Kamera által homályosan

Bakancslistához adom
A Scanner Darkly
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai animációs film, krimi, sci-fi, vígjáték, 100 perc, 2006

Értékelés:

169 szavazatból
Szerinted?

A nem is olyan távoli jövőben az Egyesült Államok lakosságának nagy része kábítószer-fogyasztó. A hatalom beépített titkos ügynökök és hatékony megfigyelési rendszerek segítségével próbálja az ellenőrzést fönntartani. Az egyik nyomozót, Fredet megbízzák, hogy álljon rá Bob Arctor dílerre, aki életveszélyes drogot terjeszt. Ennek mellékhatásaként ugyanis az ember személyisége két, egymással ellentétes félre bomlik. Fred rájön, hogy Arctor valójában az ő alteregója és önmaga megfigyelése a technikai kérdéseken túl komoly pszichológiai kihívásokat is felvet.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
sexykex 2021 nov. 10. - 17:31:24
Már megint hagytam magam megvezetni ezekkel a pontszámokkal. Ez csak egy unalmas rajzfilm, ahol lökött drogosok dumáját hallgathatjuk és elgondolkozhatunk azon, hogy érdemes-e embereket áldozni olyan célra, amit teljesen másképp kellene megoldani. Van egy-két hatásvadász elem – család, barátnő, hivatástudat – ami szép dolog, de aki még a cigiről is képtelen leszokni, az ne nyúljon droghoz. (Pár színjátszós figura miatt kár volt kínozni a gépet.)
2/10
Dolly17 2021 okt. 02. - 00:47:55 2/10
Ez a félig animációs film szörnyen idegesítő, irritáló és zavaró volt. Nem tudtam végig nézni. Ha rendes film lett volna talán végig nézem.
Dolphus Lundgrennus 2021 okt. 01. - 18:15:06 Előzmény -greghouse-
majd 10 éves a bejegyzés, de csak egyetérteni tudok vele...
Bullózus pemfigoid 2020 júl. 05. - 21:19:01 Előzmény Midnight67
Üdv
Ez a filmezési technika teljesen újszerű volt(Még látható volt pl. a Még egy nap az élet c. filmben, illetve elsőnek talán a Beowolfban a technika), messze távol álló a Kill Bill-féle manga-anime bevágásoktól.
ráadásul dramaturgiai szerepe is van.
Egyrészt végig érezned kell, hogy ez nem akarja a valóságot imitálni, nem akarja, hogy beleéld magad bármelyik szereplő helyébe. Másrészt viszont a "maszkafander" a legfontosabb tool-ja a történetnek és ennek így lehetett legjobban interpretálni a P.K.Dick-féle leírást.
Fontos volt, hogy az egésznek adjon egyféle szürreális, talán drog-trip jellegű színezetet, hogy soha ne tudd eldönteni, hogy a valóságot látod-e, mert a történetbéli drog hatása az, hogy elveszíted a kapcsolatod a világgal.
Midnight67 2020 febr. 19. - 17:20:29
Érdekes a téma, de én az ilyen animált filmekkel nem igazán tudok mit kezdeni (már a Kill Bill-ben is idegesített). Nem értem, miért jobb így, mintha normál kivitelezésű lenne?? Pláne, hogy még jó drága is a technika, mint lejjebb olvasgatom. Azért nézem egy darabig, hátha megvilágosodom.
nyugiss 2016 máj. 02. - 21:00:52
kár,hogy ilyen animációs cucc...
ez így nem gyerebe nekem

majd a könyvet elolvasom azért :)
7/10
Sadenal 2015 jún. 30. - 19:22:06 7/10
Az elején majdnem úgy voltam vele, hogy letörlöm a fenébe, de aztán csak néztem tovább és a végét nagyon eltalálták. Fõleg a K. Dick szöveg miatt lett igazán ütõs, és bár kicsit zavaros volt meg bonyolult, késõbb újra elõ fogom venni a filmet, hogy még tisztább legyen a kép.


