Kálmán Imre: Csárdáskirálynő

Bakancslistához adom
magyar színházi felvétel, 163 perc, 1963

Értékelés:

22 szavazatból
Szerinted?

"Az 1916-ban bemutatott Kálmán-operett az évtizedek során több ezer bemutatót ért meg. Az egész világ ismeri, talán nincs olyan része a Földnek, ahol ne ismerték volna a bécsi elkényeztetett arisztokrata és a tehetséges pesti énekesnő izgalmas, poétikus, szenvedélyes szerelmét.
Az 1950-es évek közepén, Magyarországon Kellér Dezső és Békeffy István átdolgozták a szövegkönyvet, kibővítették a librettót egy szereppel: az ország kedvencének, Honthy Hannának álmodtak bele egy alakot. Ő alakította ettől kezdve Cecíliát, Edvin könyörtelen mamáját, akiről sok érdekes, pikáns részlet tudható meg a játék során.
Ezzel a szövegkönyvvel - ha lehet - a történet még izgalmasabb, még bonyolultabb lett, így járva ismét végig az ország színházait, s mindenkit dúdolásra késztet, mikor Cecília, Miska és Feri bácsi ezt énekli: "Hajmási Péter,..." - Halasi Imre tollából idézve.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
gladiolus 2017 ápr. 22. - 19:55:47
Nem ezen verzióhoz, hanem \"a\" Csárádkirálynõre vonatkoztatva írok, mivel más alkalmas topikot nem találtam.

Az alábbi kis videó az egyik legkultúráltabb verzió, amit ezen történet során valaha is láttam.

https://www.youtube.com/watch?v=3YMuughHfZw
Lyanos1 2016 dec. 27. - 20:20:11 Előzmény x-tro
>>>... hiszen a Csárdáskirálynõ MAGA az operett, mint olyan.<<<
De még mennyire! Elég csak arra gondolni, hogy az elhíresült Tanú filmben is azzal ünneplik a magyar narancs sikerét, hogy megnézik este a Csárdáskirálynõ díszelõadását. Természetesen Rátonyival, mint Bóni gróffal.
rzoli71 2016 febr. 26. - 20:25:13
A teljes szereposztást, a többi szereplõt meg lehet találni valahol?
10/10
M41 2150 2015 szept. 03. - 14:59:44 10/10
Ez nem 1961-es? (Több helyen, köztük a DVD borítón ez az évszám van feltüntetve.)
Pünkösdi Kató 2009 okt. 16. - 21:59:16 Előzmény x-tro
Engedtessék már meg, hogy Honty Hanna 70 évesen - 1893 . 1978) úgy nézzen ki, mint 70 éves és ne úgy, mintha 39 lenne...
Miért sikeres a Csárdáskirálynõ? Azért, mert minden dalát ismerjük, dudorásszuk, vki szóról szóra, vki a zenéjét, vki dudorászni tudja, vkinek csak úgy ismerõs, legf. nem tudja, hogy honnan. De mindenki - -10% kivételével - ismeri, vagyis ezért is népszerû. Amit keveset játszanak, azt nem azért, mert unalmas, hanem mert ott volt a Csárdás, és a Csárdás vitte el a pálmát. Sportban is van, hogy vki örök 2, 3. , mert mindig vannak elõtte. Ha az 1. helyezett épp náthát kapna, nem tudja indulni a versenyen, akkor az örök 2. és 3. léphetne elõre, de csak akkor. Nekik úgy jött össze, hogy mindig volt vki elõttük. Kálmánnak igen, több nagyszerû operettjei vannak, de a Csárdás mindent megelõzött. Kálmán mellett is vannak nagyszerû írók, zeneszerzõk, de Kálmán megelõzte õket. Miért nem született vmelyikük hamarabb, késõbb 20 évvel, akkor más lett volna a helyzet - talán. Ezt már nem tudjuk.
balazsele 2007 jan. 02. - 19:19:49
Én is megnéztem, fel is vettem. Nem most láttam elõször, de újra szivesen néztem, mert nagyon tetszett. Szerintem többször is vetíthetnének ilyen elõadásokat. Nagyon jó volt! Légyszi ne hasonlítsd Honthy Hannához és A NAGYOKHOZ Stohlt, meg a többieket. Õk a maiak, nagyon jól játszanak, az biztos, de a nagyokhoz nem jöhetnek - sztem. Õk legendák - már életükben is azok voltak, Stohl és Hernádi egyelõre még nem. De hogy mit hoz a jövõ... nem tudjuk... :)))
Mosi 2007 jan. 02. - 17:35:54 Előzmény x-tro
ízlések és pofonok... én tavaly láttam a miskolci nemzetiben a darabot (megjegyzem tetszett, bár nem tudom mért játszanak énekes szerepeket olyanokkal, akiknek nem sok közük van az énekléshez...), de közel sem volt olyan szórakoztató és színvonalas, mint ez az elõadás. Feleki Kamill és Honthy Hanna vitték a pálmát. két színészóriás, ilyen kaliberû mûvészek ma már nincsenek sajnos :( mindenesetre próbálkozni lehet a mai generációnak is... talán Bozsó Józsefet tudnám említeni, mint remek Bóni örököst :)
epo 2007 jan. 01. - 04:40:19
(jah és hogy mit szeretek azt egyelõre nálad jobban tudom megítélni)
epo 2007 jan. 01. - 04:35:04
régi, de minden alkotást a maga környezetében és korában kell értékelni.

