás mentes "gondolkodás" ÍGY mûködik.

ATTILA:
- Attila NEM magyar volt hanem HUN és a magyar-hun rokonság csak a XIX.sz.-i divat szülötte volt, semmilyen valós adat nem támasztja alá.
- Attila, Nagy Lajos királyunk olasz földön elég rossz hírnévnek örvendenek, köszönhetõen annak hogy végig pusztították Itália földjét. Mi persze nagy hódítónak tartjuk õket.
- Nagy Szulejmán esetében fordított a helyzet: mi tarjuk kegyetlen pusztítónak, a törökök pedig nagy államférfinak, törvényhozónak.

Bertolucci filmje:
- észre vetted e hogy a kegyetlen fasiszta Attila valójában csak eszköz volt a filmbeli nagybirtokosok kezében, akik szükségük volt erre a terrorra. Az összejövetelükön hangzik el (egyhangúan) hogy "erre az emberre van szükségük aki majd rendet csinál". Majd megölik a macskát mert az "kommunista".
- az öregasszony azért tûnt õrültnek mert annyit zaklatták hogy halálfélelemben volt, nem is alaptalanul, csak azért mert Attila és a nõje kinézték maguknak a házát.
- a film eredetileg 315 perc a moziban (23,976 fps), ill. 303 perc PAL-ban (25 fps), nálunk semmit sem vágtak ki belõle (a rendszerváltás elõtt nem volt nálunk divat a filmek megcsonkítása), ezért is teljes a magyar szinkron. Az USA-ban bezzeg 180 percre vágták és a mozikban végül csak egy 145 perces változat került vetítésre. Néhány éve adták ki csak az eredeti változatot NTSC DVD-n. Én a spanyolok által gyönyörûen restaurált teljes PAL változatra tettem rá a magyar hangot még az elõzõ évtizedben.
Gina424 2014 ápr. 15. - 21:55:28
Nem volt ez rossz film. Mondjuk kaptunk egy csomó klisét. Persze Bertolucci nem tudta eldönteni, hogy a két fõszereplõ férfi homokos-e vagy sem. Na meg persze a kommunizmusról, mint olyanról halvány lila gõze se volt. Egyébként maga a történet nem lett volna rossz, kár volt belevonni a huszadik századot.
stampo 2012 febr. 13. - 12:37:10
OFF Annak, akit érdekel: DVD-n megvásárolható a kb. 300 perces, szinkronizált változat. (2011 végén legalábbis még így volt.) Ez nem a reklám helye, ezért csak annyit, hogy én egy nagy online áruházban rendeltem meg.
7/10
Zolkó 2011 febr. 18. - 11:52:14 7/10
Nagyszerû film volt, majdnem a végéig. Kitûnõek voltak az alakítások, de a legerõsebb része a filmnek a rendezés, és ahogy az évszakok változása megadja a történet hangulatát, alátámasztva azt, és ezáltal 4 részre pontosan el is lehet õket választani. Viszont a végén a kommunista propagandamûsor teljesen kirángatott a film hatása alól, ezért kicsit kiábrándultan álltam fel. Igazán sajnálom, mert nagy élmény volt, ezt leszámítva. Emiatt 2 pont levonva.
10/10
B rabbit 2011 febr. 02. - 14:17:29 10/10
A kedvenc filmem!
10/10
B rabbit 2011 febr. 02. - 14:15:50 10/10
A kedvenc filmem!
Rahel 2010 okt. 07. - 22:10:12
***SPOILER***
-A történet két srác barátságáról szól, akik 1945-ben a fasiszták bukásának kezdetén erõsítik meg újra barátságukat visszatérve az 1918-as háborúból, de Alfredo, a uraság unokája cserbenhagyja Olmót a parasztfiút, akit gyerekgyilkossággal gyanúsítanak meg, miközben saját házassága is tönkremegy!
-Közben a fasiszta intézõ, Attila is szabadkezet kap a garázdálkodásra, és csak egyetlen ember meri felvenni a harcot, az addig mellõzött Olmót, de a végén Õ is menekülni kényszerül!!:(((
fantasista 2010 szept. 27. - 03:21:04
Úgy gondolom ez a film azért többet érdemel annál, mint amit a hozzászólások többségének minõsége mutat. Furcsa, hogy csak 103 hozzászólás és annak 80 %-a nem is az alkotásról szól :(

Morricone ismét remekmûvet komponált és a rendezõ is kitett magáért.

