Iszka utazása

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmdráma, 93 perc, 2007

Értékelés:

39 szavazatból
Szerinted?

A film egy "igen-igen kemény világró"' szól: Iszka, a Déli Kárpátok bányavidékén az utcán nő fel, viszontagságos gyerekkora után idő előtti felnőtté érik, feketekereskedők hálójába kerül, miközben kalandos utazása során eljut a Fekete-tengerig.

"Azt mondják voltál a tengernél.
-Igen.
-Én azt nem hiszem el.
-Voltam.
-És mikor voltál?
-Régen.
-És kivel voltál?
-Én, Pinokkió és Alex.
-És mivel voltatok?
-Vonattal.
-És mit csináltatok a vonaton?
-Aludtunk.
-És még?
-Kértek ennivalót.
-Kitől?
-Emberektől.
-És hogy kértek ennivalót?
-Én tudom? Én aludtam.
-És hol van most az Alex meg a Pinokkió?
-Bezárták őket az emberek.
-Te nem akarsz oda menni, ugye?
-Nem.
-Te hová akarsz menni?
-Hol lakunk mink.
-Akarsz menni anyukához és apukához?
-Igen.
-Hiányoznak?
-Egy kicsit.
-És nem baj, hogy bántanak?
-De. Az rossz.
-De az előbb azt mondtad,hogy téged nem bántanak.
-Nem mindennap bántanak engemet."
Bemutató dátuma: 2007. november 22. Forgalmazó: Hungarotop

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • 38. Magyar Filmszemle

  2007
  Legjobb szerzői film: Bollók Csaba
 • 38. Magyar Filmszemle

  2007
  Arany Olló-díj: Czakó Judit
 • 38. Magyar Filmszemle

  2007
  Diákzsűri Fődíja (nagyjátékfilm): Bollók Csaba

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
t'nak 2010 febr. 13. - 17:02:07 Előzmény Lain
nem színész - valóban úgy élt, ahog a filmben látszott, a filmesek guberálás közben találtak rá.
mizuki 2010 febr. 09. - 10:12:16
Igen, testvérek :)
Lain 2010 febr. 08. - 19:57:30
Kiváncsi voltam a filmre...és nem csalódtam benne. Átéreztem, de nagyon. Iszka alias Varga Mária egyáltalán színész? És Rózsika a való életben is a testvére lenne, vagy csak véletlen a "Varga" név? áhh még most is beleborzongok, amikor eszembe jut a filmnek a jelenetei. Hja, Duna TV, még-még ilyen magyar filmes napokat! jó volt, de nagyon.
mizuki 2010 febr. 08. - 09:43:59
Ezen a héten a Duna-n ez volt a harmadik ilyen kemény témájú film amit néztem, és ez volt a 'hab a tortán'.

Már az elsõ 10 percben sírtam... az a verés jelenet, kemény... a végét pedig brutálisnak éreztem...

Õszintén szólva 10-15 éve rajongtam az ilyen filmekért... most úgy érzem MIÉRT???? Ennyi szenvedés, negatívum, sehol egy fénysugár... borzasztó...
bourne 2009 okt. 16. - 11:46:56
azért némileg hálátlan dolog ilyen idõpontra berakni egy ilyen filmet ... este 8kor is megterhelõ lehet, nem hogy hajnali negyed négykor .... kéretik a felelõs szerveket elmarasztalni ... köszönöm ....
8/10
pankalin 2008 dec. 13. - 21:27:46 8/10
Nekem is csalódás volt a film, de nem tartom kizártnak, h azért, m már annyi mindent olvastam-hallottam-tudtam róla, szinte készültem rá! Azt hittem, h sokkal nehezebben tudom majd megélni, h nagyon mélyen fog érinteni, h esetleg felzaklat, de nem ez történt.. tudom ezt be annak, hogy pl az olyan jelenetek, amik igazán kemények lehettek volna gondolok itt a verésre, (talán pszichológiai-nemenjünkbeletúlmélyen okok miatt) olyan kívülrõl voltak csak benne, olyan gyengén és mûvin, h ez már megadta az alaphangulatát annak, h na itt nem lesz semmiféle sírás-rívás a végén..
A kritikák által szívszorítónak titulált két jelenet (Iszkát hazaviszi az anyja az intézetbõl, illetve mikor Iszka Rózsikától búcsúzik a kórházban) engem szintén nem hatott meg. Ellenben zseniálisan erõs képnek tartom a padon (a VÍZ, kvázi tenger nélkül) úszást imitálást.. a hiány, az üresség, a nincsen gondolatkörei miatt, és a két gyerek (a fiú és Iszka) sorsának tiszta, egyszerû képét, mikor keresztezik egymás útjait (egyik a vonatablakon néz kifelé, miközben a másikat a völgyben száguldó autó viszi) egy pillanatra, aztán örökre (megállíthatatlanul!) elválnak.
Ésbár megvalósításban nekem sem volt ötcsillagos, azért mindenképp említésre méltóak a szimbólumok (a haj, a kenyér és a szõlõ, a "Spanyolba" egészen egyedi értelmezés felé billenése, a film utolsó jelenete, ahogyan Iszka néz ki a tejüveg kerek hajóablakon, úgy mint ahogy elõtte a másik lányt láttuk..)
marky 2008 dec. 07. - 20:18:12
nagy várakozásokkal néztem meg, óriási csalódás a film. noha a helyszínek, az szituációk, a milliõ naturalitását szinte beleheltem a szereplõk gyengén alakítottak, az operatõri munka helyenként rém amatõr, rengeteg koncepciótlan vontatott, lassú rész. csalódás!
5/10
efes 2008 máj. 27. - 18:46:23 5/10
Nem is azért mondtam. Amúgy én sem. :)
perry 2008 máj. 27. - 17:37:11 Előzmény efes
Mivel nem vagyok a Bollók családban beltag, így cáfolni és helyeselni sem tudok. Í:)
5/10
efes 2008 máj. 27. - 13:47:26 5/10
Van ez így. Sokan ömlengenek errõl a filmrõl, én nem, írtam miért. Igaza meg annak van, aki tudja magáról, hogy igaza van...:)

