Időhurok

Bakancslistához adom
Predestination
16 éven aluliak számára nem ajánlott ausztrál sci-fi, 97 perc, 2014

Értékelés:

325 szavazatból
Szerinted?

A legendás Robert A. Heinlein (többek között a Csillagközi invázió írója) novellájából készült filmben egy időügynök (Ethan Hawke) barangol múltban és jövőben: minden bevetés más korba vezeti. Egy olyan bűnözőre vadászik, aki valahogy folyton kicsúszik a kezéből, bármilyen időben is készül lecsapni rá.

Stáblista:

Szereplők

kocsmáros
leányanya
Mr. Robertson
Miles ügynök
Mrs. Stapleton
Dr. Belfort

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
itsme1 2023 dec. 14. - 08:45:35 7/10
A maratoni párbeszédeket hallgatva, egyre inkább ment el a kedvem a filmtől, de aztán mindig csöpögtetett egy újabb információt, amitől kíváncsi lettem, ki a hunyó, és miért. A végén egy akkora paradoxonnal rukkolt elő a szerző, hogy azóta is azon gondolkozom, hogy egy tök jó ötlet, vagy orbitális baromság. Minden esetre, kreatív.
6/10
sorozatneked.hu 2023 ápr. 16. - 00:33:14 6/10
6/10

Érdekes és zavarbaejtő film volt, nem ilyenre számitottam. Lassan indul be és igazából nincs benne semmi akció , inkább a szövegen, történeten van a hangsúly. Tehát ilyen kisköltségvetésű scifi, kisebb, mint a Looper. Szerintem még egyszer meg fogom majd nézni, ha olyan hangulatban leszek.
8/10
sobamogera 2023 jan. 31. - 08:40:21 8/10 Előzmény Révész István
Van olyan gomb, hogy: SPOILER
4/10
Révész István 2022 szept. 18. - 22:35:38 4/10
Eléggé elb@szott film.
Spoiler:
Időutazás: egy nő megdugja saját magát és megszüli magát :))
zetevar 2022 szept. 10. - 15:58:04
Huh... Ez de durva volt.... Az egyik előttem szóló írta, hogy egyszer kettest adna, máskor kilencest. Hát nagyjából én is így. A vége nagyon tetszett, bár rá lehetett jönni a csattanóra. Az eleje számomra nagyon elnyújtott és unalmas volt. Végig taszító volt John sminkje.
Szóval a 2 véglet, de nem nézem meg még egyszer...
Kit Fisto 2022 máj. 08. - 20:09:36
Most, hogy újra láttam, sokkal jobban tetszett. Jó film. Rá lehet fogni, hogy sci-fi, hiszen az időben ugrálás már az a kategória. De látványra, érzetre nincs benne semmi olyan. Inkább mint egy X-Akták, misztikus hangulata van.

A lány összejön benne saját magával

ez benne a legsci-fi-sebb dolog. Egynek mindenképpen jó, nekem másodszorra volt az igazi, de lehet, hogy megnézem még ha eltelik némi idő. Különösebben nem látványos. Kicsit hasonló a "Vissza a jövőbe 2"-höz, de ez komorabb, sötétebb tónusú.
Kit Fisto 2022 máj. 03. - 18:22:19 Előzmény kettyo
Jó, három van : )
Ja, és A Majmok Bolygója, ebben végülis a jövőbe kerülnek, ha ha. És Aliens, ebben Ripley is a jövőbe kerül, mert a hibernálóban átaludt 57 évet - ez mondjuk a leglassúbb módja az időutazásnak. A lánya már meghalt öregségben, ő pedig még visszament akciózni az LV-426-ra. :)
kettyo 2021 okt. 09. - 00:39:18 Előzmény Kit Fisto
Az előző neked volt válasz :)
kettyo 2021 okt. 08. - 19:13:56
Az Időgépben jócskàn a jövőbe repül a csávó, de a Vissza a jövőbe 2-ben is. A Freejackben meg a jövőbe rabolják el (ez a legjobb fim szerintem közülük).
Kit Fisto 2021 aug. 03. - 22:37:19
Ha bármelyik képet megnézzük, ami a filmből való, gondolnánk akár csak egyetlenről is, hogy egy sc-fi-ből van? Szerintem nem. Na ezért nem is sci-fi. Aki az elsőt mondaná, annak: Kylie Minogue videóklipből egy jelenet! :) Előbb, mint egy sci-fi..
Borbália 2021 aug. 02. - 16:41:09
Érdekes
8/10
nagynebk 2021 aug. 02. - 14:51:14 8/10 Előzmény Kodaxin
Húúú, nagyon köszönöm ezt a szuper, részletes és szabatos magyarázatot.
8/10
nagynebk 2021 aug. 02. - 14:40:18 8/10 Előzmény arch444
Di Caprio a női főszereplőre hasonlít...
6/10
Rojita 2021 júl. 25. - 17:48:12 6/10
Véletlenül néztem meg, mert nem vagyok sci-fi-rajongó. Hajdanában, Van Damme miatt megnéztem Az időzsarut, ami emlékezetesen szuper volt. Gondoltam, h ez is vmi hasonló lesz. Itt azonban, nem a kalandon van a hangsúly, nagyon lassú is, zavaros is. (Kodaxin kolléga lentebbi magyarázata utólag segített némileg helyretenni a történetet.)
Azoknak ajánlom a filmet, akik szeretnek azon agyalni, h időutazással vajon megváltoztathatjuk-e saját múltunkat, jövőnket, esetleg az egész történelmet.