7/10
7/10
nandelecki 2014 szept. 08. - 23:55:13 7/10
Vegetatív érzéseim voltak a filmmel kapcsolatban, de az utolsó 30-40 perc nagyon jó volt. Reeves belsõ monológja remek volt, talán a film legjobb része, a filmvége csavarokról nem is beszélve. Kiváló színészi alakítások reprezentálják a filmet, és nekem bejött ez a "fél-animációs" megoldás. Néhol vicces, néhol átcsap idegesítõvé, bár az anyagozást, illetve annak hatásait reálisan ábrázolja. A film egyébként jóindulattal egy hatos, de a vége minimum 8, így a köztes értéket kapja tõlem. Egy instabil 7/10.
Matthias 2013 nov. 14. - 19:39:46
A legjobb drogos filmek között mindenképp ott van a helye.
CrissCole 2012 júl. 05. - 00:29:16
Ez egy jó film. Jó történet...a színészi alakítás tökéletes...és elgondolkodtató témát boncolgat. Keanu Reves játéka viszi a filmet. Épp azt nézem :D
-greghouse- 2012 júl. 04. - 22:48:39 Előzmény Rahar
Csak a pontosság kedvéért, "rotoscoping" a neve a technikának, az igazi színészekkel veszik fel és számítógéppel kockáról kockára "képregényesítik", Linklater csinált már ilyet. Nagyon drága és macerás technika, scifiknél alkalmazzák (kb. 500 munkaóra egyetlen perc, persze nem egy ember végzi, hanem párhuzamosan sok), attól függ mit tesz hozzá vagy vesz el belõle a számítógép. Elvileg lehet jó is, de nem mindig. Mint ahogy itt is, minden megvan hozzá, Philip K. Dick zseniális scifije, Keanu Reeves és a többiek, és a nyilván jó technika és pénz a rotoscopinghoz.
Valahogy mégsem jön át nekem. Lehet, hogy csak békén kellett volna hagyni az eredeti, színészes felvételeket, nem tudom.
2/10
Rahar 2012 máj. 18. - 14:23:37 2/10
Nekem nem tetszik ez az álanimációs vagy mindegy milyen speciális nevet kapott képmegvalósítási technika. A filmnek érdekes atmoszférája van, azt nagyon jól megcsinálták. Ez mellett még mondanivalóval is rendelkezik. A probléma az, hogy engem nem érdeke eme mondanivaló, például a drogos téma. Ami jobban érdekelt volna azt természetesen nem merték és/vagy akarták bemutatni: az új világrend vagy a George orwelli diktatúra. Az arcrejtõ berendezés nagyon jó ötlet, kár hogy már napjainkban a testmozgás általi azonosítás is igencsak fejlett szinten van, persze a történet 1973-ban jelent meg, akkor még talán nem voltak ilyen fejlesztések és berendezések, tehát az író ötlete igencsak remek, kiváló. Már csak arra vagyok kíváncsi, hogy az adott amerikai szervek valóban készítettek-e ilyen szerkezetet :).
The Man Who Laughs 2011 okt. 02. - 14:30:06
Nem egészen erre számítottam, azt hittem, hogy nagyobb hangsúly lesz az Orvelli jövök épen ("a nagy testvér figyel") és az ilyen jellegû társadalom kritikáról. Habár ez is megjelenik a filmben, sokkal inkább a szét esett fõszereplõ identitás válságáról illetve a drogról szól a film. A film két legnagyobb erénye, a roppant erõs hangulat és a kiváló színészi játék. A hangulatban nyilván nagy része van a rotoscope-os animációs technikának is, de ami igazán súlyossá teszi az Graham Reynolds depresszív dallamai. Érdekes dolog animációs filmnél színészi játékról beszélni, de mivel rendes színészekkel vették fel a filmet, így leírhatom, hogy Keanu Reeves élete legnagyobb alakítását nyújtja (nála már csak Robert Downey Jr. jobb, neki köszönhetõek a film legemlékezetesebb jelenetei). Egyértelmûen a legjobb Philip K. Dick adaptációk között a helye.