De én akkor is csak nagyon nehezen tudok elképzelni olyan - ráadásul filmkészítéshez nem túl ritkán jutó - magyar filmest, akiben ne munkálna az önös érdek. Hovatovább, személyes ambíció, sikervágy híján nem is lenne szabad filmezéshez fogni, túl drága mulatság ez közpénzbõl, ugyanis. De így, az egész "evangéliumi" jóság-misztika nekem hamis.
10/10
Heathcliff 2008 máj. 27. - 01:28:46 10/10
Ez szép volt, egyetértek.:)
perry 2008 máj. 26. - 23:10:20
Ha cinikus lennék az írnám : mert jó volt a producer aki egyben jó színésznõ és jó marketinges is.
De tényleg nem ez a lényeg abban egyet értek , hogy határesetrõl van szó, és a mûfaji "átmosás" bizony vékony jég a dokumentarista és a mûvészfilm között.
Talán merõ jóindulatból vették magukhoz a lányokat. Oly korban élünk, melyben hajlamosak vagyunk azt hinni mindenki érdekbõl teszi a dolgát.
A helyzet az, hogy igazából nem érdekel a filmes megvalósítás. Az az ön dolga kedves efes:).
Engem jelen estben a film üzenete izgat, már pedig akár fikció, akár nem - jelen esetben tudjuk nem az - az nagyon konkrét és erõteljes.
Azt sem szégyenlem bevallani, hogy erõteljesen hatott rám az a világ mely a film kockáiról lejön.
Szóval, nálam ennyi a helyzet Iszkával.
5/10
efes 2008 máj. 26. - 21:41:59 5/10 Előzmény perry
A szociológiában például nem tartják a legszerencséseb dolognak az efféle "résztvevõ megfigyelést". Ugyanis, mivel részesévé válsz a problémának, nem tudsz már objektíven viszonyulni hozzá. Persze, a filmalkotásnak nem feltétlenül kell objektívitásra törekednie... De én itt érzem a legnagyobb zavart, mert ha dokumentarista módot választunk, akkor nincs más választás, mint a lehetõ legtárgyilagosabb és legszenvtelenebb hangot kell használnunk, ha pedig fikciózunk, akkor belemehetünk a mûvészi hatáskeltésbe. nyilván lehetnek átmenetek, keverednek a mûfajok és stílusok, de a zavar is nõ. Fejekben, vászonon egyaránt. Azt nagyon nagy hibának érzem, hogy belebonyolódtak Varga Mária sorsába az alkotók. Ez egyfajta érzelmi zsarolással is felér az erre érzékeny körökre hatóan, hiszen mint mondhat a szenzibilis nézõ: csak azt, hogy micsoda hiteles lélek- és sorsábrázolás! Micsoda hitelesség! Oda a díjat neki.