9/10
5i 2021 jún. 06. - 22:54:54 9/10
Zseniális film, maga a téma is jó, de jól is van megvalósítva. Egyedül annyi, hogy lassan, nehezen indul be és utána kicsit gyorsan van vége, de szerintem így akarták csattanósra.
5/10
Ildikó Nóra 2021 máj. 02. - 17:57:05 5/10
A filmet egyszer meg lehet nézni, Ethan H. miatt néztem meg. Jobbra számítottam, a vége zavaros volt, az alapötlet egyébként jó lenne.
Kit Fisto 2021 ápr. 11. - 08:29:01
Igen, ahogy az már lenni szokott, ha időutazás van egy filmben, mindig VISSZA mennek az időben. Most is, bár ügynökünk általában hol előre, hol vissza utazgat az időben, most éppen a múltban akad dolga, hogy ezt mindig kifogjuk! :)
Elektrofilter 2021 ápr. 07. - 00:19:51 Előzmény zsoltix
Érdekes, nekem is ez a 2 színész jutott eszembe róla (a férfi verzióról, és csak arról). J. Foster arcmimikája (nagyon!), DiCaprio egyes arcvonásai (+ haja).
arch444 2021 febr. 17. - 19:58:33 Előzmény Dolphus Lundgrennus
Úgy látom mint másoknak,úgy Neked is kiesett az az "apró" jelenet,mikor leég az arca és újat kap helyette. Hagyjátok Di Capriot ahol van,Ethan Hawke van annyira jó szinész mint ő,sőt én sokkal jobban kedvelem.
10/10
Kodaxin 2021 jan. 13. - 12:52:11 10/10 Előzmény Pimpalini
"Az még hagyján, de a szervezetet (vagy idõrendõrséget) vezetõ ember is egy késõbbi
önmaga. :) Mégpedig az, aki lelövi a végén a robbantgatós önmagát.
Na erre varrj gombot. :)"

Maxispoiler:

Ámbár nem nekem írtad a fentieket, de amit leírtál az a kulcsmondat. Ez tesz helyre ugyanis mindent a történetben - talán csak az a kár, hogy erre soha nem is volt utalás a filmben.

Ez pedig a következő: valójában nincs ügynökség. Sőt, ügynökök sem. Senki sincs, csak egy ember: ahogy a novellában is. SOHA nem látunk semmit, csak amire feltétlenül szükség van. Mindig csak annyit amennyi ahhoz szükséges, hogy minden úgy történjen, ahogy meg kell történnie.

Hiszen, láttunk akár csak egy másik ügynököt is? Nem, SOHA! Láttuk mást a szervezetben, pozícióban? Nem, SOHA! Amit láttunk az az, hogy van egy ember, AKINEK A PÉNZ NEM SZÁMÍT, mert az ingyen vagy - ergo bármit megtehet. Nyithat akár űrqva ügynökséget is (mekkora WTF!), és az időben bárhol és bármikor jelen lehet egy bizonyos időtartamon belül.

Magyarán, csak akkor van időparadoxon, ha valaki az időt lineárisnak képzeli el. Ha nem, akkor ebben a filmben nincs paradoxon. Sőt mi több, az időhurok is egy teljesen új értelmezést kap - és az elsőt, aminek értelme is van. Ez pedig az, hogy VAN, ami eleve el van rendeltetve és VAN, amin lehet változtatni. Vagyis nem időHUROKról beszélhetünk valójában, hanem időÖRVÉNYRŐL, amely időörvény hatása ~53 év +/- az első pillanattól kezdve.

Mikor keletkezik az első hurok, és mi az, ami mindent összezavar?

Az, amikor nem megy tönkre az időgép. Ez a zéró pont.

Attól kezdve önálló életre kel a főhősünk és átírja a történelmet. Az ő szemszögéből nézve mindig először. És amikor elkezdi átírni a történelmet, akkor jön rá arra, hogy az valójában nem lehet más, mint ami már megtörtént, sőt mi több, az éppen azért lett olyan, amilyen, mert ő maga alakította olyanná, amilyenné kellett. Hiszen amikor ELŐSZÖR módosítja a teret/időt, akkor tényleg véletlenül találkozik önmagával, és akkor még nem tudja, hogy az önmaga (elnézést a vulgaritásért, de ide nagyon illik az, hogy ez a helyzet önmagában új értelmet ad a "b*zd meg az (űr)qva anyádat" illetve a "b*zd meg magad" kifejezéseknek), mert arra csak később tudja felhívni a saját maga figyelmét. Akkor, amikor ezt már tudta. De az később van! És nem hívhatja erre fel "időben korábban a saját maga figyelmét", hiszen akkor nem történne meg az, aminek meg kell történnie!