8/10
Fecóbácsi 2011 szept. 24. - 21:07:49
Lehet én láttam rosszul, de mikor a kamerák képeit mutatják mozaikban, az egyiken (úgy rémlik a bal felsõ képén, ami csak részben látszik) animáció nélkül látható a jelenet, ahogy vsz eredetileg is felvehették. Úgy emlékszem, mintha a csávó telefonált volna, akkor muatatták ezeket. A film amúgy érdekes, csak marha fáradt voltam már hozzá.
offtopic
Ford Mustang 2011 szept. 24. - 01:15:04
Igen. Ilyen a Sin City is.
9/10
greghouse 2011 szept. 24. - 01:00:37 9/10
Igen, már több helyen is utánanéztem, "rotoscopia" a technika neve, és a rendezõ, Linklater már csinált ilyen filmet, de nem ilyen nagyszabásút. valami 500 munkaóra egy perc anyag számítógépes "átfestése" (persze összesen, nem egy ember csinálja), ezért baromi drága. Viszont, amit olvastam (pl. Rolling Stone magazin, de máshol is), tényleg végig mindent hagyományos filmre vettek fel, aztán digitalizálták, aztán be a számítógépbe az egészet. Nem semmi munka, illik Ph. K. Dickhez.
Én az ismertetõkben semmiképp nem sorolnám az animációs film kategóriába, mert az az elkészítés technológiáját jelzi, tehát hogy alapvetõen gépi/rajz/báb stb. Ez nem jobban animáció, mint a (beharangozó szerint) nem sokára jörõ Alien, vagy más sci-fik. Csak a véghatás más, az EGÉSZ filmet teszi át a szürreális világba, nem egy jelenetet. Ilyen alapon minden Monty Python film lehetne animációs, vagy Terry Gilliam Brazil-ja is.
9/10
greghouse 2011 szept. 24. - 00:51:57 9/10
Nagyon egyszerû egy JÓ programmal megcsinálni (nyilván nem olyannal, mint az enyém), csak idõigényes. Ennek egyébként egy korai, sokkal primitívebb, kezdeti változata volt pl. a Dick Tracy, Warren Beattyvel, ahol a szereplõk arca természetes volt, ott a hátteret, díszleteket, és a ruhákat "computerizálták" át felvétel után, hogy képregényszerû legyen, sima, árnyalat nélküli "neon" színek, a vonalakban kevés görbület, stb. Néhány kocka ebben a filmben is kevésbé animált, ahol nincsenek elõtérben arcok, pl. az autós képek gyakorlatilag "normálisak". Mindenesetre nagyon különleges hangulatot ad. Nekem tetszett.
Ford Mustang 2011 szept. 23. - 23:46:04
Ez így van, de ha már itt tartunk, akkor ez nem is ál-animációs film, hanem ál-rajzfilm. Mivel messze van ez az animációtól, mintha csak lerajzolták volna a felvett anyagot. Persze vannak benne számítógépes hozzáadások, de hát melyik rajzfilmben nincs.
9/10
greghouse 2011 szept. 23. - 23:09:44 9/10
Nem igazán pontos az "animációs" besorolás, legjobb eseben is valami hibrid. A tényleges szereplõkkel vették fel a mozgást, beszédet, a díszletek nagy részét, aztán a számítógépesek dolgoztak minden egyes kockán másfél évig, hogy animációs hatást keltsen. (Amit te is meg tudsz tenni szinte bármelyik photo-editorral egy állóképen, pár perc próbálgatás után). NEM animációs, hanem ál-animációs.
De nagyon jó film. Terry Gilliam is meg akarta csinálni, csak elkésett, az sem semmi lehetett volna, ha a Brazilra gondolunk vagy a többire. Így is jó, bár biztos hogy nem minden ízlésnek való. A nyelvi utalások sokszor csak angolul élnek igazán, (a Death Pill itt asszem H-tabletta, de sok más utalás is van amerikára), a címe meg bibliai.
Ezüstliliom 2011 szept. 23. - 22:24:27
Akkor ezt most megnézem...:)

Miért van olyan érzésem, hogy a slusszpoént lelõtték a filmismertetõvel?:/
Összes hozzászólás