De még ez nem is lenne baj, ennél nagyobb stikliket néztek már el a magyar filmben. Miért kapott szerzõi díjat Bollók? A családi homevideóért? Hol önálló, szuverén mûvészi alkotótevékenység eredménye ez a film? Ráakadtak erre a kislányra, és sorsát kiszipolyozva kaszálják a díjakat... S eközben azért ott volt még a versenyben valódi mûvészfilmesként, mûvészfilmmel Szász, Maár vagy a fiatal Bogdán Árpád. Ezt érzem én igazságtalannak.
ciccus92 2008 máj. 26. - 16:42:27
Tegnap megnéztem ezt a filmet,mert anyukám mondta hogy nézzem,mert õ is akarta csak neki nem volt ideje,és mondta hogy nézzem meg,hogy lássam hogy van ilyen is..
Hát mondom miért is ne..bár eleinte nem volt szimpi az egész,de akkor még csak rápillantottam.. aztán nekiültem kb az elsõ negyed óráról maradtam le. Egyébként azt kell monjam,hogy megbántam hogy megnéztem,de nem azért mert rossz film,vagy bármi ilyemsi.Hanem..csak szörnyû látni az ilyet.A film megrázó,torokszorító,döbbenetes,lebilincselõ,és mindenképp emlékezetes.
Én nem szeretam az ilyen legaonholó hangulatú filmeket,de egyébként jó volt.Rendkívül szomorú ez az egész amirõl a film szól..

***SPOILER***

És a vége,hogy viszik a kislányt,és elõbb utóbb a szõke csaj sorsáea jut.. hát szörnyû..
perry 2008 máj. 26. - 16:34:21
Moderáltam Miskolcon egy közönség találkozót Iszkából.
Az alábbiak derültek ki.
Magukhoz vették a gyerekeket és nevelték is, de azok haza akartak menni.
Néhány évet rászántak a forgatókönyvre és megvalósításra.
A romániai magyar színészek tehetségesek.
Varga Mária csak önmagát tudja eljátszani. Abban viszont jobb mint egy színésznõ, mivel önmaga.
A gyeremekvédelmisek "elélveztek" a filmtõl.
Számomra éhány szálat simán el lehetett volna
varrni a forgatókönyvbõl.
valamint fesztiválról fesztiválra járnak.
Azért én azt mondanám , hogy a 2007-s filmtermésbõl ez benne van a No. 3 ban.
5/10
efes 2008 máj. 26. - 16:21:30 5/10
De most komolyan. Mit szerzett ezen a filmen a Bollók? :)))
5/10
efes 2008 máj. 26. - 16:17:51 5/10
Hát, ne is mondd. Bár, lehet hogy megint ez a lepukk álfikciós-paradoksi a menõ megint, cannesban is valami ilyesmi nyert. Ráadásul legjobb szerzõi film???? Miafaaaa. Kellett már adni valamit ennek a Bollók Csabinak, olyan helyes srác...
perry 2008 máj. 26. - 15:57:02
Hogy mennyire tehetségtelen zsûrije lehetett a
2007-s Magyar Filmszemlének.:)
5/10
efes 2008 máj. 26. - 13:39:12 5/10
Nekem sem tetszett. Én mondjuk nem a dánokkal hozakodnék elõ, mert õk is nyúlták a fikciós dokumentarista stílust, többek között tõlünk. Inkább olyasmivel, hogy unalmas volt. Igen, a gyenge forgatókönyv. Varga Mária, szegény kislány. Sztárt csinálnak belõle, holott örülnie kéne, hogy él. De amit nyújt, az nem színészet, sírni tud mindenki, ha alapból szar az élete, ez nem kunszt. Szar életet meg még az is ismeri nálunk, akinek soha nem volt szar az élete, de nyomon követi a hazai filmgyártást. Amúgy kunsztok vannak a filmben, amelyek kilógnak, mint a lónak a lába a takaró alól. Esztétizáló kameramunka, persze, de mit tehetne Gózon Francisco, ha nincs eldöntve, hogy most mûvészetet csinálunk vagy dokumentumot örökítünk meg. Persze, lehet, sõt kelene szépen komponálni a dokumentumfilmben is, de itt már átcsapott a l'art pour l'art szépségbe, pontosabban, a lepusztult rohadás esztétikájába.

Mit keres Derzsi János a filmben??? Meg a többi hivatásos színész???

Persze, a film témája szívszorító, meg hû, és ha. De ettõl még a film messze nem jó, illetve sokkal-sokkal jobban sikerült pédákat találni sokat a filmmûvészetben, nálunk is.
4/10
Bertram Klamp 2008 máj. 26. - 11:50:53 4/10
Ha valaki vonzódik az ilyen témájú és hangulatú filmekhez, azokanak nyugodt szívvel ajánlhatom a pazar "Lilja 4 ever"-t!
Összes hozzászólás