Ebből következik, hogy az is egy következő ciklus eredménye, amikor arra is rájön, hogy ő saját magát lopja el a kórházban, és viszi vissza a múltba miután megszületett. Mert addig csak azt hiszi, hogy "csak egy gyereket visz vissza", akit el kell ragadni az anyjától.

Ergo, ezek predesztinált dolgok, ezek nem történhettek másképpen, mert különben nem alakul ki az időutazás kezdetének zéró pontja (az első nem dedikált ugrás) pontosan úgy, ahogy annak akkor és ott lennie kellett. A főhősünk tehát a múltat egyszerűen csak megérti (ahogy arra más is utalt a Mátrixot idézve: Nem azért vagy itt, hogy döntsél, a döntést már régen meghoztad. Azért vagy itt, hogy megértsed), de nem változtathatja meg. Amit megváltoztathat, az a zéró ponthoz viszonyított jövő. Amikor rájöhet arra, hogy mivé válik a zéró ponthoz képesti JÖVŐBEN, ha nem változtat. Ehhez azonban meg kell ismernie saját magát. Nem csak mint nő, vagy férfi, vagy... hanem valahol egészen mélyen és egészen máshogyan. Ehhez pedig mindig ott kell lennie a lényeges időpontokban. Nem előbb, nem később, akkor.

És mindig ott is volt.

Viszont, mivel az időörvények hatása korlátozott, ezért ha nem megy vissza a múltba, nem rakja vissza magát az árvaházba, akkor az az ahhoz képesti több mint 53 évre már nem lenne hatással! Ezért nem lehet máshol elvágni az örvényt, csak ott, ahol az még számít. De akkor sem lehet úgy elvágni, hogy a megtörtént meg nem történt legyen, csak úgy hogy MÁS már ne változzon meg!

Azért és annyiszor kell tehát lejátszani ezeket az időhurkokat, amíg a hősünk nem áll készen arra, hogy öljön. Amihez azért - ássuk be - kell egy lelkiállapot. És bármilyen furcsa, de egészen más lelkiállapot kell egy öngyilkossághoz, mint egy gyilkossághoz. Node ha egyszerre mindkettőre szükség van? Ehhez azért kell egy elborult elme, amit bizony trenírozni kell. Elvégre nem véletlenül kérdezi a csapos, hogy biztosan készen áll erre a gyilkosságra? "Hát persze" - mondja az, aki nem áll készen rá. Ahhoz még kell köröket futni mire TÉNYLEG képes lesz arra, hogy az eltorzult énjét elpusztítsa azért, hogy mássá válhasson. Mert akkor képes lesz azt megérteni, hogy azt nem változtathatja meg, ami elmúlt, csak azt, ami még nem jött el.

Ezért is volt fontos annak a tudatosítása, hogy erre csak akkor képes, ha valóban senkije sincs (a szó megint hihetetlenül eposzi értelmében: Nincs anyja, apja, gyereke, családja, mert ez mind ő maga, egy ugyanazon testben és lélekben), akkor azt is tudja, hogy ahogy keletkezett ez az élet, úgy tudja lezárni is - azaz, ha megöli magát. Az, hogy elfogadja, az, amit az egyik hurokban már elkövetett, azt nem lehet megváltoztatni (ezért SEM tudja saját magát soha elkapni, hiszen ha az megtörtént volna, akkor nem lettek volna robbantások - csakhogy azok voltak, bemutatták a számára az újságcikket!), amit meg tud akadályozni az az, hogy AZOK FOLYTATÓDJANAK. Vagyis elvághatja az időhurkot, és kialakíthat egy másik jövőt. Ehhez pedig vissza kell mennie az időben, gondoskodni a megszületésről, az önmagával való találkozásról, arról hogy szenvedjen és megtalálja, elfogadja önmagát -> mert csak akkor lesz az, akivé válnia kell ahhoz, hogy úgy alakuljon a történelem, ahogy kell.

Azaz úgy, mintha meg sem született volna! Mert ha nem születik meg, nem ugrál így össze-vissza, akkor létre sem jön az, aki a robbantásokkal megváltoztatta a világot és az, aki visszaállítja a rendet. Azaz, amikor letelik az időörvény hullámzása - az 53 év a zéró ponttól, akkor már ne lesz hatása annak, amit változtatott. Mert vége lesz a változtatások hatásának. Önmaga nyit egy időhurkot és zárja be, amihez az kell, hogy egy ponton képes legyen elvágni az időhurkot. Ez pedig az, amikor UTOLJÁRA találkozik a múltbéli önmagával - vagyis amikor visszaküldi magával saját magát az árvaházba. Onnantól szabadon élhet, mert a hurok bezárul, és mehet tovább az idő. Nem kell már semmit helyretenni, biztosan nem robbant többször a sistergő, és minden megy tovább.

És valóban csak egy valaki fogja tudni mindezt, Jane, akit körülvesznek a zombik, akik mindebből semmit sem értenek. És most befejezem a gépelést, így elalvás előtt és elgondolkodom azokon, akik körülvesznek...

Jane
Összes hozzászólás