Jézus Krisztus horoszkópja

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar filmdráma, 90 perc, 1988

Értékelés:

28 szavazatból
Szerinted?

Járunk-kelünk a városban: utazunk vonaton, felhőtlenül ülünk be autókba, olykor elnéző derűvel hallgatjuk értelmiségiek egymást és bennünket ugrató beszélgetéseit, becsengetünk lakásokba, ahol nők várnak ránk, és képek és képek altatják el fürkésző szemünket - a valóság mint színes tévé -, és videomonitorok fantasztikus és visszajátszható mozgóképe kívánja magát elfogadtatni velünk. Aztán egy váratlan pillanatban egy csepptől is kicsordul a pohár: minden összezavarodik. Hirtelen a kérdések lesznek fontosak: vajon azt látjuk-e, amit látunk, azt halljuk-e, amit hallunk, vagy csak látásunk és hallásunk szándékait ismerjük fel azon a tárgyi és szellemi anyagon, amely - feltehetőleg - körülvesz bennünket.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
LajtaJ 2023 júl. 29. - 20:25:48
A hülye Jancső élete vége felé még nézhetetlenebb zagyvaságokat készített, mint fitalabb korában!
Andrea4378638467587 2021 márc. 12. - 12:05:06
Ha már a legelején meztelen r bancokkal próbálnak kedvet csinálni a filmhez, akkor nem lehet sokat várni tőle.
feketevipera 2009 máj. 10. - 18:19:45
Számomra rendkívül idegesítõ ez az "újabb" Jancsó-stílus. Biztosan van valami értelme annak, hogy a rendezõ bácsi az egyébként nem oly nehezen érthetõ cselekményt ilyen köntösbe burkolja. Nem vagyok a groteszk látásmód ellensége, de szerintem amit Jancsó egy idõ óta mûvel, az öncélú mûvészieskedés, amivel sikerül elrontania a filmjeit (legalábbis az én szememben). Mintha örömét lelné abban, hogy szinte követhetetlenné teszi a cselekményt, illetve már-már összefüggéstelenül követik egymást a jelenetek, a szimbólumok. Nyilvánvaló, hogy ezzel a filmmel a kiúttalanságot, a (lét)bizonytalanságot akarta ábrázolni, csak számomra éppen a stílusa miatt vált hiteltelenné, eltúlzottá és élvezhetetlenné.
kgyuri0 2009 máj. 01. - 13:36:07
Én Jancsóval mindig bajban vagyok, mindig vitára ingerel, gondolom, nem csak engem. Számomra mindig azzal kezdõdik, hogy leírom kiégettnek és szenilisnek, aki korábbi sikereinek „formalista” eszközeihez nyúl vissza kínjában.
Soha nem fogja immár elérni a Szegénylegények kiérlelt tiszta tökéletességét, hiába kóvályogtatja gólyafosként szinészeit, a nevezetes kameramozgatással. Mindez a teljesen eszement címválasztásokkal spékelve elég emberpróbáló. Még azt sem mondanám, nincs mindebben egy jó adag igazság.
Most is ezt éreztem eleinte, igaz ehhez még az is jött, hogy a kezdõ kb 20 percet nem láttam,(az ATV–n izgalmas vita ment a holocausttagadásról). Azt gondoltam, milyen naív, azt hiszi azzal, hogy néhány zeneszámot(Figaro házasságából egy áriát, s a Heidenröslein címû Schubert dalt) hangosan énekeltet szereplõivel, miközben az értelmiségi „nyavajgás” tipikus megnyilvánulásaként artikulátlanul üvöltteti õket, ezzel valami érdemlegeset képes filmre vinni. Az UdvarosDorottya epizód során még azt is gondoltam, ezek Cserhalmival most filmen folytatják eléggé elhíresült hektikus privát afférjüket, ezzel Jancsó lekötelezte Udvarost, Cserhalminak meg virtuálisan részvétemet nyilvánítottam az embert próbáló hisztérika miatt. Azt is gondoltam Udvarost elég fölöslegesen sztárolják, Bánsági sokkal tehetségesebb, BástiJuli tehetségesebb is, helyesebb is. Ez a gondolatom meg is marad, azt gondolom a továbbiakra(volt már ennek elõszele nálam). Aztán egyszer csak Jancsó elvarázsolt, bevallom. Jó kis film volt ez, meg volt a sajátos hangulata. Ami azt illeti, pont a kipécéztem módszere bejött, nálam: GeyerFlórián dala tette meg a magáét. Hajlamos vagyok szinte elérzékenyülni tõle, lehet, Jancsó hasonlóképpen szeretheti.
Még a mondanivaló is összeállt egy szédítõ jancsós kavalkádból. Csak az a cím, csak azt tudnám feledni, igaz, ha a „Cserebogár hallhatatlansága” címet adta volna, nagyon kilógott volna a lóláb: provokátor. Így legalább visszafogottabbnak bizonyult.
9/10
odson 2009 ápr. 29. - 00:44:00 9/10
jó kis kamaradarab ez. a maga minimalista helyszín/látószög játékával és a groteszk bibliai meg kommunizmustörténeti utalásrendszerrel többet elmond a rendszerváltás elõtti mátrix neurotikus, fásult változás-várásáról, mint sok "sztorisabb" film, vagy dokumentum. A zenék meg ütõsek..
AvatáR Gil Maerth 2009 ápr. 28. - 14:35:10
Ez lesz magyar Mátrix, emberek. neo szerepében: George Cserhalmi. vagy George Hemingway. :))))))))))
7szünyü 2009 ápr. 28. - 14:11:07
"[...] csak látásunk és hallásunk szándékait ismerjük fel azon a tárgyi és szellemi anyagon, amely - feltehetõleg - körülvesz bennünket."
Mivel ezzel már egy ideje tisztában vagyok, vagy megnézem ezt a filmet, vagy nem. :) Esetleg. :)