akkor még más szempontok szerint játszottak, rendeztek, énekeltek, néztek, tapsoltak.

és hogy a csárdáskirálynõ maga az operett... ugyan miért? mert itthon éppen ezt játsszák- bizonyos okok miatt -orrba szájba...? ugyanmár... rengeteg operett van - magától kálmántól is, sõt - amik ennél sokkal jobbak. sok szempontból.

izlés ide vagy oda: egy mai elõadásban ennyi színészegyéniséget látni lehetetlenség.

egyrészt azért, mert nem viselnék el egymást, másrészt, mert nem engednék õket színpadra, harmadrészt, mert nincsenek.
x-tro 2006 dec. 31. - 12:24:43
Ha nem szereted a Csárdáskirálynõt, magát a mûfajt se szeretheted, hiszen a Csárdáskirálynõ MAGA az operett, mint olyan. Amúgy ez az elõadás mai szemmel émelyítõen ótvaros volt:
Feleki Kamill Miska pincérje még helyenként bájos volt, Edwin (Baksay Árpád) és Sylivia (Németh Marika) semmilyen, vagyis tökéletesen átlagos, ma már nem is emlékszem rájuk, Honthy Hanna régen elmúlt, és nem is értem... Se hangja, se artikulációja, se mozgása, ellenben akkora tokája, mint egy anyakocának. Az, hogy minden szám után negyedórákig provokálják a tapsot, még belefér, ez egy ilyen mûfaj, de ma már semmiképpen sem elegáns. Bóni, vagyis Rátonyi volt egyedül sármos... Akkor azonban ez volt a csúcs. Érdekes volt látni.

De ha láttuk pl az idei (vagy a múlt) nyáron Bodrogi Miskáját, vagy Hernádi Judit Cecíliáját, amikor egy szál hegedûkísérettel egészen kiállt a szegedi fesztivál dugig telt ötezres nézõtere elé, hogy majd beugorjon a nagybõgõbe, és Gálffy, mint Ferkó, meg Stolhl Buci, mint Bóni, na az volt valami!!!!
Ez a Hannácskás viszont mai szemmel borzalmas.
Hekla 2006 dec. 31. - 01:05:12
Engem lenyûgözött ez az elõadás!! Nem szoktam rendszeresen TV-t nézni, opetettet meg fõleg nem.

Láthatjuk: a "NAGYOK" halhatatlanok! Szuper elõadás volt. Jó lenne, ha a TV idõközönként, legalább 5 évenként megismételné, hogy a mai korosztály is megismerhetné az akkori nagyjainkat! Eredetiségükkel utánozhatatlanok!!!!

Ezt az elõadást (színészek, rendezõ stb.) javasolnám a Magyar Örökség díjra!!
epo 2006 dec. 30. - 22:47:52
Mekkora színészgeneráció, milyen élvezhetõvé tesz még egy viszonylag gyenge operettet is. A mûfajt szeretem, ezt a darabot nem... De borzasztóan élõ az egész. 43 év után is.
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás