Jelszó: A papír kékre vált

Bakancslistához adom
Hârtia va fi albastră
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott román filmdráma, 95 perc, 2006

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Neagu hadnagy felfegyverzett egységét arra utasítják, hogy a külvárosban cirkáljon. Az egység rádiója nem működik megbízhatóan, ugyhogy amit más egységek kommunikációjából és a rádió és a tv hírekből csípnek el az alapján tájékozódnak. Ezek alapján azt az információt szűrik ki, hogy terroristák támadták meg a közszolgálati televíziót, amit anti-Ceausescu erők tartanak. Az egység tagjai - pontos információ hiányában - össze vannak zavarodva.

Costi egy katona, aki az apja kapcsolatainak köszönhetően Bucharest városában teljesít szolgálatot. Costi szentül hiszi, hogy minden román férfi feladata, hogy felvegye a harcot a Ceausescu támogatókkal. A diktatúra évei olyan mély nyomokat hagytak benne, hogy ezt a harcot, ha úgy hozza a sors a felettesei parancsaitól függetlenül is meg kell vívnia. Makacssága konfliktusaba keveri Neagu hadnaggyal és a bajtársai és egy csapat tüntető közötti veszekedést kihasználva, elhagyja az egységét. A hadnagy fenyegetési és könyörgései ellenére, Costi elindul, hogy a tévéhez, hogy a forradalomért harcoljon. A fiatal katona csak egy a tévéhez közeli villáig jut, ahol a nagy keveredés miatt egy önszervezödő, katonákból és civilekből álló egység letartóztatja, mert azt feltételezik, hogy terrorista. Eközben Costi egységének a többi tagja úgy dönt, hogy kockázatot vállal és megpróbálja megtalálni a szökevényt. A tévé székházban Neagu hadnagyot lefegyverzi és megszégyeníti egy túlbuzgó ezredes. Az egység végül Costi otthonába megy, ahol az édesanyja és a barátnője is izgatottan várja, hogy visszatérjen.

Ezen a filmen keresztül egy olyan őrült éjszakába pillanthatunk be, amikor a katonák a televízióból, költőktől és színészektől kapják a parancsokat, a radió hamis üzeneteket közvetít, a fegyvereket civilek osztják szét és romákat tartoztatnak le, mert azt hiszik, hogy arab terroristák.
Bemutató dátuma: 2007. május 10. Forgalmazó: Cirko Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Antalya Filmfesztivál

    2006
    Legjobb idegennyelvű film: Radu Muntean
  • Locarnoi Filmfesztivál

    2006
    Arany Leopárd jelölés: Radu Muntean

Hozzászólások

Szerinted?
Mucsito 2014 okt. 16. - 17:49:04 Előzmény Doppelter
Sziasztok. Hol tudom megnézni ezt a filmet?
Doppelter 2008 ápr. 10. - 19:31:34 Előzmény Ezüstliliom
efes 2007 dec. 15. - 18:22:55
én angol felirattal láttam, talán angolban így van helyesen, így kerülhetett ide is.
kbanna 2007 dec. 14. - 18:35:16
Vajon a "Bukarest" nem volt ismerõs???
Ezüstliliom 2007 dec. 14. - 18:32:29
Hát ez az.:)
efes 2007 dec. 14. - 17:21:13
románból, bár ott bucuresti
Ezüstliliom 2007 dec. 14. - 17:09:08
Bucharest? Milyen nyelvbõl fordították ezt a szöveget???:/