9/10.
10/10
opo 2010 szept. 22. - 13:33:52 10/10 Előzmény orgyen
Tisztelt Orgyen! Nagyon szeretnem megnezni a filmet, mert csak az elso reszt lattam. Tudna-e masolni nekem egy peldanyt a dvd-rol? Budapesti vagyok. Ha igen, hogyan kaphatnam kezhez? Nagyon koszonom, bar nem tudom ez a levelem eljut-e Onhoz. A level cimem< opolgari@gmail.com
Koszonettel elore is!
10/10
orgyen 2010 szept. 19. - 14:29:11 10/10 Előzmény feeco
Az eredeti vágatlan film film 4 részes, a moziban nálunk is 4 részesként mutatták be. 315 perces és mivel eredeti formájában került hozzánk ezért az egészet szinkronizálták.
A 315 perces mozifilm PAL DVD-n az eltérõ képkocka/sec (fps) miatt 303 perc, a DVD kiadás 2 db DVD9-en jelent meg.

Bertolucci-t az amerikaiak megzsarolták ha nem vágja meg alaposan a filmet, akkor az egész nyugati világban betiltatják. Bertolucci 245 percre vágta, de nem publikus módon (az IMDB-n sem szerepel, csak az olasz DVD kiadás borítóján lehet látni) az amerikai mozikba csak egy 180 percesre vágott kerülhetett.

Sikerült megszereznem a teljes PAL kiadás gyönyörûen retusált változatát (spanyol, mert az olasz retusálatlan), melyet szinkronizálva 4 db DVD5-re bontottam az eredeti minõség megõrzése érdekében.
A 4. DVD-n 2db extra is helyet kapott:
*Bertolucci ismerteti a film szerkezetét és a szimbólum rendszerét,
*Bertolucci szereplõ válogatásról és a forgatásról.

Igazi mestermû, ragyogó színészekkel:
- Robert de Niro a jószándékú de az eseményekkel sodródó úri fiú,
- Depardieu öntudatos parasztfigura,
- Donald Sutherland kegyetlen és gátlástalan fasiszta intézõ szerepében felejthetetlen.
De a többi színészek is nagyon jók: pld. az intézõ feleségét játszó Laura Betti, az általuk meggyilkolt földbirtokosnõt játszó Alida Valli, a parasztfiú nagyapját játszó Sterling Hayden, ill. az úri fiú nagyapja szerepében Burt Lancester.

Külön kiemelném még a fényképezést és az évszakok szerepét a film szimbólum rendszerében.

Mindenkinek ajánlom a film megnézését és aki teheti szerezze meg DVD-n is, bár tudomásom szerint szinkronizált DVD-n csak nekem van meg és azoknak a barátaimnak akiknek adtam belõle.

Kár hogy Bertolucci két remekmû ("Az utolsó tangó Párizsban" és a "XX. Század") forgatása után elment Hollywoodba kaszasiker filmeket gyártani.
10/10
15o0o23o3o10 2010 júl. 23. - 09:40:44 10/10
Örülök, hogy a szavazatommal sikerült 9/10-re felhúzni ezt a filmet.
Annatar 2009 febr. 15. - 13:28:02
Tegnap adták le a második részét. Nagy hatást keltett bennem,Úr és paraszt...nagyon elgondolkodtat.
9/10
kgyuri0 2009 febr. 15. - 01:46:32 9/10
Ez jó!
Bertolucci az Bertolucci!
feeco 2009 febr. 08. - 10:55:56
Te leírtad "muszáLY volt közlendõd", én azt mondom, nem muszáJ feleslegesen köldöknézni..
Összes hozzászólás